ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
Η «αρνητική» είναι θετική ψήφος!

Γρηγοριάδης Κώστας

Η προχτεσινή αγωνιώδης έκκληση του Κ. Καραμανλή πως «δεν είναι ώρα τώρα για αρνητική ψήφο», το πρώτο που επιβεβαιώνει είναι την ύπαρξη «ρεύματος» των λαϊκών στρωμάτων που δείχνει αποφασισμένο «αυτή τη φορά» να γυρίσει την πλάτη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η ελπιδοφόρα αυτή προοπτική, όπως είναι αναμενόμενο, τρομοκρατεί τους δύο μονομάχους, οι οποίοι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τις τελευταίες δέκα μέρες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα προκειμένου να αποτρέψουν να εκφραστεί στις κάλπες η λαϊκή δυσαρέσκεια. Θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να μην τους περάσει. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να κάνουν πίσω. Δεν πρέπει να τους «παραδώσουν» το βόλι τους (την ψήφο). Το συμφέρον τους επιβάλλει να γίνει το αντίθετο από αυτό που λέει ο πρωθυπουργός. Τώρα είναι η ώρα για να μαυρίσουν, να κοντύνουν, το δικομματισμό. Αυτή την ψήφο φοβούνται, γι' αυτό και τη χαρακτηρίζουν «αρνητική». Ομως ό,τι είναι αρνητικό γι' αυτούς, είναι θετικό για το λαό. Και γίνεται ακόμα πιο θετική ψήφος για τα λαϊκά συμφέροντα όταν πέσει «κόκκινο δαγκωτό».

Μεγάλο κόλπο με τους άνεργους

Η πραγματική ανεργία στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 18%, παρά το γεγονός ότι επίσημα την κατεβάζουν στο 11%. Μόνο την τελευταία τετραετία έκλεισαν μια σειρά επιχειρήσεις, αφού προηγουμένως μείωσαν δραστικά το προσωπικό τους, όπως: «Φλώρινα Χωναίος», «Μπαλάφας», «Καματάκης ΑΤΕΕ», «Βυζαντίν», «Καλτόν», «Μόντε Σταρ» και άλλες. Πολλές ακόμα μείωσαν το προσωπικό τους μέχρι και 50%. Συνολικά, περισσότεροι από 6.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλιά τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Και χτες η κυβέρνηση διάλεξε ενόψει των εκλογών να κοροϊδέψει ακόμα μια φορά τους άνεργους, εξαγγέλλοντας «πρόγραμμα ολοκληρωμένης Παρέμβασης στο Νομό Θεσσαλονίκης για τη μείωση της ανεργίας» του ΟΑΕΔ, που τάχα θα δώσει απασχόληση σε 1.200 άνεργους. Το σίγουρο είναι ότι οι εργοδότες θα βάλουν στην τσέπη 17.280.000 ευρώ προσλαμβάνοντας ακόμα πιο φθηνά εργατικά χέρια. Ενα ακόμα προεκλογικό τρικ που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει μόνιμη και σταθερή εργασία.

Και όχι μόνο αυτό. Οι εργοδότες κερδίζουν διπλά, αφού η κυβέρνηση τους επιτρέπει να τοποθετούν τους άνεργους σε θέσεις εργασίας που έμειναν κενές ύστερα από τις λεγόμενες «οικειοθελείς αποχωρήσεις» και «οικειοθελείς μειώσεις του χρόνου εργασίας»! Καλό το κόλπο. Απολύεις έναν εργαζόμενο με κατοχυρωμένα και ώριμα δικαιώματα και έρχεται η κυβέρνηση να στον αντικαταστήσει με ένα «φτηνό» άνεργο, δίνοντας από πάνω στον εργοδότη σαν επιδότηση και τα 2/3 του μεροκάματου!

Αντιλαϊκά «επιτεύγματα»

Δύο είναι τα «μεγάλα επιτεύγματα» της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ που προβάλλουν σε κάθε ομιλία τους τα κυβερνητικά στελέχη. Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 7,9% το 2004 στο 2,6% φέτος και η σημαντική μείωση της ανεργίας από το 11,3% στο 7,7%. Πρόκειται για εξωραϊσμό και αντιστροφή της πραγματικότητας. Στην πραγματικότητα είναι επιτεύγματα της πλουτοκρατίας σε βάρος του λαού. Ιδού γιατί. Το έλλειμμα, για τη δημιουργία του οποίου δεν έχει την παραμικρή ευθύνη ο εργαζόμενος λαός, πληρώθηκε ωστόσο πανάκριβα από τα λαϊκά στρώματα με την αύξηση των έμμεσων φόρων, τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η μείωση της ανεργίας, όπως έχει καταδειχτεί πολλές φορές από το «Ρ», είναι κατασκευασμένη. Αρκεί να σημειωθεί ότι στους ανέργους δε μετράνε όσους δουλεύουν έστω και μία ώρα, τους εκατοντάδες χιλιάδες που συμμετέχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης του ΟΑΕΔ, κ.ο.κ. Οσο για τις 210.000 νέες θέσεις εργασίας, που αναμηρυκάζουν μονότονα, ότι δημιούργησαν τα τριάμισι προηγούμενα χρόνια, είναι γνωστό ότι πρόκειται για θέσεις μερικής και ελαστικής απασχόλησης. Αν όμως είχαν κατεβάσει την ανεργία στο 7% γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε προχτές στο Κερατσίνι ότι «είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα σήμερα»;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κριτήριο ψήφου η ίδια η ζωή μας

Η ζωή που ζει και η ζωή που ονειρεύεται και αξίζει να ζει κάθε άνθρωπος του μόχθου, του υποδεικνύει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει, το στρατόπεδο με το οποίο πρέπει να συνταχθεί σ' αυτή την εκλογική μάχη. Η αποφασιστική αποδυνάμωση του δικομματισμού και η ταυτόχρονη ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι ο μόνος δρόμος και ο μόνος τρόπος να εκφράσει αποτελεσματικά την οργή και τη δυσαρέσκειά του, να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για όσα τον βασανίζουν και να δρομολογήσει μια πορεία προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης, απόσπασης και κατάκτησης όλων όσων του ανήκουν.

Αυτή την επιλογή οφείλει να κάνει κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια που ζει τον εφιάλτη της ανεργίας, την εργασιακή ανασφάλεια, την εργοδοτική τρομοκρατία, που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της με τους μισθούς ή τις συντάξεις πείνας. Αυτή η επιλογή ανταποκρίνεται στην επιθυμία για σταθερή δουλιά, με ικανοποιητικό μισθό, με πλήρη δικαιώματα. Αυτή η επιλογή μπορεί να «φρενάρει» τα δικομματικά σχέδια για περαιτέρω ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μείωση των ήδη πενιχρών συντάξεων.

Είναι η μόνη επιλογή που ταιριάζει σε όσους βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να πληρώσουν την κατ' όνομα δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια. Για να καταδικάσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την κατάντια αυτών των κρίσιμων τομέων για τη ζωή του λαού και για να παρεμποδίσουν τα σχέδιά τους για παραπέρα εμπορευματοποίησή τους, που θα φέρει τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε κατάσταση να βάζουν ολοένα και βαθύτερα το χέρι στο ολοένα και φτωχότερο λαϊκό πορτοφόλι.

Την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βρίσκει μπροστά του κάθε στιγμή ο εργαζόμενος. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ όπου εκτίθενται πλέον τα είδη πρώτης ανάγκης για την οικογένειά του ολοένα και πιο ακριβά, όταν αναζητά ελεύθερο χώρο και χρόνο για να παίξουν και να αθληθούν τα παιδιά του, τρόπο να ψυχαγωγηθεί η οικογένειά του χωρίς να υποστεί οικονομική αιμορραγία. Στα προγράμματά τους μιλούν για ταμεία φτώχειας, αναγνωρίζοντας ότι θα αυξάνεται και όχι για εξάλειψή της. Μιλούν για ανταγωνιστικότητα της οικονομίας όπως θέλουν και οι επιχειρηματίες που σημαίνει περισσότερη μερική και ελαστική απασχόληση, ελεύθερες απολύσεις, απαλλαγές από την εργοδοτική εισφορά στην ασφάλιση, ενεργό γήρανση που σημαίνει δουλιά ως το θάνατο. Αυτά είναι τα χειρότερα που έρχονται όποιος και αν είναι κυβέρνηση.

Η καθημερινή μάχη με όλα τα παραπάνω, περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά, δε θα είναι ποτέ αποτελεσματική για τον λαό όσο δεν παίρνει την απόφαση να χτυπήσει στη ρίζα της την αιτία πρόκλησης των προβλημάτων του. Που δεν είναι άλλη από τη δικομματική πολιτική ενίσχυσης των κερδών της πλουτοκρατίας, η οποία καρπώνεται τον ασύλληπτο σε μέγεθος πλούτο που οι πολλοί παράγουν χωρίς να περισσεύει γι' αυτούς ούτε ψίχουλο. Σ' αυτή την πολιτική ο λαός πρέπει να αντιτάξει και με την ψήφο του την απόφαση να την αντιπαλέψει, να την παρεμποδίσει όπου μπορεί σήμερα, να την ανατρέψει αύριο, για μια πολιτική υπέρ των συμφερόντων του. Στις 16 Σεπτέμβρη η επιλογή δεν μπορεί να είναι παρά μαύρο στο δικομματισμό, κόκκινη ψήφος αντίστασης, προοπτικής στο ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ