ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Πλημμύρισε μετά τις πυρκαγιές...

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στην περιοχή

Ο Σπ. Χαλβατζής μιλά με κατοίκους της Κασσάνδρας
Ο Σπ. Χαλβατζής μιλά με κατοίκους της Κασσάνδρας
Σοβαρές ζημιές σε σπίτια, υποδομές και καλλιέργειες στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση και το χαλάζι που έπεσαν τα ξημερώματα της Κυριακής, αποδεικνύοντας ότι το περιβόητο «μοντέλο αποκατάστασης» που εξήγγειλε η κυβέρνηση μετά τις περσινές πυρκαγιές δεν ήταν παρά μια «σαπουνόφουσκα»!

Οι κάτοικοι οργισμένοι. Ενα χρόνο περιμένουν τα αντιπλημμυρικά έργα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, αλλά τους πρόλαβαν οι πλημμύρες. Μόνο τα κλαδοπλέγματα και τα κορμοφράγματα έχουν γίνει, ενώ τα 4 μεγάλα φράγματα που προβλέπονταν, δημοπρατήθηκαν μόλις πριν λίγες ημέρες. Η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αποδίδει την καθυστέρηση στον «πόλεμο» των εργολάβων για το ποιος θα πάρει τα έργα και τα χρήματα...

Στο πλευρό των πληγέντων, στη Σίβηρη και τη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής, βρέθηκε από νωρίς το πρωί της Κυριακής κλιμάκιο στελεχών της ΚΟ Χαλκιδικής με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ολοι κατήγγειλαν την απουσία των αναγκαίων έργων, αλλά και τις ευθύνες που έχουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οι εκπρόσωποί τους στην Αυτοδιοίκηση, που επιτρέπουν στο όνομα του κέρδους να μπαζώνονται ρέματα, να καταπατάται δημόσια γη. Ορισμένοι κατήγγειλαν ότι το δάσος της Σίβηρης ετοιμάζεται να παραδοθεί κι αυτό σε επενδυτές για «οικιστική ανάπτυξη».

Οι πλημμύρες πρόλαβαν τα αντιπλημμυρικά έργα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση...

Motion Team

Οι πλημμύρες πρόλαβαν τα αντιπλημμυρικά έργα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση...
«Η Ελλάδα σε έναν καύσωνα φλέγεται, σε μια πυρκαγιά καίγεται, σε μια πλημμύρα πνίγεται», σημείωσε ο Σπύρος Χαλβατζής. «Υπάρχουν αιτίες και υπεύθυνοι. Οι δασοκτόνοι νόμοι και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι αποχαρακτήρισαν δεκάδες εκατομμύρια στρέμματα δάση είναι το προσάναμμα για τις πυρκαγιές. Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων πυροδοτεί αυτά τα φαινόμενα και καταστρέφει περιουσίες. Και εδώ είδαμε την πολιτική η οποία καλύπτει μικρότερα και μεγαλύτερα συμφέροντα», είπε.

Απευθυνόμενος στον εργαζόμενο λαό της περιοχής, τόνισε: «Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός με κρατική παρέμβαση σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Ετσι θα αντιμετωπιστούν τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις. Χρειάζονται άμεσα μέτρα για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές». Ξεκαθάρισε όμως ότι οι αστικές πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν τη βούληση να τα υλοποιήσουν. Προτεραιότητά τους είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων που λεηλατούν τον πλούτο της χώρας, τον πλούτο του λαού.

Ο Σπύρος Χαλβατζής, κάλεσε το λαό να βγάλει συμπεράσματα και από αυτή την καταστροφή. Να τιμωρήσει τους υπεύθυνους: «Εμείς πιστεύουμε ότι η ενισχυμένη παρουσία του ΚΚΕ και σ' αυτή τη Βουλή μπορεί να κινητοποιήσει καλύτερα το λαό, το μαζικό κίνημα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ώστε να σταματήσει η γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική η οποία καταστρέφει τη ζωή των εργαζομένων στα Εργασιακά, την Υγεία, την Παιδεία. Υποθηκεύει την ίδια τους τη ζωή μέσα από την καταστροφή του περιβάλλοντος».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Συνεχίζουν τη συλλογή υλικού

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται φοιτητικοί σύλλογοι οι οποίοι συνεχίζουν τη συγκέντρωση υλικού που προορίζεται για τις πυρόπληκτες περιοχές. Ηδη έχει συγκεντρωθεί ικανοποιητικός αριθμός ρούχων και τροφίμων - ενώ μικρότερος είναι ο αριθμός των φαρμάκων. Η πρώτη φουρνιά θα φύγει την Παρασκευή για το νομό Ηλείας.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Φοιτητικό Σύλλογο Νομικής, την οποία υιοθετούν και στηρίζουν μέχρι στιγμής οι φοιτητικοί σύλλογοι Οικονομικού, Νοσηλευτικής, Γεωλογικού, Βιολογικού, Χημικού, Φυσικού, Ιατρικής, Μαθηματικού.

Από χτες κυκλοφορούν στις σχολές κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης, ενώ άμεσα προγραμματίζονται και άλλες δραστηριότητες, όπως η αναδάσωση ενός τμήματος στην Πάρνηθα. Ο ΦΣ Νομικής ήδη έχει καταθέσει τα τηλέφωνα των μελών του στο Σώμα Εθελοντών Πυροσβεστικής Καισαριανής, όπου και συμμετείχαν πριν μερικές μέρες στη διαδικασία πυρόσβεσης στην Καισαριανή και στου Παπάγου.

Υπενθυμίζεται ότι για τις σχολές του κέντρου η συλλογή υλικού γίνεται από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα που βρίσκεται δίπλα από την αίθουσα 2 του 1ου ορόφου της Νομικής Σχολής (τηλ. Γιώργος Βρεττός: 6976154116). Για τις σχολές της Πανεπιστημιούπολης τις ίδιες ώρες, το υλικό συγκεντρώνεται στην αίθουσα του Φυσικού με ευθύνη του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικομαθηματικού (τηλ. Αφεντούλα: 6932401306).

Κάλεσμα προς όλους τους φοιτητικούς Συλλόγους να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην ανακούφιση των πυρόπληκτων απηύθυνε και η Πανσπουδαστική ΚΣ του ΔΠΘ και των ΤΕΙ Καβάλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το περασμένο Σάββατο. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στα τραπεζάκια της Πανσπουδαστικής και στα τηλέφωνα 6945991974 (για Θράκη) και 6945921094 (για Καβάλα). Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται για περισσότερες πληροφορίες τις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις: www.aei-tei.gr και http://sfnomikis.wordpress.com.

Πλημμύρες και στην Αγιά

Τα πρώτα προβλήματα από τις βροχές εμφανίστηκαν στην Μελιβοία της Αγιάς Λάρισας, ύστερα από τις πυρκαγιές που κατέκαψαν την περιοχή τον περασμένο Ιούνη. Η βροχόπτωση της περασμένης Κυριακής στάθηκε και η αφορμή για να ξεχειλίσουν χείμαρροι, συμπαρασύροντας και καμένα δέντρα, προμηνύοντας ότι τα χειρότερα έρχονται για την περιοχή, εάν δε γίνουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Επίσης, στην επαρχία προκλήθηκαν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην Αγιά.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα

Να επανασχεδιαστούν και να ανασυγκροτηθούν οι πληγείσες περιοχές με τρόπο βιώσιμο, να δημιουργηθούν πρότυποι οικισμοί ενταγμένοι στο φυσικό περιβάλλον, ενώ πρώτος στόχος πρέπει να είναι η συγκράτηση και ενίσχυση του πληθυσμού στις περιοχές του, με μέτρα τριών φάσεων με ορίζοντα 20ετίας. Αυτό τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι επτά επιστημονικών φορέων (ΓΕΩΤΕΕ, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων, Οικονομικό Επιμελητήριο, ΤΕΕ, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ενωση Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), οι οποίοι επέκριναν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές ως αδύναμες να αντιμετωπίσουν την πρόσφατη τραγωδία.

Ανακοίνωσαν 17 προτάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων: Κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των καμένων δασών και δασικών οικοσυστημάτων. Σταμάτημα της δασοκτόνας αναθεώρησης του Συντάγματος. Σύνταξη του Δασολογίου, του Εθνικού Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών. Σύσταση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και η εφαρμογή των αναγκαίων προληπτικών μέτρων για τις δασικές πυρκαγιές και των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, μέσα από διάλογο. Εκδοση οδηγιών για την καταγραφή των ζημιών στα κτίρια και την επισκευή τους κ.ά.

Οι φορείς ανακοίνωσαν, τέλος, τη σύσταση Παρατηρητηρίου για τις φυσικές και ανθρωπογενείς περιβαλλοντικές καταστροφές, με διεπιστημονική, διαπανεπιστημιακή, πανελλαδική οργάνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ