ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Με επίσημες γερμανικές «πλάτες» η αναβίωση του φασισμού

Εικόνες σαν και αυτή συνεχώς πληθαίνουν στην Εσθονία. Οι ναζί τιμώνται ως ήρωες

Associated Press

Εικόνες σαν και αυτή συνεχώς πληθαίνουν στην Εσθονία. Οι ναζί τιμώνται ως ήρωες
Η αναβίωση, μέσω του «πολεμικού παιχνιδιού», του έργου της χιτλερικής ομάδας ανίχνευσης και σαμποτάζ «Ερνα», η οποία έδρασε στα μετόπισθεν του Κόκκινου Στρατού το 1941, είναι απλώς «ένα βήμα στην υπόθεση της διακρατικής συνεργασίας», σύμφωνα με την επίσημη απάντηση που έλαβε η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, Χάραλντ Καμερμπράουερ, και δημοσιεύει στις 10/8. Ο ίδιος σημειώνει στην απάντησή του πως η Γερμανία συμμετέχει από το 2004 σ' αυτήν την αναβίωση και μάλιστα το 2006 η αντιπροσωπεία της αναδείχτηκε ως «η καλύτερη ομάδα». Φέτος τη Γερμανία εκπροσώπησαν στην αναβίωση της ναζιστικής δράσης στην Εσθονία 8 στρατιωτικοί της.

Η κυνική αυτή ομολογία του εκπροσώπου της Γερμανίας αποκαλύπτει περίτρανα πως η προσπάθεια των αρχών της Εσθονίας να ξαναγράψουν την Ιστορία, να προσδώσουν στοιχεία ηρωισμού στους ναζί της Εσθονίας, γίνεται σαφώς και με τις ξένες ευρωπαϊκές «πλάτες».

Θυμίζουμε ότι το εν λόγω δήθεν «παιχνίδι» έγινε στις 6-11 του Αυγούστου για τη χιτλερική ομάδα ανίχνευσης και σαμποτάζ «Ερνα». Η συγκεκριμένη ομάδα σαμποτέρ δημιουργήθηκε στη Φινλανδία και εκπαιδεύτηκε από τους Γερμανούς ναζί, ενώ στις γραμμές της συμμετείχαν 38 φασίστες Εσθονοί στρατιώτες και 4 αξιωματικοί. Η ομάδα αυτή, δύο μέρες μετά την εμφάνιση της δράσης της στα μετόπισθεν του Κόκκινου Στρατού, κυκλώθηκε σε μια βαλτώδη περιοχή από δυνάμεις του «Λαϊκού Επιτροπάτου εσωτερικών υποθέσεων της ΕΣΣΔ» (όπως ονομάζονταν τότε οι δυνάμεις που υπάγονταν στο υπουργείο Εσωτερικών της ΕΣΣΔ) και εξολοθρεύτηκε.

Η αναβίωση της συγκεκριμένης ναζιστικής επιχείρησης δολιοφθοράς κατά της ΕΣΣΔ γίνεται κάθε χρόνο από το 1993 και φέτος έλαβαν μέρος ομάδες από Εσθονία, ΗΠΑ, Νορβηγία, Δανία, Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Τσεχία και Πορτογαλία. Περιλάμβανε (για να έχει και ένα χαρακτήρα διαγωνισμού)πεζοπορία 150 χιλιομέτρων, σκοποβολή σε αναπαράσταση μάχης και μεταφορά τραυματιών, ασκήσεις προσανατολισμού και ανίχνευσης.

Με αυτό τον τρόπο «ντύνεται» μια εκδήλωση φασιστών ουσιαστικά από όλον τον κόσμο, με τη στήριξη της Εσθονίας, της Γερμανίας και της δήθεν δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, που απώτερο σκοπό έχει να παραχαράξει τα ιστορικά γεγονότα παινεύοντας τα ναζιστικά αποβράσματα και της Εσθονίας, που δήθεν αγωνίζονταν για την «ελευθερία» και την «ανεξαρτησία» ενάντια στην ΕΣΣΔ και τους μπολσεβίκους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Με τη «σφραγίδα» και των Δημοκρατικών

Σε δημαγωγικές κορόνες μόνο εκτονώνεται η «αντίσταση» των Δημοκρατικών στην «πολεμική ατζέντα του Μπους». Δεν έχουν αντισταθεί σε τίποτα μέχρι σήμερα, ούτε στον πόλεμο στο Ιράκ, ούτε στις υποτιθέμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στον προϋπολογισμό του πολέμου...

Τελευταίο δείγμα γραφής της ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς Γερουσίας, η υπερψήφιση με 60 ψήφους υπέρ έναντι 28 κατά, του νομοσχεδίου που επιτρέπει στην κυβέρνηση Μπους όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά και να διευρύνει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα εσωτερικής παρακολούθησης υπόπτων για τρομοκρατία. Πρόγραμμα του οποίου η αποκάλυψη τον Δεκέμβρη του 2005 μέσα από τις σελίδες των Νιου Γιορκ Τάιμς, σε συνδυασμό με την αντίθεση του αμερικανικού λαού στον πόλεμο του Ιράκ, έκριναν το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών και παρέδωσαν τον έλεγχο και των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου στους Δημοκρατικούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο προβλέπει επέκταση των παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και των επικοινωνιών μέσω του Ιντερνετ υπόπτων για τρομοκρατική δράση, χωρίς δικαστικό ένταλμα. Το μόνο που απαιτείται από τις αμερικανικές υπηρεσίες παρακολούθησης να περιγράφουν σε μυστικό ομοσπονδιακό δικαστήριο τις διαδικασίες που χρησιμοποιούν στην παρακολούθηση στόχων! Μάλιστα, η Γερουσία απέρριψε με 45 ψήφους έναντι 43 εναλλακτικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από τους Δημοκρατικούς και προέβλεπε την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στις διαδικασίες παρακολούθησης υπόπτων.

Εννοείται ότι ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την υιοθέτηση από τη Γερουσία του νομοσχεδίου, «που παρέχει τα αναγκαία μέσα για την προστασία του έθνους» και κάλεσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει με τη σειρά της το νομοσχέδιο, ώστε να έχει την ισχύ νόμου κάτι που το έπραξε φυσικά με 227 ψήφους υπέρ και 183 κατά στην τελευταία ημέρα των εργασιών της πριν τη διακοπή τους για το καλοκαίρι.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα ισχύσουν για διάστημα έξι μηνών, οπότε το Κογκρέσο θα πρέπει να ανανεώσει την εξουσιοδότησή του ή να εγκρίνει νέο σχετικό νομοσχέδιο που θα επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στο πρόγραμμα παρακολούθησης υπόπτων.

Στον απόηχο της έγκρισης του επίμαχου νομοσχεδίου, κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους για ζητήματα που αφορούν τις υπηρεσίες πληροφοριών, Μάικ Μακ Κόνελ, σημείωνε σε επιστολή του προς τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Αρλεν Σπέκτερ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη νομική επιτροπή της Γερουσίας που αποκάλυψε η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, ότι το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα παρακολουθήσεων εντός των ΗΠΑ αποτελεί μόνον ένα μέρος των ευρύτερων προσπαθειών των αμερικανικών αρχών όσον αφορά την κατασκοπία. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ, υπάρχουν διαστάσεις των εν εξελίξει προγραμμάτων παρακολουθήσεων και κατασκοπίας της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ που παραμένουν απόρρητες. Και προφανώς είναι παντελώς παράνομες...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανακρίσεις δημοσιογράφων για αποκαλύψεις της δράσης των μυστικών υπηρεσιών

Η ελευθερία του Τύπου, ένα συνταγματικό δικαίωμα όχι μόνο στη Γερμανία πάει στον κάλαθο των αχρήστων μετά τις ανακρίσεις σε βάρος 17 δημοσιογράφων για διαρροή απόρρητων στοιχείων για τις δραστηριότητες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών που διέταξε η γερμανική εισαγγελία.

Η έρευνα και οι ανακρίσεις που διατάχθηκαν αποτελούν, σύμφωνα με τον βρετανικό Ιντιπέντεντ, απόρροια των καταγγελιών του επικεφαλής της εξεταστικής επιτροπής του Κοινοβουλίου για τις δραστηριότητες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, Ζίγκφριντ Κάουντερ, για «διαρροές» προς τον Τύπο, ενώ, εκτός των 17 δημοσιογράφων από το περιοδικό Der Spiegel και τις εφημερίδες Suddeutsche Zeitung, Die Zeit και Die Welt, στο στόχαστρο έχουν βρεθεί και αρκετά μέλη του Κοινοβουλίου. Οπως τόνισε ο Κάουντερ, στόχος της ανάκρισης ήταν το «πρωτοφανές γεγονός» το «σκάνδαλο» ότι «μπορούσαμε πλέον να διαβάσουμε μυστικά έγγραφα στις εφημερίδες και όχι στην ίδια την επιτροπή». Εντούτοις, όπως τόνισαν βουλευτές του «Αριστερού Κόμματος» που ψήφισαν εναντίον της έναρξης ανακρίσεων, το πραγματικό σκάνδαλο ήταν το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση απέκρυψε από το Κοινοβούλιο σημαντικές πληροφορίες και τελικά οι δημοσιογράφοι τίναξαν εν μέρει στον αέρα αυτή τη στρατηγική απόκρυψης, κάτι που ανταποκρίνεται στο ρόλο τους.

Τελικά, αυτό που προκάλεσε τη μεγάλη όχληση δεν ήταν η διαρροή, αλλά το γεγονός ότι γερμανικό ανταγωνιστικό κοινό μπόρεσε να έχει άμεση πρόσβαση σε στοιχεία που σχετίζονται με πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την άμεση ανάμειξη της γερμανικής κυβέρνησης;

Εξάλλου, η πλειονότητα των εγγράφων που δημοσιοποιήθηκαν αφορούν τη συνέργεια της γερμανικής κυβέρνησης όσον αφορά στις πτήσεις, με στάσεις και στη Γερμανία των διαβόητων πλέον μυστικών αερογραμμών της CIA, την άμεση ανάμειξη των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών BND με τη CIA στην αρχή του πολέμου κατά του Ιράκ, παρά τις αντιπολεμικές κορόνες της κυβέρνησης του τέως σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά και του «πράσινου» ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ, την απαγωγή και παράνομη κράτηση σε μυστική φυλακή της CIA στο εξωτερικό του Γερμανού υπηκόου λιβανικής καταγωγής, Χάλιντ Αλ Μάσρι, την κράτηση στο Γκουαντάναμο του Τούρκου, γεννημένου όμως στη Γερμανία, Μουράτ Κουρνάζ και την παραμονή του στα «αζήτητα», εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να επιστρέψει στη Γερμανία, αφού κρίθηκε «αθώος»...

«ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ »
Μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια «Ειρηνική αποστολή 2007»

Ξεκίνησαν στην περιοχή Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας τα στρατιωτικά γυμνάσια με την επωνυμία «Ειρηνική αποστολή 2007», που οργανώνει η «Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης» - ΟΣΣ (Κίνα, Ρωσία, Καζαχστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν), με τη συμμετοχή περίπου 6 χιλιάδων ανδρών, εκ των οποίων περίπου 2.000 Κινέζοι στρατιώτες. Ανάλογες είναι και οι ρωσικές δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα θα χρησιμοποιήσουν για τις ανάγκες αυτών των γυμνασίων από 6 μεταφορικά αεροπλάνα, 8 καταδιωκτικά και 24 ελικόπτερα η κάθε πλευρά.

Τα γυμνάσια θα κορυφωθούν στις 17 Αυγούστου παρουσία των Προέδρων της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Κίνας, Χου Τζιντάο.

Στις 16 και 17 Αυγούστου στο Μπισκέκ, πρωτεύουσα του Κιργιστάν, θα πραγματοποιηθεί η 7η Συνάντηση Κορυφής των ηγετών της ΟΣΣ, στην οποία θα συμμετέχουν και οι 4 χώρες παρατηρητές (Ινδία, Πακιστάν, Ιράν, Μογγολία).

Αν και τα στρατιωτικά γυμνάσια ξεκίνησαν με πολλαπλές ανακοινώσεις Κινέζων και Ρώσων αρμοδίων, πως η ΟΣΣ δεν είναι το «ΑντιΝΑΤΟ» και πως ακόμη η ΟΣΣ «δε στρέφεται εναντίον κάποιας άλλης χώρας ή διακρατικής οργάνωσης», την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως η ΟΣΣ αρνήθηκε να επιτρέψει σε παρατηρητές των ΗΠΑ να παρακολουθήσουν τα «αντιτρομοκρατικά» γυμνάσια της ΟΣΣ, παρά την εκδήλωση ενδιαφέροντος των Αμερικανών.


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ