ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΙΑ
Ανασυγκρότηση με κριτήριο τις ανάγκες του λαού

Οι φτωχοί αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες πρέπει να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους για έργα που θα καλύπτουν τα συμφέροντά τους και όχι για παρεμβάσεις προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου

Στην Ηλεία η μυρωδιά του καμένου, περίπου 30 μέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, είναι ακόμη εκεί. Στο Μάκιστο και στην Αρτέμιδα, τα δύο χωριά που καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς, με τους περισσότερους νεκρούς, οι κάτοικοι προσπαθούν να στήσουν τη ζωή τους με ό,τι τους απέμεινε. Στον Καϊάφα το βλέμμα πληγώνεται, όπου κι αν το στρέψεις. Το πανέμορφο δάσος είναι, πια, νεκρό. Στην Ωλένη, το δημοτικό διαμέρισμα που χτυπήθηκε πιο πολύ από κάθε άλλο, η αγροτική παραγωγή έχει σχεδόν καταστραφεί. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνητικές εξαγγελίες ήδη περιορίζονται, ενώ τα επιχειρηματικά σχέδια εντείνονται, με πρώτο στόχο την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, με μοχλό την αλλαγή χρήσης γης.

Την περασμένη Τετάρτη, κλιμάκιο της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ, και τον Γιάννη Πρωτούλη, Γραμματέα του ΚΣ, επισκέφτηκαν το «χτυπημένο» νομό. Τα προβλήματα που διαπίστωσε η αντιπροσωπεία ήταν σημαντικά και απλώνονται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων: Από τα άμεσα έργα που πρέπει να γίνουν, μέχρι και τη συνολική προοπτική ανασυγκρότησης του νομού, μια και τα επιχειρηματικά συμφέροντα προωθούν - σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση - τα σχέδιά τους για αλλαγή χρήσης γης και του παραγωγικού προτύπου, για συγκέντρωση της γης και κάθε παραγωγικής δραστηριότητας σε λίγα χέρια.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κάλεσε τους εργαζόμενους της Ηλείας να αγωνιστούν σκληρά και να διεκδικήσουν τα αναφαίρετα δικαιώματά τους. Τόνισε ότι οι πυρόπληκτοι δεν πρέπει να θεωρούνται άνθρωποι που πρέπει να τους λυπούνται, αλλά να αγωνιστούν για να λύσουν επί της ουσίας τα προβλήματα, προς όφελός τους. Το ΚΚΕ υποσχέθηκε ότι, συγκεντρώνοντας και τις γνώμες των κατοίκων και των φορέων τους, θα φέρει συγκεκριμένες και εξειδικευμένες προτάσεις ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ακόμα μεγαλύτερες οι δυσκολίες για τους μαθητές, μετά την καταστροφή
Ακόμα μεγαλύτερες οι δυσκολίες για τους μαθητές, μετά την καταστροφή
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία της ΚΝΕ - την οποία ανακοίνωσε ο Γ. Πρωτούλης - τα έσοδα από το 33ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» να διατεθούν στη νεολαία του τόπου, ως ένδειξη αλληλεγγύης, της κοινωνικής λαϊκής αλληλεγγύης, όπως αυτή που έδειξε ο απλός λαός, όταν ενίσχυσε και βοήθησε τους πυρόπληκτους, χωρίς να περιμένει κανένα αντίκρισμα.

Τεράστιες οι καταστροφές

Η Ηλεία είναι ένας νομός κατεξοχήν γεωργικός. Το 52% του ενεργού πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία. Κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών οι ζημιές που προκλήθηκαν, ακόμη και με αριθμούς, είναι τεράστιες. Συγκεκριμένα:

  • Στο νομό καταστράφηκαν ολοσχερώς 960.000 στρέμματα
  • Από τα 6,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, καταστράφηκαν τα 4,5 εκατ.
  • Από τα 28.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης μαύρης σταφίδας, έχουν καεί περίπου 17.000 στρέμματα
  • Από τα 170.000 γιδοπρόβατα κάηκαν τα 40.000, ενώ τα υπόλοιπα δεν είναι εκμεταλλεύσιμα

Να σημειωθεί ότι, εξαιτίας της τραγικής καταστροφής, κινδυνεύει να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά το περίφημο λάδι που παράγεται από την κορωνέικη ελιά. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό προϊόν, το οποίο η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ηλείας - Ολυμπίας είχε πετύχει να κατοχυρώσει στην ΕΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΑΣ, μετά από αυτές τις πυρκαγιές, υπάρχουν σκέψεις να αλλάξει το συγκεκριμένο προϊόν και στη θέση του να έρθει μια ισπανική ποικιλία!

Αντίσκηνο στο χωριό Μάκιστος. Η ζωή συνεχίζεται...
Αντίσκηνο στο χωριό Μάκιστος. Η ζωή συνεχίζεται...
Οι καταστροφές αυτές συμπληρώνουν την εικόνα των συνολικών. Στα χωριά Μάκιστος και Αρτέμιδα οι καταστροφές είναι ολοκληρωτικές. Τα σπίτια καμένα. Ο πόνος υπάρχει ολόγυρα. Το κεντρικό καφενείο της Αρτέμιδας δείχνει την κατάσταση: Ερειπωμένο, χωρίς στέγη. Τα χωριά μοιάζουν βομβαρδισμένα. Οι κάτοικοι, σε απόγνωση, δε γνωρίζουν πώς θα ζήσουν. Την ίδια στιγμή, τα πρώτα δείγματα, που αποδεικνύουν ότι περιορίζονται οι αρχικές εξαγγελίες, έχουν ήδη εμφανιστεί. Στο Μάκιστο, το κλιμάκιο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενημερώθηκε πως οι αποθήκες που κάηκαν θα ανακατασκευαστούν αποκλειστικά με χρήματα των πληγέντων. Η αρχική κυβερνητική εξαγγελία ήταν πως αυτό θα γίνει με κρατική ενίσχυση της τάξης του 75%.

Οι εταιρείες στο ...παιχνίδι

Την ίδια στιγμή, στα καμένα χωριά Μάκιστος και Αρτέμιδα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, ήδη κάνουν ...χοντρό παιχνίδι. Τα συμφέροντα αυτά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τον πόνο και την απογοήτευση των κατοίκων, προκειμένου να προωθήσουν γρήγορα τα σχέδιά τους. Να αγοράσουν δηλαδή καμένη γη, όσο πιο φτηνά γίνεται, η αξία της οποίας, μετά τις επενδύσεις, είναι δεδομένο ότι θα εκτοξευτεί.

Επί κυβέρνησης της ΝΔ, μετά το 2004, οι σχεδιασμοί αυτοί επανήλθαν, ακόμη πιο διευρυμένοι. Οπως μας πληροφορεί από την ιστοσελίδα του ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης, το πρόγραμμα της ΝΔ για την περιοχή περιλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα, την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Κυλλήνης και Καϊάφα και δημιουργία κατάλληλης υποδομής για την ανάπτυξη του τουρισμού και ίδρυση κέντρων υγιεινής διατροφής. Κωπηλατικό κέντρο στη Λίμνη Καϊάφα και στο φράγμα Πηνειού. Γήπεδο γκολφ - Ανάπτυξη μαρίνας Κατάκολου. Κατασκευή οργανωμένων πλαζ (προφανώς επί πληρωμή). Αξιοποίηση του Βουνού Κατάκολου και της παραλίας Κουρούπας με αναθεώρηση σχεδίων και πράξεις εφαρμογής, ώστε να αναπτυχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία για κατασκευή μπαγκαλόου!

Παραπλανητικές υποσχέσεις

Το δάσος του Καϊάφα ακόμη καπνίζει. Σχεδόν ένα μήνα μετά...
Το δάσος του Καϊάφα ακόμη καπνίζει. Σχεδόν ένα μήνα μετά...
Και ενώ όλα τα παραπάνω εξελίσσονται, τα κυβερνητικά μέτρα και οι πρώτες παροχές στους πυρόπληκτους είναι για προσωρινή ανακούφιση. Είναι ανεπαρκή και παραπλανητικά για το ξαναστήσιμο της καμένης παραγωγικής βάσης του νομού. Ακόμη και οι περιορισμένες αποζημιώσεις δείχνουν την κατεύθυνση, να εγκαταλείψουν οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες την αγροτική παραγωγή και «να γίνουμε ξένοι στον ίδιο μας τον τόπο», όπως είπε ένας απ' τους κατοίκους στο Μάκιστο. Πρόκειται για μέτρα που αποτρέπουν τους πληγέντες αγρότες να παραμείνουν στον τόπο τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, στην τρέχουσα σοδειά, είναι ίσες με το 50% των ζημιών. Μπορεί να καλύψει το 75% για ζημιές από πυρκαγιές, μόνο αν προέρχονται από κεραυνό. Οι αποζημιώσεις για έξοδα επαναφύτευσης των ελαιώνων είναι 18 ευρώ ανά δέντρο και των αμπελώνων 180 ευρώ ανά στρέμμα. Τα ποσά αυτά καλύπτουν το 1/3 των πραγματικών εξόδων. Για την απώλεια εισοδήματος δίνονται 40 ευρώ ανά δέντρο σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, ποσό που αντιστοιχεί, επίσης, περίπου στο 1/3 των πραγματικών απωλειών εισοδήματος. Το ίδιο συμβαίνει και με το ζωικό κεφάλαιο, τα αποθηκευμένα προϊόντα, το μηχανολογικό εξοπλισμό, τα αγροτικά κτίρια.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΖΑΧΑΡΩΣ
Πολιορκία εμπορευματοποίησης

Καμένα λιόδεντρα στη Ζαχάρω
Καμένα λιόδεντρα στη Ζαχάρω
Η πρώτη πράξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων έχει ήδη «παιχτεί», πριν ξεσπάσουν οι καταστροφικές πυρκαγιές. Μια τεράστια παραθαλάσσια έκταση στο Δήμο Ζαχάρως, συνολικής έκτασης 2.600 στρεμμάτων(!), παραδίδεται από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ) στο δήμο και αυτός με τη σειρά του, με σκοπό την ...εκμετάλλευσή της, στους ιδιώτες.

Πρόκειται για μια παραλία, που περιλαμβάνει περιοχές από τους Δήμους Κακόβατο, Νεοχόρι, Σχοινόκαμπος, Γιαννιτσοχώρι και Μπισχινόκαμπος, οι οποίες μετά από συμφωνία του δήμου και της ΚΕΔ - από το Μάρτη του 2007 - παραχωρούνται στο δήμο. Η παραθαλάσσια αυτή ζώνη φτάνει μέχρι τα όρια του δάσους του Μπισχινόκαμπου. «Πρόκειται για το μοναδικό δάσος της περιοχής που δεν κάηκε», μας λέει ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικής εφημερίδας στις 20 Σεπτέμβρη, ο δήμαρχος Ζαχάρως, Π. Χρονόπουλος, δηλώνει ότι θα αναπτυχθούν σε πρώτη φάση 10 μαγαζιά, τα οποία θα νοικιάσει ο δήμος σε ιδιώτες. Στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι η διοίκηση του δήμου (ΠΑΣΟΚ) διεκδικεί το εν λόγω φιλέτο γης, από το 2003. Η τελική συμφωνία που ήρθε με την ΚΕΔ, ήταν τα ενοίκια από την επιχειρηματική δραστηριότητα να πηγαίνουν κατά 75% στο δήμο και κατά το υπόλοιπο 25% στην ΚΕΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προγραμματική αυτή σύμβαση υπογράφτηκε μόλις τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, παρουσία του τότε υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκα.

Η λίμνη Καϊάφα. Το θέαμα αποκαρδιωτικό - ιδιαίτερα σαν αναλογίζεσαι τα σχέδια «αξιοποίησης»
Η λίμνη Καϊάφα. Το θέαμα αποκαρδιωτικό - ιδιαίτερα σαν αναλογίζεσαι τα σχέδια «αξιοποίησης»
Ο «Ρ» επισκέφτηκε την περιοχή, όπου διαπίστωσε πως πρόκειται για μια τεράστια έκταση, η οποία κινδυνεύει άμεσα. Στην παραλία του Μπισχινόκαμπου, μάλιστα - και αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης - «γκρέϊντερ» έχει μπει στο χώρο και κάνει επιχωματώσεις. Τη μέρα που πήγαμε στην περιοχή, το μηχάνημα είχε φύγει, ωστόσο τα «ίχνη» του ήταν προφανή. Με αυτό τον τρόπο, αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι. Οι παραλίες, είναι, ως γνωστόν, η αρχή. Η συνέχεια έπεται με διεκδικήσεις και απαιτήσεις για τα καμένα πια δάση της Ηλείας...

...εδώ και τέσσερα χρόνια

Ωστόσο, τα «μεγαλεπήβολα» δασοκτόνα σχέδια, για την «εκμετάλλευση» ακόμη και περιοχών ιδιαίτερου και σπάνιου φυσικού κάλλους, όπως της λίμνης Καϊάφα, δεν είναι καινούρια. Οι κερδοσκοπικοί σχεδιασμοί, πάνω στα αποκαΐδια, προωθήθηκαν και προωθούνται με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, δύο μόλις 24ωρα πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές στην Ηλεία και ειδικότερα στη Ζαχάρω, όπου βρίσκεται και η λίμνη Καϊάφα, είχαν επισκεφτεί την περιοχή υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου «World Trade Center Croup» και Αμερικανοί επενδυτές, κατόπιν πρόσκλησης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας! Οπως αποκαλύφθηκε, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ...εκμετάλλευση των περιοχών, όπως η κατασκευή μεγάλων τουριστικών μονάδων στον Καϊάφα και στη γύρω περιοχή με γήπεδα γκολφ ή ακόμη και η κατασκευή Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στην Αρχαία Ολυμπία.

Το σύνολο της έκτασης αυτής -2.600 στρέμματα - παραδίδεται, μέσω του δήμου, στους ιδιώτες
Το σύνολο της έκτασης αυτής -2.600 στρέμματα - παραδίδεται, μέσω του δήμου, στους ιδιώτες
Και όλα αυτά, όταν, από το 2003, ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Γεωργακόπουλος είχε παρουσιάσει μελέτη και σχέδιο ανάπτυξης και χωροθέτησης σε έκταση 5.460 στρεμμάτων στην περιοχή Καϊάφα, όπου υπάρχει και το πευκοδάσος Στροφιλιάς 1.500 στρεμμάτων και μια αμμώδης ακτή μήκους 4 χιλιομέτρων. Περιοχές, οι οποίες είναι προστατευόμενες. Ο σχεδιασμός περιλάμβανε την κατασκευή δύο ξενοδοχείων πέντε και τεσσάρων αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 600 κλινών. Το τουριστικό συγκρότημα συνδυαζόταν με κέντρο θαλασσοθεραπείας, γήπεδο γκολφ πίσω από τη λίμνη. Συνολικά, το μέγεθος των οικοδομημάτων ανερχόταν σε 110.000 τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Δ. Γεωργακόπουλο, σε τηλεοπτική εκπομπή, γι' αυτήν την ...επένδυση είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 30 όμιλοι εταιρειών!

ΝΕ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκπέμπουμε SOS!

Ενώ στην περιοχή της Ζαχάρως «Μπισκινόκαμπος» από την περασμένη Τετάρτη ο δήμαρχος της περιοχής, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Π. Χρονόπουλος έχει τοποθετήσει μπουλντόζες να ανοίγουν δρόμο ξεκινώντας ήδη την υλοποίηση της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της ΝΔ μέσω της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου (ΚΕΔ), πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε άλλη περιοχή, του Ξηροχωρίου της Ηλείας σε δασική έκταση. Μέχρι χτες το μεσημέρι η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Την ίδια ώρα μετά το δήμαρχο Ζαχάρως και ο δήμαρχος Σκιλλούντος, του ΠΑΣΟΚ και αυτός, και πρώην πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Ηλείας Σ. Μπαλιώκος, με αίτημά του στην ΚΕΔ διεκδικεί «φιλέτο» από την περιοχή που αποτελεί συνέχεια του Καϊάφα.

Να σταματήσει το έγκλημα

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, καλώντας σε επαγρύπνηση το λαό της περιοχής και σε δράση για να ματαιώσει την υλοποίηση αυτών των σχεδίων,τονίζει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ άνοιξε την όρεξη των αρπακτικών και ως γνωστόν η όρεξη έρχεται... τρώγοντας! Είναι φανερό ότι ο "νέος τύπος ανάπτυξης" της ΝΔ και η «παραγωγική ανασυγκρότηση ΑΕ» του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε εξέλιξη. Ενώ στόχο έχουν: τη συσσώρευση του καπιταλιστικού κέρδους μέσα από την αλλαγή στη χρήση της γης, την εμπορευματοποίηση και την τσιμεντοποίηση του τόπου. Επιβεβαιώνονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές ήταν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, ότι ο Καϊάφας έπρεπε να καεί και προπάντος τον άφησαν (!) να καεί».

«Ο δήμαρχος της Ζαχάρως Π. Χρονόπουλος, συνεχίζει η ανακοίνωση, αντί να στέλνει τις μπουλντόζες για τα αντιπλημμυρικά έργα, κάνει μπίζνες πάνω στα καμένα. Είναι έγκλημα και πρέπει να το πληρώσει! Και αυτός και το σύστημα που τον στηρίζει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ