ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 76-58
«Αντιός» ανάκαμψη

Ως αφετηρία ανάκαμψης αντιμετώπιζαν τη χτεσινή αναμέτρηση με την Ισπανία οι διεθνείς. Η απόσταση πρόθεσης και πράξης όμως αποδείχτηκε τεράστια. Ούτε χτες η Εθνική κατάφερε να βρει τον εαυτό (που αναζητεί από την αρχή του τουρνουά) και λογικά έχασε από την οικοδέσποινα με 76-58.

Αμφότερες οι ομάδες ξεκίνησαν νευρικά. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο καλάθι μπήκε περίπου μετά από 3,5 λεπτά. Από κει και πέρα όμως οι γηπεδούχοι πήραν μπροστά. Αντίθετα οι «γαλανόλευκοι», ουσιαστικά, δεν μπήκαν ποτέ στο παιχνίδι. Η διαφορά συνεχώς αυξανόταν, ως φυσιολογική συνέπεια της εικόνας των δύο αντιπάλων. Οι Ισπανοί ήξεραν πώς και μπορούσαν, οι Ελληνες τίποτα από τα δύο. Απέναντι σε μια γρήγορη ομάδα, με επιλογές σε επίθεση και άμυνα υπήρξε ένα σύνολο χωρίς επιλογές και αποτέλεσμα.

«Δεν απογοητευόμαστε. Συνεχίζουμε. Με μια νίκη στα δύο επόμενα παιχνίδια προκρινόμαστε» ανέφερε ο Μπουρούσης. Επόμενος αντίπαλος της Εθνικής είναι η Κροατία, που χτες γνώρισε ήττα - έκπληξη από το Ισραήλ με 80-75.

Τη νικηφόρα πορεία της συνέχισε η Ρωσία που άνοιξε επιτυχημένα και τη Β' φάση επικρατώντας άνετα της Πορτογαλίας 78-65 βάζοντας υποθήκη για την κατάληψη της πρώτης θέσης του ομίλου.

  • Αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα το επόμενο τριήμερο είναι: ΣΑΒΒΑΤΟ: ΣΤ' ΟΜΙΛΟΣ: 17.30 (ΣΠΟΡΤ+) ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Ζ), 20.00 (ΕΤ1) ΙΤΑΛΙΑ - ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Z), 22.30 (ET1) ΤΟΥΡΚΙΑ -ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Z). ΚΥΡΙΑΚΗ: Ε' ΟΜΙΛΟΣ: 17.30 (ΣΠΟΡΤ+) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ (Z), 20.00 (ΕΤ1) ΕΛΛΑΔΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ (Z), 22.30 (ΕΤ1) ΡΩΣΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ (Z). ΔΕΥΤΕΡΑ: ΣΤ' ΟΜΙΛΟΣ: 17.30 (ΣΠΟΡΤ+) ΙΤΑΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ (Ζ), 20.00 (ΕΤ1) ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ (Z), 22.30 (ΕΤ1) ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Z).
ΕΥΡΩΒΟΛΕΪ
Νικηφόρα πρεμιέρα

Με τον καλύτερο τρόπο άνοιξε την αυλαία των αγώνων της στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα βόλεϊ, που διεξάγεται στη Ρωσία, η Εθνική ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετά από συναρπαστικό αγώνα επικράτησε της Ολλανδίας με 3-2 σετ. Ετσι έκανε παράλληλα και ένα αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση, κάτι που μπορεί να ολοκληρωθεί σήμερα εάν επικρατήσει και της Γερμανίας (που θεωρείται από τα φαβορί για την πρώτη θέση) στο δεύτερο αγώνα του ομίλου (15.30, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ 7).

Για τους Ολλανδούς αυτή ήταν η δεύτερη ήττα, μετά από εκείνη στην πρεμιέρα της διοργάνωσης από τους Σέρβους. Κορυφαίος της Εθνικής στο χτεσινό παιχνίδι ήταν ο Νίκος Ρουμελιώτης, που στο τελευταίο σετ με τους 8 πόντους που κέρδισε (από τους 25 συνολικά) έγειρε την πλάστιγγα της νίκης υπέρ της Ελλάδας. Το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο σε όλα τα σετ, αφού και οι δυο ομάδες πάλευαν εξίσου για τη νίκη. Τα σετ αναλυτικά (25-20, 22-25, 19-25, 25-19, 15-13). Ικανοποιημένος από τη νίκη εμφανίστηκε μετά το τέλος του παιχνιδιού ο Αλέκος Λεώνης, ωστόσο επισήμανε το χαλάρωμα των Ελλήνων παικτών, που λίγο έλειψε να τους στερήσει τη χαρά της νίκης.

ΠΟΛΟ
Βλέψεις για τελικό

Με στόχο την πρόκριση στον τελικό του φετινού ευρωπαϊκού προολυμπιακού τουρνουά που διεξάγεται στην Μπρατισλάβα - θα κρίνει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου - η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα στον ένα ημιτελικό τη Ρουμανία (19.00 ώρα Ελλάδας). Στον άλλο ημιτελικό θα παίξουν το Μαυροβούνιο, πρώτο στον όμιλο της Ελλάδας και φαβορί για την πρώτη θέση, με τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι το εισιτήριο για το Πεκίνο παίρνει μόνο ο πρώτος, όμως η παρουσία της Ελλάδας στην τετράδα της δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκριση καθώς της εξασφαλίζει τη συμμετοχή στο παγκόσμιο προολυμπιακό τουρνουά που θα διεξαχθεί το Μάρτη.

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΒΟΛΕΣ
Ψηφιακά... κρύβουν την αδιαφορία

Τουλάχιστον προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί η εξαγγελία της κυβέρνησης στα πλαίσια των προεκλογικών παροχών για προσφορά ενός αποκωδικοποιητή για τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Κάτι που ανακοίνωσε με υπερήφανο ύφος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, στις αρχές του προηγούμενου μήνα, συμπληρώνοντας ότι αυτό γίνεται, προκειμένου και τα συγκεκριμένα άτομα να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες νέας τεχνολογίας. Μόνο που θα πρέπει να θυμίσει κάποιος στον κ. Ρουσόπουλο, αλλά και τους υπόλοιπους κυβερνώντες της ΝΔ ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες άλλα πράγματα χρειάζονται και όχι αποκωδικοποιητές. Και στον τομέα του αθλητισμού (όπως και σε άλλους της ζωής τους) έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, εξαιτίας των χρόνιων πολιτικών της αδιαφορίας που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο η ΝΔ. Τα λόγια τα μεγάλα που είχαν ακουστεί πριν τέσσερα χρόνια από τους ίδιους τους «γαλάζιους» κυβερνώντες την περίοδο των Παραολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα έμειναν μόνο λόγια. Η έλλειψη ειδικών χώρων άθλησης για τα συγκεκριμένα άτομα, η ανυπαρξία των ειδικών σχολείων για παιδιά με ειδικές ανάγκες, η απουσία οργανωμένων προγραμμάτων άθλησης είναι μερικά μόνο από τα πιο σημαντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακριβώς στα συγκεκριμένα άτομα ο αθλητισμός, εκτός από μέσο ψυχαγωγίας, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που λειτουργεί και ως θεραπευτική αγωγή σε ορισμένες παθήσεις. Αρα αυτό τον κάνει ακόμα πιο σημαντικό. Κι όμως οι «πράσινες» και «γαλάζιες» κυβερνήσεις θυμούνται τα άτομα με ειδικές ανάγκες μόνο την περίοδο των εκλογών. Αντίθετα, αντί να κάνουν μέριμνα του κράτους την προστασία των ατόμων αυτών τα αφήνουν έρμαια στην ιδιωτική πρωτοβουλία (όπως π.χ. οι αγώνες SPECIAL OLYMPICS) που αρκετές φορές λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον και το κέρδος κάποιων.

Με Κύπελλο το Σαββατοκύριακο

Πρωτάθλημα μπορεί να μην έχει το Σαββατοκύριακο (λόγω Εθνικής) αλλά θα διεξαχθούν οι αγώνες της 2ης φάσης, στο Κύπελλο. Το πρόγραμμα, έχει ως εξής: ΣΗΜΕΡΑ: Εθνικός Κατερίνης - Κέρκυρα (15:30), Μεσσηνιακός - Πανσερραϊκός (16:15), Ατσαλένιος - Πανθρακικός, Νίκη Βόλου - Αιγάλεω, ΠΑΟΝΕ - Θρασύβουλος (16:45), Διαγόρας - Χαϊδάρι (18:00). ΑΥΡΙΟ: Παναιτωλικός - Ιωνικός, Αίας Σαλαμίνας - Εθνικός ΑΟ Μάνης, ΠΑΣ Πρέβεζα - Καλαμάτα, Ηλιούπολη - Πιερικός, Εθνικός Ολυμπιακός Βόλου - Ηλυσιακός, Αναγέννηση Αρτας - Εθνικός Αστέρας, ΠΑΣ Κόρινθος - ΠΑΟ Αγ. Δημητρίου, Θερμαϊκός - Καστοριά, Εορδαϊκός - Καλλιθέα, Ενωση Θράκης - ΑΣΚ Ολυμπιακός Β., Πολύκαστρο - Αγροτικός Αστέρας, Φωστήρας - ΠΑΣ Γιάννενα (16:45).

ΑΡΗΣ

Επιστρέφει στην ενεργό δράση και την Ελλάδα ο Μπάγεβιτς. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός - και τυπικά - από χτες (η συμφωνία επισημοποιήθηκε και με ανακοίνωση από την «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ) ανέλαβε την ομάδα του Αρη. Μιλώντας στην «ΕΡΑ ΣΠΟΡ», ο Μπάγεβιτς έθεσε ως στόχο «να φτιάξω μία ομάδα η οποία θα έχει υψηλούς στόχους».

ΕΛΠΙΔΕΣ

Με στόχο τη νίκη θα παραταχθεί απόψε (16.00, MEGA) στο Αζερμπαϊτζάν η Εθνική Ελπίδων. Η αναμέτρηση, που αποτελεί την πρεμιέρα του Ν. Νιόπλια ως ομοσπονδιακού εκλέκτορα των Ελπίδων, είναι για την προκριματική φάση του EURO 2009.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ