ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζεται η συγκέντρωση υλικού από τους φοιτητικούς συλλόγους

Συνεχίζεται η συγκέντρωση υλικού για τις πυρόπληκτες περιοχές, με πρωτοβουλία του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής, την οποία υιοθετούν και στηρίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Οικονομικού, Νοσηλευτικής, Γεωλογικού, Βιολογικού, Χημικού, Φυσικού, Ιατρικής, Μαθηματικού.

Υπενθυμίζεται ότι για τις σχολές του κέντρου η συλλογή υλικού γίνεται από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα που βρίσκεται δίπλα από την αίθουσα 2 του 1ου ορόφου της Νομικής Σχολής (τηλ. Γιώργος Βρεττός: 6976154116). Για τις σχολές της Πανεπιστημιούπολης τις ίδιες ώρες, το υλικό συγκεντρώνεται στην αίθουσα του Φυσικού με ευθύνη του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικομαθηματικού (τηλ. Αφεντούλα: 6932401306).

Για Θράκη και Καβάλα, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στα τραπεζάκια της Πανσπουδαστικής και, αντίστοιχα, στα τηλέφωνα 6945991974 και 6945921094. Περισσότερες πληροφορίες στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις: www.aei-tei.gr και http://sfnomikis.wordpress.com.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Στο απυρόβλητο οι αιτίες της καταστροφής

Associated Press

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Εγκρίθηκε χτες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το κοινό ψήφισμα για τις «φυσικές καταστροφές», στο οποίο γίνεται ιδιαίτερη μνεία για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, περιέχοντας ευχολόγια για τη χορήγηση βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών, το σταμάτημα της δασοκτόνας αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, την προστασία του περιβάλλοντος και της Αρχαίας Ολυμπίας.

Το ΚΚΕ - η ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του οποίου από τις αρχές Αυγούστου είχε αποτανθεί στο Ευρωκοινοβούλιο ζητώντας μέτρα για την καταστροφή των δασών - απείχε από την ψηφοφορία σχετικά με το κοινό ψήφισμα των ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γιατί ακριβώς αυτό αφήνει στο απυρόβλητο τις πραγματικές αιτίες και την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη.

Υπεύθυνη γι' αυτό το διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού - τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας - είναι η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, όπως και των κοινωνικών αγαθών, που δημιουργεί νέα μεγάλα κέρδη για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα και σ' όλη την ΕΕ. Είναι αυτή η εμπρηστική πολιτική που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών και επιβραβεύει τους καταπατητές. Οσο συνεχίζεται αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που έχει ως κίνητρο την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, θα συνεχίζεται ο εμπρησμός των δασών.

Τα σχέδια ανασυγκρότησης των κατεστραμμένων περιοχών που εξήγγειλαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στοχεύουν στη συγκέντρωση και στην αλλαγή της χρήσης γης, στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων με επενδύσεις στον πολυτελή τουρισμό και στον αγροτουρισμό, που αποτελεί και βασικό άξονα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στα πλαίσια της πολιτικής «διαφοροποίησης» του αγροτικού εισοδήματος. Είναι βέβαιο ότι σε ένα τέτοιο σχεδιασμό πρόκειται να κατευθυνθεί και όποια ενίσχυση δοθεί στη χώρα μας μέσα από διάφορα κονδύλια, ταμεία και προγράμματα από την ΕΕ, που προέρχονται από το μόχθο των εργαζομένων.

Την ενόχληση της κυβέρνησης προκάλεσε το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 24. Είναι χαρακτηριστικό ότι ερωτώμενος γι' αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, έκανε λόγο για «αδιανόητη και βάναυση επέμβαση στο εσωτερικό μιας χώρας και στο συνταγματικό της χάρτη».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκλημα σε βάρος του λαού

Eurokinissi

«Εγκλημα πολιτικό - οικονομικό - οικολογικό σε βάρος του λαού της Λακωνίας», χαρακτηρίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο νομό, με τους νεκρούς και τις τεράστιες ζημιές στα αγροτικά νοικοκυριά. Με ανακοίνωσή της τονίζει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πολλαπλά υπόλογη και υπεύθυνη, γιατί το οργανωμένο σχέδιο που εξελίχθηκε δε βρήκε αποτελεσματική, οργανωμένη κρατική απάντηση».

Ωστόσο, «οι προφανείς ευθύνες, τουλάχιστον της πρόσφατης 8χρονης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αποτελέσουν άλλοθι για την πολιτική που κράτησε η ΝΔ όσον αφορά στην εμπορευματοποίηση της γης, στη διατήρηση της διάσπασης της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών, στη λιτότητα στη δασοπροστασία και στη δασοπυρόσβεση».

Και τονίζει: «Είναι εξοργιστικό το παράδειγμα του Δασαρχείου Σπάρτης, όπου τα κονδύλια για τη δασοπροστασία συμπυκνώθηκαν σε 13 δασεργάτες με τρίμηνη απασχόληση, θέσεις που προκηρύχτηκαν τέλος Ιούλη!!!».

«Αμοιροι ευθυνών δεν είναι ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΝ για την κατάσταση αυτή. Το πρώτο απέδειξε ότι το μόνο που το ευαισθητοποιεί είναι να αποκρύψει τις δικές του ευθύνες, να καρπωθεί στην κάλπη τη δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια». Ενώ ο ΣΥΝ «αποδείχτηκε ότι την κρίσιμη αυτή στιγμή δεν μπορεί να δείξει πολιτική αυτοτέλεια μπροστά στο προφανές εμπρηστικό σχέδιο που σχετίζεται με την ιδιοκτησία και τη χρήση γης, καθώς επιλέγει το δρόμο συμπαράταξης με το ΠΑΣΟΚ και την αυτοηρωοποίησή του».

Ακόμη επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «Η Κομματική Οργάνωση Λακωνίας του ΚΚΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στους πυρόπληκτους και συμμετείχε ενεργά στην κατάσβεση σε διάφορα μέτωπα». Αλλωστε, είναι γνωστό πως στα καμένα «πιο εύκολα στήνονται οι ανεμογεννήτριες, πιο εύκολα προχωράνε τα σχέδια της αγροτουριστικής ανάπτυξης που επαγγέλλονται στα προγράμματά τους οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο νομό μας».

Τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι:

  • «Σε όσους έχουν καεί τα σπίτια τους, με ευθύνη του κράτους, να ανεγερθούν νέες κατοικίες εντελώς δωρεάν, ώστε να μείνει ο κόσμος στα χωριά του, στα σπίτια του και στα χωράφια του.
  • Να αποζημιωθεί κατά 100% όλο το κατεστραμμένο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.
  • Σε όσους έχουν καεί ή έχουν καταστραφεί οικοσκευές, αγροτικά μηχανήματα και εφόδια, αγροτικές αποθήκες, ζωοτροφές και αγροτικές υποδομές να αποζημιωθούν κατά 100%.
  • Να παραγραφούν όλα τα δάνεια, όλων των πυρόπληκτων από όλες τις τράπεζες που αναπτύσσουν ή όχι οικονομική δραστηριότητα στο νομό. Δεν μπορεί οι κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ να παραγράφουν τα χρέη των ΠΑΕ και να μην παραγράφουν τα δάνεια των πυρόπληκτων ανθρώπων του μόχθου. Να πληρώσουν το μεγάλο κεφάλαιο και οι τραπεζίτες.
  • Να χορηγήσουν σε όλους τους πυρόπληκτους άτοκα δάνεια για μια 5ετία και χαμηλότοκα δάνεια πέραν της 5ετίας.
  • Να αποζημιώνονται κάθε χρόνο και για 5 χρόνια τουλάχιστον οι ελαιοπαραγωγοί, οι αμπελοκαλλιεργητές, κ.ά. για την απώλεια προϊόντων και εισοδήματος, όπως και οι αγροτοκτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι. Γενικά, να αποζημιώνονται οι καλλιεργητές κάθε χρόνο ανάλογα με το φυτικό κεφάλαιο και το προϊόν του.
  • Να "τρέξουν" τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας με ανάλογες κρατικές πιστώσεις στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας».
Ενας ακόμη νεκρός στην Αρτέμιδα Ηλείας

Ενας ακόμη νεκρός, ο 65ος από τις καταστροφικές πυρκαγιές, εντοπίστηκε χτες στην Αρτέμιδα Ηλείας. Ο άτυχος 25χρονος είχε πάει στο χωριό για να επισκευάσει κλιματιστικό, αλλά δεν μπόρεσε να γλιτώσει από τη φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν δύο αγνοούμενοι που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα.

Νέες φωτιές ξέσπασαν χθες το μεσημέρι στις περιοχές Κοκκάλα και Νύφη Λακωνίας με μόλις δύο ώρες διαφορά μεταξύ τους. Και οι δύο έκαιγαν χαμηλή βλάστηση, με τη δεύτερη να τίθεται υπό μερικό έλεγχο αργά το απόγευμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λακωνία είχαν περιοδεύσει το Σάββατο η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και ο Γρηγόρης Μόφορης, υποψήφιοι βουλευτές στην Α' Πειραιώς και είχαν διαπιστώσει τις μεγάλες καταστροφές που έχουν σημειωθεί στο νομό.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρισκόταν και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τη 1 χθες το μεσημέρι στο Βασιλικό του δήμου Ηγουμενίτσας στη Θεσπρωτία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, «δεν παρουσίαζε ιδιαίτερα προβλήματα». Επίσης, εξάρσεις παρουσίασε η πυρκαγιά στον Πάρνωνα κοντά στο χωριό Πολύδροσο, καθώς και αυτή στον Ταΰγετο. Σε ύφεση παρουσιαζόταν η φωτιά στον Ποδόλακκα Κέρκυρας, που μέχρι αργά το βράδυ είχε κάψει περίπου 150 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Αντίθετα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στα Φιλιππακαίικα Ηλείας, στα Παπαρνίκια στο Αγιο Ορος, στην περιοχή Κάστρο Λευκάδας, στο Νεοχώρι Ηλείας και στη Γιαννιτσού Μακρακώμης. Τέλος, για σήμερα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είναι υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στις περιοχές Πειραιώς (και Κυθήρων), Ευβοίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Κυκλάδων, Χίου, Ρεθύμνης και Χανίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ