ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Αυγούστου 2007
Σελ. /20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπεύθυνοι για τη φτώχεια

Να πέσει στο κενό η κυβερνητική προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων

«Η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα αλλά και του ΠΑΣΟΚ χτες, ευθύνονται για τη φτώχεια. Εφάρμοσαν πολιτικές που έκαναν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους». Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου, με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη δήθεν αντιμετώπιση της φτώχειας που, όπως τονίζει, στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων και φευδαισθήσεων.

Η πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού», των «μεταρρυθμίσεων» και του «εκσυγχρονισμού» - τονίζεται στην ανακοίνωση - δημιούργησε τεράστια κέρδη για το κεφάλαιο και φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Η ανεργία, οι συμβάσεις για αυξήσεις μισθών της τάξης των 77 λεπτών, η αύξηση των συμβασιούχων, η γενίκευση της μερικής απασχόλησης και η μείωση του αγροτικού εισοδήματος είναι που αυξάνουν τη φτώχεια αντί να την εξαλείφουν.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι στο νομό η κάλυψη των οργανικών θέσεων σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου, στη Νομαρχία και στις πρώην ΔΕΚΟ είναι μόλις στο 50%, αφού αντικατέστησαν με χαμηλόμισθους συμβασιούχους και ανασφάλιστους μέρος αυτών των θέσεων. Στα χαρτιά, καταγγέλλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο του νησιού, η ανεργία μειώνεται αλλά αυξάνονται οι άνεργοι και ημιαπασχολούμενοι. Ακόμη, η απελευθέρωση των τιμών καταναλωτικών αγαθών οδήγησε σε ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις, μεταξύ αυτών και τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, το τηλέφωνο, ανατιμήσεις που «καταπίνουν» το οικογενειακό εισόδημα, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια αυξάνονται με τους τραπεζίτες να φουσκώνουν τα κέρδη τους. Την ίδια στιγμή η «δωρεάν» Παιδεία και Υγεία ακριβαίνουν μέσω της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησής τους, ενώ ταυτόχρονα καταργούνται οι κοινωνικές παροχές και τα δικαιώματα.

«Οι σημερινές εξαγγελίες θυμίζουν τις εξαγγελίες προηγούμενων εκλογών που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν», σημειώνει, και καταγγέλλει ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα και να κρύψει το πραγματικό της αντεργατικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει μετά τις εκλογές για την ανατροπή των ασφαλιστικών, κοινωνικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την προεκλογική εξαπάτηση και την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που μετά τις εκλογές θα προκαλέσει νέα δεινά για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. «Η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαγοράσει την ψήφο των εργαζομένων και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων πρέπει να πέσει στο κενό», τονίζει, και καλεί τους εργαζόμενους: «Να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας: 1.300 ευρώ κατώτερο βασικό μισθό, σύνταξη 1.050 ευρώ, δημόσια κοινωνική και υποχρεωτική ασφάλιση, ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρες ωράριο και δικαιώματα».

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κινητικότητα ενόψει εξελίξεων

Στα 4,2 δισ. ευρώ τα κέρδη των τραπεζών το 2006

Τη συνέχιση της ταχύτατης ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών, κυρίως μέσω της επέκτασής τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προβλέπει στην ετήσια επισκόπησή της για τον τραπεζικό κλάδο, η εταιρεία μελετών Kantor. Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξουν συγχωνεύσεις ανάμεσα σε μεγάλες τράπεζες για να εξυπηρετηθεί αυτός ακριβώς ο σκοπός, η ενίσχυση της παρουσίας τους στο εξωτερικό, παρ' όλο που οι συγχωνεύσεις καθ' αυτές δε θα πρόσθεταν αξία στους μετόχους των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, οι συμφωνίες ανταλλαγής μετοχών εμφανίζονται ως πιο πιθανές, από τη χρήση μετρητών για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις 8 δισ. ευρώ στα Βαλκάνια, τις οποίες χρηματοδοτούν από τα υπερκέρδη που αποκομίζουν στην Ελλάδα. Το 2006 οι τράπεζες παρουσίασαν αύξηση στα κέρδη προ φόρων κατά 27,2%, στα 4,2 δισ. ευρώ από 3,3 δισ. ευρώ το 2005! Το 85% προήλθε από τόκους και προμήθειες.

Η υπερκερδοφορία τους, που βασίζεται στην εκμετάλλευση των λαϊκών αναγκών και στις πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους από τη γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, δεν εμποδίζει ωστόσο φαινόμενα συγκέντρωσης. Οι 3 μεγαλύτερες τράπεζες κατέχουν ποσοστό 56,2% του συνολικού ενεργητικού της αγοράς και οι 8 μεγαλύτερες ελέγχουν το 91,3% της αγοράς.

Ο πυρήνας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την Kantor, είναι τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια που συμμετέχουν άνω του 60%, ενώ οι χορηγήσεις συνέχισαν και το 2006 να αυξάνονται ταχύτερα των καταθέσεων με 25,4% έναντι 16% αντίστοιχα. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα περιθώρια κέρδους μειώνονται και γι' αυτό μεσοπρόθεσμα θα απαιτηθεί σημαντική βελτίωση της παραγωγικότητας για να αυξηθούν. Οι νέες επενδύσεις στο εξωτερικό προσβλέπουν σε αυτή την αύξηση.

Σε επίπεδο ομίλων, το σύνολο του προσωπικού έφτασε το 2006 στα 106.206 άτομα, αυξημένο κατά 17% σε σχέση με το 2005. Η εξάπλωση εκτός Ελλάδας αποτέλεσε τον κύριο λόγο αυτής της αύξησης. Παράλληλα, αυξήθηκε η αποδοτικότητα του προσωπικού, (κατά 22,6% για τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες και κατά 8,3% για τις μικρές) και των υποκαταστημάτων, αναδεικνύοντας την άλλη πλευρά της δράσης των τραπεζών, αυτήν της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων τους.

ΦΠΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
Συνεχίζεται ο κυβερνητικός εμπαιγμός

Την προβολή του κυβερνητικού έργου επιχειρεί να διατηρήσει στην επικαιρότητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Σε αυτό το πλαίσιο, με υπουργική απόφαση που προωθείται στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» προβλέπουν τη δυνατότητα επιστροφής του ΦΠΑ των αγροτών και με την υποβολή αντιγράφων σε περίπτωση απώλειας των πρωτότυπων φορολογικών στοιχείων. Η διαδικασία αυτή είναι η συνηθισμένη που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία όμως αφορά απλά διαδικαστικού χαρακτήρα ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και η πτώση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τα αγροτικά εισοδήματα, αλλά και τα ποσά του επιστρεφόμενου ΦΠΑ.

Ταυτόχρονα, και ενώ οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να υπερφορολογούν τα αγροτικά και λαϊκά εισοδήματα με το άλλο χέρι συνεχίζουν να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ τις διπλωματικές αποστολές άλλων χωρών χωρίς αυτό να «αντίκειται» στην κοινοτική νομοθεσία, την οποία μόνιμα επικαλούνται. Με άλλη υπουργική απόφαση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις απαλλαγής από τον ΦΠΑ για τις διπλωματικές και προξενικές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς και του προσωπικού τους...

ΕΦΕΤ
Αποσύρεται σοκολατούχο ρόφημα σόγιας

Αποσύρεται σοκολατούχο ρόφημα σόγιας που περιέχει μικρή ποσότητα guar gum (0,2%) στο οποίο βρέθηκαν διοξίνες και πενταχλωροφαινόλη. Οπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, πρόκειται για προϊόν που παρασκευάστηκε από τη γερμανική εταιρεία «Natumi» και διακινήθηκε στην Ελλάδα μέσω των εταιρειών «Αλλατίνη ΑΕ» και «Biohelth ΕΠΕ». Η «Αλλατίνη» διακίνησε 20.784 τεμάχια με την επωνυμία «σοκολατούχο ρόφημα σόγιας με ασβέστιο - Fytro» και με αριθμό παρτίδας 17.5.2008. Η «Biohelth ΕΠΕ» διακίνησε 2.028 τεμάχια με αριθμούς παρτίδας 14.1.2008, 26.2.2008, 8.4.2008 και 11.6.2008.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση του προϊόντος, ενώ οι καταναλωτές που το έχουν ήδη προμηθευτεί καλούνται να μην το καταναλώσουν. Στο μεταξύ, οι εργαστηριακές αναλύσεις για την ποσότητα των διοξινών στο τελικό προϊόν βρίσκονται σε εξέλιξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ