ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
Ψιλά γράμματα η ζωή σου;

Του Πέτρου Ζερβού από το «Εννιά» της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
Του Πέτρου Ζερβού από το «Εννιά» της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
Και να θες να πας στην κάλπη με το δάχτυλο στο στόμα δε σ' αφήνουν.

Η επομένη των εκλογών, λέει η αστική τάξη, πρέπει να μας βρει με μια πολιτική που θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα, μια πολιτική που θα δημιουργεί πλούτο και θα τον κατανέμει έτσι ώστε να αμβλύνονται οι αντιθέσεις.

Απλά λέει ότι την επομένη των εκλογών πρέπει να δουλεύεις περισσότερο για περισσότερα κέρδη κι αφού υπάρχουν κέρδη ίσως πάρεις κάτι ως επίδομα φτωχοκομείου.

Πώς το είπε προχτές η ΓΣΕΕ; Πέφτει η παραγωγικότητα, γεγονός που κάνει δύσκολες τις αυξήσεις στους μισθούς.

Και συ νόμιζες ότι ο μισθός πρέπει να είναι το χρήμα που έχει ανάγκη ο άνθρωπος για να αναπαραγάγει πλήρως την εργατική του δύναμη και τη ζωή της οικογένειάς του. Κι ότι το συνδικάτο πρέπει να ζητά τουλάχιστον αυτό. Οχι, σου λέει ο εργατοπατέρας: Μισθός πρέπει να είναι ό,τι προαιρείται να σου δώσει το αφεντικό αφού σε ξεζουμίσει.

Μιλάμε για πλήρη διαστροφή; Οχι, απλά εκπαιδεύουν συστηματικά τους εργάτες αντί να ζητάνε τα ελάχιστα που τους ανήκουν, να ανάβουν και κερί στο αφεντικό.

Πάμε γι' άλλα: γιατί απορούν ορισμένοι; Μια βόλτα στην καλύβα του Χατζησωκράτη θα τους δώσει την απάντηση που γνωρίζει στο πετσί του κάθε εργαζόμενος. Εδώ ζούμε όλοι και γνωρίζουμε πώς ξεκίνησε, ποια ονόματα περιέχονται στα 292 που υπέγραψαν στην ελληνική Βουλή τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και ποια ονόματα υπεράσπισαν επί της ουσίας την κατάργηση του 8ωρου ως σοσιαλδημοκρατική πρόταση.

«Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα, Απασχόληση» ήταν ο τίτλος της περίφημης Λευκής Βίβλου του 1994. Και σήμαινε απλά: κατάργηση του 8ωρου, μείωση μισθών, αύξηση καπιταλιστικών κερδών. Την υπεράσπισαν τα στελέχη του Συνασπισμού, έγινε μάχη στο συνδικαλιστικό κίνημα κι αυτοί εκεί να επιμένουν ότι πρόκειται για προοδευτικό κείμενο αφού είχε την υπογραφή του Ζακ Ντελόρ.

«Ευελφάλεια» είναι ο στόχος της σημερινής Πράσινης Βίβλου που προωθείται να γίνει Λευκή, δηλαδή τελικό κείμενο, δηλαδή Εντολή προς εκτέλεση. Σημαίνει να είναι ο εργάτης τόσο ευέλικτος ώστε να δουλεύει μία ώρα σήμερα, τρεις αύριο, καμιά μεθαύριο, 16ωρο σερί μετά και στο τέλος να έχει διασφαλισμένο ότι βρέξει χιονίσει θα πάρει ένα επίδομα φτωχοκομείου που θα του επιτρέπει να σύρει το κορμί του στην αγορά έτοιμο για το επόμενο ξέσκισμα. ΔΕΝ το καταψήφισε ο Συνασπισμός. Κι αυτό δεν μπορεί να το κρύψει.

Για ποια τάξη, για ποια συμφέροντα υπάρχει ως πολιτικό σχήμα ο Συνασπισμός; Οι υπογραφές του στα κρίσιμα δίνουν την απάντηση.

Ασχετο: πάνω που πήγαμε να πιστέψουμε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και μια γιαγιά έβαλαν φωτιά στα δάση, έρχεται ένας ακόμη διεθνής οργανισμός να δηλώσει πως το θέμα αφορά στη χρήση γης και είναι εμπρησμός. Δηλαδή, δε φταίει το κλίμα; Οχι, απαντούν τα στοιχεία. Απλά αυτός είναι ο καπιταλισμός κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να το πουν όσοι επιμένουν να αγνοούν την οικονομία και τη συνακόλουθη ιδεολογία προκειμένου να υπερασπίσουν το μόνο σύστημα μέσα στο οποίο αντέχουν να ζουν.

'Η, αλλιώς, γιατί τρέμουν στην πιθανότητα οι εργάτες να ανακαλύψουν πως για κάθε δεινό τους δε φταίει το κακό το ριζικό, ούτε ο καιρός που μας μισεί, αλλά ακριβώς οι σημερινές σχέσεις παραγωγής. Και αυτές είναι κεφαλαιοκρατικές. Ψιλά γράμματα μπροστά τις εκλογές; Ψιλά, αλλά βάση για κάθε συζήτηση.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ

Η ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ: «Την επομένη των εκλογών θα πρέπει να εφαρμοστεί μια οικονομική πολιτική, η οποία θα διευκολύνει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας η οποία θα είναι σε θέση να δημιουργεί νέες σταθερές θέσεις εργασίας, πλούτο και ταυτόχρονα να τον κατανέμει έτσι ώστε οι κοινωνικές ανισότητες να αμβλύνονται» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΟ ΔΟΚΑΝΟ: «Ο Γ. Παπανδρέου (...) επισήμανε ότι θα συνεργαστεί με όλες τις δυνάμεις της παραδοσιακής Αριστεράς οι οποίες, όπως είπε, έχουν δικαίωμα φωνής και παρουσίας αλλά συναίσθηση και των εποχών και των σημαντικών αποφάσεων που είναι μπροστά μας» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ: «Ο καθένας καταλαβαίνει ότι έρχονται ξανά μέτρα λιτότητας - ίσως και πολύ πιο σκληρής απ' ό,τι στο παρελθόν» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΟΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΟΥΝ: «Η στάση που υιοθέτησε η ευρωομάδα της αριστεράς ήταν αυτή της αποχής. Αυτήν ακολούθησε σεβόμενος τη συλλογική απόφαση και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ» (ο Δ. Παπαδημούλης εξηγεί γιατί ΔΕΝ καταψήφισε την τελική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που προωθεί την «ευελφάλεια», δηλαδή το απόλυτο ξέσκισμα των εργατών / ΑΥΓΗ).

ΠΙΚΡΑ... «Κανείς άλλος πολιτικός πέραν του σημερινού πρωθυπουργού (...) δεν επέλεξε να συνομιλεί μόνο με τον εαυτό του και τους υπαλλήλους του» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

ΕΝΑΣ ΕΡΩΤΑΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ: «Με πρωταγωνιστή βραζιλιάνικης σαπουνόπερας παρομοίασε τον κ. Καραμανλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

ΡΩΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗ: «Γιατί το ΚΚΕ επιμένει καθημερινά να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ ανατρέχοντας ακόμη και στο 1991» (ρωτά ο Π. Τ. στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να εκφραστεί εκλογικά Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο Λαλιώτης «παίρνει τ' άρματα»...

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αξιος τιμονιέρης ο Κ. Καραμανλής

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: «Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον ο πατριωτισμός του λαού μας»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ασφυξία από τα χρέη

ΤΑ ΝΕΑ: Ρελάνς Γιώργου για αυτοδυναμία

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ το debate και τη ΔΕΘ...

Η ΧΩΡΑ: Συναγερμός για το φόβο επεισοδίων στην 72η ΔΕΘ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μυρίζει μπαρούτι ενόψει ντιμπέιτ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ και διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εγκλημα κατά της χώρας η καθυστέρηση του δασολογίου

Η ΑΥΓΗ: Η Ευρωβουλή καταδίκασε τη δασοκτόνο αναθεώρηση

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΟ ΦΩΣ οι μίζες των ομολόγων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΥΝΕΤΑΙΡΑΚΙΑ ΟΤΕ και Morgan Stanley

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Δηλαδή, δε φταίει το κλίμα;

«Τα γενεσιουργά αίτια των πύρινων μετώπων στην Ελλάδα, ο κ. Τζάκσον θεωρεί ότι δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στις καιρικές συνθήκες ή σε συμπτώσεις. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει "είναι σαφές ότι υπάρχουν σκόπιμες εμπρηστικές ενέργειες. Δεν μπορεί μια δασική περιοχή να καεί ολοσχερώς αν δε χρησιμοποιηθεί κάποιο καύσιμο, όπως βενζίνη, σε δέντρα ή σε χορτάρι" (...) "δεν υπάρχει ουσιαστική επιστημονική τεκμηρίωση του συσχετισμού κλιματικών αλλαγών και αυξανόμενων περιστατικών δασικών πυρκαγιών. Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές είναι καθαρό σημάδι σαθρής και επισφαλούς χρήσης γης"» (ο Bill Jackson, διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού για τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Οχι, απλά αυτός είναι ο καπιταλισμός

«Τα μαθηματικά οικονομικά μοντέλα θυμίζουν περισσότερο τις πομπώδεις ουτοπίες από το παρελθόν. Τα οικονομικά μοντέλα προσφέρουν την αυταπάτη πως η πορεία του κόσμου έχει αναλυθεί, έχει κατανοηθεί και είναι λίγο πολύ ελεγχόμενη. Ομως, οι πρώτες οικονομικές μελέτες για τις καταστροφές που αναμένεται να προκαλέσει η υπερθέρμανση του πλανήτη, δείχνουν το αντίθετο: πως τα οικονομικά μοντέλα δεν μπόρεσαν ούτε να προλάβουν ούτε να προβλέψουν τους οικολογικούς και κοινωνικούς κινδύνους που απειλούν σήμερα την ισορροπία του πλανήτη. Η καταστροφή του κλίματος είναι άμεση συνέπεια του τρόπου οικονομικής ανάπτυξης που προωθούν αυτά τα μοντέλα. Μολονότι παρουσιάζονται με ένα τεχνοκρατικό προσωπείο, στο υπόβαθρό τους υπάρχει μια ιδεολογική πεποίθηση που δεν τους επιτρέπει να διαπιστώσουν καταστροφικές ιδιότητες στον σύγχρονο αχαλίνωτο καπιταλισμό, αφού αυτός θεωρείται εξ ορισμού το πιο αποδοτικό και το μοναδικό εφικτό σύστημα» (ο Ρούσσος Βρανάς στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ