ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Το νερό - φαρμάκι απειλεί την υγεία των κατοίκων

Βαρύτατες οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Σε οχετό ανεπεξέργαστων λυμάτων έχουν μετατρέψει τον Ασωπό οι εκατοντάδες βιομηχανίες της περιοχής με τις «ευλογίες» των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
Σε οχετό ανεπεξέργαστων λυμάτων έχουν μετατρέψει τον Ασωπό οι εκατοντάδες βιομηχανίες της περιοχής με τις «ευλογίες» των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
Τις συνέπειες της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που από τη μια άφηναν και αφήνουν τις βιομηχανίες να μετατρέπουν τον Ασωπό ποταμό σε οχετό ανεπεξέργαστων λυμάτων και, από την άλλη, ιδιωτικοποιούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, βιώνουν με τον πλέον επικίνδυνο τρόπο οι κάτοικοι των Οινοφύτων και της ευρύτερης περιοχής.

Το νερό - δηλητήριο που τρέχει από τις βρύσες τους περιέχει εξασθενές χρώμιο, νιτρικά, χλώριο και μόλυβδο (σύμφωνα με τις αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους στις 3 του Αυγούστου) και είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Παρά το γεγονός ότι κάθε επαφή με το νερό είναι επικίνδυνη (σ.σ. το ποσοστό θανάτων στην περιοχή από καρκινοπάθειες που σχετίζονται με το εξασθενές χρώμιο έχει φτάσει στο 32%) και παρά το ότι οι βιομηχανίες τροφίμων και αεριούχων ποτών, οι γεωργικές καλλιέργειες και οι κτηνοτροφικές μονάδες τροφοδοτούνται από τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ωστόσο, λύσεις υπάρχουν, και μάλιστα είχαν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στις 14 του Αυγούστου. Μεταξύ άλλων έκανε και λόγο για «άμεση παροχή πόσιμου νερού από γεώτρηση της ΕΥΔΑΠ».

«Τίποτα δεν έχει προχωρήσει. Το ζήτημα είναι μάλλον οικονομικό, καθώς η άμεση, η προσωρινή λύση μπορεί να κοστίσει μέχρι και 800.000 - 900.000 ευρώ, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ», είπε χτες στον «Ρ» ο Μ. Γιαλούρης, αντιδήμαρχος Οινοφύτων. Να σημειωθεί ακόμα ότι η κυβέρνηση, παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος, που παίρνει διαστάσεις επικρατείας, δεν έχει δεχτεί το αίτημα των κατοίκων να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μελέτες δεκαετίας

Το πολιτικό έγκλημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει διάρκεια πάνω από 10 χρόνια. Συγκεκριμένα, από το 1996 έως το 1999, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ελέγχου Επιφανειακών Νερών, γίνονταν μετρήσεις σε οχτώ σημεία του Ασωπού κάθε μήνα, με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, όπως έχει πει στον «Ρ» ο χημικός Θανάσης Παντελόγλου. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

  • Η Περιβαλλοντική Μελέτη Ευρύτερης Λεκάνης Ασωπού Ποταμού της ΕΤΒΑ, το 1996, έκανε λόγο για «μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα του Ασωπού»
  • Το Γενάρη του 1996, η χημική ανάλυση από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατέληγε: «Το παραπάνω δείγμα είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση»!
  • Τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους το 2004 κάνουν λόγο για «ολικό χρώμιο», ωστόσο δε δίνεται συνέχεια στο θέμα
Συνένοχοι...

Πώς έπραξαν αντίστοιχα οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας; Επιδοτούν τις βιομηχανίες από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης για να εγκαταστήσουν, υποτίθεται, βιολογικούς καθαρισμούς, κάτι που ποτέ δεν έγινε. Στο πλευρό τους οι βιομηχανίες έχουν και την ελληνική Δικαιοσύνη, αφού με απόφαση του 3ου Πλημμελειοδικείου Θήβας, τον Ιούνη του 2007, από τους 18 κατηγορούμενους για την καταστροφή του οικοσυστήματος του Ασωπού οι 10 απαλλάχτηκαν λόγω λανθασμένης καταγραφής τους από τη νομαρχία. Μόνο έξι εκπρόσωποι ρυπογόνων βιομηχανιών... «καταδικάστηκαν», όλοι με αναστολή, από 5 έως 12 μήνες φυλάκιση και με χρηματικό πρόστιμο από 1.500 έως 5.000 ευρώ! Την ίδια στιγμή:

  • Το Προεδρικό Διάταγμα της χούντας που χαρακτηρίζει τον Ασωπό αγωγό παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίων δεν έχει καταργηθεί
  • Το Γενάρη του 1996, ο Κ. Λαλιώτης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρη και Ορ. Κολοζώφ, έριξε το μπαλάκι στη Νομαρχία Ανατ. Αττικής σχετικά με την ολοκλήρωση της μελέτης για την επεξεργασία των λυμάτων, ενώ απέρριψε την πρόταση για τον αγωγό λόγω κόστους. Ερώτηση για τη ρύπανση του Ασωπού στη Βουλή από το ΚΚΕ έγινε ξανά τον Ιούλη του 1997, τον Οκτώβρη του 2005 και τον Αύγουστο του 2007
  • Τον Αύγουστο του 1996 οι συναρμόδιοι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, και Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, ανακοίνωσαν την απόφασή τους για τη μετεγκατάσταση απ' την Αττική στην περιοχή του Ασωπού 100 βυρσοδεψείων, κάτι που τελικά αποτράπηκε. Την απόφαση στηρίζει ο τότε νομάρχης Βοιωτίας, Ι. Σταμούλης
  • Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 2001, αναθέτει στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών το έργο του βιολογικού καθαρισμού του Ασωπού, ο οποίος, με τη σειρά του, αναθέτει τον καθαρισμό σε ...κάποια εταιρεία
  • Το 2006, εγκρίθηκε ιδιωτική επένδυση (Τράπεζα Πειραιώς) για δημιουργία ιδιωτικής ΒΙΠΕ στα όρια των Δήμων Οινοφύτων και Τανάγρας. Μάλιστα, ο σύμβουλος Επικρατείας Αθ. Ράντος στην Ολομέλεια του ΣτΕ σημείωνε: «Η υπουργική απόφαση που καθορίζει την έκταση της ΒΙΠΕ είναι παράνομη κατά το σκέλος που καθορίζει τις οριακές τιμές επιβάρυνσης του ποταμού από τα βιομηχανικά λύματα».
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Μέτρα - κοροϊδία για την αποκατάσταση

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πεντέλης, έρχονται για τους πυρόπληκτους τα συνήθη, από την εποχή και του ΠΑΣΟΚ, ανεπαρκή μέτρα - κοροϊδία για όσους τα σπίτια έπληξε η φωτιά!

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι υπέγραψε κοινή υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται η κρατική βοήθεια και πιστωτικές διευκολύνσεις για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια (κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους κ.ά.) στις πληγείσες περιοχές, δηλαδή στους Δήμους Κηφισιάς, Μελισσίων και Νέας Πεντέλης.

Τα μέτρα δεν είναι άλλα από τη στεγαστική συνδρομή που αποτελείται κατά 1/3 από δωρεάν κρατική αρωγή και κατά 2/3 από άτοκο δάνειο, για την ανακατασκευή ή επισκευή, που χορηγείται και για τους σεισμόπληκτους ή πλημμυρόπληκτους, αντί να αναλάβει το κράτος ολόκληρο το κόστος της αποκατάστασης.

Η διάρκεια εξόφλησης των δανείων είναι 15ετής, ενώ η πρώτη δόση θα καταβληθεί ...24 μήνες μετά την έγκριση της δανειακής σύμβασης!

Τις διαδικασίες για τις εγκρίσεις των μελετών και των δανείων θα αναλάβει ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Αχαρνών.


Αγνοούνται 15 πρόσφυγες στο Αιγαίο

Τουλάχιστον 15 πρόσφυγες αγνοούνται από χτες το βράδυ στη θάλασσα του Αιγαίου. Οι άνθρωποι αυτοί που, διωγμένοι από τις εστίες τους από την άγρια ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση, έπεσαν στα δίχτυα των δουλεμπόρων, χάθηκαν στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο ακρωτήριο Νέμητα της Χίου, όταν βούλιαξε το δουλεμπορικό πλοιάριο στο οποίο τους είχαν επιβιβάσει.

Η νέα τραγωδία που εκτυλίσσεται στο Αιγαίο, έγινε γνωστή όταν διασώθηκε ένας και μόνο από αυτούς, Μαυριτανός στην υπηκοότητα, ο οποίος εντοπίστηκε στη θάλασσα από χειριστή φουσκωτού σκάφους. Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων και αν όλοι ήταν της ίδιας εθνικότητας με τον διασωθέντα. Στη θαλάσσια περιοχή διενεργούνται έρευνες από παραπλέοντα πλοία, πλωτά του Λιμενικού και ελικόπτερο.

Καταγγελίες για τις συλλήψεις διαδηλωτών

Ποινικές διώξεις, άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των διαδηλωτών, που συνελήφθησαν, το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για το θάνατο του 25χρονου Νιγηριανού Τόνι Ονιόχα στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς. Οι περισσότεροι από τους νεαρούς συνελήφθησαν από την Αστυνομία στην οδό Αγγελάκη και όπως δήλωσαν οι συνήγοροί τους δεν έχουν καμία σχέση με τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν σε άλλο σημείο της πορείας μεταξύ αστυνομίας και κουκουλοφόρων.

Σε βάρος των 20 συλληφθέντων απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για διατάραξη κοινής ειρήνης, ενώ οι 10 από αυτούς κατηγορούνται και για πρόκληση σωματικής βλάβης. Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ορίστηκε ρητή δικάσιμος για τις 5 Δεκέμβρη 2007, ενώ και οι 20 νεαροί αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στο μεταξύ, οι συνήγοροί τους διατύπωσαν καταγγελίες για παράνομη κατακράτηση, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις έρευνες που διενήργησαν οι αστυνομικοί στα σπίτια των συλληφθέντων. Σημειώνεται ότι οι διαδηλωτές παρέμειναν στα κρατητήρια της Ασφάλειας δύο νύχτες, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. «Υπάρχει καταπάτηση των νόμιμων διαδικασιών, καθώς οι συλληφθέντες κρατήθηκαν για πάνω από 24 ώρες», δήλωναν οι συνήγοροί τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο άτυχος Νιγηριανός βρήκε τραγικό θάνατο το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, πέφτοντας από μπαλκόνι καφετέριας στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς. Οι συγγενείς του θύματος αλλά και αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για εμπλοκή δύο αστυνομικών με πολιτικά που κυνήγησαν τον Τόνι και τον ανάγκασαν να πηδήξει από το μπαλκόνι για να σωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ