Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - APEC
«Χάρτινη» διακήρυξη στο όνομα του κλίματος

ΣΙΔΝΕΪ.--

Σε μία προσπάθεια να σώσουν τα προσχήματα οι αξιωματούχοι των χωρών-μελών του APEC (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού) ενέκριναν χτες μία αρχική δήλωση-συμφωνία τάχα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών διά της «κατά 25% μείωσης της ενεργειακής έντασης»... Οσο για τις έντονες αντιθέσεις πλούσιων - αναπτυσσόμενων χωρών; Δε λύθηκαν αλλά «προσπεράστηκαν» με μία αναφορά σε «κοινές αλλά διαφοροποιημένες ευθύνες» όσον αφορά στις προσπάθειες μείωσης της εκπομπής ρυπογόνων αερίων, ενώ αναφέρεται ο «μείζων ρόλος» που καλείται να παίξει ο ΟΗΕ στο ζήτημα...

Το εφτασέλιδο («ανέξοδο» πρακτικά) κείμενο αναμένεται να τεθεί προς έγκριση σήμερα κατά τη συνάντηση των ηγετών του 21μελούς οργανισμού.

Στο περιθώριο της διάσκεψης του APEC κλείστηκαν διμερείς συμφωνίες δεκάδων δισ. δολαρίων. Οπως η συμφωνία ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο και τον Αυστραλό πρωθυπουργό για τις εξαγωγές αυστραλιανού ουρανίου (εκτιμάται σε δεκάδες δισ.) και οι οικονομικές συμφωνίες Αυστραλίας - Κίνας ύψους 45 δισ. δολαρίων.

Και απ' αυτή τη συνάντηση δεν έλειψαν οι «δύσκολες» στιγμές για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Δέχτηκε έντονες πιέσεις στη συνέντευξη Τύπου απ' τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο να ομολογήσει πως είναι πιθανή η συμφωνία ειρήνης ΗΠΑ-ΛΔ Κορέας με την ολοκλήρωση του τερματισμού του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος. Δέχτηκε αιχμές απ' τον Ρώσο ομόλογό του για την «αντιπυραυλική ασπίδα». Εκανε γκάφες στη διάρκεια ομιλίας στο Σίδνεϊ ευχαριστώντας τον «οικοδεσπότη» Αυστραλό πρωθυπουργό για τη διάσκεψη του ΟΠΕΚ αντί του ΑΠΕΚ και αποκαλώντας τους Αυστραλούς στρατιώτες στο Ιράκ ...«Αυστριακούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ