ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
«Θέλουν ισχυρές κυβερνήσεις για νέα αντιλαϊκά μέτρα»

Ομιλία του υποψήφιου βουλευτή στη Β΄ Αθηνών και μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ

Οι εργαζόμενοι να απαντήσουν επί της ουσίας στο δικομματισμό, να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και να «κλείσουν τα αυτιά τους» στην κινδυνολογία, που τις τελευταίες μέρες διαρκώς ενισχύεται, με τα ψευτοδιλήμματα περί «ακυβερνησίας» και «μη αυτοδύναμης κυβέρνησης». Τα παραπάνω τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή ομιλία του στους εργαζομένους στο κεντρικό Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ, στο Ρέντη.

«Ισχυρές κυβερνήσεις», σημείωσε, «θέλουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί θέλουν να περάσουν αντιλαϊκές πολιτικές». Αλλωστε, συνέχισε, αν μια κυβέρνηση ήθελε να περάσει φιλολαϊκά μέτρα, δε θα έβαζε τέτοια διλήμματα στο λαό - σε μια τέτοια προοπτική δε θα υπήρχαν αντιδράσεις. Υπενθύμισε, δε, πως ενδεχόμενο «ακυβερνησίας» δεν υπάρχει. «Βλέπετε τι γίνεται στη Γερμανία. Προεκλογικά Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες είχαν - φαινομενικά - σκληρή "κόντρα". Κι όμως, τώρα, συνεργάζονται και περνάνε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων». Εμείς λέμε, τόνισε, ότι «όσο πιο αδύναμος είναι ο δικομματισμός, με ισχυροποιημένο το ΚΚΕ, τόσο το καλύτερο για την εργατική τάξη και το λαό, τόσο πιο δύσκολα θα περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη στο συρτάρι».

Υπάρχουν, συνέχισε, ορισμένοι που θέλουν να «τιμωρήσουν» το δικομματισμό ψηφίζοντας «λευκό» ή απέχοντας από τις εκλογές. «Ο δικομματισμός, η άρχουσα τάξη δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από μια τέτοια "διαμαρτυρία". Αυτό ακριβώς επιδιώκουν. Παλιότερα προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να απαγορεύσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα, γενικότερα στο μαζικό κίνημα. Δε θέλουν τη συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου». Μια τέτοια στάση, άλλωστε, ρίχνει νερό στο μύλο του δικομματισμού.

Αναφορικά με το επιχείρημα «να ενισχυθούν τα μικρά κόμματα», που κατά καιρούς ακούγεται, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε πως το θέμα δεν είναι ποσοτικό, αλλά ποιοτικό. Για παράδειγμα, τόσο ο ΛΑ.Ο.Σ. όσο και ο ΣΥΝ - αμφότεροι «μικρά κόμματα» - είτε επίσημα, είτε μέσω πρωτοκλασάτων στελεχών τους, αντίστοιχα, έχουν δηλώσει ότι μετεκλογικά θα συνεργάζονταν με ένα απ' τα δύο μεγάλα κόμματα. «Βλέπουμε, εδώ, τη λογική των "συγκοινωνούντων δοχείων". Ψηφίζεις ένα μικρό κόμμα και η ψήφος αυτή ενισχύει ένα απ' τα κόμματα του δικομματισμού», είπε.

Νωρίτερα, ο Σπ. Χαλβατζής είχε περιοδεύσει στους εργαζόμενους του Δήμου Καλλιθέας και στη συνέχεια στο υποκατάστημα του υπουργείου Συγκοινωνιών στον Αλιμο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Δώστε δύναμη στη δύναμή σας, στο ΚΚΕ

«Ηρθε η ώρα η εργατική τάξη αποφασιστικά να πάει στην κάλπη. Να μη δώσετε άλλα περιθώρια, να μη δείξετε άλλη ανοχή με την ψήφο σας στις 16 Σεπτέμβρη, ούτε στη "νέα διακυβέρνηση" της ΝΔ, ούτε στη "νέα αλλαγή" του ΠΑΣΟΚ. Η επόμενη μέρα για τα λαϊκά στρώματα θα είναι πιο επώδυνη και την τετραετία που θα ακολουθήσει θα σαρώσει η λαίλαπα των νέων αντιλαϊκών αντεργατικών μέτρων που έχουν έτοιμα για εφαρμογή, με αιχμή το Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό, την Παιδεία, την Υγεία και άλλους τομείς που θα κάνουν αβάσταχτη τη διαβίωση και ζωή της λαϊκής οικογένειας».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Γ. Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, μιλώντας σε συγκέντρωση εργαζομένων στα εργοστάσιο ΜΙΝΕΡΒΑ - ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ και συνέχισε: «Η "νέα διακυβέρνηση" και η "νέα αλλαγή" έχουν κοινή αφετηρία και κοινό στόχο την προώθηση των αποφάσεων της ΕΕ. Εχουν συναποφασίσει για τις αντιδραστικές αλλαγές που θα εντείνουν την εκμετάλλευση και τη συσσώρευση του πλούτου που εσείς παράγετε, σε λίγα χέρια πλουτοκρατών. Δηλαδή για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

Συνεχίζοντας ο Γ. Μαρίνος υπογράμμισε ότι «είναι ώρα να αναδείξετε σε ισχυρή δύναμη αντιπολίτευσης το ΚΚΕ, γιατί ενισχύοντας το ΚΚΕ - και όχι διασκορπίζοντας την ψήφο στον ΣΥΝ ή σε άλλο κόμμα - αρχίζει το άνοιγμα του δρόμου της ελπίδας, της αναζωογόνησης του κινήματος, της αλλαγής των συσχετισμών σε όφελος των συμφερόντων του λαού, της προοπτικής να πάρει η εργατική τάξη τις τύχες της στα χέρια της για τη λαϊκή οικονομία με λαϊκή εξουσία».

Ο Γ. Μαρίνος απευθυνόμενος ειδικότερα σε ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αισθάνονται απογοητευμένοι ή προδομένοι από τις ηγεσίες τους, τους κάλεσε να εμπιστευτούν το ΚΚΕ κι ας μην συμφωνήσουν σε όλα μαζί του. «Αυτή η ψήφος - τόνισε - για μας είναι ψήφος εμπιστοσύνης, μεγαλύτερης ευθύνης και εντολής να συνεχίσουμε αταλάντευτα, με συνέπεια την αντίσταση και ρήξη, για να υπερασπιστούμε με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη τα λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα».

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Στην Πάτρα, σήμερα Παρασκευή, στις 20.30, ομιλία στην πλατεία Γεωργίου
Στη Θεσσαλονίκη
  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την Κυριακή 9 του Σεπτέμβρη και ώρα 21.00 θα μιλήσει στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Αριστοτέλους
  • Τη Δευτέρα 10 του Σεπτέμβρη και ώρα 10.00 θα επισκεφτεί τη ΔΕΘ, ενώ στις 12.00 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου
Να ενημερωθούμε πού ψηφίζουμε

Εγκαιρα θα πρέπει να μάθουμε πού ψηφίζουμε, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων τελευταία στιγμή. Ιδιαίτερα πρέπει να φροντίσουν να πληροφορηθούν πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες. Για την ώρα, οι ψηφοφόροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους εξής τρόπους:

  • Την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.ypes.gr.
  • Το τηλεφωνικό κέντρο 1564.
  • Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
  • Τις οικείες Νομαρχίες.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΚΕ
Την Τετάρτη στις 8 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως

Την Τετάρτη 12 του Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ. Ομιλήτρια θα είναι η Αλέκα Παπαρήγα, Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Προσυγκεντρώσεις οργανώνονται στις 7 μ.μ. ως εξής:

  • Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ Σπουδάζουσας και ΤΕΙ, καθώς και η Κομματική Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ στα Χαυτεία
  • Ολες οι κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟΑ στην πλατεία Κάνιγγος
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις της ΚΟΑ των 5ου-6ου Διαμερισμάτων, των Βόρειων, Βορειοδυτικών και Βορειοανατολικών συνοικιών στην πλατεία Βικτωρίας
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις της ΚΟΑ των Δυτικών, Νότιων, Νοτιοανατολικών, Νοτιοδυτικών, Ανατολικών συνοικιών καθώς και οι Κομματικές Οργανώσεις των 2ου, 3ου-4ου και 1ου-7ου Διαμερισμάτων στην Ομόνοια
  • Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά στην Ομόνοια (πρώην «Μπακάκος»)
  • Η Κομματική Οργάνωση Αττικής στην Ομόνοια (πρώην «Μπακάκος»)
Στο φεστιβάλ της ΑΒΑΝΤΕ

Ο Δημήτρης Καλτσώνης, στέλεχος του ΚΚΕ και η Ελένη Μαΐλη, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», αναχωρούν σήμερα Παρασκευή 7/9, για τη Λισαβόνα για να πάρουν μέρος στο φεστιβάλ της εφημερίδας του Πορτογαλικού ΚΚ, ΑΒΑΝΤΕ.

Ο Δ. Καλτσώνης θα πάρει μέρος σε συζήτηση ενάντια στον μιλιταρισμό στην οποία έχουν προσκληθεί επίσης εκπρόσωποι του ΚΚ Λιβάνου, του ΚΚ Τσεχίας Μοραβίας, του Γιαπωνέζικου ΚΚ και του Αριστερού Κόμματος Γερμανίας.

Κεντρική θέση στις εκδηλώσεις του 3ήμερου φετινού φεστιβάλ, όπου συμμετέχουν δεκάδες κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα απ' όλο τον κόσμο, έχουν η επέτειος των 90χρονων της Οχτωβριανής Επανάστασης και οι πρωτοβουλίες ενάντια στη «Συνταγματική συνθήκη της ΕΕ» και ενάντια στην «Πράσινη βίβλο» για τα εργασιακά δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ