ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Μεγάλες ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης

Με 2,8% έτρεχε ο πληθωρισμός τον Ιούλη, ροκανίζοντας τις αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις. Τσουχτερές ανατιμήσεις στα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ και σε μια σειρά από είδη της καθημερινότητας

Τσουχτερές ανατιμήσεις, πολύ πάνω από το μέσο επίπεδο του επίσημου πληθωρισμού, εμφανίζει μια μεγάλη γκάμα εμπορευμάτων και υπηρεσιών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης σε μια εξέλιξη που έρχεται να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των λαϊκών τάξεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) ο «δείκτης τιμών καταναλωτή» για το μήνα Ιούλη του 2007 σε μέσα επίπεδα 12μηνου αυξήθηκε σε ποσοστό 2,8% και σε σύγκριση με τον Ιούλη του 2006 2,5%. Ηδη οι επίσημες ανατιμήσεις ροκανίζουν για τα καλά την εισοδηματική πολιτική έτους 2007 στην οποία έβαλαν πλάτη και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Ομως, ο επίσημος τιμάριθμος αποδείχνεται ξεκομμένος από την πραγματικότητα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τα οποία είναι αναγκασμένα να ξοδεύουν το σύνολο του μισθού ή της σύνταξης στα απολύτως απαραίτητα είδη της καθημερινότητας. Χαρακτηριστικές της κατάστασης είναι οι ανατιμήσεις στις επιμέρους ομάδες, όπως ταξινομούνται από τη Στατιστική Υπηρεσία, και οι οποίες για την «εκπαίδευση» φτάνουν σε 3,8%, «Υγεία» 3,2%, «ένδυση και υπόδηση» 3,5%, «ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια» 4,3% κ.ά.

Η αποδυνάμωση των λαϊκών εισοδημάτων δυναμώνει ακόμη περισσότερο από την τιμολογιακή πολιτική των πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και των ανατιμήσεων που περνάνε στα νοικοκυριά οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων -αναδιαρθρώσεων, τροφοδοτώντας και με αυτόν τον τρόπο τα κέρδη των μεγαλομετόχων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο «ηλεκτρισμός» αυξήθηκε 4,3%, η «ύδρευση» 5,9%. Ταυτόχρονα, τα δημοτικά τέλη ανατιμήθηκαν 3,4%, δηλαδή σε ποσοστό που επίσης βρίσκεται πολύ πάνω από τα μέσα επίπεδα που έτρεχε ο επίσημος πληθωρισμός.

Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτουν και οι παρακάτω ραγδαίες ανατιμήσεις:

  • Νοίκια 4,5%
  • Φρέσκα λαχανικά 17,3%
  • Φρούτα 7,5%
  • Οσπρια 5,4%
  • Αυγά 4,5%
  • Ψωμί 4%
  • Ζυμαρικά 4,1%
  • Γλυκά 4,1%
  • Μεταλλικό νερό 3,6%
  • Κρασιά 5,6%
  • Τσιγάρα 7,6%.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (που καταρτίζεται για τη σύγκριση των τιμών στην ΕΕ) για το μήνα Ιούλη του 2007 - μέσα επίπεδα 12μηνου - παρουσίασε αύξηση 3%.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εξοντωτικές οι αυξήσεις στο ρεύμα

Τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά σημειώνοντας: «Νέες φωτιές στις τρύπιες τσέπες των χαμηλοσυνταξιούχων και των μισθοσυντήρητων. Μεγάλη - ακόμη πιο μεγάλη - ανάπτυξη στις τσέπες όσων κερδοσκοπούν πάνω στο φως, αφού το υπουργείο "Ανάπτυξης" αφήνει στο σκοτάδι εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχων, με αυτήν την αύξηση, που θα παρασύρει όλα τα είδη, που για να λειτουργήσουν χρειάζεται το ρεύμα, ενώ ο κ. Σιούφας διασκεδάζει με τον πόνο μας, λέγοντας ότι η αύξηση αυτή είναι λελογισμένη».

Οι συνταξιούχοι τονίζουν πως η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ είναι «πολιτική της εξόντωσης της τρίτης ηλικίας», επισημαίνοντας ότι σε λίγο καιρό αυτή η κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο των συνταξιούχων χωρίς ντροπή, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, που επικροτεί τέτοιες πολιτικές. Και καταλήγοντας καλούν τους συνταξιούχους στις επικείμενες εκλογές να «μαυρίσουν» μπλε και πράσινους γιατί είναι ίδιοι.

ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντιδράστε στην επέλαση των πολυκαταστημάτων!

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου του νομού

Κάλεσμα να αντιδράσουν αποφασιστικά στην επέλαση των πολυκαταστημάτων και πολυεθνικών εταιρικών σχημάτων, απηύθυνε η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ στους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες κι εμπόρους, στα πλαίσια της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία της, με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου του νομού.

Ανάλογη συνάντηση έγινε την περασμένη βδομάδα με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες με επαγγελματικούς φορείς του νομού, προκειμένου να αναδειχτούν τα νέα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται ιδιαίτερη επιτάχυνση στη δημιουργία μεγάλων εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων στη θεσσαλική πρωτεύουσα. Ενα, μάλιστα, από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, με ταυτόχρονη κατασκευή πολυκατοικιών, γίνεται με απόφαση της διοίκησης της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας - πρόσκειται στη ΝΔ - κάτι που αλλάζει και το αντικείμενο της δραστηριότητάς της.

Στη συνάντηση που έγινε με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου, ο Τ. Τσιαπλές, Γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας την πρόταση διεξόδου του Κόμματος επισήμανε ότι «υπό τις παρούσες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, η εν λόγω ανάπτυξη και η έλευση των πολυεθνικών σχημάτων δεν αποτρέπεται, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση από την πλευρά των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων». Και τόνισε: «Οι ίδιοι οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι δε θα πρέπει να το δεχτούν αυτό ως μοιραίο. Θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση. Εμείς, από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να ενημερώσουμε και να έχουμε συναντήσεις και επαφές με τους φορείς. Πρόκειται, όμως, για ζητήματα καθαρά πολιτικά, για πολιτικές αποφάσεις. Για το λόγο αυτό καλούμε τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες κι εμπόρους να αλλάξουν τους συσχετισμούς σε πολιτικό επίπεδο».

ΕΣΟΔΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Πάνω 11,1% τον Ιούλη

Στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων στηρίζεται η εκτέλεση και του φετινού (έτους 2007) προϋπολογισμού σε μια περίοδο που οι ισχυρές επιχειρήσεις απολαμβάνουν την ολοκλήρωση φοροπρονομίων που η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθέτησε ήδη από το 2004.

Το γεγονός αυτό προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία τα συνολικά έσοδα για το μήνα Ιούλη έτρεχαν με ρυθμό 11,1%, φτάνοντας σε 5,2 δισ. ευρώ (από 4,68 δισ. ευρώ τον Ιούλη του 2006).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το σύνολο των τακτικών εσόδων στο 7μηνο Γενάρης - Ιούλης διαμορφώθηκαν σε 28,7 δισ. ευρώ (από 26,8 δισ. ευρώ στο 7μηνο του 2006) παίρνοντας αύξηση 6,9%.

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το α΄ εξάμηνο του 2007 εκτινάχτηκε στα 6,39 δισ. ευρώ (από 5,65 δισ.) καταγράφοντας αύξηση 13,1%. Η διεύρυνση των ελλειμμάτων παρά την εντεινόμενη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, αποτελεί και το προανάκρουσμα λήψης και νέων αντιλαϊκών μέτρων στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ για τη δημοσιονομική σταθερότητα.

ΔΕΗ
Ενσταση για ιδιωτικοποίηση στην ΠΓΔΜ

Ενσταση υπέβαλε στην αρμόδια επιτροπή για την ιδιωτικοποίηση του σταθμού Νεγκοτίνο στην ΠΓΔΜ η Sencap SA, γιατί, όπως ισχυρίζεται, ενώ υπέβαλε την καλύτερη και υψηλότερη προσφορά για το συγκεκριμένο έργο κατατάχτηκε δεύτερη στη σειρά μεταξύ των εταιρειών που διαγωνίστηκαν. Υπενθυμίζεται ότι η Sencap SA είναι εταιρεία που έχει συσταθεί από τη ΔΕΗ και την αμερικανική πολυεθνική ContourGlobal LLC.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Πτώση 6,5% στο 5μηνο

Πτωτικές τάσεις διαγράφει φέτος η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα, όπως αυτή καταγράφεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Στο 5μηνο Γενάρης - Μάης του 2007, ο αριθμός των αδειών που εγκρίθηκαν από τις Πολεοδομίες της χώρας υποχώρησε - σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα - κατά 1,8%. Μεγαλύτερη είναι η πτώση της κτιζόμενης επιφάνειας των υπό ανέγερση οικοδομών που φτάνει σε 6,5% συγκριτικά με την περσινή περίοδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ