ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Αυγούστου 2007
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συνένοχοι στο επιχειρηματικό πλιάτσικο στις παραλίες
  • Ο «Ρ» φέρνει στη δημοσιότητα την αποκαλυπτική θέση της Κομισιόν ότι «το ευρύ κοινό» μπορεί να αποκλείεται από τις παραλίες
  • ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με το νομοθετικό τους πλαίσιο ιδιωτικοποιούν και εμπορευματοποιούν τις ακτές

Τα τελευταία χρόνια, στις ομορφότερες παραλίες της Αττικής, εξελίσσεται ένα πρωτοφανές επιχειρηματικό πλιάτσικο. Από το Φάληρο μέχρι και το Σούνιο, σε όλη την οριογραμμή του Σαρωνικού, οι περισσότερες και καλύτερες ακτές είναι καγκελόφραχτες. Τα ιδιωτικά, κερδοσκοπικά συμφέροντα «βάζουν χέρι» όλο και περισσότερο στις περιοχές που θα μπορούσαν να αποτελούν πηγή ανάσας και ζωής για τους εργαζόμενους του πολύπαθου Λεκανοπεδίου. Το μπάνιο, η θάλασσα και ο αέρας, κοστολογούνται.

Ποιοι είναι, όμως, οι συνένοχοι σε αυτή την πρωτοφανή κλοπή της δημόσιας, λαϊκής περιουσίας; Καταρχάς, η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο «Ρ», σήμερα, φέρνει στο φως της δημοσιότητας, την προκλητική και κυνική απάντηση της Κομισιόν, σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, για το αν οι παραθαλάσσιες εκτάσεις αποτελούν λαϊκή περιουσία. Η απάντηση, κάτι παραπάνω από σαφής: «Δε συνεπάγεται ότι η κάθε παραλία ή το σύνολο της ακτογραμμής πρέπει να είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό»!

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κινούμενοι σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο που θέτει η ΕΕ - το οποίο άλλωστε συναποφάσισαν και συνδιαμόρφωσαν στα αρμόδια όργανα των Βρυξελλών - πήραν μια σειρά από νόμους που παραχωρούν τεράστιες εκτάσεις των ακτογραμμών στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Τσουχτερά χαράτσια αναγκάζονται να πληρώνουν οι οικογένειες για να κάνουν ένα μπάνιο στη θάλασσα
Τσουχτερά χαράτσια αναγκάζονται να πληρώνουν οι οικογένειες για να κάνουν ένα μπάνιο στη θάλασσα
Η αρχή έγινε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την ψήφιση μιας σειράς νόμων (ΠΑΣΟΚ), συνεχίστηκε με την περίφημη «μεταολυμπιακή αξιοποίηση» (ΝΔ), ενώ στα σκαριά βρίσκεται κι ένα ακόμη νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες να κάνουν «χοντρό μπάσιμο» στις δημόσιες εκτάσεις.

Συνυπεύθυνος, όμως, είναι και ο ΣΥΝ, ο οποίος με το ένα χέρι μοιράζει φυλλάδια για «ελεύθερες παραλίες» και από την άλλη, στα αρμόδια όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ - ΤΕΔΚΝΑ), όπου συμμετέχει ως διοικητική δύναμη, συμφώνησε με το ξεπούλημα, ενώ για μια σειρά από ζητήματα «αγωνίζεται» για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ως «λύση», καλλιεργώντας αυταπάτες στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Θυμίζουμε απλά ότι στις 28 Ιούνη 2006, σε συνάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και του προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ Π. Φιλίππου, στελέχους του ΣΥΝ και τότε προέδρου της Ενωσης, είχε αποφασιστεί μεταξύ άλλων και το εξής: να προχωρήσουν οι περιβόητες Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα για έργα σε παραλίες και αιγιαλό, δάση και δασικές εκτάσεις...

Η αρχή της ιδιωτικοποίησης επί ΠΑΣΟΚ

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, πράγματι, «εκπονούν στρατηγικές» και οι στρατηγικές αυτές είναι απόλυτα συνυφασμένες με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης του εθνικού πλούτου. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με το νομοθετικό πλαίσιο που αποφάσισαν, έκαναν, απλώς, την αρχή. Αναλυτικά:

  • Ο 2971/2001 υπογράφεται από 10 κορυφαίους υπουργούς της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Επιτρέπει την τσιμεντοποίηση των αιγιαλών και των παραλιών της χώρας από περιώνυμα συμφέροντα, που μπορούν πλέον να ασκήσουν πάνω τους μια σειρά από δραστηριότητες, όπως τουριστικές, βιομηχανικές κλπ. Επιτρέπεται, επίσης η αποκλειστική χρήση τους - όπως και στις βραχονησίδες - έναντι... ενοικίου. Στην ουσία πρόκειται για το νόμο εκείνο που άνοιξε τους «ασκούς του αιόλου» για την τσιμεντοποίηση αιγιαλών και παραλιών από το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Ο νόμος 3105/2003 υπογράφεται επίσης από 10 υπουργούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο νόμος αυτός, επιτρέπει στην «Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» να αίρει την προστασία μεγάλων τμημάτων του αιγιαλού και των παραλιών γύρω από τουριστικές μονάδες του ΕΟΤ και να τις παραχωρεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Η συνέχεια επί ΝΔ
  • Με το νόμο 3342/2005, για την «αξιοποίηση» των Ολυμπιακών Ακινήτων, η κυβέρνηση της ΝΔ - μέσω δέκα κορυφαίων υπουργών που υπογράφουν τον εν λόγω νόμο - πατάει σε προηγούμενους νόμους του ΠΑΣΟΚ και ξεδιπλώνει ένα ασύλληπτο «όργιο» υπερκερδών και κερδοσκοπίας κατά μήκος της παραλίας. Σύμφωνα με το νόμο, στο Ελληνικό, ένα μεγάλο κομμάτι από το πρώην αεροδρόμιο μαζί με τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις εκχωρείται στο κεφάλαιο και οικοπεδοποιούνται πάνω από 1.000 στρέμματα. Επιπλέον, η παραλία Καλλιθέας - Τζιτζιφιών, ολόκληρος ο Φαληρικός όρμος και ο Ιππόδρομος οικοπεδοποιούνται και μαζί με τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις εκχωρούνται στην επιχειρηματική δραστηριότητα για μαρίνες, ξενοδοχεία, κόβοντας κάθε πρόσβαση του λαού προς τη θάλασσα.
  • Ωστόσο, τα χειρότερα έρχονται... Σύμφωνα με νομοσχέδιο που ήδη έχει στα «συρτάρια» της η κυβέρνηση της ΝΔ, για τον «αιγιαλό και την παραλία», επιχειρείται η επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας με εξαιρετικά ελαστικά κριτήρια, στην κατεύθυνση της παραπέρα ενίσχυσης των επενδυτικών κινήτρων του λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου», αλλά και των γνωστών, πλέον, Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα...
Κομισιόν: Οι παραλίες δεν είναι ελεύθερες

Το Μάη του 2007, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης κατέθεσε Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας τη θέση της για το αν οι παραλίες και οι ακτές αποτελούν λαϊκή περιουσία. Ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται ότι: «τα τελευταία οκτώ χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει στην παραχώρηση μεγάλων παραθαλάσσιων εκτάσεων, γενικότερα κοινόχρηστων χώρων, ολυμπιακών εγκαταστάσεων και περιοχών τουριστικής σημασίας, στο μεγάλο κεφάλαιο, είτε παραδίδοντάς τες απευθείας στους επιχειρηματίες για να κάνουν κερδοφόρες γι' αυτούς επενδύσεις, είτε με την ανάθεση της διαχείρισής τους μέσω των ΣΔΙΤ».

Και συμπληρώνει: «Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι, από τη μια μεριά το κεφάλαιο να αποκομίζει τεράστια κέρδη, να έχει τη διαχείριση και να καθορίζει την πολιτική στους τομείς αυτούς και, από την άλλη, οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να απολαμβάνουν εκτάσεις που στην πραγματικότητα αποτελούν λαϊκή περιουσία ή να αναγκάζονται να καταβάλουν τεράστιο αντίτιμο για ένα μπάνιο και για τις όποιες υπηρεσίες».

Η αποκαλυπτική απάντηση

Η απάντηση της Επιτροπής ήταν πράγματι αποκαλυπτική. «Η πρόσβαση του κοινού στις παραλίες καλύπτεται από τη σύσταση της ΕΕ σχετικά με την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών, του 2002. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί - συνεχίζει - ότι η σύσταση αυτή ομιλεί για τη "δέουσα" (!) πρόσβαση». Και... εξηγώντας τι θα πει «δέουσα», αναφέρει: «Τούτο δε συνεπάγεται ότι η κάθε παραλία ή το σύνολο της ακτογραμμής πρέπει να είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό. Το εάν σε μια συγκεκριμένη περίπτωση η ακτογραμμή είναι ή όχι προσβάσιμη στο κοινό - και υπό ποίους όρους - αποτελεί αυστηρά θέμα επικουρικότητας».

Η σύσταση για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών, αναφέρει, «είναι ένα μη δεσμευτικό νομικό μέσον», που σκοπό έχει «τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, ιδιαίτερα με τον καλύτερο συντονισμό και συμμετοχή των ενδιαφερομένων». Δηλαδή, με ποιο τρόπο, καλύτερα, θα συμμετέχουν οι... ενδιαφερόμενοι (διάβαζε: επιχειρηματίες). Και καταλήγει: «Τα κράτη - μέλη καλούνται να εκπονήσουν στρατηγικές για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών βασιζόμενες σε γενικές αρχές»...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

«Ανοιχτές ακτές, δωρεάν για το λαό»

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ακτή της Βουλιαγμένης τον περασμένο Ιούνη.
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ακτή της Βουλιαγμένης τον περασμένο Ιούνη.
Απέναντι στην πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που ξεπουλούν τις παραλίες, το ΚΚΕ παλεύει για ανοιχτές ακτές, με ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση για όλους. Παλεύει για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτές, τόσο από τους ιδιώτες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οταν, λοιπόν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, αποφάσιζαν το ξεπούλημα της παραλίας, το ΚΚΕ διοργάνωνε δυναμικές κινητοποιήσεις. Πέρσι το καλοκαίρι, οι δυνάμεις του ΚΚΕ, της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», «έριξαν» για τρεις συνεχόμενες Κυριακές τις μπάρες στις παραλίες της Βούλας και του Αλίμου, επιτρέποντας την ελεύθερη είσοδο στους λουομένους. Φέτος το καλοκαίρι, με νέες κινητοποιήσεις σε Αλιμο (3/6) και Βουλιαγμένη (17/6), άνοιξαν εκ νέου τις παραλίες, καταργώντας το τσουχτερό χαράτσι που πληρώνουν όσοι θέλουν να απολαύσουν τη θάλασσα. Μόλις την περασμένη Κυριακή (22/7), στην Α' Πλαζ Βούλας, κατήργησαν στην πράξη το χαράτσι που πληρώνουν οι εργαζόμενοι για να απολαύσουν λίγη δροσιά, τις μέρες του καύσωνα.

Οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας, Πειραιά και Αττικής του ΚΚΕ, τον περασμένο Μάη, με ανακοίνωσή τους για τις παραλίες, σημείωναν: «Το ΚΚΕ, καλεί κάθε εργαζόμενο, νέο και νέα, να καταδικάσει με τον αγώνα και την ψήφο του τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που συμπλέουν. Η πολιτική τους είναι ίδια, απλά αντιστράφηκαν οι ρόλοι. Ο,τι έκανε χτες το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, το συνεχίζει η ΝΔ σήμερα. Ο,τι έλεγε χτες η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση, το επαναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Αυτά τα κόμματα δεν αλλάζουν»...

Τσουχτερό χαράτσι...

Τσουχτερή είναι η «είσοδος» που αναγκάζονται να πληρώνουν οι εργαζόμενοι για να κάνουν ένα μπάνιο στη θάλασσα. Ο «Ρ», παρουσιάζει παρακάτω, κάποιες ενδεικτικές τιμές εισιτηρίων για τις παραλίες:

  • Α' Βούλας: Καθημερινές 5 ευρώ, Σαββατοκύριακα 6 ευρώ.
  • «Αστέρας» Γλυφάδας: 6 ευρώ και 10 ευρώ, αντίστοιχα.
  • Αλιμος: 5 ευρώ και 7 ευρώ, αντίστοιχα.
  • Βουλιαγμένη: 4 ευρώ και 5 ευρώ, αντίστοιχα.
  • Βάρκιζα: 5,5 ευρώ και 6,5 ευρώ, αντίστοιχα.

Είναι φανερό ότι, ειδικά τα Σαββατοκύριακα - οπότε και η προσέλευση είναι μεγαλύτερη - για να κάνει μπάνιο μια 4μελής οικογένεια, μπορεί να πληρώσει μέχρι και 40 ευρώ, μόνο για την είσοδο. Από κει και πέρα, με ξαπλώστρα και ένα καφέ ή νερό, η τιμή, σε μερικές παραλίες, εκτινάσσεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ