ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
Κάθε μέρα ... «εκλογές»

Του Πέτρου Ζερβού από το «Εννιά» της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
Του Πέτρου Ζερβού από το «Εννιά» της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
Τι πόνος κι αυτός για το αν θα γίνουν το Σεπτέμβρη ή το Μάρτη οι εκλογές. Ο λεγόμενος οικονομικός παράγοντας, δηλαδή η αστική τάξη δε θέλει μακρόχρονη προεκλογική περίοδο γιατί λέει παγώνει η αγορά και δεν προωθούνται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Σ' αυτή τη θέση ταυτίζονται επίσης τα γαλάζια και πράσινα εκδοτικά συγκροτήματα. Τελικά, ποιος από τους συνήθεις επιβήτορες της εξουσίας δε θέλει τις εκλογές το Σεπτέμβρη; Αν κρίνουμε από την κίνηση στα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο τις θέλουν, αλλά και παίρνουν θέση έγκαιρα. Ηδη επισπεύδουν την επιστροφή τους διάφοροι από το βαρύ πυροβολικό της πράσινης προπαγάνδας.

Στον αντίποδα, στην πραγματική ζωή, τη δική σου, κάτσε και μέτρα χρέη. Οσο αυτά αυξάνουν σαν συνέπεια της διαχρονικής γαλαζοπράσινης μιας και ενιαίας πολιτικής, τόσο πλαταίνει το χαμόγελο του κάθε ...τραπεζίτη.

Επίδομα φτώχειας: Ούτε ένα ευρώ τη μέρα για το 2008, αφού δηλαδή θα τους έχεις ήδη ψηφίσει.

Καμένα: Την ώρα που η κυβέρνηση με το νέο χωροταξικό έκλεινε το μάτι σε κάθε καταπατητή, η αστυνομία με μια στρατιωτικού τύπου επιχείρηση μπουζούριαζε όσους τόλμησαν να πετάξουν μπογιά στην πρόσοψη του καζίνο στην Πάρνηθα.

Και για να μη μείνει μισή η ξεφτίλα, χτες μέσα στα δικαστήρια τα ΜΑΤ ξυλοκόπησαν και τη δικηγόρο των 27 συλληφθέντων. Με τον δικαστή να παριστάνει πως δεν είδε τίποτα. Πάντα τυφλή η δικαιοσύνη τους.

Χωροταξικός σχεδιασμός: Το σχετικό νομοσχέδιο είχε κι ένα τμήμα που αναφερόταν στις συνενώσεις περιφερειών, νομαρχιών, δήμων ως προϋπόθεση για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός. Το έβγαλαν την τελευταία στιγμή για να έρθει με άλλο νομοσχέδιο μετεκλογικά. Εκεί όμως είναι η ουσία. Αυτό που τους καίει είναι πως για να δουλέψει η αυτοδιοίκηση με όρους τοπικής κρατικής μηχανής σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, πρέπει να έχει και ισχυρό ταμείο. Αυτό κάνουν με τις συνενώσεις. Πόσο μάλιστα που τα έργα που έρχονται απαιτούν συγκεντρωμένη εξουσία για να υλοποιηθούν. Μπροστά η λειψυδρία, χτεσινό το παράδειγμα στις Κυκλάδες, που μόλις ήρθε η ώρα να προωθηθούν τα σχέδια ορισμένων εταιρειών κηρύχτηκε ο νομός σε έκτακτη ανάγκη. Κάτι που δε γίνεται με κατακερματισμένη εξουσία.

Κατά τ' άλλα, πάντα μονόδρομος η Ιθάκη όταν σου έχουν κλείσει κάθε άλλο δρόμο, πάντα ιερόν το εμπόρευμα κι ας σημαίνει το θάνατό σου, όσο κι αν προσπαθείς να απαντήσεις στο γδάρσιμο από τις εταιρείες με ύμνους στο «κλοπιράιτ».

Που σημαίνει ξανά και ξανά πάρ' το αλλιώς. Και μίλα με τον διπλανό σου γι' αυτό ακριβώς: Για το ότι δεν παίρνει γιατρειά αυτό το σύστημα. Για το ότι γαλάζιοι και πράσινοι πρέπει επιτέλους να φάνε πόρτα. Οποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, αλλά προπαντός καθημερινά.

Που σημαίνει κι άλλο, έμπρακτο, δυνάμωμα του ΚΚΕ...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΝΤΕΣ ... ΑΠΑΝΤΕΣ

ΦΗΜΕΣ: «Φήμες που βουίζουν σε κάθε γωνιά της (καλοκουρδισμένης) κυβερνητικής μηχανής επιμένουν ότι αυτός ο μήνας με τις παχιές τις μύγες θα είναι και ο τελευταίος της θρυλικής "νέας διακυβέρνησης". Πριν εκπνεύσει ο Αύγουστος προεξοφλούν οι φήμες ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο (...) δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω το βάσιμο των φημών. Αναρωτιέμαι μόνον ίσως από επαγγελματική διαστροφή ποιος μάγος της επικοινωνίας ποιος ζογκλέρ του λόγου έχει αναλάβει να συντάξει το κείμενο που θα μας εκθέτει τον "σπουδαίο λόγο" για τον οποίο οι εκλογές επισπεύδονται και τον ακόμη σπουδαιότερο λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να εμπιστευτούμε τις τύχες μας για ακόμη μια τετραετία στον άξιο επισπεύδοντα» (ο Π. Τσίμας στα ΝΕΑ).

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΤΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ: «Ο μέσος όρος της συνολικής ετήσιας ενίσχυσης ανά δικαιούχο υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 250 ευρώ το 2008, στα 375 ευρώ το 2009, στα 750 ευρώ το 2010 και στα 1.000 ευρώ το 2011» (η παρουσίαση του επιδόματος φτώχειας στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΡΕΛΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ: «Εκτίμηση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς: "Βλέπει" άνοδο δανείων. Τον διπλασιασμό των δανείων μέσα στην επόμενη πενταετία και την εκτίναξη των συνολικών χορηγήσεων στο 120% του αναθεωρημένου ΑΕΠ (...) αναφερόμενος στους στόχους της Τράπεζας Πειραιώς για διπλασιασμό των κερδών και μεγεθών μέχρι το τέλος του 2010 ο κ. Σάλλας υπογράμμισε πως "είναι εμφανές ότι μπορεί να επιτευχθούν νωρίτερα"» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΣ ΚΟΡΒΑΝΑΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ: «Η μείωση του αριθμού των νομαρχιών, των δήμων και των περιφερειών προτείνονται με το σκεπτικό ότι "θα αποκτήσουν ισχυρή διοικητική δομή και ικανοποιητική κρίσιμη μάζα από δημογραφικής και οικονομικής απόψεως"» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να δοθούν τώρα ΠΛΗΡΕΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ μόνο για ...αγροφύλακες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η κυβέρνηση κλείνει «πληγές» εν όψει εκλογών

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ που παρουσιάζουν ζήτηση για ακίνητα

Η ΧΩΡΑ: Αλλάζουν όλα με το εθνικό χωροταξικό σχέδιο Σουφλιά

ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέα σχέδια χωροταξίας για τις πόλεις και τα χωριά

Ο ΛΟΓΟΣ: ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ στο χωροταξικό

Η ΑΥΓΗ: Αναταραχή στα ΑΕΙ πυροδοτεί το ν/σ για την έρευνα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ τι αλλάζει από το 2008

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 13.150 νέες προσλήψεις

ΤΑ ΝΕΑ: Καρκινογόνα τρόφιμα στα ράφια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακριβέ μου Αύγουστε!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μονόδρομος η ...Ιθάκη

«Χρυσή πληρώνουν ακόμα και αυτή τη μία εβδομάδων διακοπών στην οποία έχουν φέτος περιοριστεί ενάμισι εκατομμύριο Ελληνες. Ερευνα του ΕΤ σε 11 τουριστικούς προορισμούς αποδεικνύει ότι μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί να αναλώσει τουλάχιστον δύο μισθούς για να εξασφαλίσει μία εβδομάδα παραθερισμού. Συμπεριλαμβανομένων των ναύλων, τα έξοδα επταήμερης διαμονής ξεκινούν από τα 1.600 ευρώ εάν ο προορισμός είναι η όχι ιδιαίτερα ζητούμενη Ιθάκη και εκτοξεύονται στα 3.000 ευρώ εάν η τετραμελής οικογένεια επιλέξει τη Σαντορίνη ή τη Μύκονο» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Ιερόν το εμπόρευμα

«ο παραλογισμός της εποχής μας σε όλο του το μεγαλείο σε μιαν απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και απαγορεύτηκε από χθες η χρήση της χρωστικής ουσίας Ε128 στα τρόφιμα ως δυνητικά καρκινογόνος με βάση τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τα προϊόντα που την περιέχουν εφόσον έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα! Με άλλα λόγια επικίνδυνα μεν τα τρόφιμα που περιέχουν το Ερυθρό 2G (καταχωρισμένο με τον κωδικό Ε128) θα τα καταναλώσουμε δε...» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

Απάντηση στο γδάρσιμο

«Οσες μάχες και αν έδωσε η μουσική βιομηχανία, όσο και αν κυνήγησε τους χρήστες που κατεβάζουν παράνομα μουσική από το Internet, η πειρατεία χτυπάει κόκκινο και σημειώνει νέο ρεκόρ, πάνω από 40% στη Μεγάλη Βρετανία(...) Το κλειδί για να μειωθεί η πειρατεία είναι οι τιμές. Μπορεί οι τιμές των cd στα δισκοπωλεία να έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με την ψηφιακή μουσική» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ