ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συμπλοκές και συλλήψεις στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Αναπτύσσοντας ένοπλους των δυνάμεων ασφαλείας της σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας η «Χαμάς» προσπάθησε, χτες, να επιβάλει την απαγόρευση πραγματοποίησης δημοσίων προσευχών, μια μορφή διαμαρτυρίας που έχουν εγκαινιάσει, τις τελευταίες βδομάδες, οπαδοί και μέλη της «Φατάχ».Οι συγκρούσεις, από τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγια στο βορρά μέχρι τη Ράφα στο νότο, δεν αποφεύχθηκαν παρά το γεγονός ότι οι διαδηλωτές ήταν άοπλοι. Στην Κχαν Γιούνις, εκρηκτικός μηχανισμός εκτοξεύτηκε ανάμεσα στους διαδηλωτές, τραυματίζοντας τέσσερις.

Με πυρά στον αέρα, γκλομπς και κροτίδες ήχου, οι άνδρες της «Χαμάς» προσπάθησαν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους. Τραυματίστηκαν 20 διαδηλωτές, ενώ αδιευκρίνιστος αριθμός συνελήφθη. Μεταξύ των συλληφθέντων, συγκαταλέγονται τρία κορυφαία στελέχη της «Φατάχ», από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στη Λωρίδα της Γάζας, (δύο άνδρες και μία γυναίκα). Επίσης, προπηλακίστηκαν δημοσιογράφοι και πέντε συνελήφθησαν.

Εκπρόσωπος της «Χαμάς» τόνιζε ότι «δε θα επιτραπεί σε ορισμένους να εκμεταλλευτούν το ιερό δικαίωμα στην προσευχή». Από την άλλη, ο Πρόεδρος Αμπάς κάλεσε τους υποστηρικτές του στη Γάζα «να μη δώσουν αφορμή για βίαιες αντιδράσεις» και σε ένδειξη συμπαράστασης ο ίδιος και μέλη της «Φατάχ» προσευχήθηκαν, δημόσια, στη Ραμάλα και σε άλλες πόλεις της Δ. Οχθης.


ΙΡΑΚ - «ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΤΡΕΟΥΣ»
Σταθερά στη διατήρηση της κατοχής

Εν αναμονή της έκθεσης για το Ιράκ τέτοιες προπαγανδιστικές εικόνες του κατακτητή που μοιράζει γλυκά, κάνουν τον γύρο του κόσμου

Associated Press

Εν αναμονή της έκθεσης για το Ιράκ τέτοιες προπαγανδιστικές εικόνες του κατακτητή που μοιράζει γλυκά, κάνουν τον γύρο του κόσμου
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Υπέρ της διατήρησης των αυξημένων, αριθμητικά, αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2008, φέρεται να τάσσεται ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων. Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους αναμένεται να διατυπώσει την άποψή του και ενώπιον του Κογκρέσου, την επόμενη βδομάδα, αφού πρώτα παρουσιάσει, μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στο Ιράκ Ράιαν Κρόκερ, την έκθεσή του για την τρέχουσα κατάσταση.

Οπως «διαρρέεται», ο Πετρέους εκτιμά ότι πρέπει να διατηρηθούν οι δυνάμεις τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη προκειμένου «να διασφαλιστούν τα βήματα προόδου που επιτυγχάνονται στην ασφάλεια» και μετά να αρχίσει μια σταδιακή αποχώρηση. Σήμερα, πλέον, τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν φτάσει τον αριθμό ρεκόρ των 168.000 ανδρών και θα αγγίξουν τις 172.000, τις επόμενες μέρες.

Αμεση αποχώρηση από το Ιράκ των κατοχικών δυνάμεων επιθυμεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του BBC σε 22 χώρες, το 39% των ερωτηθέντων, και εντός ενός χρόνου το 29% ενώ μόλις το 23% επιθυμεί να παραμείνουν. Επίσης, ο ένας στους τέσσερις Αμερικανούς επιθυμεί άμεση αποχώρηση. Εντός Ιράκ, τέλος, σκοτώθηκαν, το τελευταίο 24ωρο, επτά Αμερικανοί στρατιώτες, σε διάφορες επιθέσεις, και ένας Βρετανός.


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - APEC
«Χάρτινη» διακήρυξη στο όνομα του κλίματος

ΣΙΔΝΕΪ.--

Σε μία προσπάθεια να σώσουν τα προσχήματα οι αξιωματούχοι των χωρών-μελών του APEC (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού) ενέκριναν χτες μία αρχική δήλωση-συμφωνία τάχα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών διά της «κατά 25% μείωσης της ενεργειακής έντασης»... Οσο για τις έντονες αντιθέσεις πλούσιων - αναπτυσσόμενων χωρών; Δε λύθηκαν αλλά «προσπεράστηκαν» με μία αναφορά σε «κοινές αλλά διαφοροποιημένες ευθύνες» όσον αφορά στις προσπάθειες μείωσης της εκπομπής ρυπογόνων αερίων, ενώ αναφέρεται ο «μείζων ρόλος» που καλείται να παίξει ο ΟΗΕ στο ζήτημα...

Το εφτασέλιδο («ανέξοδο» πρακτικά) κείμενο αναμένεται να τεθεί προς έγκριση σήμερα κατά τη συνάντηση των ηγετών του 21μελούς οργανισμού.

Στο περιθώριο της διάσκεψης του APEC κλείστηκαν διμερείς συμφωνίες δεκάδων δισ. δολαρίων. Οπως η συμφωνία ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο και τον Αυστραλό πρωθυπουργό για τις εξαγωγές αυστραλιανού ουρανίου (εκτιμάται σε δεκάδες δισ.) και οι οικονομικές συμφωνίες Αυστραλίας - Κίνας ύψους 45 δισ. δολαρίων.

Και απ' αυτή τη συνάντηση δεν έλειψαν οι «δύσκολες» στιγμές για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Δέχτηκε έντονες πιέσεις στη συνέντευξη Τύπου απ' τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο να ομολογήσει πως είναι πιθανή η συμφωνία ειρήνης ΗΠΑ-ΛΔ Κορέας με την ολοκλήρωση του τερματισμού του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος. Δέχτηκε αιχμές απ' τον Ρώσο ομόλογό του για την «αντιπυραυλική ασπίδα». Εκανε γκάφες στη διάρκεια ομιλίας στο Σίδνεϊ ευχαριστώντας τον «οικοδεσπότη» Αυστραλό πρωθυπουργό για τη διάσκεψη του ΟΠΕΚ αντί του ΑΠΕΚ και αποκαλώντας τους Αυστραλούς στρατιώτες στο Ιράκ ...«Αυστριακούς».


ΗΠΑ
Εξονυχιστική εξέταση νέου «μηνύματος» του Λάντεν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αντίτυπο τηλεοπτικού μηνύματος του Οσάμα μπιν Λάντεν διατείνονται ότι έχουν στα χέρια τους οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το οποίο σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν εμπεριέχει απειλές κατά των ΗΠΑ αλλά καλεί τους Αμερικανούς να ασπαστούν το Ισλάμ. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην ηλεκτρονική διεύθυνση «αλ Σαχάμπ», όπου είθισται να μεταδίδονται τα ηχητικά, γραπτά ή τηλεοπτικά μηνύματα της «αλ Κάιντα», μεταδόθηκε αναγγελία ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται μήνυμα του Λάντεν. Συνήθως, η αναγγελία προηγείται περίπου τριών ημερών του κανονικού μηνύματος, και προφανώς για άλλη μια φορά στόχος του μηνύματος είναι να συμπέσει με την επέτειο, την έκτη, από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέταζαν την αυθεντικότητα του μηνύματος χωρίς σαφές συμπέρασμα μέχρι στιγμής. Λίγο μετά την ανακοίνωση της κατοχής του αντιτύπου από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η ηλεκτρονική διεύθυνση «αλ Σαχάμπ» «κατέβηκε» από το δίκτυο προκαλώντας σχόλια περί αμερικανικής παρέμβασης στο διαδίκτυο.Προς το παρόν, πάντως, τα σημαντικά στοιχεία είναι ότι πρόκειται για το πρώτο μήνυμα με εικόνα του Οσάμα μπιν Λάντεν από τον Οκτώβρη του 2004 και το πρώτο ηχητικό μήνυμά του εδώ και ένα χρόνο.


Στη σφαγή του Αφγανιστάν

Πλήρη ταύτιση απόψεων έχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Μαζί συμμετέχουν και συμβάλλουν σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Χτες αναφερθήκαμε στο ιμπεριαλιστικό μακελειό στο Ιράκ. Ενα ακόμα δείγμα της ταύτισης, που πρέπει να γίνει επίσης κριτήριο για τα λαϊκά στρώματα μπροστά στην κάλπη της 16ης Σεπτέμβρη, είναι η επέμβαση και η κατοχή του Αφγανιστάν, που σήμερα όχι μόνο δεν «απελευθερώθηκε», αλλά ο λαός του έχει γυρίσει χρόνια πίσω στο σκοταδισμό της «μπούργκας» και της αλληλοσφαγής, λιμοκτονεί ενώ το εμπόριο του οπίου ανθεί.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έδωσαν γην και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές, χαρακτηρίζοντας «αναπόφευκτη» και «δικαιολογημένη» την επέμβαση τον Οκτώβρη του 2001, επικρίνοντας την αντίθεση του ελληνικού λαού στις αποφάσεις τους που εκφράστηκε με μαζικές κινητοποιήσεις και χαρακτηρίζοντάς τον «δύσπιστο».

Απόδειξη οι δηλώσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που στη δεδομένη στιγμή, μπορούν να καυχηθούν ότι υπήρξαν παράδειγμα «εθνικής ομοψυχίας» και «πολιτικής συναίνεσης». Με ένα μικρό πρόβλημα, την καθολική αντίδραση του ελληνικού λαού. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για το δικομματισμό...

Για του λόγου το αληθές, αρκεί να παραθέσουμε τις δηλώσεις των αρχηγών των εταίρων του δικομματισμού:

  • Ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, δήλωνε: «η απάντηση των ΗΠΑ ήταν αναπόφευκτη, όσοι σκότωσαν χιλιάδες αθώους πολίτες οφείλουν να λογοδοτήσουν. Η Ελλάδα μάχεται την τρομοκρατία. Συμμετέχουμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
  • Ο Κώστας Καραμανλής, ως αρχηγός της ΝΔ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δε φρόντισε να πείσει, τους «δύσπιστους» Ελληνες για την ορθότητα της απόφασης της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση ήταν επιβεβλημένη, καθώς «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας εντάσσονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, στηρίζονται σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστηρίζονται όχι μόνο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά και από μια ευρύτατη διεθνή συμμαχία»...

Ετσι, η Ελλάδα έγινε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών και των ΗΠΑ, που εξολόθρευαν το λαό του Αφγανιστάν, για να ...πατάξουν την τρομοκρατία, που σκορπούσαν οι Ταλιμπάν και η «Αλ Κάιντα», τους οποίους είχε εκπαιδεύσει η CIA, όταν μάχονταν ενάντια στη λαϊκή δημοκρατία που στήριζε η Σοβιετική Ενωση.

Ενας φαύλος κύκλος, που συνεχίστηκε και εξακολουθεί μέχρι σήμερα, καθ' όλη την περίοδο της κατοχής, καθώς η Ελλάδα, επί κυβέρνησης ΝΔ, συνέχισε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, παρέχοντας στήριξη στην κατοχή, συμμετέχοντας στα κατοχικά στρατεύματα και... αναλαμβάνοντας και για ένα εξάμηνο τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ, και μέχρι σήμερα παραμένουν στρατιωτικοί του Μηχανικού στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής κατοχικής διοίκησης.

Ψάχνετε διαφορές; Δεν υπάρχουν. Οι δύο στυλοβάτες του αστικού συστήματος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι μαζί στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, που «ντύνονται» ως «ειρηνευτικές αποστολές». Οι όποιες διακηρύξεις περί φιλειρηνικής πολιτικής και συμβολής στην εμπέδωση της δημοκρατίας είναι μόνο φούμαρα για αφελείς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ