ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΣΟΚ
Προς τη νέα ηγεσία με την... παλιά αντιλαϊκή πολιτική

Ως αφετηρία «ανασυγκρότησης» του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εμφανίσουν κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις διαδικασίες εκλογής της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που δρομολόγησε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου μετά τη βαριά εκλογική ήττα του κόμματός του.

Μετά την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να ζητήσει «νέα εντολή» από τη βάση του ΠΑΣΟΚ και την άμεση αντίδραση του Ευαγ. Βενιζέλου να δηλώσει «παρών» στις διαδικασίες, ακολούθησαν χτες ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Ευαγ. Βενιζέλος είχαν χτες διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί αν οι δύο θα είναι οι μόνοι που θα διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος, ήδη τα δυο «στρατόπεδα» άρχισαν να μετρούν δυνάμεις.

Μέσα από τις διαδικασίες διαδοχής, επιχειρείται να συγκαλυφτεί ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σήμερα μιλούν για «νέα προγράμματα» και «σοσιαλιστικές θέσεις» είναι αυτοί που έχουν ηγηθεί και στηρίξει τη νεοφιλελεύθερη πορεία του ΠΑΣΟΚ είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σήμερα είναι οι κεντρικοί εκφραστές της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο Γ. Παπανδρέου σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει οι διαδικασίες εκλογής να είναι σύντομες και μέσα στη βδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ώστε, το αργότερο μέχρι τέλος του μήνα, να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ δικαίωμα ψήφου έχουν τόσο τα μέλη όσο και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ που έχουν εγγραφεί στο μητρώο «μελών και φίλων».

Την ίδια στιγμή ο Ευαγ. Βενιζέλος χτες συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι «κ. Σημίτης τίθεται εγγυητής της ενότητας και της δημοκρατικής διαδικασίας για την εκλογή προέδρου». Ο Κ. Σημίτης σε γραπτή δήλωση αναφέρθηκε σε «οδυνηρή ήττα του ΠΑΣΟΚ», τόνισε την ανάγκη για «γρήγορη ανασυγκρότηση» που «θα εξασφαλίσει την επιτυχία στην επόμενη αναμέτρηση». Ο Ευαγ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση με τον Κ. Σημίτη σε μια «αρχηγική» εμφάνιση υποστήριξε: «Οι πρωτοβουλίες μου δεν είναι ατομικές. Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που εναρμονίζεται και συζητά σε βάθος για τους πολιτικούς όρους ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ», μάλιστα ο ίδιος που μέχρι χτες στήριζε και ψήφιζε τις ίδιες πολιτικές θέσεις με τον Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι «εκφράζει ένα ρεύμα ιδεών», ενώ έσπευσε να αποκλείσει τη «διάσπαση» του ΠΑΣΟΚ.

Η συνάντηση Βενιζέλου - Σημίτη, «πυροδότησε» κύμα δηλώσεων στελεχών του «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ζητούσαν επιτακτικά την «αλλαγή σελίδας». Η Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «τα πάντα είναι ανοιχτά», ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε: «Η ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα είναι επιβεβλημένη, θα στηρίξω την προσπάθεια ανασυγκρότησης». Από την πλευρά του ο βουλευτής Β' Αθήνας Α. Λοβέρδος σε γραπτή δήλωσή του σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αλλαγές. Για αλλαγές που θα γίνουν αμέσως» και σημείωσε ότι «στην κατεύθυνση αυτή, με καλύπτει απόλυτα η χτεσινή δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου».

Ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Π. Ευθυμίου υποστήριξαν ότι πρέπει να προηγηθεί ένα «συνέδριο πραγματικής επανίδρυσης» και μετά να ακολουθήσει η εκλογή του νέου προέδρου. Ο Κ. Σκανδαλίδης πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν να επαναληφθούν οι διαδικασίες του 2004, που ξεκίνησαν ως απαρχή ελπίδας και κατέληξαν ως απαρχή δεινών για την παράταξη».

Χτες υπέρ του Ευαγ. Βενιζέλου τάχτηκαν μια σειρά από ακαδημαϊκοί, συγκεκριμένα οι: Γ. Γραμματικάκης, Γ. Κουκιάδης, Αδ. Πεπελάσης, Μ. Σταθόπουλους, Δ. Τσάτσος, Κ. Τσουκαλάς. Δ. Φατούρος.

Περίεργη αίσθηση προκάλεσε ότι χτες τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί παρουσίασαν δημοσκοπήσεις, στις οποίες εμφανιζόταν ο Ευαγ. Βενιζέλος ως ο «καταλληλότερος» για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όταν την ίδια στιγμή η βάση του ΠΑΣΟΚ απέχει από κάθε εσωκομματική διαδικασία, αφού τα νήματα κινούν η ηγεσία και οι ηγετικές ομάδες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θέμα πολιτικής και όχι προσώπων

Η εσωκομματική θύελλα που ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ λίγες μόνο ώρες μετά την εκλογική ήττα, αρχικά με την αμφισβήτηση του Γ. Παπανδρέου και με ραγδαίους ρυθμούς κατέληξε ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να ζητάει νέα εντολή από τη βάση και ο Ευάγ. Βενιζέλος να διεκδικεί την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αντικατοπτρίζει τη βαθιά πολιτική κρίση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ, σαν έτερος πυλώνας του δικομματικού συστήματος εναλλαγής στην εξουσία, καλείται για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία να μείνει μακριά από τις κυβερνητικές θέσεις και να ...αντιπολιτευτεί μια κυβέρνηση με την οποία συμπλέει σε όλους τους στρατηγικούς πολιτικούς σχεδιασμούς. Το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να δημιουργήσει διαχωριστικές πολιτικές γραμμές απέναντι στη ΝΔ, αφού υπηρετεί τα ίδια ταξικά συμφέροντα με τη σημερινή κυβέρνηση. Μπροστά στα αδιέξοδα που γεννιούνται από την κοινή αντιλαϊκή τους πορεία, τα δυο κόμματα εξουσίας στις ήττες τους δεν μπορούν να αναζητήσουν τα αίτια στις πολιτικές τους θέσεις, αλλά στα πρόσωπα των αρχηγών τους.

Ηδη μέσα στο ΠΑΣΟΚ δημιουργούνται εσωκομματικά μπλοκ που σπεύδουν να στηρίξουν τους υποψηφίους και επιχειρούν να μοιράσουν τη βάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε στρατόπεδα, με μοναδικό κριτήριο το πρόσωπο που θα ηγηθεί την επόμενη μέρα. Πίσω από αυτές τις διαδικασίες και κινήσεις, τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να κρύψουν ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ενώ σήμερα μιλούν για την ανάγκη «αλλαγής» του κόμματός τους και κάνουν λόγο για «νέες θέσεις», είναι αυτοί που το Μάρτη του 2007 ψήφισαν ομόφωνα το αντιδραστικό και αντιλαϊκό «κυβερνητικό πρόγραμμα» του ΠΑΣΟΚ.

Ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού και επιχειρώντας να χειραγωγήσουν τα λαϊκά στρώματα που βρίσκονται στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, βουλευτές και κομματικά στελέχη υποστηρίζουν ότι από τις εσωκομματικές διαδικασίες δε θα κριθούν μόνο τα «πρόσωπα», αλλά και οι «πολιτικές θέσεις» που ο καθένας πρεσβεύει... Προσπαθούν να συγκαλύψουν ότι ομόφωνα όλοι αυτοί που σήμερα μοιράζονται σε «στρατόπεδα», μέχρι χτες ψήφισαν για να εφαρμόσουν, αν γίνουν κυβέρνηση, την «παράταση του εργάσιμου βίου», την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας.

Βέβαια, όλα αυτά θα «θαφτούν» και, με τη βοήθεια των συγκροτημάτων στο χώρο του Τύπου, θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί η εκλογή του νέου αρχηγού σαν η αφετηρία για τη «νέα πορεία» του ΠΑΣΟΚ. Η άρχουσα τάξη διέγνωσε ότι το δικομματικό σύστημα «μπάζει νερά», αφού ένα τμήμα των λαϊκών στρωμάτων έκανε το βήμα και στην κάλπη καταδίκασε τα «δίδυμά» της. Η ίδια επιχείρηση στήθηκε και πριν από 3,5 χρόνια όταν ο Γ. Παπανδρέου υποσχόταν τη «νέα αλλαγή». Σήμερα μπορεί ο πρωταγωνιστής να παραμείνει ο ίδιος ή το χρίσμα να το πάρει ο Ευάγ. Βενιζέλος που θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν τον ελληνικό λαό με το πλαστό σύνθημα της επανίδρυσης της ...«Αριστερής Προοδευτικής Παράταξης». Ο ελληνικός λαός και κυρίως ο λαϊκός κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα των προσώπων και των «ηγετών», αφού οι αντιλαϊκές πολιτικές θέσεις είναι δρομολογημένες και περιμένουν αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ για να τις υπερασπιστεί...


Π. Θ.

ΑΚΕΛ
Εγγύηση ενότητας ο Δ. Χριστόφιας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ξεκάθαρη θέση ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, για το θέμα της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα και με δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Νίκου Κατσουρίδη, σε εφημερίδες το Σαββατοκύριακο, μετά και τις θέσεις του πρώτου στη διακαναλική συνέντευξη της περασμένης Τρίτης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Ν. Κατσουρίδης, υπογράμμισε την ανάγκη να «ξεκαθαρίσει τη θέση του», καθώς, κατά τη συνέντευξή του, έθεσε τη σημασία της διζωνικότητας υπό αίρεση, λέγοντας ότι διζωνικότητα δεν εννοείται ο διαχωρισμός της Κύπρου σε δύο καθαρά εθνικές περιοχές. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ είπε ότι ο Τ. Παπαδόπουλος θα μπορούσε να μην έχει προχωρήσει στο δημοψήφισμα το 2004, δεδομένου ότι συμφωνημένη λύση δεν υπήρχε λόγω της πλευράς του ψευδοκράτους.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δημοσιοποίησε απόφαση του κόμματος, ο ΓΓ, Δημήτρης Χριστόφιας, να παραμείνει μόνο για μία θητεία στο προεδρικό αξίωμα, όπως επιβάλλεται από τη θέση για εκσυγχρονισμό και ανανέωση στην πολιτική ζωή. Βάσει της θέσης του ΑΚΕΛ για «αφυπηρέτηση» των στελεχών του στα 65, ο Δ. Χριστόφιας θα πρέπει να αποσυρθεί.

Παράλληλα, ο Α. Κυπριανού κατέκρινε τις προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων, ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αν εκλεγεί στο προεδρικό αξίωμα, θα έχει λιγότερες αντιστάσεις από το σημερινό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας τα επιχειρήματα αυτά αναληθή και σημειώνοντας ότι ο Δ. Χριστόφιας αποτελεί εγγύηση ενότητας «για την ανάληψη πρωτοβουλιών, δίκαιη λύση, κοινωνική ευαισθησία και ανανέωση του πολιτικού συστήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ