ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Αυγούστου 2007
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Με ανούσιους καυγάδες κρύβουν τους κοινούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς

Τις προσωπικές αντιπαραθέσεις, τους ανούσιους δικομματικούς διαξιφισμούς και τις προβλέψεις για την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες επέλεξαν τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να συντηρήσουν το κλίμα της «εκλογολογίας». Ακολουθώντας τη γνωστή τακτική που έχουν υιοθετήσει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, με στόχο να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα και να κρύψουν πίσω από τους «καυγάδες», τους κοινούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της επόμενης μέρας, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση οξύνουν τη δικομματική πόλωση.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης «φωτογραφίζουν» πλέον ανοιχτά τις 23 ή 30 Σεπτεμβρίου σαν τις δυο πιθανότερες Κυριακές για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών υποδεικνύοντας ότι η θέση του Κ. Καραμανλή ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους» αφορά τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. Μετά τις παροχές πτωχοκομείου της προηγούμενης βδομάδας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επιχειρώντας με ψίχουλα να εμφανίσει ότι δήθεν παράγει «κοινωνικό έργο», ήρθε χτες με συνέντευξή του στο «Εθνος» ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης για να αναφέρει ότι «έχει δημιουργηθεί μία δυναμική που καθιστά εξαιρετικά πιθανή την προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο και πιθανόν τον Σεπτέμβριο».

Με «σημαία» τις προσβλητικές «παροχές» σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, η κυβέρνηση επιχειρεί να χτίσει ένα «φιλολαϊκό προφίλ» προκειμένου ο πρωθυπουργός να το αξιοποιήσει για να ζητήσει ανανέωση της «κυβερνητικής θητείας» της ΝΔ. Συγχρόνως ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να υπερασπιστεί τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του που θα συνεχιστούν και την «επόμενη τετραετία», επιζητώντας να ψηφιστεί ως καλύτερος διαχειριστής της κυρίαρχης πολιτικής. Αυτή την κυβερνητική τακτική παρουσίασε και ο Γ. Βουλγαράκης τονίζοντας στη συνέντευξή του ότι ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων για να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και για το λόγο αυτό θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση της Βουλής.

Το νέο κύμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που θα επιφέρει ανατροπές στο ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, θα οδηγήσει στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της παιδείας και της υγείας και στο ξεπούλημα και των τελευταίων κομματιών της δημόσιας περιουσίας, είναι ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης έτσι όπως υπαγορεύεται από τις κατευθύνσεις και τις αποφάσεις της ΕΕ. Η επίσπευση αυτών των αντιλαϊκών σχεδιασμών, οδηγεί στις πρόωρες εκλογές και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χτες ο υπουργός Μεταφορών Μ. Λιάπης: «Οταν με είχατε ρωτήσει αρχές του καλοκαιριού, εάν θα γίνονταν τότε εκλογές, σας είχα πει, ότι δε θα χαλάσουμε τα μπάνια του λαού. Τώρα όμως, αυτά τα μπάνια τελειώνουν».

Τον τίτλο του καλύτερου διαχειριστή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής διεκδικεί και το ΠΑΣΟΚ, με τον Γ. Παπανδρέου να δηλώνει στο εκλογικό όργανο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το ΠΑΣΟΚ σ' αυτές τις εκλογές με το πρόγραμμά του προτείνει «τολμηρές ριζοσπαστικές και δομικές αλλαγές για την παιδεία, την υγεία, το κοινωνικό κράτος». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να σβήσει το αντιλαϊκό έργο των κυβερνητικών ημερών του κόμματός του με δήλωσή του στο «Βήμα» υποστήριξε ότι «έχει διδαχθεί από το παρελθόν» και ζητώντας πρόωρες εκλογές ανέφερε: «Ο κ. Καραμανλής, είναι αναγκασμένος αργά ή γρήγορα να προσέλθει σε εκλογές. Οσο γρηγορότερα, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Ομως, για τον ίδιον και τη ΝΔ είναι πια "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα"».

Αρχισε το «σκληρό ροκ»...

Στη μάχη για τη διεκδίκηση της κυβερνητικής καρέκλας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιούν τους γνωστούς ψευτοκαυγάδες για να καλύψουν την πλήρη ταύτιση των πολιτικών τους. Με πρωταγωνιστές τον Κ. Μητσοτάκη και τον Πρ. Παυλόπουλο... απέναντι στον Κ. Λαλιώτη, τις τελευταίες μέρες είχαμε το πρώτο επεισόδιο. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στα Χανιά ανέφερε ότι «το πνεύμα Λαλιώτη δεν πρέπει ποτέ να περάσει στα Χανιά. Με περιφρόνηση πρέπει να αντιμετωπίσουμε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι ο μόνος Ελληνας πολιτικός που δικάστηκε ως συκοφάντης από τα ελληνικά δικαστήρια». Απαντώντας ο Κ. Λαλιώτης δήλωσε: «Δε με ενδιαφέρουν και δε με αφορούν οι υβριστικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και του κ. Παυλόπουλου, γιατί εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια. Τους αφήνουμε στο παρελθόν τους, γιατί είναι παρελθόν». Εξάλλου ο Κ. Λαλιώτης με δήλωσή του στο «Βήμα» μίλησε για «ολοκληρωτικό πόλεμο» ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για «αντάρτικο του ΠΑΣΟΚ με πυρηνικά»...

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Καταδικάστε όσους υποτιμούν τη νοημοσύνη σας

Τον Αγιο Δημήτριο, Ζάρακα, της Λακωνίας επισκέφτηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, στο οποίο συμμετείχε ακόμα ο Δ. Λεβεντάκης, Γραμματέας της ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ και άλλα μέλη και στελέχη του Κόμματος. Στην πλατεία του χωριού περισσότεροι από 150 κάτοικοι συμμετείχαν στη συζήτηση.

Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε στη διάρκειά της την ανάγκη της πάλης για μια άλλη πολιτική κόντρα στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Στιγμάτισε την αντεργατική πολιτική της ΝΔ, η οποία δίνει υποσχέσεις για ψίχουλα με στόχο να λεηλατήσει τις συνειδήσεις και την ψήφο των εργαζομένων. Ασκησε αυστηρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την υποκρισία του και τη δήθεν θέση αντιπολίτευσης, αφού στην οικονομική πολιτική αποδέχεται πλήρως τις θέσεις της ΝΔ και στηρίζει την πολιτική της ΕΕ.

Ζήτησε από τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτούς που υποτιμούν τη νοημοσύνη τους, την κυβέρνηση, δηλαδή, της ΝΔ και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να προσπεράσουν τον ΣΥΝ για την αφερεγγυότητά του αλλά και για τη συμφωνία του με την πολιτική του Μάαστριχτ και της ΕΕ. Να γυρίσουν την πλάτη στο ΛΑ.Ο.Σ. που προωθεί τον εθνικισμό, το ρατσισμό και ψηφίζει τις βασικές επιλογές των πολυεθνικών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Σπ. Χαλβατζής κατήγγειλε ότι στην ευρύτερη περιοχή που φτάνει μέχρι τη Μονεμβασιά διάφορες επιχειρήσεις στηριγμένες σε κυβερνητικές ρυθμίσεις, οι οποίες ξεκίνησαν εδώ και μια δεκαετία, εκδιώκουν με ποικίλους τρόπους τους κτηνοτρόφους της περιοχής και αντί πινακίου φακής γίνονται κάτοχοι τεράστιων εκτάσεων δασικών και ορεινών όγκων. Αυτή η διαδικασία φαίνεται να επιτείνεται τελευταία με τους νέους νόμους του ΥΠΕΧΩΔΕ και ανησυχεί βαθύτατα τους κατοίκους της περιοχής.

Υποπτη ... αβλεψία της CIA

Εχασε το φάκελο της υπόθεσης Πολκ!

Αν υπήρχαν αμφιβολίες για το ρόλο της CIA στην υπόθεση Πολκ και τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση της δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου και στις δεκαετίες που ακολούθησαν, φρόντισε η ίδια η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών με τη στάση της να τις διαλύσει. Οπως έγραψε χτες η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», η CIA ισχυρίζεται ότι έχασε τα έγγραφα και κατέστρεψε, «σύμφωνα με τις διαδικασίες», το φάκελο της δολοφονίας.

Η CIA αναγκάστηκε να παραδεχτεί την «αβλεψία» της, ή να καταφύγει ως δικαιολογία σε αυτήν υποστηρίζοντας ότι στοιχεία του φακέλου Πολκ έχουν καταστραφεί ή χαθεί, όταν υποχρεώθηκε, με βάση την αμερικανική νομοθεσία, να απαντήσει σε αμερικανικό πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο ζητούσε πρόσβαση σε στοιχεία της υπόθεσης στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιούσε. Μάλιστα, αυτόν τον ισχυρισμό περί της καταστροφής ή της εξαφάνισης των στοιχείων χρησιμοποίησε με κάθε επισημότητα ο καθ' ύλην αρμόδιος Εθνικός Αρχειοφύλακας των ΗΠΑ.

Οπως είναι γνωστό, ο Πολκ ήταν δημοσιογράφος του αμερικανικού δικτύου CBS και κάλυπτε από τη Θεσσαλονίκη το 1948 τον Εμφύλιο. Λέγεται ότι η προσπάθειά του να έρθει σε επαφή με το Δημοκρατικό Στρατό προκάλεσε αντιδράσεις από όσους ήταν ικανοποιημένοι από την εθνικόφρονη μονόπλευρη παρουσίαση των γεγονότων.

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι ήταν αυτό που στοίχισε τη ζωή του Αμερικανού δημοσιογράφου, καθώς η έρευνα που ακολούθησε τη δολοφονία του περιορίστηκε στην αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων και συκοφάντηση των κομμουνιστών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι έρευνες των ελληνικών αρχών, οι οποίες μάλιστα πραγματοποιήθηκαν υπό στενή αμερικανική εποπτεία, δεν κατάφεραν να ρίξουν φως στην υπόθεση. Μάλιστα, η αδυναμία των ερευνών να υποδείξουν με πειστικό και στοιχειοθετημένο τρόπο κομμουνιστές ενόχους κατέστησε το όλο εγχείρημα ως ύποπτη προσπάθεια συγκάλυψης.

Οι υποψίες αυτές, λοιπόν, ενισχύονται σήμερα, μετά τις απαντήσεις του Αμερικανού Εθνικού Αρχειοφύλακα, ο οποίος απαντώντας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν ισχυρίστηκε ότι η CIA έχασε ή κατέστρεψε το φάκελο της υπόθεσης Πολκ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ