ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
Το όνειρο της στέγης έγινε εφιάλτης!

Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί εργαζόμενοι που πήραν δάνεια για αγορά σπιτιού βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής, εξαιτίας της κρίσης που έπληξε την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ και επεκτάθηκε στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 δανειολήπτες αντιμετωπίζουν το δίλημμα της κατάσχεσης του σπιτιού τους, ή της πώλησής του σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή αγοράς, για να σωθούν από τα νύχια των τραπεζών. Ετσι τελειώνει το «πάρτι» που έστησαν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, οι τράπεζες και οι κερδοσκόποι - επενδυτές στην αγορά ακινήτων, προκαλώντας τη «φούσκα του Real Estate» και αποκομίζοντας κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και όλα αυτά, φυσικά, με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης Μπους.

Τους μεγαλύτερους κινδύνους αντιμετωπίζουν αυτοί που πήραν δάνειο «μειωμένης εξασφάλισης», δηλαδή χωρίς υποθήκη, ή άλλες εμπράγματες εγγυήσεις, και με ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο. Εννοείται ότι σε τέτοια δάνεια καταφεύγουν οι φτωχότεροι εργαζόμενοι, που δεν έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Το πρόβλημα άρχισε να εμφανίζεται μετά τις επανειλημμένες αυξήσεις επιτοκίων, που είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί δανειολήπτες να αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις για τα δάνεια που πήραν.

Η αδυναμία των δανειοληπτών επηρέασε εκείνες τις τράπεζες και εκείνους τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνταν στα δάνεια «μειωμένης εξασφάλισης». Η χρεοκοπία δύο τραπεζών αυτής της κατηγορίας στις ΗΠΑ ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει το ντόμινο της κρίσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ, αν ένας δανειολήπτης παραλείψει την πληρωμή μιας μηνιαίας δόσης, χάνει το δικαίωμα να ζητήσει βοήθεια από την Ομοσπονδιακή Διεύθυνση Στέγασης για το πρόβλημά του. Υπολογίζεται, λοιπόν, ότι πάνω από το 27% των δανειοληπτών έχουν παραλείψει τουλάχιστον μία δόση. Αυτοί θα δουν τις δόσεις τους για τους επόμενους μήνες να αυξάνουν κατά 26%, ή κατά 400 δολάρια το μήνα!

Η μόνη λύση που τους προσφέρεται για να αποφύγουν την κατάσχεση, είναι να πουλήσουν τα σπίτια τους για να ξεπληρώσουν τις τράπεζες. Ομως, εξαιτίας της κρίσης, η τιμή των ακινήτων έχει πέσει (κατά 3,2% το τελευταίο τρίμηνο) και έτσι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται «εγκλωβισμένοι».

Την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι παρά τη μείωση των επιτοκίων το επόμενο διάστημα θα σημειωθεί αύξηση του αριθμού των κατασχέσεων.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά μετά τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του '30, που η αγορά ακινήτων γνωρίζει τέτοια κρίση. Και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που φοβούνται οι «οικονομικοί αναλυτές» είναι ο κίνδυνος μιας νέας ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ με οδυνηρές συνέπειες για τη διεθνή οικονομία.

Η ομολογία του κ. Γκρίνσπαν

Το 2003 η κυβέρνηση Μπους απέρριπτε μετά βδελυγμίας την κατηγορία ότι η επιδρομή κατά του Ιράκ είχε στόχο μεταξύ άλλων και τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου. Τότε, έλεγαν ότι η επιδρομή γινόταν για τα δήθεν όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ.

«Θλίβομαι που θεωρείται πολιτικά αδόκιμη η παραδοχή που όλοι γνωρίζουν: Ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε κυρίως για το πετρέλαιο»! Αυτά αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Αλαν Γκρίνσπαν, στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο: «Η εποχή της αναστάτωσης. Περιπέτειες σε έναν καινούριο κόσμο».

Η ομολογία αυτή αποκτά ειδικό βάρος, εξαιτίας του προσώπου που ομολογεί. Ο κ. Γκρίνσπαν ήταν και παραμένει κορυφαίος παράγων της πολιτικής ζωής και του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ. Ρεπουμπλικάνος ο ίδιος έμεινε στο τιμόνι της Fed, τόσο με την κυβέρνηση Κλίντον, όσο και με την κυβέρνηση Μπους.

Η αποκάλυψη, από τον κ. Γκρίνσπαν, των πραγματικών λόγων της επιδρομής κατά του Ιράκ προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Οταν του ζητήθηκε από την «Ουάσιγκτον Ποστ» να διευκρινίσει την άποψη που διατυπώνει στο βιβλίο του, δήλωσε: ««Δε λέω ότι ήταν το κίνητρο της κυβέρνησης. Απλά λέω ότι αν κάποιος με ρωτούσε, "είμαστε τυχεροί που ξεφορτωθήκαμε τον Σαντάμ;" θα έλεγα ότι είναι ζωτικής σημασίας».

Στη συνέχεια, μάλιστα, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους έγινε η επιδρομή: «Η άποψή μου είναι ότι ο Σαντάμ, βλέποντας την πάνω από 30 χρόνια ιστορία του, έδινε ξεκάθαρα ενδείξεις ότι θα προχωρούσε στο να ελέγξει τα Στενά του Ορμούζ, όπου υπάρχουν 17 έως 19 εκατ. βαρέλια την ημέρα»... Γι' αυτό λοιπόν έγινε η επιδρομή.

«ΦΟΛΚΣΒΑΓΚΕΝ» - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen» προειδοποίησε την Τετάρτη ότι θα προβεί σε 1.500 απολύσεις στη θυγατρική της στη Νότια Αφρική, εάν η απεργία που έχει παραλύσει το εργοστάσιό της δε σταματήσει «αμέσως». «Είμαστε στο χείλος της καταστροφής», ανέφερε ο Ντέιβιντ Πάουελς, διευθύνων σύμβουλος της «Φολκσβάγκεν» Νότιας Αφρικής, σε γραπτή δήλωσή του, την 6η μέρα της απεργίας για τους μισθούς των εργαζομένων, εξαιτίας της οποίας έχουν παραλύσει τις εργασίες στις μονάδες της εταιρείας.

ΗΠΑ - ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ Ανησυχία στους οικονομικούς αναλυτές, στις ΗΠΑ, προκαλούν τα τελευταία στοιχεία, σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Κυρίως στον τομέα της αγοράς ακινήτων, αλλά και γενικότερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η ανησυχία αυτή εκφράζεται και στο δείκτη Conference Board, ένα δείκτη που μετρά τη γνώμη των ειδικών για τις οικονομικές εξελίξεις. Κατά 0,6% υποχώρησε τον Αύγουστο ο βασικός οικονομικός δείκτης του Conference Board, έναντι αύξησης 0,7% τον Ιούλη. Οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση κατά 0,4%.

ΚΕΡΔΗ Αλώβητη φαίνεται πως βγήκε η «Goldman Sachs» από τη χειρότερη κρίση που έχει πλήξει την πιστωτική αγορά τα τελευταία εννέα χρόνια, καθώς είδε τα κέρδη της να εκτοξεύονται κατά 79% στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Το γεγονός αποδίδεται στην πώληση της ενεργειακής επιχείρησης «Horizon Wind Energy», η οποία έδωσε ώθηση στα έσοδα της επενδυτικής τράπεζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ