ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ολα τα σενάρια ανοιχτά λέει η τρόικα...

Στις 30 του Αυγούστου οι συνομιλίες στη Βιέννη

Η λεγόμενη τρόικα (Γερμανός της ΕΕ, Ρώσος και Αμερικανός) στις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου

Associated Press

Η λεγόμενη τρόικα (Γερμανός της ΕΕ, Ρώσος και Αμερικανός) στις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ανοιχτά είναι πλέον και επίσημα όλα τα σενάρια για το «μελλοντικό» καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Και η διχοτόμηση, και η συνομοσπονδία με τη Σερβία... και η ανεξαρτησία... Ολα θα φανούν στη διάρκεια των νέων «διαπραγματεύσεων» μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών που θα πραγματοποιηθούν στις 30 του Αυγούστου στη Βιέννη με τη διαμεσολάβηση της λεγόμενης τρόικας της Ομάδας Επαφής (ΟΕ) για το Κοσσυφοπέδιο... Αν και η έως τώρα στάση κάθε πλευράς προβάλλει σταθερά αδιαπραγμάτευτη (οι Σέρβοι θέλουν στο Κοσσυφοπέδιο καθεστώς ευρύτατης αυτονομίας, οι Κοσσοβάροι Αλβανοί όχι κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία), εντούτοις είναι βέβαιο πως θα κορυφωθούν και σ' αυτή την αρένα οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας με πιθανότατα «χαμένους» τους άμεσα εμπλεκόμενους...

Ωστόσο, αυτός που κονιορτοποίησε και επίσημα το σχέδιο Αχτισαάρι (περί λεγόμενης ανεξαρτησίας υπό την κηδεμονία της ΕΕ) ήταν ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα της ΟΕ για το Κοσσυφοπέδιο. Ο Βόλφγκανγκ Ισινγκερ δήλωσε μετά το πέρας των επαφών που είχε με τον Αμερικανό και Ρώσο ομόλογό του σε Βελιγράδι και Πρίστινα πως «όλες οι προτάσεις, ακόμη και αυτή της διχοτόμησης, είναι ανοιχτές για συζήτηση» εφόσον καταφέρουν να συμβιβαστούν με κάποια απ' αυτές οι Σέρβοι και οι Κοσσοβάροι Αλβανοί. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Ισινγκερ «φοβέρισε» Βελιγράδι και Πρίστινα πως η ΕΕ θα τους κλείσει την πόρτα κατάμουτρα εάν δε συμβιβαστούν και δεν καταλήξουν σε συμφωνία λίγο πριν τις 10 του Δεκέμβρη, οπότε θα πρέπει να έχουν υποβάλει τη σχετική έκθεσή τους στον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν...

Οι διόλου διπλωματικές δηλώσεις του Ισινγκερ δεν επαναλήφτηκαν απ' τους εκπροσώπους της Ρωσίας, Αλεξάντερ Χαρτσένκο, και των ΗΠΑ, Φρανκ Ουίσνερ. Θεωρήθηκε έτσι είτε πως ο Ισινγκερ «αναβαθμίστηκε» σε εκπρόσωπο της τρόικας της ΟΕ, είτε πως η σιωπή των άλλων δύο αντανακλά α) το αδιέξοδο λόγω της αμετακίνητης στάσης Βελιγραδίου-Πρίστινας, β) τις έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας και στο Κοσσυφοπέδιο (εκτός από ζητήματα ενεργειακής γεωπολιτικής σημασίας, την «αντιπυραυλική ασπίδα», το Βόρειο Πόλο, την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τις εξελίξεις στον Καύκασο κλπ.).

Εντούτοις, όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως οι «ανοιχτόκαρδες» προτάσεις και απειλές της τρόικας δε θα περιοριστούν μόνο έναντι των Σέρβων και των Κοσσοβάρων Αλβανών. Ηδη, ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το «Ασοσιέιτεντ Πρες», άρχισαν απ' τη Δευτέρα να μελετούν τις συνοριακές ανατροπές τύπου ντόμινο που θα είχε ευρύτερα στα Βαλκάνια το σενάριο διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου. Για, ίσως, πρώτη φορά ανοιχτά ενέπλεξαν σ' αυτές τις εξελίξεις και «τη Βορειοδυτική Ελλάδα» υποστηρίζοντας ότι «εθνικιστές Αλβανοί μπορεί να ανανεώσουν τα αιτήματά τους για μία Μεγάλη Αλβανία που θα συνίσταται απ' τα εδάφη όπου ζουν Αλβανοί, όχι μόνο σε Κοσσυφοπέδιο και Μακεδονία, αλλά Μαυροβούνιο και Βορειοδυτική Ελλάδα όπου υπάρχουν ευμεγέθεις αλβανικές μειονότητες»!

ΙΝΔΙΑ - ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Μια νικηφόρος μάχη στον πόλεμο της «πατέντας»...

Ο πολυετής «πόλεμος» για την παράταση της ισχύος εκμετάλλευσης δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντα) που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις πολυεθνικές του φαρμάκου και τις εταιρείες παραγωγής φθηνών φαρμακευτικών αντιγράφων αναπτυσσόμενων χωρών απέχει πολύ ακόμη απ' τον τερματισμό του. Ωστόσο, η απόφαση που εξέδωσε στις 6/8 το Ανώτατο Δικαστήριο της νότιας ινδικής περιφέρειας Μαντράς έναντι της φαρμακοβιομηχανίας «Νοβάρτις» (Novartis), σημείωσε έναν μεγάλο πόντο υπέρ των εταιρειών παραγωγής φθηνών αντιγράφων φαρμάκων... προς ανακούφιση εκατομμυρίων φτωχών ασθενών σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Το ινδικό δικαστήριο απέρριψε προσφυγή της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας, Νοβάρτις, που διεκδικούσε δικαιώματα πατέντας σε μια νέα εκδοχή του (παλιού) φαρμάκου Γκλιβέκ κατά της λευχαιμίας, με το αιτιολογικό ότι η νέα παραλλαγή ενός παλιού φαρμάκου δε συνιστούσε «σημαντική πρόοδο», ώστε να δικαιολογεί, σύμφωνα με την ινδική νομοθεσία, την παράταση της ισχύος δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας... Η εταιρεία, που είχε ανάμεσα στα άλλα κατηγορήσει την Ινδία πως το νομοθετικό της πλαίσιο για τα δικαιώματα πατέντας παραβιάζει τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, επιφυλάχτηκε να ανακοινώσει άμεσα εάν προτίθεται να προσφύγει στον ΠΟΕ. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι (πριν από ενάμιση χρόνο) «αναγκάστηκε» να προσφύγει στα ινδικά δικαστήρια, επειδή η παραγωγή φθηνών αντιγράφων τροποποιημένων φαρμάκων θα μειώσει τα έσοδά της και επομένως την έρευνα για τη μελλοντική ανάπτυξη και εφεύρεση νέων μέσων για την καταπολέμηση ασθενειών...

Ωστόσο, το τελευταίο «επιχείρημά» της είναι τουλάχιστον αδύναμο. Προ μηνών, έκθεση του ομοσπονδιακού Γραφείου Κυβερνητικής Ευθύνης στις ΗΠΑ (GAO) διαπίστωσε ότι παρά τη μεγάλη αύξηση των εσόδων των φαρμακοβιομηχανιών, ελάχιστα απ' τα κονδύλια δαπανώνται στην εύρεση νέων, πραγματικά καινοτόμων φαρμάκων. Αντ' αυτού, τα περισσότερα χρήματα πηγαίνουν για την τροποποίηση παλιότερων «σίγουρων», κερδοφόρων φαρμάκων με στόχο την παράταση της ισχύος δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας (και επομένως την αύξηση του τζίρου σε περισσότερα εκατομμύρια δολάρια).

Η δικαστική απόφαση του Μαντράς προκάλεσε ανακούφιση σε δεκάδες μεγάλες και μικρές εταιρείες παραγωγής φθηνών αντιγράφων φαρμάκων αναπτυσσόμενων χωρών αλλά και σε μεγάλες και μικρές «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» αρωγής που προμηθεύονται απ' τις πρώτες το μεγαλύτερο μέρος τέτοιων σκευασμάτων. Ωστόσο, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ούτε και τα τεχνάσματα τεράστιων πολυεθνικών του φαρμάκου, που θα επιχειρήσουν να αντιστρέψουν το κλίμα, να υποβαθμίσουν το συγκεκριμένο ενθαρρυντικό δικαστικό προηγούμενο. Ούτε θα αφήσουν έτσι εύκολα να βρει η δικαστική υπόθεση Μαντράς έναντι της Νοβάρτις μιμητές διεθνώς. Η τελική έκβαση της μεγάλης επιχείρησης που λέγεται «φαρμακευτική πατέντα» θα κριθεί απ' τη στάση ηγετών και λαών σε όλον τον κόσμο που πρέπει να διεκδικήσουν την υγεία ως δημόσιο αγαθό.

ΗΠΑ
Δρακόντεια αντιμεταναστευτικά μέτρα

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Για άλλη μια φορά, ο Λευκός Οίκος περνά στην αντεπίθεση, και μάλιστα με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, προωθώντας σειρά μέτρων κατά των οικονομικών προσφύγων μετά το αδιέξοδο στο Κογκρέσο, όσον αφορά στην υιοθέτηση νομοθετικών μέτρων που πρότεινε για τη μετανάστευση, που μεταξύ άλλων προέβλεπαν ένα «περίπλοκο σχήμα» ή καλύτερα ένα σύστημα σύγχρονης δουλείας με αντάλλαγμα την υπό όρους νομιμοποίηση 12 εκατομμυρίων μεταναστών που βρίσκονται «χωρίς χαρτιά» στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τα μέτρα εναντίον των μεταναστών και ζητά ήδη σημαντική αύξηση του αριθμού των συνοροφυλάκων - το 2006 ο Αμερικανός Πρόεδρος αύξησε κατά 6.000 άνδρες τη δύναμη της συνοροφυλακής, η οποία έφθασε στους 18.000 άνδρες - και την επιβολή αυστηρότερων προστίμων σε βάρος όσων προσλαμβάνουν μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα δίχως έγγραφα. Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, βάσει των νέων μέτρων, οι εργοδότες θα έχουν στη διάθεσή τους 90 ημέρες για να αποδείξουν ότι οι εργάτες βρίσκονται νόμιμα στις ΗΠΑ, σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να τους απολύσουν αλλιώς θα διωχτούν ποινικά και θα κληθούν να πληρώσουν αυστηρά πρόστιμα.

«Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν βήματα που μπορεί να κάνει η κυβέρνησή μου εντός των ορίων του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας, τη βελτίωση της επιβολής του νόμου στους χώρους εργασίας, την απλοποίηση των υπαρχόντων προγραμμάτων για τους εργαζόμενους με προσωρινή άδεια, και τη βοήθειας στους νέους μετανάστες να ενσωματωθούν στην αμερικανική κοινωνία» δήλωσε ο Πρόεδρος Μπους.

Το σχέδιο προβλέπει την πρόσληψη άλλων 1.700 συνοροφυλάκων το 2009. Επίσης, ζητά να υπάρξει χρηματοδότηση κέντρων κράτησης «παράνομων μεταναστών», ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προφυλάκισης 31.500 ατόμων έως την απέλασή τους, και ελαχιστοποιεί τη δυνατότητα των μεταναστών να εφεσιβάλλουν τις αποφάσεις απέλασής τους.

Σχεδιάζεται ακόμη, η άσκηση πιέσεων προς «απείθαρχες χώρες», προκειμένου να δεχτούν τον αναγκαστικό επαναπατρισμό υπηκόων τους που βρίσκονται στις ΗΠΑ παράνομα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, το οποίο έκανε λόγο για «δραστικές κινήσεις».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα

Συνεχίζει ο ισραηλινός στρατός τη φονική του δράση στη Γάζα, κάτι που γίνεται όλο και πιο συχνά από τότε που η «Χαμάς» ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της περιοχής. Η νέα επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί κοντά στη Χαν Γιουνίς στη νότια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, σύμφωνα με τελευταίες παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, 4 Παλαιστίνιοι. Αρχικά οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν κάνει λόγο για το θάνατο ενός μαχητή της «Χαμάς» κατά την επιχείρηση αυτή και γίνεται λόγος για τουλάχιστον 13 τραυματίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ