Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το όνειρο της στέγης έγινε εφιάλτης!

Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί εργαζόμενοι που πήραν δάνεια για αγορά σπιτιού βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής, εξαιτίας της κρίσης που έπληξε την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ και επεκτάθηκε στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 δανειολήπτες αντιμετωπίζουν το δίλημμα της κατάσχεσης του σπιτιού τους, ή της πώλησής του σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή αγοράς, για να σωθούν από τα νύχια των τραπεζών. Ετσι τελειώνει το «πάρτι» που έστησαν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, οι τράπεζες και οι κερδοσκόποι - επενδυτές στην αγορά ακινήτων, προκαλώντας τη «φούσκα του Real Estate» και αποκομίζοντας κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και όλα αυτά, φυσικά, με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης Μπους.

Τους μεγαλύτερους κινδύνους αντιμετωπίζουν αυτοί που πήραν δάνειο «μειωμένης εξασφάλισης», δηλαδή χωρίς υποθήκη, ή άλλες εμπράγματες εγγυήσεις, και με ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο. Εννοείται ότι σε τέτοια δάνεια καταφεύγουν οι φτωχότεροι εργαζόμενοι, που δεν έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Το πρόβλημα άρχισε να εμφανίζεται μετά τις επανειλημμένες αυξήσεις επιτοκίων, που είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί δανειολήπτες να αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις για τα δάνεια που πήραν.

Η αδυναμία των δανειοληπτών επηρέασε εκείνες τις τράπεζες και εκείνους τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνταν στα δάνεια «μειωμένης εξασφάλισης». Η χρεοκοπία δύο τραπεζών αυτής της κατηγορίας στις ΗΠΑ ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει το ντόμινο της κρίσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ, αν ένας δανειολήπτης παραλείψει την πληρωμή μιας μηνιαίας δόσης, χάνει το δικαίωμα να ζητήσει βοήθεια από την Ομοσπονδιακή Διεύθυνση Στέγασης για το πρόβλημά του. Υπολογίζεται, λοιπόν, ότι πάνω από το 27% των δανειοληπτών έχουν παραλείψει τουλάχιστον μία δόση. Αυτοί θα δουν τις δόσεις τους για τους επόμενους μήνες να αυξάνουν κατά 26%, ή κατά 400 δολάρια το μήνα!

Η μόνη λύση που τους προσφέρεται για να αποφύγουν την κατάσχεση, είναι να πουλήσουν τα σπίτια τους για να ξεπληρώσουν τις τράπεζες. Ομως, εξαιτίας της κρίσης, η τιμή των ακινήτων έχει πέσει (κατά 3,2% το τελευταίο τρίμηνο) και έτσι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται «εγκλωβισμένοι».

Την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι παρά τη μείωση των επιτοκίων το επόμενο διάστημα θα σημειωθεί αύξηση του αριθμού των κατασχέσεων.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά μετά τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του '30, που η αγορά ακινήτων γνωρίζει τέτοια κρίση. Και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που φοβούνται οι «οικονομικοί αναλυτές» είναι ο κίνδυνος μιας νέας ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ με οδυνηρές συνέπειες για τη διεθνή οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ