ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΦΕΑ 1967 - 1974
«Για την αποκατάσταση της αλήθειας»

Επιστολή της διοίκησης του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ στην εφημερίδα «Αυγή»

Από το ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΣΦΕΑ 1967 - 1974, σαν απάντηση σε δηλώσεις σχετικά με τη νέα διοίκηση από τον προηγούμενο Πρόεδρο του Συνδέσμου που δημοσίευσε η εφημερίδα «Αυγή», στάλθηκε στις 27 Ιουλίου 2007 στην «Αυγή» η παρακάτω Επιστολή που μέχρι σήμερα - δεν έχει δημοσιευτεί.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Προς την Εφημερίδα ΑΥΓΗ

Διαβάζοντας στις 21/7/2007 τις "Δηλώσεις του αποχωρούντος Προέδρου Φ. Προβατά", οι οποίες είναι γεμάτες ανακρίβειες και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την πλειοψηφήσασα στις εκλογές της 10ηςΙουνίου 2007 συνιστώσα του Διοικητικού Συμβουλίου και προς αποκατάσταση της αλήθειας θέτουμε υπόψη των αναγνωστών σας τα ακόλουθα:

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, πολιτικός Φορέας είναι Πανελλαδικός και Πολυφωνικός. Η πλειοψηφία των φυλακισθέντων και εξορισθέντων αντιστασιακών κατά της δικτατορίας ανήκε στον χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς. Στην 32ετή ιστορία του Συνδέσμου επιδιωκόταν πάντοτε η συγκρότηση αντιπροσωπευτικού Προεδρείου που θα προσέδιδε, όπως επιδιώχτηκε και τώρα, κύρος στη δράση του. Στο παρελθόν Πρόεδρος από τον πολιτικό χώρο του ΚΚΕ εκλέχθηκε μόνο για ένα χρόνο.

Ο Φώτης Προβατάς εμφανίστηκε στον Σύνδεσμο το 2003, διεκδικώντας θέση στο ΔΣ αλλά γνωρίζει ότι οι σταυροδοσίες που ονομάζει τρικ είχαν αναδείξει και το 2001 και το 2003 από 12 μέλη στο 21μελές Διοικητικό Συμβούλιο, 9 μέλη το 2005 και στις αρχαιρεσίες της 10/6/2007 11 μέλη. Οι παραιτήσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου το 2005, 2003 και το 2001 έγιναν αυτόβουλα και όχι κατόπιν εντολής κάποιου Προβατά. Με τις ευφυείς μεγαλοστομίες του και τους ανιστόρητους ισχυρισμούς του προσπαθεί να αποκρύψει τις αντικαταστατικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του για την αλλοίωση του αποτελέσματος των αρχαιρεσιών. Παραβιάζοντας το Καταστατικό, αρνήθηκε ως πλειοψηφήσας σύμβουλος να συγκαλέσει εντός 10 ημερών από τις αρχαιρεσίες τους εκλεγέντες να συνεδριάσουν για τη συγκρότηση σε Σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου. Αυθαιρετώντας όρισε τις 27 Ιουνίου και με τη δικαιολογία του καύσωνα την 4ηΙουλίου. Με την προσέλευση 20 εκλεγέντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στις 4/7/2007 τερματίστηκε η προσωρινή υποχρέωσή του και τη σύγκληση σε συνεδρίαση την αποφασίζει η πλειοψηφία. Αυτοανακηρυχθείς πλειοψηφήσας, κατ' εξακολούθηση, ιδιότητα που δεν προβλέπει το Καταστατικό, απαιτεί κατ' επιλογή του την παραίτηση δύο εκ των εκλεγέντων μελών του Διοικ. Συμβουλίου για να μετατρέψει τη μειοψηφία σε πλειοψηφία. Δεν υπάρχει καταστατική διάταξη αυξημένης απαρτίας. Στα 21 μέλη του ΔΣ, η απαρτία εξασφαλίζεται με την παρουσία 11 μελών. Εάν ήταν 22 μέλη τότε θα απαιτούνταν η παρουσία 12 μελών. Αυτή η καταστατική διάταξη δεν αμφισβητήθηκε ποτέ στην ιστορία του Συνδέσμου.

Η πλειοψηφία των 11 μελών όρισε νέα συνεδρίαση στις 11/7/2007 και λόγω έλλειψης απαρτίας στις 18/7/2007 οπότε προχώρησε στη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε Σώμα. Ο κανόνας πάντοτε είναι ο απερχόμενος Πρόεδρος κι ο Γενικός Γραμματέας να παραδίδει αμέσως την επόμενη στη νέα Διοίκηση. Συνεπώς, η μη παράδοση, η ενδεχόμενη αφαίρεση εγγράφων και περιουσιακών στοιχείων του Συνδέσμου συνιστά ποινικώς κολάσιμη πράξη.

Στα έργα και ημέρες του καταλογίζεται η ταύτιση αναθέτουσας αρχής και αναδόχου στο έργο Αρχειοθέτηση, Ψηφιοποίηση και Ιστοσελίδα του Ιστορικού Αρχείου Αντιδικτατορικού Αγώνα, σε βάρος του συμφέροντος του Συνδέσμου, με προοπτική μέσω συμμαχιών να έπεται και συνέχεια, πράγμα που εμποδίζει η πλειοψηφία των 11 μελών.

Εκτός από τον αυθάδη, υβριστικό και αλαζονικό τρόπο του, άλλαξε ωσάν να είναι ιδιοκτήτης του τις κλειδαριές του Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, που είναι ενταγμένο στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και κρατάει τα κλειδιά, απαγορεύοντας την είσοδο στους νόμιμους εκπροσώπους του Συνδέσμου, στην Επιτροπή λειτουργίας του Μουσείου που συγκροτεί ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων. Ενεργώντας διασπαστικά, παραβιάζοντας το καταστατικό, συγκρότησε επιτροπή για την εκδήλωση στην επέτειο της 23ηςΙουλίου και εμφανίστηκε επικεφαλής της στην τελετή της Προεδρίας της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου.

Πρόκειται για πρωτοφανείς ενέργειες πρώην Προέδρου στην Ιστορία του Συνδέσμου, που αντιστρατεύεται τους επιδιωκόμενους σκοπούς του ενώ ταυτόχρονα οικειοποιείται την πλούσια συλλογική δραστηριότητά του.

Τα μέλη του Συνδέσμου διακρίνονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας αποφεύγοντας να πλήξουν το κύρος του.

Η διαλεκτική των αντιπαραθέσεων διαφορετικών απόψεων στον πολυφωνικό φορέα μας επιδιώκεται να οδηγεί σε θετική διέξοδο με γνώμονα το συμφέρον του Συνδέσμου, όπως προσδιορίζεται από τους καταστατικούς του σκοπούς.

Ο Πρόεδρος

Δημ. Πρωτοψάλτης

Ο Γεν. Γραμματέας

Νικ. Τριανταφύλλου»

Αποκαλυπτήρια προτομής του Αρη

Υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), την Τετάρτη 15.8.2007 και ώρα 11 π.μ., γίνονται τα αποκαλυπτήρια προτομής του Αρη Βελουχιώτη στην Καλοσκεπή (Κουκουβίστα) Φωκίδας, με τη συμπλήρωση 65 χρόνων από τον Αύγουστο του 1942 που ο Αρης όρκισε εκεί την Ομάδα Καραλίβανου που προσχώρησε στον ΕΛΑΣ. Το έργο, που έφτιαξε ο γλύπτης Γιώργος Μέγκουλας, είναι δωρεά του αντιστασιακού Γιάννη Ράπτη(Κοντοβράκη), αντάρτη του ΕΛΑΣ και μαχητή του ΔΣΕ.

Αναστολή κυκλοφορίας φαρμάκου

Την αναστολή κυκλοφορίας από την ευρωπαϊκή αγορά του φαρμάκου Viracept για το Εϊτζ, το οποίο κυκλοφορεί και στη χώρα μας, ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού διαπιστώθηκε ότι παρτίδες του φαρμάκου είχαν μολυνθεί με ουσία (ethyl mesilate) τοξική για τον οργανισμό που προκαλεί βλάβες στο dna και έχει συσχετιστεί με καρκινογενέσεις και τερατογενέσεις. Το φάρμακο παρασκευάζεται από την ελβετική εταιρεία Roche και στην Ελλάδα διατίθεται σε μορφή χαπιών και σε σκόνη. Χορηγείται τόσο σε φορείς όσο και σε ασθενείς του Εϊτζ.

Κηδεύτηκε ο σ. Θανάσης Νεράτζης

Κηδεύτηκε χθες το πρωί από το νεκροταφείο Περιστερίου ο σύντροφος Θανάσης Νεράτζης, που «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 57 ετών. Ο Θ. Νεράτζης, μέλος του Κόμματος από το 1977, δραστηριοποιήθηκε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης στο Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών και μετά στο Δήμο Περιστερίου, όπου εργαζόταν. Ηταν μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ Εργαζομένων του Δήμου Περιστερίου. Στην κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Κόμματος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ζητά ακύρωση προστίμου

Την ακύρωση του προστίμου των 5.000 ευρώ που του είχε επιβληθεί από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για «μη διαφύλαξη του απορρήτου και την ασφάλεια του αρχείου» του Ιδρύματος Αγωγής Θηλέων στου Παπάγου, ζητά με προσφυγή που κατέθεσε χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας. Το αρχείο αφορούσε ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία των ανηλίκων, όπως ατομικούς φακέλους για την κατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας τους, το ποινικό ιστορικό τους και άλλα.

Σημειώνεται ότι το Μάρτη του 2007 η Αρχή, ύστερα από έλεγχο που διενήργησε, διαπίστωσε, ότι ένα μεγάλο μέρος των αρχείων παρέμενε μέσα στο κτίριο του Ιδρύματος, παρ' όλο που είχαν περάσει 10 χρόνια μετά την παύση της λειτουργίας του.

Στην προσφυγή του, ο υπουργός αναφέρει ότι τα όργανα της Αρχής εισήλθαν, χωρίς να ενημερώσουν το υπουργείο σε χώρο ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου που υπαγόταν στην αρμοδιότητα του υπουργείου και συνέλεξαν έγγραφα χωρίς να προβλέπεται διαδικασία κατάσχεσης.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- H NE Λακωνίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Λακωνίας διοργανώνουν εκδήλωση -συνεστίαση, το Σάββατο 11.8.2007 και ώρα 8 μ.μ., στη Σκάλα Λακωνίας, στο κέντρο Πολυτάκου. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί και φίλοι της Αντίστασης και του ΚΚΕ να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Είσοδος στο κέντρο με κάρτες.

-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα Καλαμάτας του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ συμμετέχουν στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ στη Σαϊδόνα της Μεσσηνιακής Μάνης στο χώρο του μνημείου, την Κυριακή 12 Αυγούστου και ώρα 11 το πρωί, που διοργανώνουν το τοπικό Συμβούλιο της Σαϊδόνας και ο Σύλλογος των απανταχού Σαϊδονιτών.

Λεωφορείο για την εκδήλωση θα αναχωρήσει από το Δημοτικό Αναψυκτήριο Καλαμάτας (πίσω από το Δημαρχείο) στις 8.30 το πρωί της Κυριακής.

-- Οι: ΚΟ Καλαβρύτων του ΚΚΕ, ΠΕΑΕΑ Καλαβρύτων και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Τοπικού Διαμερίσματος Ανω Λουσών «Τα Σουδενά» διοργανώνουν, την Κυριακή 12.8.07 ώρα 11.30 π.μ., στα Ανω Σουδενά (Ανω Λουσοί) Καλαβρύτων εκδήλωση τιμής στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών της ΕΑ και του ΔΣΕ που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους κατακτητές, για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ