ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Κοινή γραμμή» αναζητεί η ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αναβλήθηκε για σήμερα η άτυπη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βιάνα ντου Καστέλου της Πορτογαλίας, οι οποίοι θα επικεντρωθούν στο μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Θα δοκιμάσουν να καθορίσουν μια κοινή στάση παρά τις αντικειμενικές, μεγάλες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις τους, αλλά και μπροστά στο ενδεχόμενο ναυάγιο των συνομιλιών της τρόικα της Ομάδας Επαφής με το Βελιγράδι και την Πρίστινα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερ, αξιωματούχοι της ΕΕ θα επιχειρήσουν να προετοιμαστούν και για το ενδεχόμενο να κηρύξει μετά τις 10 Δεκέμβρη το Κοσσυφοπέδιο την ανεξαρτησία του...

Στο μεταξύ, απ' την Ομάδα Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο ανακοινώθηκε πως η επόμενη συνάντηση της τρόικα με το Βελιγράδι θα πραγματοποιηθεί στις 18 του μήνα στο Λονδίνο, και την επόμενη μέρα (19/9) με την αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συζητηθεί η συνέχιση των συνομιλιών της Βιέννης, η προετοιμασίας της πρώτης άμεσης συνάντησης Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη στις 27 τρέχοντος και οι δραστηριότητες του επόμενου μήνα.

Τέλος, αξιωματούχοι της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο υπολόγισαν ότι ο ετήσιος τζίρος απ' το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, το δουλεμπόριο και εκπόρνευση γυναικών και τη φοροδιαφυγή ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,3 δισ. δολάρια...

ΑΛΓΕΡΙΑ
Πολύνεκρη επίθεση με πιθανό στόχο τον Πρόεδρο

Μετά το μακελειό που προκάλεσε η βομβιστική επίθεση

Associated Press

Μετά το μακελειό που προκάλεσε η βομβιστική επίθεση
ΑΛΓΕΡΙ.--

Ο Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα εκτιμάται ότι ήταν, πιθανότατα, ο στόχος της μεγάλης βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, στην πόλη Μπάτνα της Ανατολικής Αλγερίας. Η επίθεση, που σημειώθηκε λίγη ώρα πριν την άφιξη του Μπουτεφλίκα στο πλαίσιο προγραμματισμένης περιοδείας του στα ανατολικά της χώρας, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 20 πολίτες, ενώ άλλοι 107 τραυματίστηκαν, καθώς η βόμβα εξερράγη μπροστά σε μεγάλο τέμενος της Μπάτνα.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε και σκοτώθηκε κατά την προσπάθεια σύλληψής του ο δράστης, τον οποίο τοποθέτησε στις γραμμές των ακραίων ισλαμιστών που δρουν, πλέον, σε μικρές ομάδες στις ορεινές περιοχές της Αλγερίας. Αν επιβεβαιωθεί ότι στόχος ήταν ο Μπουτεφλίκα θα πρόκειται για την πρώτη δολοφονική επίθεση κατά Προέδρου στη χώρα, όλα τα τελευταία χρόνια. Την υποστήριξή τους έσπευσαν να εκφράσουν στον Μπουτεφλίκα οι Πρόεδροι Ρωσίας και Γαλλίας, προφανώς εξαιτίας και των στενών επιχειρηματικών σχέσεων που διατηρούν με το Αλγέρι μεγάλες επιχειρήσεις τους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Αραβες αξιωματούχοι και ο αραβικός Τύπος καταδίκαζαν την ισραηλινή «στάση» που δείχνει «ανειλικρίνεια ως προς τις προθέσεις του για ειρήνη» και εξέφραζαν, εμμέσως, ανησυχία για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της ισραηλινο-συριακής έντασης ακόμη και στα όρια της σύρραξης, μετά τη συριακή καταγγελία για παραβίαση του εναέριου χώρου της από ισραηλινά αεροσκάφη που δέχτηκαν αντιαεροπορικά πυρά. Εντός Ισραήλ, καμία επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε, ενώ μερίδα του Τύπου κατηγορούσε την κυβέρνηση για «επικίνδυνα παιχνίδια» και καλλιέργεια κλίματος «προληπτικής επίθεσης».

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Υποπτη κρίθηκε η μητέρα της αγνοούμενης μικρής Βρετανίδας Μαντλίν Μακάν, Κέιτ, σύμφωνα με δηλώσεις συγγενών της οικογένειας στο BBC, αφού η αστυνομία βρήκε αίμα σε ένα αυτοκίνητο που είχαν νοικιάσει μαζί με τον σύζυγό της 25 μέρες μετά την εξαφάνιση της μικρής.

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.-- Ενας Ρουμάνος υπαξιωματικός της δύναμης του ΝΑΤΟ σκοτώθηκε και 4 άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στην επαρχία Ζαμπούλ του Αφγανιστάν.

ΜΠΑΝΟΥ.-- Ενοπλοι ισλαμιστές, αφού απήγαγαν από την πόλη Μπάνου του Πακιστάν δύο γυναίκες, τις αποκεφάλισαν, κατηγορώντας τες ως πόρνες, ανακοινώθηκε από την αστυνομία της χώρας. Παράλληλα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένοπλοι φερόμενοι ως προσκείμενοι στους Ταλιμπάν ανατίναξαν περίπου 60 πάγκους μικροπωλητών με δίσκους μουσικής, βίντεο και καλλυντικά σε αγορά στην κοιλάδα Σουάτ.

ΜΑΡΟΚΟ -
Προβάδισμα των «μετριοπαθών» ισλαμιστών στις βουλευτικές

ΡΑΜΠΑΤ.-

Στις κάλπες προσήλθαν, χτες, οι Μαροκινοί για να εκλέξουν τα νέα μέλη του Κοινοβουλίου τους. Τα πρώτα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από την Κυριακή καθώς οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους φθάνουν τα 15,5 εκατομμύρια και τα εκλογικά τμήματα ξεπερνούν τα 38.687. Στις εκλογές συμμετέχουν 33 κόμματα και 13 λίστες ανεξάρτητων. Μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή, καθώς το 2002 δεν ξεπέρασε το 52%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα που αναμένεται να κατακτήσει τις περισσότερες έδρες στην 325μελή Βουλή είναι το, αυτοπροσδιοριζόμενο ως μετριοπαθές ισλαμιστικό, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (PJD), που στις περασμένες εκλογές είχε 42 έδρες. Το PJD έχει, επανειλημμένως, καταδικάσει όλους όσοι «σκοτώνουν αθώους στο όνομα του Ισλάμ», και έχει προτάξει στην προεκλογική του εκστρατεία τα ζητήματα ανεργίας, διαφθοράς και φτώχειας, σε μια χώρα που τα πέντε από τα 33 εκατομμύρια των κατοίκων ζουν με λιγότερο από δύο δολάρια την ημέρα και οι αναλφάβητοι φθάνουν το 40%.

Με βάση, πάντα, τις δημοσκοπήσεις, το PJD στηρίζουν κυρίως μικρομεσαία στρώματα της πόλης, που ουδόλως θυμίζουν φανατικούς ισλαμιστές, χωρίς αυτό, πάντως, να καθησυχάζει πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις για τις πραγματικές προθέσεις του. Παρά το προβάδισμά του, εκτιμάται ότι το PJD δε θα συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία και θα υποχρεωθεί σε συγκυβέρνηση, ενώ υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο λόγο έχει ο βασιλιάς Μουχάμαντ 6ος, που διορίζει πρωθυπουργό.

Τα παζάρια της «Δύσης» για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς

ΠΑΡΙΣΙ.--

Οι τότε ηγέτες ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, και Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, έπεισαν τον Γάλλο ομόλογό τους Ζακ Σιράκ να σταματήσει τις πιέσεις που ασκούσε για τη σύλληψη του Σερβοβόσνιου πρώην πολιτικού ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς, το 1997, προβάλλοντας ως επιχείρημα τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας. Αυτά, μεταξύ πολλών άλλων, αποκαλύπτει στο βιβλίο της «Ειρήνη και Τιμωρία» η πρώην εκπρόσωπος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Φλόρενς Χάρτμαν. Σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύει η γαλλική «Λε Μοντ», η Χάρτμαν ισχυρίζεται ότι το Νοέμβρη του 1997, ένα ρωσικό αεροπλάνο παρέλαβε τον Κάρατζιτς και τον μετέφερε στη Λευκορωσία, όπου παρέμεινε επί πολλούς μήνες για να διαφύγει τον κίνδυνο. Το βιβλίο περιγράφει με ποιον τρόπο οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων έριχναν μετά ο ένας στον άλλο την ευθύνη για τη μη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ Ουέσλι Κλαρκ, φέρεται να δήλωσε στην Κάρλα ντελ Πόντε (επικεφαλής εισαγγελέας ΔΠΔ) ότι η Γαλλία έκανε, μετά, μυστική συμφωνία για να παραμείνουν ασύλληπτοι οι Σερβοβόσνιοι ηγέτες Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς προκειμένου να απελευθερωθούν δύο Γάλλοι πιλότοι που κρατούνταν όμηροι από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις.

«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Τάζουν χρήμα για να κάμψουν τις αντιστάσεις

ΠΡΑΓΑ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Μια νέα προσπάθεια πολιτικής δωροδοκίας χαρακτήρισε το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας) την οικονομική βοήθεια που ανακοίνωσε ότι θα δώσει η τσέχικη κυβέρνηση στους δήμους και στις κοινότητες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί το σύστημα ραντάρ της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην περιοχή.

Το οικονομικό πακέτο της κυβέρνησης - στο οποίο περιέχονται εκατοντάδες εκατομμύρια κορόνες - έχει στόχο να σπάσει την αντίσταση των δημάρχων που αντιτάσσονται στην εγκατάσταση της ασπίδας στην περιοχή του Μπρίντι, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Γίρζι Ντολέις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη.

Παράλληλα, νέες κινητοποιήσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβάνοντας και τη συμβολική περικύκλωση της συγκεκριμένης στρατιωτικής τοποθεσίας στις 21 του Σεπτέμβρη και στη συνέχεια συγκέντρωση στην πόλη Μίσοφ, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιήσει τόσο το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας όσο και η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Πολωνίας και των ΗΠΑ για το θέμα της εγκατάστασης της «ασπίδας» και σύμφωνα με δηλώσεις τους αναμένεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις μήνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ