ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Αυγούστου 2007
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΙΣΜΑ ΖΟΡΜΠΑ ΓΙΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Πεδίο δικομματικού καυγά με άθικτη την πολιτική του τζόγου

Νέα επεισόδια στην υποκριτική δικομματική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να πυροδοτήσει το πόρισμα Ζορμπά για τα δομημένα ομόλογα. Πίσω από τις κόντρες που θα ακολουθήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσουν να κρύψουν την πλήρη συμφωνία τους στην πολιτική που παραδίδει τα χρήματα του ελληνικού λαού στο «τζογάρισμα».

Η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να σκεπάσει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες από την κλοπή των χρημάτων του ελληνικού λαού στον τζόγο, θα χρησιμοποιήσει το πόρισμα Ζορμπά για να «αθωώσει» τις επιλογές της, την ίδια στιγμή που με πρόσφατο νόμο όρισε το θεσμικό πλαίσιο για να συνεχίσει να τροφοδοτεί μέσω του χρηματιστηρίου τους επιχειρηματίες και τους τραπεζίτες με τα χρήματα των ασφαλισμένων. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να μετατρέψει το σκάνδαλο σε κεντρικό πεδίο της δικομματικής αντιπαράθεσης ενόψει των πρόωρων εκλογών, χωρίς φυσικά να θίξει την πολιτική της συνέχισης του τζογαρίσματος των αποθεματικών, όπου ταυτίζεται πλήρως με την κυβέρνηση.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, προσπάθησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν «υπερασπιστή» της διαφάνειας και ζητώντας το «πόρισμα Ζορμπά άμεσα να δοθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής που διερευνούν το θέμα και στη δημοσιότητα», υποστήριξε: «Οξυγόνο της δημοκρατίας είναι η διαφάνεια. Αυτό είναι για το ΠΑΣΟΚ βασική και ουσιώδης αρχή. Διαφάνεια για τους πάντες και τα πάντα». Μάλιστα, ο ίδιος ισχυρίστηκε: «Ούτως ή άλλως, το μεγάλο θέμα της λεηλασίας των Ταμείων δεν κλείνει. Μετά τις εκλογές, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα διερευνηθεί πλήρως, για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους όσοι εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν αυτό το σχέδιο, όποιοι κι αν είναι αυτοί». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, το σκάνδαλο των ασφαλιστικών ταμείων, οργανώθηκε, συντονίστηκε και εκτελέστηκε με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Απασχόλησης, σε βάρος των Ταμείων, σε βάρος των εργαζομένων και των συντάξεών τους».

«Ξεχνώντας» ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακολούθησε την ίδια πολιτική καταλήστευσης των χρημάτων των ασφαλισμένων με αυτή των προκατόχων της, η Μ. Δαμανάκη με χτεσινές δηλώσεις της ανέφερε: «Με επιλεκτικές διαρροές από το πολυδιαφημισμένο πόρισμα Ζορμπά προσπαθεί (η κυβέρνηση) να μας πείσει ότι είναι αθώα. Ομως, τουλάχιστον η παρανομία της έκδοσης του κρυφού ομολόγου είναι εξόφθαλμη».

Στον Κολιοκώστα το πόρισμα

Στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Γιώργου Κολιοκώστα, βρίσκεται από χτες το πόρισμα που συνέταξε ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, Γιώργος Ζορμπάς, για την υπόθεση των ομολόγων, προκειμένου να το μελετήσει και να προχωρήσει στις επόμενες ενέργειές του.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα Ζορμπά δεν αποδίδονται ευθύνες σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, σε χρηματιστηριακές εταιρείες και σε τράπεζες. Μεταξύ των προσώπων που κατονομάζονται είναι ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ, Αγάπιος Σημαιοφορίδης, ο οποίος, όπως και οι άλλοι διοικητές των Ταμείων, γνώριζε τις διαδρομές του επίμαχου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ και γι' αυτό έχει βαρύτατες ευθύνες. Σύμφωνα πάντως με το πόρισμα, δεν πρόκειται για κρυφό ομόλογο που αφορά σε αμυντικές δαπάνες, καθώς στην περίπτωση αυτή θα απαιτούνταν η υπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς.

ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ
Εμπαιγμός από κυβέρνηση - JP Morgan
  • Η αμερικανική τράπεζα αρνείται να καταβάλει τους τόκους στα ασφαλιστικά ταμεία
  • Σε εκκρεμότητα ακόμη και σήμερα το δομημένο ομόλογο

Συνεχίζει να προκαλεί η JP Morgan, η οποία με τις πλάτες της κυβέρνησης αλλά και τη μέχρι τώρα στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και συνδικαλιστικών ηγεσιών, αρνείται να «τακτοποιήσει» τη χασούρα που φόρτωσε σε 4 ασφαλιστικά ταμεία (ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΣΕΥΠ) με το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ. Το υψηλού τζόγου ομόλογο παραμένει σε εκκρεμότητα ακόμη και σήμερα, 2 μήνες μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης, η οποία πλήρωσε τα ταμεία για λογαριασμό της τράπεζας!

Η αμερικανική τράπεζα, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού σε διάφορες «δουλιές» (αποκρατικοποιήσεις, κρατικό χρέος κ.ά.) και έχει καρπωθεί μπόλικο κρατικό χρήμα, εμμένει στις αρχικές «προτάσεις» της, δηλαδή να γυρίσει μόνο το αρχικό κεφάλαιο χωρίς τους τόκους, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει και διάφορες άλλες αξιώσεις...

Οι τόκοι για το α΄ τρίμηνο που έτρεχε το ομόλογο πληρώθηκαν στα ταμεία με κρατικό χρήμα (περίπου 3 εκατ. ευρώ) από τον προϋπολογισμό στη βάση νομοθετικής ρύθμισης. Με δεδομένες τις πλάτες και της κυβέρνησης η JP Morgan δεν κάνει ούτε βήμα πίσω και αυτό παρά το γεγονός ότι στις επόμενες μέρες (22 Αυγούστου) θα πρέπει να πληρωθούν και οι τόκοι για το β΄ τρίμηνο. Η άρνηση της JP Morgan, σύμφωνα με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ «εκ των πραγμάτων ανοίγει νέα δεδομένα, τα οποία θέτουν προς τα Ταμεία ζήτημα άσκησης αγωγών».

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή 17 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 30 Αυγούστου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των εκτελεσθέντων του Μπλόκου της Κοκκινιάς 1944 που διοργανώνουν οι Αντιστασιακές Οργανώσεις και ο Δήμος Νίκαιας.

Την Παρασκευή οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με καταθέσεις στεφάνων στα σημεία που εκτελέστηκαν οι πατριώτες τον Αύγουστο του '44.

Στις 9.15 μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο χώρο της Μάνδρας, θα ακολουθήσει ομιλία εκπροσώπων Εθνικής Αντίστασης και του δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου. Στις 9.30 μ.μ., στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με αντιστασιακά τραγούδια από τον ερμηνευτή Στέφανο Ψαραδάκο.

Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 19 Αυγούστου: Στις 10 π.μ. θα γίνει η προσέλευση επισήμων, εκπροσώπων και μαζικών φορέων στο χώρο της Πλατείας 17ης Αυγούστου 1944. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμοί εκπροσώπων αντιστασιακών οργανώσεων, ομιλία του δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου, κατάθεση στεφάνων και πορεία στο χώρο του Κοινοτάφιου του Γ' Νεκροταφείου, όπου θα γίνουν ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων.

Την Τρίτη 21 Αυγούστου (7 μ.μ. - 12 μ.μ.) θα διεξαχθεί μονοήμερο Τουρνουά Σκακιού τύπου «active -rapid», στο χώρο της Μάνδρας.

Το Τουρνουά αφιερώνεται στα θύματα του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Από την Πέμπτη 23 - Πέμπτη 30 Αυγούστου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» από τις 5 μ.μ. - 10 μ.μ. θα διεξαχθεί το 15ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά (open ) με τίτλο: «Τιμή στην Εθνική Αντίσταση», σε συνεργασία με τον ΟΦΟΝ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

- Την Πέμπτη 16/8, στις 7.30 π.μ., στο Κέντρο Υγείας και στους εργαζόμενους του Δήμου Μηχανιώνας, θα περιοδεύσει ο Αγγ. Τζέκης.

- Την Κυριακή 19/8, η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση προς τιμήν των μαχητών και μαχητριών της 3ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στις 12 μ., στον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας.

ΚΚΕ
Να κατατεθεί άμεσα το πόρισμα Ζορμπά

Να κατατεθεί άμεσα στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής το πόρισμα του εισαγγελέα, Γ. Ζορμπά, σχετικά με την υπόθεση των ομολόγων, ζήτησε χτες με γραπτό αίτημά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος. Το αίτημα είναι το ακόλουθο:

«Προς

τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής

κ. Αναστάσιο Καραμάριο

Η υπόθεση των ομολόγων και ειδικότερα του "τζογαρίσματος" σε βάρος των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων έχει απασχολήσει έντονα την πολιτική ζωή, την κοινή γνώμη και φυσικά τη Βουλή.

Ενόψει της σχετικής έρευνας και συζήτησης που διεξάγεται στην Επιτροπή Διαφάνειας, θα υπάρξει συνεδρίαση στις 21/8/07 με προσκεκλημένο για ακρόαση τον κ. Γ. Ζορμπά.

Το ΚΚΕ ζητά να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες για να κατατεθεί έγκαιρα στην Επιτροπή το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής που προΐσταται ο κ. Ζορμπάς, ώστε η όλη συζήτηση να είναι ουσιαστική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ