ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007
Σελ. /28
Ψύχραιμα

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο, όσων ισχυρίζονται ότι οι πυρκαγιές δεν είναι αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου, ένα σπασμένο γυαλί έβαλε φωτιά σε κάτι πευκοβελόνες, πέρασε μια αλεπού, πήρε φωτιά η γούνα της, άρχισε να τρέχει στα δάση κι έγινε ο χαμός.

Τι κατέγραψε το χτεσινό γκάλοπ; Οτι πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους θεωρούν δεδομένο ότι οι πυρκαγιές μπήκαν για να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ε, δε θα έχουν διαβάσει οι άνθρωποι τις αναλύσεις που εξηγούν ότι οι φωτιές εξαπλώθηκαν από τις αλεπούδες.

Πάμε στο δεύτερο εύρημα: Το 22% δηλώνει ότι η ψήφος του θα επηρεαστεί από τις φωτιές. Που σημαίνει πως, αν οι φωτιές μπήκαν γι' αυτόν το λόγο, ο εμπρηστής πέτυχε το στόχο του, καθώς, αν το 22% αλλάξει επιλογή γι' αυτόν και μόνο το λόγο, ανατρέπεται η όποια μέχρι τώρα επιλογή του βασιζόταν σε εμπειρίες από το σύνολο της ζωής του.

Κι αυτό είναι το ακόμα χειρότερο. Γιατί ενώ έχεις υποχρέωση ψύχραιμα να επιλέξεις - έχοντας το παράδειγμα μιας ολόκληρης ζωής και τις επιπτώσεις μιας πολιτικής πάνω σ' αυτήν τη ζωή - φτάνεις τελικά στην επιλογή μόνον όταν έχουν ήδη απειλήσει να σε κάψουν ζωντανό.

Που σημαίνει πως κάποιοι δουλεύουν πάνω σου σα να 'σαι ένα σκυλάκι που λειτουργεί μόνο με ανακλαστικά. Και κάτι τέτοιο όταν εφαρμόζεται σε άνθρωπο σημαίνει χειραγωγημένη συνείδηση.

Εστω και τώρα, ειδικά τώρα, απαιτείται η πλέον ψύχραιμη σκέψη. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σα ζώο. Αυτός ο άνθρωπος, τώρα, ειδικά τώρα, πρέπει να αποφασίσει με το εργαλείο που τον ξεχωρίζει από τα ζώα. Τη νόηση!

Αυτό το εργαλείο αναδεικνύεται σε πολύτιμο, ειδικά τώρα, που με μοιρασμένους ρόλους οι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν προκλητικότατα να μετατοπίσουν τη συζήτηση από όλα εκείνα που σε κάνουν τελικά να επιλέγεις πολιτική εκπροσώπηση, σε αυτά που οι ίδιοι θέλουν να γίνει συζήτηση, δηλαδή σε ζητήματα έξω από την ίδια την εμπειρία της ζωής σου, αυτήν που ήδη σε έχει πείσει πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονται στο σβέρκο σου.

Η κουβέντα για το αν 'βαλαν «αναρχικοί» ή άλλου τύπου βλάκες τις φωτιές είναι απαράδεκτη. Γιατί τις φωτιές τις βάζει μια πολιτική, η ενιαία πολιτική και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή ακριβώς η πολιτική που καίει τη ζωή σου κάθε μέρα και όχι μόνο τα δάση. Αυτό θέλουν να ξεχάσεις και σου δείχνουν ακίνδυνους για το σύστημα εχθρούς.

Οσοι ισχυρίζονται πως τα ψηλά βουνά δεν προσφέρονται για εμπόρευμα, ή είναι πράγματι μακριά νυχτωμένοι ή είναι απλά νέτα σκέτα δέσμιοι μιας πολιτικής την οποία υποτίθεται πως και καταγγέλλουν. Οπως καίγεται ο Γράμμος γιατί αυτό επιβάλλεται από το σχεδιασμό για ενιαία καπιταλιστική διαχείριση όλης της περιοχής από την Αχρίδα ως τα Γιάννενα, έτσι καίγονται βουνά και κάμποι της Πελοποννήσου γιατί αυτό επιβάλλει ο σχεδιασμός που στη θέση της μικρής - ιδιοκτησιακά - ντόπιας παραγωγής θέλει να δει να ανθούν καπιταλιστικές αγροτουριστικές επιχειρήσεις.

Να γίνει συζήτηση για το αν η καπιταλιστική ανάπτυξη συμφέρει το λαό; Είναι μέρος του παιχνιδιού της αστικής δημοκρατίας. Το να κρύβεται, όμως, το αντικείμενο μιας τέτοιας συζήτησης - με πυροτεχνήματα περί «ασύμμετρων απειλών» - από αυτούς που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο, είναι απόδειξη ότι η αστική δημοκρατία δεν αντέχει την αμφισβήτησή της. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ;

Ο ΣΤΟΧΟΠΡΟΣΗΛΩΜΕΝΟΣ: «είναι μια μορφή εδαφικής τρομοκρατίας απολύτως καινούρια η οποία επομένως πρέπει να καταπολεμηθεί και να κατασταλεί με νέα όπλα και νομικά αποτρεπτικά μέσα» (ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φ. Φρατίνι /ΑΥΡΙΑΝΗ).

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ: «είναι πολλές οι αιτίες που ανάβουν φωτιές στα δάση (...) στη χθεσινή "Ελευθεροτυπία" διαβάζουμε μια λογική εξήγηση (...) αυτόπτες μάρτυρες είδαν αλεπούδες να έχουν πιάσει φωτιά και να τρέχουν να σωθούν. Σε λίγο εντοπίζονταν σε απόσταση 2-3 χλμ. νέα εστία φωτιάς (...) ψηλά στα βουνά εκεί όπου δεν έχουν προβληθεί διεκδικήσεις και η δημόσια ιδιοκτησία είναι αδιαμφισβήτητη, οι αιτίες των πυρκαγιών πρέπει να αναζητούνται σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της δραματικής κλιματικής αλλαγής. Στεγνά εδάφη, ξερά ποτάμια, κατάξερα φύλλα, χαλιά οι πευκοβελόνες, υψηλές θερμοκρασίες, θερμοί και ισχυροί αέρηδες» (ο Ν. Φίλης στην ΑΥΓΗ).

ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑ: «έχουμε ακόμη τρεις εβδομάδες ως τις εκλογές. Προφανώς οι φωτιές θα σταματήσουν. Αλλά θα μείνει η οργή, η αγανάκτηση και η αίσθηση της εξαπάτησης. Ο κόσμος είναι θυμωμένος. Και αυτό που δε φαινόταν ως τώρα να υπάρχει στον ορίζοντα, δηλαδή η πρόθεση καταψήφισης της κυβέρνησης, σχηματίστηκε μέσα σε δύο - τρία εικοσιτετράωρα. Πολύ φοβούμαι, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση άρχισε ήδη να χάνει τις εκλογές. Και το μοναδικό ερώτημα είναι αν το ΠαΣοΚ τελικά θα τις κερδίσει» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απαιτούνται ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ υπέρ των πληγέντων, για την προστασία των δασών και της γης

ΤΑ ΝΕΑ: Ψάχνουν εμπρηστές δεν σβήνουν τις φωτιές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΚΘΕΤΟΙ για την «ασύμμετρη απειλή»

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι εκλογές της οργής

ΕΘΝΟΣ: ΤΡΑΓΙΚΟ ΣΟΟΥ στις στάχτες της Ελλάδας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανασυγκρότηση σε φουλ ρυθμούς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νεκροί χωρίς όνομα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ενώπιον της πραγματικότητας

Η ΑΥΓΗ: Υπόλογη η κυβέρνηση

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ, ΠΑΓΩΜΑΡΑ

Η ΧΩΡΑ: Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΟΝ ΚΟΣΟΒΑΡΟ «ΝΤΑΝΙΛΟ» ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΥΠ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΤΡΑΓΩΔΙΑ χωρίς τέλος

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Απειλή κραχ σε 5 νομούς

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ασύμβατοι χώροι

«Την προηγούμενη εβδομάδα, ξενοδοχείο 53 δωματίων έπιασε φωτιά στην πόλη Νιούκεϊ της Κορνουάλης. Η πόλη διέθετε δύο πυροσβεστικά οχήματα, αλλά μόνο το ένα έσπευσε στη φωτιά, διότι δεν υπήρχε προσωπικό για να επανδρώσει το δεύτερο. Το ξύλινο οίκημα καταστράφηκε ολοσχερώς, ένας ένοικος έχασε τη ζωή του και τέσσερις νοσηλεύτηκαν με βαριά εγκαύματα. "Οταν υποβαθμίζουμε το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει η Πυροσβεστική, πεθαίνουν άνθρωποι", είπε στο BBC ο Κέβιν Χένριμαν της βρετανικής ένωσης πυροσβεστών. Η διαπίστωση ξεπερνά τα σύνορα και τις εναλλαγές των κυβερνήσεων. Παντού η τάση για περικοπή των δημοσίων εξόδων απειλεί θεμελιώδεις υπηρεσίες όπως τα Πυροσβεστικά Σώματα (...) κάτι φαίνεται δεν πάει καλά συνολικότερα στις προτεραιότητες της πολιτικής όταν το λεξιλόγιο που ικανοποιεί τις χρηματαγορές ("περικοπές θέσεων εργασίας", "μέτρα συγκράτησης κόστους") διεισδύει στην παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Αλλες φράσεις - κλειδιά όπως η "αύξηση των εσόδων" έχουν λιγότερη πέραση, καθώς τα φορολογικά έσοδα που θα μπορούσαν να γεμίσουν τα ταμεία δήμων και υπουργείων βρίσκονται καλά προστατευμένα σε υπεράκτιες εταιρείες» (η Ευρυδίκη Μπέρση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Κάθε εποχή κι ο μαυραγορίτης της

«Η ακρίβεια θεωρείται πλέον εξαιρετικά πιθανό ότι θα ενταθεί - με αιχμή τα γεωργικά προϊόντα - καθώς ορισμένοι θα επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν, ιδίως στο λάδι και σε άλλα συναφή προϊόντα. Την ίδια ώρα βαδίζουμε, όπως όλα δείχνουν, σε αύξηση των εισαγωγών ιδίως για προϊόντα όπως το λάδι, καθώς το 26% της παραγωγής προέρχεται από την Πελοπόννησο» (οι εκτιμήσεις στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ