ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Η εργοδοτική τρομοκρατία δε θα περάσει

Θα μας βρουν μπροστά τους, σημειώνουν τα ταξικά σωματεία του νησιού

Τις διώξεις σε βάρος του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου Τάκη Στρούζα και του προέδρου του σωματείου Θοδωρή Σαρακίνη, με τις οποίες η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου «Ζάντε Παρκ» προσπαθεί να ανακόψει τη δράση των ταξικών δυνάμεων στο νησί, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους ταξικά σωματεία από τη Ζάκυνθο.

«Ολα αυτά δεν είναι τυχαία. Οι ξενοδόχοι στο νησί μας έχουν την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που τόσα χρόνια νομοθετούν για αυτούς. Αφαιρούν τα δικαιώματά μας που με αγώνες και αίμα έχουμε κατακτήσει» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, καλώντας τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και δράση μέσα απ' το σωματείο.

«Οι εργοδότες ενοχλούνται που το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ταξικό, αγωνιστικά ενωμένο, γιατί τους χαλάει τα σχέδια για την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και τη μεγαλύτερη κερδοφορία τους», τονίζει ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων Ζακύνθου. Τα σχέδια της εργοδοσίας στο «Ζάντε Παρκ» καταγγέλλει και ο Σύνδεσμος Οικοδόμων Ζακύνθου, υπογραμμίζοντας ότι οι απαράδεκτες εργοδοτικές μεθοδεύσεις «για να καθυποτάξει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του νησιού μας δε μας κάμπτουν, αντίθετα, μας ατσαλώνουν και μας δυναμώνουν».

ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΘΡΑΚΗ
Λουκέτο με 135 εργαζόμενους στο δρόμο

Ο ιδιοκτήτης Σπέντζος κλείνει το εργοστάσιο στον Εβρο, αφού χόρτασε επιδοτήσεις και προνόμια από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού

Αλλη μια επιχείρηση, η αλλαντοβιομηχανία «Θράκη», κλείνει στον Εβρο της ανεργίας...
Αλλη μια επιχείρηση, η αλλαντοβιομηχανία «Θράκη», κλείνει στον Εβρο της ανεργίας...
Στην ανεργία και χωρίς ότε ένα ευρώ αποζημίωση πετιούνται οι 135 εργαζόμενοι της αλλαντοβιομηχανίας «Θράκη» στον Εβρο, μετά την απόφαση να μπει λουκέτο στην επιχείρηση και να ξεκινήσει η εκκαθάριση. Προστίθενται έτσι στον μακρύ κατάλογο των εργατών που απολύθηκαν από επιχειρήσεις οι οποίες επιδοτήθηκαν αδρά από τους διάφορους αναπτυξιακούς νόμους, λειτούργησαν για λίγα χρόνια και στη συνέχεια έκλεισαν ή για να μεταναστεύσουν σε γειτονικές χώρες ή για να αλλάξουν δραστηριότητα και να βάλουν στο χέρι περισσότερα κέρδη και προνόμια.

Θυμίζουμε ότι ο ιδιοκτήτης της «Θράκη», Σπέντζος, πολλές φορές απόλαυσε τα κίνητρα της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Από το 2004 απειλούσε ότι θα βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο αν δεν πάρει και άλλα χαριστικά δάνεια, προνόμια και επιδοτήσεις. Είχε εξασφαλίσει τη στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ προκειμένου να υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 45, που ουσιαστικά του ανοίγει το δρόμο για την υπαγωγή στο άρθρο 44, με βάση το οποίο παραγράφεται το 80% των χρεών του και ρυθμίζονται με ευεργετικές διατάξεις τα υπόλοιπα.

Τελικά, παρά τη διαβεβαίωση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Π. Δούκα και τη δέσμευσή του για τη λειτουργία της επιχείρησης και τη μη απόλυση κανενός από τους εργαζόμενους, η Διοίκηση της ΕΤΕ προχώρησε και πέτυχε το διορισμό προσωρινής διοίκησης και την άμεση εκκαθάρισή της. Οπως ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους, άμεσα θα απολυθούν οι 40 και στη συνέχεια οι υπόλοιποι.

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε χτες κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή Εβρου Σάββα Δευτεραίο.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι. Να οργανώσουν τον αγώνα τους και δυναμικά, στο πλάι του ταξικού κινήματος να παλέψουν για να μην κλείσει το εργοστάσιο, να μην χαθούν άλλες θέσεις εργασίας. Να διεκδικήσουν διασφάλιση των εργασιακών, και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Παράλληλα τους κάλεσαν να βγάλουν και πολιτικά συμπεράσματα και στις 16 Σεπτέμβρη να καταδικάσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η πολιτική των οποίων κλείνει τα εργοστάσια και πετά στην ανεργία τους εργάτες. Να βάλουν φρένο στην αντιλαϊκή λαίλαπα που έρχεται.

ΤΥΜΠΑΚΙ
Πολιτεία με κοντέινερ στη Νότια Κρήτη

Προχωράνε τα σχέδια για τη δημιουργία ΣΕΜΠΟ, με δυναμικότητα μεγαλύτερη απ' αυτήν του Πειραιά. Ασύλληπτες οι αρνητικές συνέπειες για το λαό και το περιβάλλον

Στο βωμό του κέρδους των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των θαλάσσιων μεταφορών, η κυβέρνηση της ΝΔ - υλοποιώντας τα εκτρωματικά σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - θυσιάζει με εσπευσμένες διαδικασίες την τεράστια χερσαία περιοχή της Νότιας Κρήτης και συγκεκριμένα την περιοχή στο Τυμπάκι. Οι οικονομικές και οικολογικές συνέπειες σε βάρος των κατοίκων, τόσο αυτής της περιοχής, όσο και ολόκληρης της νότιας ακτογραμμής του νησιού είναι προδιαγεγραμμένες και χτυπούν καμπανάκι κινδύνου!

Χτες, δηλαδή 10 μέρες πριν τις εκλογές, εκδόθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δελτίο Τύπου σύμφωνα με το οποίο ανακοινώθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η πρόθεση του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου (ΟΛΗ) «να συνάψει με Διεθνή Δημόσιο Διαγωνισμό, Σύμβαση Παραχώρησης για το Εργο "Ανάπτυξης Λιμενικών Εγκαταστάσεων στο Τυμπάκι του Νομού Ηρακλείου Κρήτης».

Οπως διευκρινίζεται στο δελτίο του ΥΕΝ, με την ανακοίνωση αυτή «ουσιαστικά ξεκινά στο Τυμπάκι η ανάπτυξη ενός λιμένα διεθνούς εμβέλειας...», που σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι και την τελευταία στιγμή προσπαθεί να ξεπληρώσει τα γραμμάτια της προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Οσο για το...«έργο», πρόκειται για κατασκευή εγκαταστάσεων Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), επιβατικού και τουριστικού λιμανιού. Δηλαδή, τσιμεντοποίηση μιας απέραντης περιοχής που θα βρίσκεται, όπως αναφέρεται, «στο δυτικό άκρο του οικισμού Κόκκινος Πύργος και στα ανατολικά του οικισμού Αγίας Γαλήνης, ο οποίος υπάγεται στο Δήμο Λάμπης του Νομού Ρεθύμνης».

Για να γίνει κατανοητό ότι ολόκληρη η περιοχή θα μετατραπεί σε τοπίο που θα ξεπερνάει το χειρότερο εφιάλτη για τους κατοίκους, αρκεί να σημειωθεί ότι οι δυνατότητες αυτού του ΣΕΜΠΟ υπολογίζεται πως θα είναι περίπου 2.000.000 TEU' s (μονάδα μέτρησης που αντιστοιχεί σε ένα εμπορευματοκιβώτιο) ετησίως, όταν από το λιμάνι του Πειραιά, που θεωρείται από το μεγαλύτερο της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης διακινούνται περίπου 1.400.000 TEU' s!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καταγγέλλει απαράδεκτους αποκλεισμούς

Για αποκλεισμό των συμβασιούχων καθαριστριών των σχολείων που δεν αοριστικοποιήθηκαν και για ρουσφετολογικές προσλήψεις παραμονές των εκλογών, καταγγέλλει τους υπεύθυνους το σωματείο Καθαριστριών Α' και Β' Εκπαίδευσης Νομαρχίας Πειραιά.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει στον «Ρ», η Μαργαρίτα Ρεΐση, πρόεδρος του σωματείου και υποψήφια βουλευτής Πειραιά με το ΚΚΕ, τις τελευταίες μέρες οι Διευθύνσεις Α' και Β' Εκπαίδευσης Πειραιά αρνούνται να ανανεώσουν τις συμβάσεις έργου στις καθαρίστριες που μέχρι την περασμένη σχολική χρονιά καθάριζαν τα σχολεία και τελικά δεν αοριστικοποιήθηκαν. Αντίθετα, υπογράφουν συμβάσεις με καθαρίστριες που δεν έχουν ξαναεργαστεί στο χώρο καθαρά για ρουσφετολογικούς, ψηφοθηρικούς λόγους.

Παράλληλα, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων κυρίως με όσες συναδέλφισσες αοριστικοποιήθηκαν, εντατικοποιώντας έτσι τη δουλιά και υποβαθμίζοντας κι άλλο τις υπηρεσίες. Για παράδειγμα, από μια καθαρίστρια που μέχρι πέρυσι καθάριζε ένα σχολείο, σήμερα της ζητούν να καθαρίζει ένα νηπιαγωγείο επιπλέον. Ανάλογη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η κατάσταση που επικρατεί και στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης της υπόλοιπης Ελλάδας.

«Οι καθαρίστριες και όλοι οι εργαζόμενοι - τόνισε η Μαργαρίτα Ρεΐση - θα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να καταλάβουν πόσο δραματικά θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις μετά τις εκλογές και να στηρίξουν το ΚΚΕ που ήταν και θα είναι κοντά στους αγώνες μας». Το σωματείο, καλεί σε σύσκεψη αύριο Κυριακή στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΥΑΘ
Αντιδρούν στις διώξεις

Απεργία πείνας διαρκείας ξεκίνησαν από χτες οι συνδικαλιστές της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), αντιδρώντας στην πολιτική διώξεων που ακολουθεί η εταιρεία προκειμένου να συγκαλύψει τα σκάνδαλα που γεννά η πολιτική της ιδιωτικοποίησης. Οι απεργοί από χτες το μεσημέρι στάθηκαν στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αγγελάκη κοντά στην κάτω πύλη της ΔΕΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ