ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑΡΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ
Να βγουν στην αντεπίθεση, ψηφίζοντας ΚΚΕ

Ο «Ρ» συζητάει με δυο νέους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια να «χτίσουν» τη ζωή τους

Από τη συζήτηση με τον «Ρ»
Από τη συζήτηση με τον «Ρ»
Οσο κι αν «κοπιάσουν», μοιράζοντας υποσχέσεις ή διεκδικώντας το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή (μιας πολιτικής που ούτως ή άλλως οδηγεί τους νέους της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων σε αδιέξοδα), ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορούν να κρύψουν ότι η ανασφάλεια στην οποία βυθίζεται η νεολαία αποτελεί συνειδητή τους επιλογή. Δεν μπορούν να κρύψουν πως το ότι δύο νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να σχεδιάσουν ούτε καν το πιο κοντινό τους μέλλον, το ότι δεν μπορούν να αποφασίσουν ούτε καν πότε θα δημιουργήσουν δική τους οικογένεια, αποτελεί συνέπεια των πολιτικών που τα ίδια τα κόμματα αυτά ασκούν ή στηρίζουν, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο «Ρ» μιλά σήμερα μ' ένα νεαρό ζευγάρι που, μέσα από την ίδια του την καθημερινότητα αναδεικνύει γιατί, στις 16 του μήνα, η νεολαία πρέπει να στείλει κρυστάλλινο και ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Ισχυρότερο ΚΚΕ. Γιατί η ικανοποίηση των αναγκών της απαιτεί ένα διεκδικητικό πλαίσιο και έναν πολιτικό σχεδιασμό που θα ξεκινά με αφετηρία τα δικά της συμφέροντα και όχι ό,τι μπορεί να «σηκώσει» η οικονομία, η «ανταγωνιστικότητα», το «ρεαλιστικό» που υπαγορεύει η κερδοφορία των επιχειρήσεων.

* * *

Η Δέσποινα δουλεύει σε φαρμακείο, ο Γιάννης είναι οικοδόμος. Το νεαρό ζευγάρι ετοιμάζεται σε τρεις μήνες να αποκτήσει το πρώτο του παιδί. Ακόμα και η απόφαση να μείνουν μαζί, να «ανοίξουν» δικό τους σπίτι δεν ήταν καθόλου εύκολη, όπως εξηγούν στον «Ρ», τα έξοδα «τρέχουν» ασταμάτητα.

«Η Δέσποινα παίρνει κάθε μήνα γύρω στα 750 - 800 ευρώ. Με το που τα παίρνει θα πάνε στο νοίκι και στα γραμμάτια του αυτοκινήτου. Μένουν άλλα 60 - 70 για βενζίνη ή κοινόχρηστα, ανάλογα τι έρχεται πρώτο. Εγώ παίρνω 240 τη βδομάδα. Στο τέλος κάθε εβδομάδας δε φτάνουν τα λεφτά...», εξηγεί ο Γιάννης. Το εξοργιστικό είναι ότι όσοι μιλούν για τις αντοχές της οικονομίας θα έσπευδαν να ισχυριστούν πως τα μηνιαία έσοδα των δύο νέων είναι πολλά ότι είναι από τους «τυχερούς». Οι μισθοί εξανεμίζονται πριν προλάβουν καλά - καλά να μπουν στο σπίτι, ενώ οι δαπάνες αυξάνονται διαρκώς. Από την αρχή της εγκυμοσύνης, το ζευγάρι έχει χαλάσει 500 - 600 ευρώ, μόνο για εξετάσεις και επισκέψεις στο γιατρό.

Κάθε μήνα δίνουν 450 ευρώ για νοίκι. Ακόμα: Θέλουν «περίπου 100 ευρώ για ΔΕΗ κάθε μήνα. Αλλα 50 για τηλέφωνο. Αλλα τόσα για κινητό...» Οπως λένε τα παιδιά, ένα ζευγάρι για να «βγάλει» μια βδομάδα θέλει τουλάχιστον 250 ευρώ. «Για να ζεις ανεκτά, για τα απολύτως απαραίτητα. Και βγαίνεις καμιά φορά στις 2 εβδομάδες, στις 10 μέρες...», υπογραμμίζει η Δέσποινα. «Στο τέλος κάθε μήνα δεν έχει μείνει τίποτα...» συμπληρώνει ο Γιάννης.

Με άξονα τις ανάγκες των νεαρών ζευγαριών

Οταν το ΚΚΕ φωνάζει για 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, με βάση το σύγχρονο κόστος ζωής, οι άλλοι λένε ότι αυτό δεν είναι «ρεαλιστικό». Απεναντίας, θεωρούν «ρεαλιστικό», όλο και μεγαλύτερα τμήματα της νεολαίας να υποχρεώνονται να τα βγάλουν πέρα με τα 300 και τα 400 ευρώ της μερικής, της προσωρινής, της εποχιακής απασχόλησης. Να αναγκάζονται να δουλέψουν με 3μηνες και 4μηνες συμβάσεις.

Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η ακρίβεια, ολόκληρο το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι νέοι βλέπουν τα δικαιώματά τους να γκρεμοτσακίζονται, αποτελούν στρατηγική επιδίωξη της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Την ώρα που ο «ΑΒ Βασιλόπουλος» δήλωνε για το α΄ τρίμηνο του 2007 αύξηση κερδών πάνω από 170%, οι εκατοντάδες νέοι που δουλεύουν στα μαγαζιά του, αμείβονται με μισθούς πείνας, με μερικές εκατοντάδες ευρώ. Την ώρα που τα κέρδη του «Υγεία» κατέγραφαν μόνο για το α' τρίμηνο του 2007 άνοδο πάνω από 1.700% (!), τα νεαρά ζευγάρια χρειάζονται μια ολόκληρη περιουσία μόνο για έναν τοκετό.

Οταν μόνο το ΚΚΕ φωνάζει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, οι άλλοι μασούν τα λόγια τους και πίσω από επιχειρήματα για τη δήθεν δυνατή συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κάνουν πλάτες στη ραγδαία εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας κτλ.

Πολυτέλεια η απόκτηση ενός παιδιού

Η συνειδητή και σχεδιασμένη υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας φέρνει πελατεία στους ιδιώτες. Οι δύο νέοι σημειώνουν: «Στον 2ο μήνα πρέπει να κάνεις ένα πακέτο εξετάσεων, όπου φαίνεται τι έχει το παιδί. Αυτές οι εξετάσεις είναι απαραίτητες. Το ΙΚΑ τις κάνει, αλλά σου κλείνει ραντεβού για ένα - ενάμιση μήνα μετά. Τα αποτελέσματα βγαίνουν μετά από κάνα μήνα ακόμα, άρα, είτε έχει είτε δεν έχει το παιδί κάτι, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα... Αυτές οι εξετάσεις σε ιδιώτη στοιχίζουν γύρω στα 500 ευρώ...». Τα παιδιά υπολογίζουν ότι το κόστος του τοκετού θα κυμανθεί από 3 μέχρι 4 χιλιάδες ευρώ.

Ολα έχουν την τιμή τους. Η Δέσποινα περιγράφει: «Ψάχνω για μαθήματα ανώδυνου τοκετού, αλλά δε βρίσκω κάτι, που να δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα νοσοκομεία δωρεάν. Υπάρχουν μόνο σε μαγαζιά με ρούχα και άλλα είδη για μωρά, όπου πας για να δεις τιμές από ρούχα κτλ., σε βλέπουν σα μελλοντική πελάτισσα και προς το τέλος της εγκυμοσύνης σου κάνουν κάποια μαθήματα...»

Με το ΚΚΕ της προοπτικής

Την οικονομική αιμορραγία συμπληρώνει η απουσία ελεύθερου χρόνου. «Βρισκόμαστε αργά το βράδυ, μετά τις 9 - 10. Είσαι και τόσο κουρασμένος, δεν αντέχεις και πάρα πολλά πράγματα...» σχολιάζει η Δέσποινα. «Αυτό δημιουργεί κι άλλα προβλήματα, δεν μπορείς να βγεις με φίλους σου. Πόσες φορές λέμε με φίλους μας ότι έχουμε να τα πούμε πόσους μήνες, χωρίς να υπάρχει άλλο πρόβλημα, απλά δεν προλαβαίνουμε».

Αυτή είναι η ζωή που επιφυλάσσουν ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε δύο νέους ανθρώπους. Να «βυθίζονται» στη διαρκή ανασφάλεια. Να δυσκολεύονται ακόμα και να περάσουν μαζί λίγο χρόνο, να πάνε ένα σινεμά, να δουν μερικούς φίλους. Στο ερώτημα, αν όσα «τάζουν» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στη νεολαία μπορούν να δώσουν λύση, οι δύο νέοι είναι κατηγορηματικοί: «Πώς δηλαδή να τα βγάλει κανείς πέρα, με 600 ευρώ κατώτατο μισθό, με τα 400 ευρώ της μερικής απασχόλησης, όταν μόνο για το νοίκι θέλει κανείς 450 ευρώ;..»

Την Κυριακή που μας έρχεται, οι νέοι πρέπει να εμπιστευτούν τη δύναμή τους και να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αναγκών τους, επενδύοντας στην αγωνιστική πείρα του ΚΚΕ. Πρέπει να απαντήσουν αποφασιστικά σε όσους υπονομεύουν το μέλλον τους. Να περάσουν στην αντεπίθεση δυναμώνοντας το ΚΚΕ.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ


ΟΣΝΙΕ
Προσκόμματα στην εφαρμογή της Σύμβασης

Τα «παιχνίδια» που παίζει η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, που δηλώνοντας υπακοή στη μεγάλη εργοδοσία έκανε ό,τι μπορούσε για να κωλυσιεργήσει την υπογραφή της υποχρεωτικότητας της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για τις κλινικές και τα γηροκομεία της χώρας για μετά τις εκλογές, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

«Το γεγονός αυτό δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οι κλαδικές μας ΣΣΕ αποτελούν στόχο διαχρονικό του μεγάλου κεφαλαίου της χώρας μας και είναι ακρογωνιαίος λίθος της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ και των συμμάχων της. Μας θέλουν πιο ευέλικτους και περισσότερο ευάλωτους για να κερδίζουν ακόμα πιο πολλά από την εργασία μας. Είναι ένα μικρό δείγμα για το τι θα επικρατήσει μετά την 16η Σεπτέμβρη για το Ασφαλιστικό, τις νέες εργασιακές σχέσεις, για τις απολύσεις κλπ.», επισημαίνει η ΟΣΝΙΕ. Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία να τρομοκρατήσουν τα κόμματα του κεφαλαίου με την ψήφο τους, μαυρίζοντάς τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ