Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Το ψήφισαν μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Αντώνης Σκυλλάκος: Κρατικός φορέας, με τη συμμετοχή των κομμάτων, να κάνει τις δημοσκοπήσεις

Με τη σύμφωνη γνώμη Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για τις δημοσκοπήσεις. Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, Αντώνη Σκυλλάκο, να προτείνει τη δημιουργία δημόσιου φορέα δημοσκοπήσεων προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διασφάλιση της διαφάνειας.

Η κυβέρνηση «φιλοδοξεί να αποκαταστήσει το κύρος των δημοσκοπήσεων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνοντας όμως ότι «το σύστημα της αγοράς λειτουργεί ως εξής: ο πελάτης έχει πάντα δίκιο» κι έτσι με τις διατάξεις του νόμου «δε θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα», αφού οι εταιρείες θα λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον όποιου παραγγέλνει μια δημοσκόπηση. Συνέχισε τονίζοντας ότι η κυβερνητική λογική συνίσταται στο ότι «κρατάμε στον ιδιωτικό τομέα τις εταιρείες και βάζουμε κανόνες για να τους ελέγχουμε. Αυτή τη λογική έχει και το ΠΑΣΟΚ γι' αυτό ψηφίζει επί της αρχής».

Αναφερόμενος στους ελέγχους που προβλέπονται, ο Α. Σκυλλάκος είπε ότι «ο στοιχειώδης έλεγχος περιορίζεται στο Δημόσιο και στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης», ενώ παράλληλα «όποιος θέλει να ξεφύγει από τον έλεγχο, μπορεί να το αναθέσει σε ένα τρίτο πρόσωπο». Καταθέτοντας την πρόταση του ΚΚΕ, είπε ότι «θα προτιμούσαμε να υπάρχει ένας κρατικός φορέας που να κάνει δημοσκοπήσεις, στον οποίο θα συμμετέχουν τα κόμματα, χωρίς κανένα να έχει πλειοψηφία». Επίσης αναφέρθηκε στη ρύθμιση με βάση την οποία απαγορεύεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων 15 μέρες πριν τις εκλογές ζητώντας την επέκτασή της. «Γιατί μόνο 15 ημέρες; Για να μη χάσουν παραδάκι οι εταιρείες;» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ έθεσε το ερώτημά του «γιατί απαγορεύεται μόνο η δημοσιοποίηση και όχι η παραγωγή δημοσκόπησης; Δε χειραγωγείται με τους ψιθύρους η κοινή γνώμη;».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος έκανε λόγο για «κλίμα συναίνεσης» όσον αφορά το νομοσχέδιο, ενώ η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη είπε ότι με το νομοσχέδιο «δίδεται απάντηση στο μέγα ζήτημα του "ποιος ρωτάει" αφού οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν εξειδικευμένο προσωπικό και να λαμβάνουν υπόψιν τα επίσημα στατιστικά δεδομένα», ενώ «απαγορεύεται η αποσπασματική δημοσιοποίηση». Το νομοσχέδιο «είναι μια θετική λειτουργία, κάτι που έπρεπε να γίνει», τόνισε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας για «προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2001 με πολύ μεγάλη διαβούλευση» και ότι «επί της αρχής συμφωνούμε». Παρατήρησε πάντως ότι «ο χρόνος κατάθεσής του είναι ύποπτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ