ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
Το παλιό που έρχεται ξανά σα νέο

Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό, νέα φοροεπιδρομή, νέες επεμβάσεις σε υγεία, παιδεία. Θα πήξουμε στο νέο. Πώς λέμε κάθε μέρα που ξημερώνει είναι μια καλύτερη μέρα, έτσι ακριβώς. Κι επειδή ο πρωθυπουργός είναι άνθρωπος της νέας εποχής, θα προκηρύξει εκλογές ακριβώς για να προωθήσει ταχύτερα το νέο.

Κάτι έλεγε ο Μπρεχτ για το παλιό που έρχεται σα νέο, αλλά ποιος τον άκουγε...

Αυτός που δίνει μαθήματα ταξικότητας, πάντως, αυτή την περίοδο, είναι ο αστικός Τύπος. Δεν περνάει μέρα που να μην επισημαίνει το πρόβλημα: οι παροχές επιβαρύνουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Κατά σύμπτωση από τις ίδιες εφημερίδες στηρίζεται το ΠΑΣΟΚ για το οποίο διάφοροι παραπονούνται ότι δε μετέχει στο προεκλογικό γαϊτανάκι. Κι όμως, μετέχει και παραμετέχει. Εμφανιζόμενο ως η φερέγγυα δύναμη για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Κατά τ' άλλα, έρχεται «εξομοίωση».

Η εμπειρία λέει ότι όποτε ανοίγεται θέμα εξομοίωσης, αυτή γίνεται προς τα κάτω. Ετσι κι αυτό που τώρα εμφανίζεται ως εξομοίωση προς τα πάνω στις συντάξεις φτωχοκομείου, στην πράξη αύριο θα είναι η νόρμα για την ισοπέδωση όλων των συντάξεων.

Εκτός κι αν έχουν στόχο να ικανοποιήσουν το αίτημα για κατώτερη σύνταξη στα 1.050. Λέμε τώρα...

Το πιο ωραίο, όμως, είναι πως και η εξομοίωση είναι μέρος του ασφαλιστικού, ο «διάλογος» για το οποίο θα αρχίσει μετά τις εκλογές και θα τελειώσει, λένε, το 2009.

Ε, πόσο πιο καθαρά να πουν ότι το ύψος της σύνταξης θα είναι συνάρτηση του ταμείου; Για το οποίο χρόνια δηλώνουν πως είναι μείον, άρα για να δοθούν οι εξομοιωμένες συντάξεις πρέπει να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης και να κοπούν τα προνόμια (γυναίκες, ανάπηροι, βαριά κλπ.)...

Κι ενώ αυτή είναι η προοπτική που διαγράφεται στον ορίζοντα, το νέο επιχείρημα όσων στηρίζουν την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, είναι πως έχει μετανιώσει για τα λάθη του! Τι λέει το ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό; Τσιμουδιά. `Η, για την ακρίβεια, υπερασπίζεται το νόμο Ρέππα σαν συνέχεια των νόμων Σιούφα, νόμους που η ΝΔ δεσμεύεται να βελτιώσει. Τι σημαίνει βελτίωση όταν οι νόμοι Σιούφα πήγαν όλες τις συντάξεις στα 65 και ο νόμος Ρέππα έδωσε δυνατότητα για σύνταξη στα 67; Σκάσε και δούλευε ως τον τάφο...


ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ...

ΣΤΑ ΚΙΛΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΣ: «Την ανάγκη ταχείας υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης και ιδιαίτερα των δεσμεύσεών του που αφορούν στην αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού και την πλήρη εξυγίανση της οικονομίας θα επικαλεστεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής για να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στις κάλπες» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΑΛΛΟΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ: «Το μεγάλο ερώτημα για την οικονομία έχει να κάνει με τις επιπτώσεις που θα έχουν οι παροχές αυτές στα δημόσια οικονομικά (...) αν η κυβέρνηση αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις φόρων μετεκλογικά, προκειμένου να καλύψει τις τρύπες που η ίδια δημιουργεί προεκλογικά στον προϋπολογισμό, τότε προφανώς το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι θετικό. Αν σε πείσμα των εξαγγελιών για επανίδρυση του Δημοσίου τομέα και μείωση της γραφειοκρατίας η κυβέρνηση προχωρεί σε νέες προσλήψεις τότε οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν προωθούνται αλλά υπονομεύονται (...) ακόμα και αν καταφέρει να "αγοράσει" κάποιες ψήφους, η κυβέρνηση κινδυνεύει έτσι να χάσει τον πολιτικά κρίσιμο μεσαίο χώρο» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝ: «Οι εξελίξεις στο πεδίο των δημοσίων οικονομικών δε δικαιολογούν το πλήθος των υποσχέσεων» (στο κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΕΞΙΣΩΣΗ: «Με την εθνική σύνταξη όλα τα κατώτατα όρια των συντάξεων θα ενοποιηθούν σ' ένα ενιαίο ποσό, σ' ένα ενιαίο κατώτατο όριο» (από το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΜΕ ΣΚΛΗΡΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ: «Το ακριβές ύψος και οι δικαιούχοι της κατώτατης Εθνικής Σύνταξης συνδέονται άμεσα με το ασφαλιστικό, καθώς δεν πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα επίσημα προτού ολοκληρωθεί ο διάλογος. Η υλοποίηση, μάλιστα, του μέτρου αναμένεται αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση, δηλαδή το 2009» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: «Μοναδικός στόχος τους είναι να παραμείνουν οι ψηφοφόροι σε ομηρία μέχρι την κάλπη με το εκβιαστικό δίλημμα ότι αν δεν ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία δε θα απολαύσουν τις παροχές που τους τάζει στο παρά πέντε των εκλογών» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΑ ΣΕ ΚΑΨΩ ΓΙΑΝΝΗ να σ' αλείψω λάδι...

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Την οικονομία θα επικαλεσθεί για εκλογές ο πρωθυπουργός

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο Καραμανλής το μεγάλο ατού της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΟΙΤΑ τι έλεγες

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ από Καραμανλή

ΕΘΝΟΣ: ΠΥΡΕΤΟΣ για 6.161 θερινές προσλήψεις

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ψηφοθηρικό παιχνίδι με νομοσχέδια - κράχτες

ΤΑ ΝΕΑ: 511.000 όμηροι στο κόλπο των παροχών

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΠΥΡΕΤΟΣ» για τις εκλογές

Η ΧΩΡΑ: Φτηνά σπίτια στους αγρότες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Τι συμβαίνει με το Χρηματιστήριο;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τσιμέντο να γίνει

Η ΑΥΓΗ: Στάχτη και πλημμύρες...

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Το 51,73% του ΧΑ σε ξένους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αντιγραφές

«Αντιγράφει άραγε τώρα ο Κώστας Καραμανλής τον Κώστα Σημίτη ή έχει ξεχάσει τι έλεγε τότε στις δηλώσεις του για να κερδίσει ψήφους εμφανιζόμενος τιμητής των προεκλογικών υποσχέσεων και παροχών; Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις. Στην εξουσία, και μάλιστα όταν φτάνει η ώρα της κάλπης χάνονται και η "σεμνότητα" και η "ταπεινότητα" των διακηρύξεων» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

«Μετάνιωσαν»;

«Βυθισμένη σε επικοινωνιακές φαντασιώσεις, η κυβέρνηση των φρούδων ελπίδων, των πλαστών υποσχέσεων και των ανεξόφλητων γραμματίων μοιάζει να πιστεύει ακόμα στη δύναμη των ωραιοποιήσεων, στην ισχύ των εξαγγελιών, στη σιγουριά των διαρκών μεταθέσεων... Αλλά η κοινωνία δε ζει εικονικά ούτε καταναλώνει μύθους... Δοκίμασαν και άλλοι τις αντοχές της, αλλά μετάνιωσαν...» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

Ψιλό γαζί

«Η κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνοψίζεται στα λόγια που είπε ιστορικό στέλεχος: "Το ΠΑΣΟΚ κοιμάται και ο Καραμανλής αλωνίζει". Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και η μόνη δικαιολογία που μπορεί να προβάλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το κόμμα του παραδοσιακά σέβονταν τα λεγόμενα μπάνια του λαού και δεν ήθελε να χαλάσει με τίποτα το ραχάτι» (το σχόλιο στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

Δεν είχαν καλή διαφημιστική εταιρεία

«Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε το πρόγραμμά του για τη διακυβέρνηση της χώρας από τον περασμένο Μάρτιο, όμως, κατά γενική ομολογία αυτό δεν έχει φτάσει στους πολίτες, με αποτέλεσμα να δείχνει αυτή την περίοδο ότι τρέχει πίσω από τις παροχές - πυροτεχνήματα της κυβέρνησης» (το σχόλιο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ