ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πατριωτική» εκλογική εκστρατεία

Τη σημαία του «νέου πατριωτισμού» σηκώνει ο Κ. Καραμανλής στην προσπάθειά του να αξιοποιήσει την «εθνική τραγωδία» για τον εκλογικό στόχο της ΝΔ

«Πατριωτικό» χαρακτήρα επιχειρεί να προσδώσει η κυβέρνηση στη συσπείρωση και τελικά στην ψήφο στη ΝΔ, κλιμακώνοντας την επιχείρηση εκμετάλλευσης της «εθνικής κρίσης», λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών.

Αφού ανέδειξε ως «εθνικό στόχο» την ανασυγκρότηση στις πληγείσες περιοχές, η κυβέρνηση ρίχνει τώρα το βάρος στη δημιουργία ενός κινήματος αλληλεγγύης, το οποίο βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχό της και «δουλεύει» για τον εκλογικό στόχο της. Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής έχει σηκώσει τη σημαία του «νέου πατριωτισμού», σε μια προσπάθεια να ξεπλύνει τις ευθύνες της κυβέρνησης για το πρωτοφανές οικολογικό και οικονομικοκοινωνικό έγκλημα αλλά και να ενισχύσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Καθώς τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων εξαντλούνται και δεν προσφέρονται για καθημερινή επικοινωνιακή αξιοποίηση - είναι χαρακτηριστικό ότι ο Θ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε πως σταματάει η καθημερινή «ενημέρωση» για τις πυρκαγιές - η κυβέρνηση μετατόπισε το βάρος της στο «πρωτόγνωρο», όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, κύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, το οποίο έσπευσε να το θέσει κάτω από την «ομπρέλα» της.

Για το σκοπό αυτό ο Κ. Καραμανλής επισκέφθηκε χτες διαδοχικά το τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πυρόπληκτων (1555) και τις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου, όπως είπε, «να αναδείξει τα θετικά μηνύματα από τη δοκιμασία που περάσαμε». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «όλοι οι Ελληνες αποδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, στην πράξη το φιλότιμο και τον πατριωτισμό τους» για να συμπληρώσει ότι «είναι αυτός ο πατριωτισμός που ενισχύει την αισιοδοξία μου για το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας».

Γενικότερα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι αποτελεί εκλογικό πλεονέκτημα η άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την ανακούφιση των πληγέντων. «Νομίζω ότι η Πολιτεία πέτυχε να είναι κοντά στους πυρόπληκτους και να προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες όλα εκείνα τα μέτρα που θα τους ανακούφιζαν», δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο Β. Μεϊμαράκης. Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι «δε βλέπω ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας και δεν πιστεύω ότι η πολυκομματική Βουλή εμποδίζει την αυτοδυναμία». Επίσης απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με άλλα κόμματα, λέγοντας ότι «η ΝΔ, όπως είναι σήμερα το πολιτικό σκηνικό, δε θα μπορέσει να συνεργαστεί με κανένα άλλο κόμμα».

Πάντως, τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα παίξει δυνατά στο χαρτί της πόλωσης, επιλέγοντας βέβαια το ρόλο του «καλού» που την καταδικάζει και «δεν ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά του ο Θ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης των μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, ανέφερε ότι έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί 26.077 αγροτών και κτηνοτρόφων με 37 εκατ. ευρώ, ενώ 48.925 πυρόπληκτοι αποζημιώθηκαν ήδη με το ποσό των 185 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, χτες το πρωί έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή πέντε υπουργών, στην οποία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, βγήκαν ορισμένα συμπεράσματα για την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που θα φανούν χρήσιμα... μετά τις εκλογές, αφήνοντας έτσι να φανεί η «σιγουριά» για την εκλογική νίκη.

ΠΑΣΟΚ
Θέλει «ισχυρή πλειοψηφία» για νέο μοντέλο (υπ)ανάπτυξης

«Ισχυρή πλειοψηφία», για να προωθήσει τις αντιδραστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, στην Παιδεία και ένα «νέο μοντέλο ανάπτυξης» της χώρας, που θα στηρίζεται στην ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, ζήτησε χτες ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξή του στο «Μέγκα».

Μέσα από προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό που τον χαρακτήρισε «λίγο» και οξύνοντας την ανούσια δικομματική αντιπαράθεση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να αναδείξει τις ανύπαρκτες «διαχωριστικές γραμμές» ανάμεσα στο κόμμα του και τη ΝΔ. Μοιράζοντας ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές και υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δε θα συμμετέχει σε «πλειοδοσία» με την κυβέρνηση, την οποία ήδη έχουν ξεκινήσει οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, επιχείρησε να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που αλλάζει τη χρήση της γης και οπλίζει το χέρι των εμπρηστών.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο Κ. Καραμανλής με τους χειρισμούς του στις πυρκαγιές και τις αναφορές των κυβερνητικών στελεχών περί «ασύμμετρων απειλών», «διέσυρε τη χώρα». Ο ίδιος μίλησε για «χειραγώγηση της Δικαιοσύνης» από τη ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σχεδίασε το σκάνδαλο των ομολόγων». Βέβαια, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ στο πρότυπα του γερμανικού μοντέλου, ανέφερε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί ...«λόγω έλλειψης σοβαρότητας» της ΝΔ, αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί σε πολιτικές διαφορές, όπως επιχειρούσε καθ' όλη τη διάρκεια της συνέντευξης.

Την ίδια στιγμή, στο ίδιο μήκος κύματος και με μοναδικό στόχο την «πόλωση» εμφανίστηκε χτες ο Κ. Λαλιώτη, ο οποίος παρουσίασε τα προεκλογικά τηλεοπτικά «σποτ» του ΠΑΣΟΚ. Με κεντρικό σύνθημα το επικοινωνιακό «φθάνει πια», αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει την εξουσία για να προωθήσει τις αναγκαίες «μεταρρυθμίσεις» μέσα από ένα νέο «εκσυγχρονιστικό» σχέδιο. Ο Κ. Λαλιώτης, χρησιμοποιώντας το γνωστό προεκλογικό ύφος του, έκανε λόγο για «αδέξια και φαύλη Δεξιά» και χαρακτήρισε τον Κ. Καραμανλή και τους υπουργούς της ΝΔ «ξέπνοους και ανίκανους», επιδιώκοντας να «αναζωπυρώσει» το δικομματικό καυγά. Ο ίδιος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν έχει πρόγραμμα, και επέδειξε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που είναι έτοιμο, χωρίς φυσικά να αναλύσει το περιεχόμενό του, το οποίο κινείται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση με την κυβέρνηση. «Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι σαν μια κλειστή παλάμη και οι Ελληνες ως χειρομάντες καλούνται να διαβάσουν το μέλλον τους», ανέφερε ο Κ. Λαλιώτης.

Εξάλλου, στο σίριαλ που εξελίσσεται από το περασμένο Σάββατο, σχετικά με την υποψηφιότητα της Φ. Γεννηματά, έκανε χτες παρέμβαση και ο Αρειος Πάγος. Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Β. Νικόπουλος, με ανακοίνωσή του κάλυψε πλήρως το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου και ανέφερε ότι ήταν «νόμιμη η σύνθεσή του». Για το θέμα ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, ο οποίος δήλωσε: «Δεν έχω κανένα σχόλιο». Από την πλευρά του, ο Αλ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η σύνθεση του Α' Τμήματος Αρείου Πάγου «δεν ήταν νόμιμη» και πρόσθεσε ότι «τίθεται ευθέως ζήτημα εγκυρότητας της απόφασης συνολικά και καλείται ο Αρειος Πάγος να καλύψει το καίριο έλλειμμα νομιμότητας που ανακύπτει». Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι υπήρξε «απαράδεκτη παρέμβαση, που δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 33 χρόνια».

Κάλπικος «πατριωτισμός»

«

Νέος πατριωτισμός» είναι ο όρος που επαναλαμβάνει ολοένα και πιο συχνά τις τελευταίες μέρες ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας να περιγράψει και εκφράσει το «κύμα αλληλεγγύης» προς τις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές.

Στην πραγματικότητα το εφεύρημα του «νέου πατριωτισμού» έρχεται να υποστηρίξει το κλίμα «εθνικής ομοψυχίας» που από την αρχή προσπάθησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της «εθνικής κρίσης». Η δημιουργία αυτού του κλίματος διευκολύνει να μην ασκείται κριτική για τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και του ΠΑΣΟΚ, για το πρωτοφανές οικολογικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα, αλλά όλη η προσοχή να επικεντρώνεται στη «συνένωση όλων των δυνάμεων» για την αντιμετώπιση της εθνικής τραγωδίας.

Πρόκειται για αντιγραφή της συνταγής διαχείρισης κρίσεων, που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις των χωρών της Δύσης είτε πρόκειται για «φυσικές καταστροφές» είτε από «τρομοκρατικές». Η αρχή έγινε στις ΗΠΑ μετά τις 11 Σεπτέμβρη, όπου η χώρα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δύο μήνες μετά ψηφίστηκε ο περιβόητος «πατριωτικός νόμος», που κατάργησε στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα, επέτρεψε τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, νομιμοποίησε το κυνήγι των «υπόπτων» τρομοκρατών... Φυσικά, οι πρωτοφανείς καταστροφές από τις πυρκαγιές δε δικαιολογούν τέτοια μέτρα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης Καραμανλή να ξεπατικώσει το αμερικανικό μοντέλο. Δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή έσπευσε να λανσάρει την τρομοθεωρία της «ασύμμετρης απειλής», ενώ ανέθεσε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπισής της στους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταστολής (ΕΥΠ, αντιτρομοκρατική, ΕΛΑΣ)...

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν κανένα λόγο να εγκλωβιστούν στο «νέο πατριωτισμό» της κυβέρνησης. Το ακριβώς αντίθετο οφείλουν να κάνουν. Να τιμωρήσουν τους ηθικούς αυτουργούς των καταστροφικών πυρκαγιών, να τους αποδυναμώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο εκλογικά, να ακυρώσουν την πολιτική που οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών και κατακαίει τα δάση. Αυτή είναι και η καλύτερη αλληλεγγύη προς τους πληγέντες.


Π.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ