ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Αυγούστου 2007
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ερχονται νέες ανατροπές μετά τις εκλογές

Ο Ν. Αναλυτής, επικεφαλής της «Επιτροπής» για το Ασφαλιστικό, επιβεβαιώνει τα σχέδια για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και πετσόκομμα δικαιωμάτων για ασφαλισμένους και συνταξιούχους

Οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ επιβεβαιώνονται. Στις επερχόμενες εκλογές οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους
Οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ επιβεβαιώνονται. Στις επερχόμενες εκλογές οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους
Νέες σαρωτικές ανατροπές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στη μείωση των συντάξεων και στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού, με ταυτόχρονη απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τις υποχρεώσεις τους, περιμένουν τους εργαζόμενους αμέσως μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, θα είναι στην κυβέρνηση.

Την ένταση της επίθεσης προαναγγέλλει ο Νίκος Αναλυτής, πρόεδρος της λεγόμενης «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» που συνέστησε η κυβέρνηση της ΝΔ, στα πρότυπα προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ. Τα πορίσματα όλων αυτών των Επιτροπών χρησιμοποιήθηκαν εκβιαστικά, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι επώδυνες για τους εργαζόμενους αλλαγές. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και τώρα, όταν καταληχθεί το πόρισμα της Επιτροπής Αναλυτή, το οποίο, σύμφωνα με συνεντεύξεις του σε εφημερίδες του Σαββάτου και της Κυριακής, αναμένεται μετά τις εκλογές.

Την προαποφασισμένη επίθεση και το περιεχόμενό της επιβεβαιώνει και ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας σε συνέντευξή του σε χτεσινή απογευματινή εφημερίδα. Ισχυρίζεται ότι μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση θα φανερώσει τις προθέσεις της και ξεκαθαρίζει ότι «η αναμόρφωση του Ασφαλιστικού μέσα από διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους θα επιχειρηθεί μετά τις εκλογές. Ελπίζω να βρούμε κοινά σημεία, αφού όλοι συμφωνούμε στην ανάγκη της αλλαγής». Τα «κοινά σημεία» που επικαλείται ο υπουργός, έχουν ήδη βρεθεί με το ΠΑΣΟΚ και τους βιομήχανους, που προτείνουν αλλαγές στην ίδια κατεύθυνση.

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Στις συνεντεύξεις, ο Ν. Αναλυτής περιγράφει βασικά σημεία του πορίσματος. Για να δικαιολογήσει την «αναγκαιότητα» των αλλαγών, επικαλείται το γνωστό επιχείρημα του δημογραφικού (γήρανση του πληθυσμού) και των αντοχών των Ταμείων μέχρι το 2017 με το υπάρχον σύστημα.

Με προκλητικό τρόπο χαρακτηρίζει την τεράστια εισφοροδιαφυγή (5,8 δισ. ευρώ μόνο για το 2007, την ίδια ώρα που οι οφειλές των επιχειρήσεων στο σύνολο των Tαμείων, ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ) θέμα από εκείνα «που δεν παίζουν αποφασιστικό ρόλο» στα τεράστια ελλείμματα, ενώ δηλώνει ότι οι οφειλές του κράτους προς τα Ταμεία (αγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ), «είναι περισσότερο για συζήτηση παρά θέματα ουσίας»!

Και αφού αθωώνει τη ληστρική πολιτική που ακολούθησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Αναλυτής έρχεται στην ταμπακέρα. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν προτείνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, υπενθυμίζει την πρότασή του «να υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα για να παραμένουν οικειοθελώς στην εργασία οι άνω των 65 ετών. Εμμένω στην άποψη αυτή. Για τους εργαζομένους να προβλέπεται ότι τα πρόσθετα χρόνια θα έχουν αυξημένη βαρύτητα και οι επιχειρήσεις να πληρώνουν μειωμένες εισφορές όταν κρατούν τον εργαζόμενο περισσότερο χρόνο».

Ισχυριζόμενος ότι ο μέσος όρος της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης είναι στην Ελλάδα τα 61 χρόνια, προτείνει το «61 να το κάνουμε 63». Εξειδικεύοντας, μάλιστα, την πρότασή του αυτή, σε κυριακάτικη εφημερίδα κάνει ανοιχτά λόγο για κατάργηση των λεγόμενων «πρόωρων» συντάξεων και άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα κυρίως για τις γυναίκες, προσθέτοντας ότι: «Θα ήθελα να προτείνω αύξηση για όλους! Πιστεύω ότι πρέπει να παρατείνουμε οικειοθελώς - σημειώστε, παρακαλώ, το οικειοθελώς - τα όρια συνταξιοδότησης. Αν κάποιος θέλει, να μείνει παραπάνω. Και να έχει κίνητρα να το κάνει: Πρώτον, να πληρώνει λιγότερη εισφορά αυτός και ο εργοδότης του. Δεύτερον, να λάβει μεγαλύτερη σύνταξη όπου θα συνυπολογίζονται τα παραπάνω χρόνια που θα εργαστεί».

Στο στόχαστρο και τα ΒΑΕ

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, βάσει του ν. 2592/02 του ΠΑΣΟΚ, προβλέπεται η «εθελούσια» παραμονή στην εργασία μέχρι τα 67, όριο το οποίο αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με τα όσα λέει και ο Ν. Αναλυτής, γεγονός που αργά ή γρήγορα θα συμπαρασύρει και τα τυπικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στον ίδιο σχεδιασμό εντάσσεται και το πετσόκομμα της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, την επικαιροποίηση της οποίας ζητά με επιτακτικότητα ο Ν. Αναλυτής. Στο θέμα της συγχώνευσης των Ταμείων, διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη βάση της νομοθεσίας του ΠΑΣΟΚ που εφαρμόζει και η ΝΔ, ο επικεφαλής της αντιασφαλιστικής επιτροπής, κρύβοντας το γεγονός ότι η πραγματική στόχευση είναι να εξομοιωθούν προς τα κάτω τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, προτείνει «μέσα στα επόμενα 10 - 20 χρόνια να έχουν μείνει τρεις έως τέσσερις μεγάλοι ασφαλιστικοί φορείς».

Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί

Για όποιον έχει την παραμικρή αμφιβολία για το ποιος θα ωφεληθεί και ποιος θα χάσει από τις σχεδιαζόμενες και προαποφασισμένες αλλαγές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αρκεί να διαβάσει το απόσπασμα από τη συνέντευξη του Ν. Αναλυτή σε εφημερίδα του Σαββάτου, στο σημείο όπου αναφέρεται στην εισφοροδιαφυγή.

***

Λέει ο εμπειρογνώμονας που διόρισε η κυβέρνηση: «Να σας πω και κάτι; Εχουμε και νόμιμη εισφοροδιαφυγή. Για παράδειγμα, οι οικοδόμοι, μέσω απεργιών και πεζοδρομίων που ξήλωναν, πέτυχαν μια νομοθετική ρύθμιση. Αυτή προβλέπει ότι, επειδή είναι ένα επάγγελμα που δεν μπορεί να έχει συνεχή απασχόληση όπως ο εργάτης ή ο υπάλληλος, έχει δικαίωμα ο οικοδόμος με 100 μεροκάματα να μπει στο ταμείο ανεργίας. Συνεργάζεται, λοιπόν, ο οικοδόμος με τον μηχανικό του, και στα 100 μεροκάματα, ο εργοδότης σταματά να πληρώνει εισφορά και ο εργαζόμενος εισπράττει τη διαφορά από το ταμείο ανεργίας. Μέσα από αυτή τη συμφωνία, έχουμε επίσημη και νόμιμη εισφοροδιαφυγή».

***

Η πρόκληση είναι πρωτοφανής. Θεωρώντας «άνευ σημασίας» για το Ασφαλιστικό τα 4 δισ. της εισφοροδιαφυγής ετησίως από τους μεγαλοεργοδότες, παραγράφοντας τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις χάρισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο κεφάλαιο και χαρακτηρίζοντας «τεχνικό ζήτημα» τις οφειλές του κράτους προς τα Ταμεία (περίπου 8 δισ. ευρώ με τους επιεικέστερους υπολογισμούς), ο Ν. Αναλυτής φαίνεται πως ανακάλυψε τον ένοχο για τα ελλείμματα στα Ταμεία. Είναι οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματα που κατέκτησαν με αγώνες και αίμα. Αυτά προσπαθεί να συκοφαντήσει και να τα στήσει στα εννιά μέτρα της προωθούμενης μεταρρύθμισης.

***

Δε θα τους περάσει και το ξέρουν καλά. Οσες επιτροπές και επιτροπάτα κι αν στήσουν, όσα ψέματα και αν επιστρατεύσουν, θα πάρουν το μάθημά τους από τους εργαζόμενους, είτε κυβερνάει ο ένας, είτε ο άλλος. Αυτό που χρειάζεται είναι να τους κοπεί ο βήχας από τις εκλογές ακόμα. Να χάσουν το χαλί κάτω από τα πόδια τους, να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ.


Περ. Κ.

ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι μπορούν να τους χαλάσουν τα σχέδια

Με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με το Ασφαλιστικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το παρακάτω σχόλιο:

«Τα δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου έρχονται με τον τρόπο τους να επιβεβαιώσουν τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι είναι προαποφασισμένα νέα χειρότερα μέτρα σε βάρος των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα εφαρμοστούν μετά τις εκλογές.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν δεσμευτεί στην πλουτοκρατία, στην ΕΕ και στο ΔΝΤ για τα αντεργατικά μέτρα που θα πάρουν μετεκλογικά, είτε ο ένας αναδειχτεί στην κυβέρνηση είτε ο άλλος, όμως προεκλογικά προσπαθούν να το κρύψουν.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν. Μπορούν να τους χαλάσουν τα σχέδια αποδυναμώνοντάς τους και ενισχύοντας το ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ