Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΙΩΤΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρέμβαση στη Βουλή για τις πυρκαγιές

Η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας που κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα και του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας

Eurokinissi

Η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας που κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα και του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας
Το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών σε περιοχές των Νομών Βοιωτίας και Θεσσαλονίκης, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ. Με δύο Ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής επισημαίνουν για τις φωτιές στη Βοιωτία ότι στα Δερβενοχώρια η μεγάλη πυρκαγιά που επεκτάθηκε σ' ολόκληρη την Πάρνηθα έκαψε 1.500 στρέμματα πευκοδάσους. Στο Σχηματάρι κάηκε μεγάλη έκταση, στο Δήμο Θήβας καταστράφηκαν 250 στρέμματα δασικής έκτασης και 150 γεωργικής, στα όρια των Δήμων Ορχομενού και Χαιρώνειας όπου κάηκαν 5.000 στρέμματα, στο Λιβάδι Παρνασσού κάηκε χορτολιβαδική έκταση, στον Ελικώνα, στη θέση Αρβανίτισσα, όπου έχουν αναπτυχθεί ανεμογεννήτριες ιδιωτικών συμφερόντων κάηκε ελατόδασος έκτασης 700 στρεμμάτων.

«Σημειώνεται - επισημαίνεται στην Ερώτηση - ότι από καταγγελίες περιοίκων αλλά και ειδικών που ασχολήθηκαν με την πυρόσβεση των παραπάνω εκτάσεων, οι περισσότερες από τις πυρκαγιές προήλθαν από εμπρησμούς, προφανώς για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Χαρακτηριστικότερες όλων οι περιπτώσεις στα Δερβενοχώρια με τις πολλές ταυτόχρονα εστίες και στον Ελικώνα, με τις επίσης πολλές εστίες, εκεί όπου τα ιδιωτικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου έχουν επιλέξει και ήδη υλοποιούν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, στην καρδιά παρθένου ελατοδάσους παρά τη σθεναρή αντίδραση των κατοίκων των γύρω δήμων και κοινοτήτων. Από αυτές τις πυρκαγιές αναδείχτηκε με δραματικό τρόπο η μεγάλη έλλειψη μόνιμου προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, οι ελλείψεις σε απαραίτητα και σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης και η κακοσυντήρηση των διαθέσιμων».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν θα αλλάξει η δασοκτόνα πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης εκτάσεων γης και αν θα απαγορευτεί η χωροθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχές με παρθένο και αναντικατάστατο δασικό πλούτο, όπως ο ορεινός όγκος του Ελικώνα, δεδομένου ότι τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που δρουν ανεξέλεγκτα στον τομέα παραγωγής ενέργειας μετά την απελευθέρωση της παραγωγής και εμπορευματοποίησής της, βρίσκουν σθεναρά εμπόδια στην εγκατάσταση μονάδων τους μέσα σε παρθένο ελατόδασος και από κάθε άποψη εξυπηρετούνται με την καταστροφή του δάσους.

Ακόμα, ρωτούν αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα πρόληψης και δασοπυρόσβεσης. Οπως και ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει για τη στελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Δασικής Υπηρεσίας, με το απαραίτητο μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο, προσωπικό, καθώς και για την προμήθεια κατάλληλων και σύγχρονων μέσων πυρόσβεσης.

Εξάλλου ρωτούν τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την άμεση καταγραφή όλων των καμένων εκτάσεων, το χαρακτηρισμό τους ως αναδασωτέων και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε όλες οι καμένες εκτάσεις άμεσα να αναδασωθούν.

Για τη Θεσσαλονίκη

Σε άλλη Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης επισημαίνουν πως από την πυρκαγιά στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης προκλήθηκε ανυπολόγιστη οικονομική και περιβαλλοντική ζημιά. Οι βουλευτές αναφέρονται και στη διάσπαση της ενιαίας δομής της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης και ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν θα δοθεί άμεσα πλήρης αποζημίωση στους πληγέντες για την καταστροφή των περιουσιακών τους στοιχείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ