ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΕΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ
Οι 3 στους 10 θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο

Στα 193,3 εκατ. ευρώ ο καθαρός φόρος της 10ης παρτίδας εκκαθαριστικών σημειωμάτων

Στο ποσό των 193,3 εκατ. ευρώ, ανέρχεται ο καθαρός φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, μετά την εκκαθάριση της 10ης αποστολής του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.

Ειδικότερα, από τη νέα εκκαθάριση 434.447 φορολογικών δηλώσεων, οι:

  • 121.087 ή το 27,87% του συνόλου είναι χρεωστικές και ο προκύπτων φόρος που θα κληθούν να καταβάλουν ανέρχεται στα 252,7 εκατ. ευρώ.
  • 109.962 ή το 25,31% του συνόλου είναι πιστωτικές και η επιστροφή φόρου ανέρχεται στα 59,4 εκατ. ευρώ.
  • 203.398 ή το 46,82% του συνόλου είναι μηδενικές.

Το συνολικό φορολογούμενο εισόδημα για τις 434.447 δηλώσεις της 10ης παρτίδας εκκαθαριστικών ανήλθε στα 6,56 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα που θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από αυτή την παρτίδα εκκαθαριστικών - μετά την αφαίρεση των επιστροφών φόρου - θα ανέλθουν σε 193,3 εκατ. ευρώ.

Μετά και την εκκαθάριση και της 10ης αποστολής, το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί έως σήμερα ανέρχεται σε 3.691.516, από τις οποίες οι:

  • 1.102.150 ή το 29,86% του συνόλου είναι χρεωστικές και οι παραλήπτες τους κλήθηκαν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 2.086 εκατ. ευρώ.
  • 944.552 ή το 25,59% του συνόλου είναι πιστωτικές και οι παραλήπτες τους πήραν επιστροφή φόρου 576,6 εκατ. ευρώ.
  • 1.644.814 ή το 44,55% του συνόλου είναι μηδενικές. Δηλαδή, οι παραλήπτες αυτών των δηλώσεων δεν πλήρωσαν συμπληρωματικό φόρο ούτε πήραν επιστροφή.

Ο καθαρός φόρος που προκύπτει από την αφαίρεση χρεωστικού μείον πιστωτικού φόρου είναι ίσος με 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το φορολογούμενο εισόδημα είναι ίσο με 56,8 δισ. ευρώ.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι εκπτώσεις δεν έφεραν αύξηση του τζίρου

Για το 72% των καταστηματαρχών του Πειραιά, οι θερινές εκπτώσεις έληξαν με σταθερότητα ή πτώση τζίρου

Σταθερότητα ή πτώση τζίρου δήλωσαν το 72% των εμπόρων του Πειραιά ότι είχαν στα ταμεία τους την περίοδο των θερινών εκπτώσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε σε 100 καταστήματα του Πειραιά από τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης, το 46% των ερωτηθέντων απάντησε πως κατέγραψε σταθερότητα στον τζίρο του και το 26% πως είχε πτώση τζίρου. Μόνο το 23% των εμπόρων της πόλης δήλωσε πως ο τζίρος του παρουσίασε άνοδο.

Αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, το γεγονός ότι, όπως παρατήρησαν οι έμποροι, φέτος η χρήση πιστωτικών καρτών από τους καταναλωτές για τις αγορές τους ήταν εντυπωσιακά περιορισμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συγκεκριμένα, ενώ στις περσινές θερινές εκπτώσεις οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν σε ποσοστό 50% πιστωτικές κάρτες για τις αγορές τους, φέτος το αντίστοιχο ποσοστό περιορίστηκε σε 6% και παρατηρήθηκε ένας συνδυασμός χρήσης μετρητών και πιστωτικών καρτών. Οι συντάκτες της έρευνας ερμηνεύουν αυτήν την εξέλιξη - τη μείωση, δηλαδή, της χρήσης πιστωτικών καρτών - ως μια ακόμα ένδειξη ότι έχει μειωθεί δραστικά η πιστοληπτική ικανότητα των εργαζομένων και ότι πολλοί από αυτούς έχουν εξαντλήσει το πιστωτικό όριο των καρτών τους.

Τέλος, ένα ακόμα στοιχείο που εξάγεται από την έρευνα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία, το 71%, των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η καλύτερη περίοδος για τα ταμεία των καταστημάτων τους στη διάρκεια των εκπτώσεων ήταν το πρώτο δεκαπενθήμερο, δηλαδή από τις 15 μέχρι τις 31 Ιούλη.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ολοκληρώθηκε ο ελληνοτουρκικός αγωγός

Ακόμη ένα έργο που ταυτίζεται αποκλειστικά με την εξυπηρέτηση των ενεργειακών επιχειρηματικών μεγαθηρίων και τις διεργασίες που αυτά δρομολογούν μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας- ΕΕ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου και μετά από 15 μέρες θα ξεκινήσει η ροή του καυσίμου. Ο υπουργός, Δ. Σιούφας, δήλωσε ότι το έργο, μαζί με τη διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών, ενισχύει τις οικονομικές, εμπορικές και ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας και διασφαλίζει τον απρόσκοπτο ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας. Ο αγωγός αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διάνοιξη διαύλου μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ασία στη Δυτική Ευρώπη, ώστε να παρακάμπτεται η Ρωσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ρωσικό φυσικό αέριο καλύπτει χωρίς πρόβλημα το σημαντικότερο κομμάτι των ελληνικών αναγκών, ενώ ως δικλείδα ασφαλείας λειτουργεί η προμήθεια - σε μικρότερο ποσοστό - υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία. Αυτά τα δεδομένα αποδυναμώνουν τα περί «απρόσκοπτου ανεφοδιασμού», ένα πρόσχημα που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ επιδιώκοντας να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό προς το ρωσικό αέριο.

Διατάξεις για μισθολογικά επιδόματα

Στο παρά 5' των εκλογών οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κοινοποίησαν χτες τις μισθολογικές διατάξεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή, με τις οποίες προβλέπεται ότι το επίδομα προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών (120 ευρώ το μήνα) παρέχεται από 1η Αυγούστου 2007 και στους υπαλλήλους του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ που υπηρετούν στο νομό Πέλλας.

Οπως διευκρινίζεται, το επίδομα δε θα δίνεται για το διάστημα αδειών (αναρρωτικής, κύησης, ανατροφής παιδιών κ.ά.). Με άλλη διάταξη αναπροσαρμόζονται τα επιδόματα για τους αναλυτές - προγραμματιστές και χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών.

ΚΥΤ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εγκαταστάθηκε ο αυτομετασχηματιστής

Δύο και πλέον μήνες μετά την πυρκαγιά που τον κατέστρεψε, ολοκληρώθηκε επιτέλους η εγκατάσταση του νέου αυτομετασχηματιστή στο Κέντρο Υπερύψηλης Τάσης (ΚΥΤ) Θεσσαλονίκης, σε αντικατάσταση εκείνου που είχε καταστραφεί στις 28 του Ιούνη, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της πόλης και μεγάλων τμημάτων της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, έγινε δοκιμαστική ηλέκτριση την περασμένη Παρασκευή και από την περασμένη Κυριακή ο αυτομετασχηματιστής ανέλαβε ηλεκτρικά φορτία, οπότε το ΚΥΤ Θεσσαλονίκης έχει πλέον την πλήρη ισχύ του και τις απαιτούμενες εφεδρείες.

Ανακαλούνται SUZUKI Grand Vitara

Ανακαλούνται αυτοκίνητα SUZUKI, μοντέλο Grand Vitara 2.0 5D, που είναι εξοπλισμένα με σύστημα ελέγχου ευστάθειας ESP για προσθήκη ηλεκτρικής πλεξούδας στην καλωδίωση των πίσω φώτων. Η ανάκληση αφορά 562 οχήματα με ημερομηνία παραγωγής από 17/6/2005 μέχρι 3/4/2006. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-9988168.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ