ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εμπρακτα στο πλευρό των πυρόπληκτων

Οι πυρκαγιές είναι μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη υπέρ του κεφαλαίου, τονίζει η Ομοσπονδία

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων απαιτεί την ανοικοδόμηση των σπιτιών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά επιβάρυνση των πυρόπληκτων

ICON

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων απαιτεί την ανοικοδόμηση των σπιτιών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά επιβάρυνση των πυρόπληκτων
Συνέχεια και συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής, τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, αποτελούν οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν πρόσφατα τη χώρα, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Σε χτεσινή συνεδρίαση, που έγινε με στόχο την κινητοποίηση του κλάδου, ώστε να βρεθεί έμπρακτα στο πλευρό των πυρόπληκτων, η διοίκηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε ότι:

«Οι φωτιές που έκαψαν δεκάδες ανθρώπους, εκατομμύρια στρέμματα πράσινου, καλλιεργειών, νοικοκυριών, κ.λπ., είναι μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου ανάπτυξης προς όφελος των καπιταλιστών από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Είναι η συνέχεια των εγκλημάτων του κεφαλαίου στους χώρους δουλιάς, που στέλνει εκατοντάδες εργάτες στο θάνατο κάθε χρόνο με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης, γιατί τα μέτρα ασφαλείας αποτελούν κόστος για το κεφάλαιο άρα και εμπόδιο για την κερδοφορία του. Είναι στην ίδια ρότα με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας».

Ο προϋπολογισμός «αντέχει» μόνο τα σχέδια του κεφαλαίου

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

«-- Ολες οι κυβερνήσεις που πέρασαν σ' αυτόν τον τόπο ήταν απλόχερες για να ενισχύουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, για να εμποδίζουν τον εχθρό - λαό, διαθέτουν δισ. ευρώ για πολεμικές δαπάνες για να στέλνουν στρατό όπου προστάξει το αφεντικό. Οταν όμως πρόκειται για λαϊκές ανάγκες αδυνατεί ο προϋπολογισμός της χώρας. Ετσι, όταν τα ΜΑΤ είναι οπλισμένα με τα πιο σύγχρονα μέσα, οι πυροσβέστες φοράνε πλαστικές μπλούζες. Οταν τους διάφορους Κωνσταντακοπουλαίους τους επιχορηγεί με δισ. ευρώ, ο προϋπολογισμός δεν αντέχει για μόνιμους δασοπυροσβέστες, για πρόληψη, σχεδιασμό, για αγορά μηχανικών μέσων.

-- Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ημίμετρα, ανίκανα να κρατήσουν αυτόν τον κόσμο στον τόπο του και να απαντήσουν στα οξυμένα προβλήματα. Οι διακηρύξεις, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνουν ότι οδηγούμαστε με γρηγορότερους ρυθμούς στην εγκατάλειψη των παραδοσιακών καλλιεργειών στις πυρόπληκτες περιοχές και στην προώθηση ενός μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, που θα στηρίζεται σε "αγροτουριστικές" κι άλλες δραστηριότητες.

-- Οι διακηρύξεις, τόσο της ΝΔ για χρηματοδότηση των πληγέντων, όσο και το κλάμα του ΠΑΣΟΚ γιατί δε διαχειρίζεται αυτό το χρήμα, είναι τουλάχιστον ασέβεια στους δεκάδες νεκρούς, στην αγωνία και το άγχος για το αύριο όσων έχασαν τις περιουσίες τους. Είναι προεκλογικά κόλπα που θα ξεχαστούν την επομένη των εκλογών».

Να οργανώσει ο λαός την πάλη του

Η Ομοσπονδία καλεί «τους οικοδόμους των πυρόπληκτων περιοχών να οργανώσουν την πάλη τους, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες (EBE), για να επιβάλλουν λύσεις προς όφελος των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου». Προβάλλοντας συγκεκριμένα αιτήματα για τη στήριξη των πυροπλήκτων, η Ομοσπονδία διεκδικεί:

  • Το κόστος της αποκατάστασης των πληγέντων να καλυφθεί από την αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Πλήρη καταγραφή των καμένων εκτάσεων, των οικογενειακών περιουσιών, όπως σπίτια, αποθήκες, ζωοτροφές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, καλλιεργειών, κλπ. Αποζημίωση στην πραγματική τους αξία.
  • Ειδικά για τα κατεστραμμένα σπίτια και τις αγροτικές υποδομές να δοθεί συνολική αποζημίωση.
  • Με ευθύνη του κράτους να αποκατασταθούν από κρατικό κατασκευαστικό φορέα, να εξασφαλιστεί η ανοικοδόμηση και αποκατάσταση των ζημιών.
  • Οι πυρόπληκτοι να στεγαστούν δωρεάν με ευθύνη του κράτους και με δική τους επιλογή.
  • Να κατασκευαστούν άμεσα κατοικίες από τον ΟΕΚ για τους δικαιούχους του με κάλυψη όλου του κόστους από το κράτος.
  • Για τους δικαιούχους του ΟΑΕΔ να δοθεί άμεσα επίδομα 3.000 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο.
  • Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών από τις πυρόπληκτες περιοχές.

Εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του κλάδου προς τους πυρόπληκτους, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε «τη συμμετοχή των οικοδόμων στην κατασκευή και αποπεράτωση ενός έργου που θα βοηθάει στην ανακούφιση και κάλυψη αναγκών στις πληγείσες περιοχές, π.χ. δημιουργία παιδικού σταθμού ή άλλου έργου που θα κριθεί πιο επείγον». Τέλος, καλεί «όλα τα σωματεία της δύναμης της Ομοσπονδίας να εκφράσουν με κάθε τρόπο τη συμπαράσταση και συναδελφική αλληλεγγύη στους πληγέντες των καταστροφών σε όλη τη χώρα».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας

Στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αριθμό 451/296001-07, που έχει ανοίξει το Συνδικάτο Οικοδόμων του νομού Ηλείας, μπορούν να καταθέτουν τις προσφορές τους για τους πυρόπληκτους όσοι επιθυμούν. Παράλληλα, το συνδικάτο συνεχίζει τη συγκέντρωση φαρμάκων, ρουχισμού, τροφίμων και άλλων ειδών, καλώντας κάθε εργαζόμενο να συνδράμει στην προσπάθεια που γίνεται.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Ζητούν αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη

Υποστηρικτικά μέτρα ζητούν από την κυβέρνηση οι ξενοδόχοι της Λακωνίας μετά την κατακόρυφη πτώση έως και το μηδενισμό, όπως δηλώνουν, των πληροτήτων στις μονάδες τους, λόγω των πυρκαγιών.

Οι προτάσεις τους έρχονται να προστεθούν στα όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί για την ευρύτερη στήριξη της περιοχής, των πληγέντων και του συνόλου των επιχειρήσεων, «ακροπατώντας» στη λεπτή διαχωριστική γραμμή της αποκατάστασης των απωλειών και της αποκόμισης επιπρόσθετου οφέλους, καθώς δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή για τις ζημιές. Το όφελος για τις μικρότερες μονάδες μπορεί να είναι στοιχειώδες, αλλά για τις μεγάλες μονάδες ή άλλες, οικονομικά ισχυρές, ανοίγονται άλλοι «δρόμοι».

Οι ξενοδόχοι της Λακωνίας ζητούν μεταξύ άλλων: Αναστολή καταβολής του τέλους παρεπιδημούντων (2%) για ένα έτος. Αναστολή καταβολής ΦΠΑ για ένα έτος. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών (εργοδοτικών) εισφορών για ένα έτος. Αναστολή καταβολής φόρου εισοδήματος για ένα έτος. Αναστολή καταβολής εισφορών προς ΞΕΕ για ένα έτος. Καταβολή αποζημίωσης ύψους 300 ευρώ ανά κλίνη σε όλα τα ξενοδοχεία του Νομού Λακωνίας. Αύξηση προγραμμάτων εκδρομικού τουρισμού από τον ΟΕΕ για την τρέχουσα και την επόμενη περίοδο.

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του Νομού, με αποφάσεις ώστε: Το σύνολο του Νομού Λακωνίας να αντιμετωπίζεται είτε ως «διακριτό τμήμα», είτε σε απόλυτη αναλογία με τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας (π.χ. Ανατ. Μακεδονία - Θράκη, Βόρειο Αιγαίο κλπ.), και εξασφάλιση βραχυπρόθεσμου δανεισμού για πλήρη κάλυψη ιδίων κεφαλαίων σε επιδοτούμενα σχέδια από τον «αναπτυξιακό νόμο», όπως και η ελάχιστη βαθμολογία (κοινό ελάχιστο ποσοστό) του κάθε επενδυτικού σχεδίου να μειωθεί τουλάχιστον κατά 10 μονάδες.

Αύξηση των κονδυλίων και των ποσοστών ενίσχυσης των προγραμμάτων της 4ης Προγραμματικής Περιόδου (ΕΠΑΝ - ΠΕΠ) και άμεση προκήρυξη αυτών. Ενίσχυση της τουριστικής προβολής του Νομού. 1 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΤ, για τον υπό σύσταση Ενιαίο Φορέα Τουριστικής Προβολής και ειδικό πρόγραμμα προβολής.

Μόνο το αίτημα των 300 ευρώ ανά κλίνη, για τις 3.669 κλίνες των 93 ξενοδοχείων του νομού, απαιτεί 1.100.700 ευρώ με μέσο όρο ανά επιχείρηση τα 11.835 ευρώ. Φυσικά, οι μεγάλες μονάδες θα εισπράξουν πολύ περισσότερα χρήματα. Την ίδια ώρα όμως, λόγω της πρωτοφανούς πληρότητας που σημειώθηκε στις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής μέχρι και τις 25 Αυγούστου, όπως αναγνωρίζει και η ίδια η Ενωση στην επιστολή της, ακόμη και με τις υφιστάμενες απώλειες ο μέσος όρος του έτους σε πληρότητες και έσοδα δεν αναμένεται αρνητικός.

Πρόταση για την ανοικοδόμηση της Αρτέμιδας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Τα πλήρη έξοδα για την ανοικοδόμηση του χωριού Αρτέμιδα στο νομό Ηλείας, που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές, θα αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ οι αρχές καλούν το λαό να συνεισφέρει στο Ειδικό Ταμείο για τους πυρόπληκτους.

Χτες έφτασε στο χωριό 5μελής ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Κύπρο, προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές και να συντάξει πρόταση, για να ξεκινήσουν οι εργασίες της ανοικοδόμησης. Ευχαριστίες για την προσφορά εξέφρασαν οι τοπικές αρχές, ενώ σημειώθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Δήμος Νίκαιας και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης συμπαραστεκόμενοι στους πυρόπληκτους συγκεντρώνουν ανθρωπιστική βοήθεια και συγκεκριμένα είδη ένδυσης και υπόδησης. Η παράδοση των ειδών θα γίνεται στη διεύθυνση Π. Ράλλη 182 (Σχολές Ηράκλειτος) από 8π.μ.- 2μ.μ. μέχρι τις 12 Σεπτέμβρη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου (210.4278.131 - 210.4278.132 - 210.4278.133).

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, περιοίκων της πλατείας Κύπρου (Πατησίων και Κύπρου, στην Πλατεία Αμερικής), εκδικάζεται σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, για να αποφευχθεί η κοπή 12 υπεραιωνόβιων πεύκων. Υπογραμμίζεται ότι για την κοπή των πεύκων έχει υποβληθεί αίτηση στη Διεύθυνση της Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων, αφού ο ίδιος ο δήμος έχει παραχωρήσει σε ιδιώτη το δικαίωμα ανέγερσης και εκμετάλλευσης υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, στην Πλατεία Κύπρου.

Στην πλατεία, ευδοκιμούν 46 δέντρα και ήδη με τις «ευλογίες» του δήμου έχει δρομολογηθεί κατ' αρχήν, η κοπή των 12. Από τα παραπάνω φαίνεται το πώς αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου την «προστασία» του περιβάλλοντος και τους «καλύτερους» όρους διαβίωσης των δημοτών. Με τη συμβολή της στην εξαφάνιση κάθε ίχνους πράσινου!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ