ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
30ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
Εναρξη με τον απόηχο των εκλογών

Του συνεργάτη μας ΓΙΑΝΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ.--

Την έναρξη του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, κήρυξε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Αντώνης Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι γιορτάζει τα 30 χρόνια του. Στην ομιλία του τόνισε την προσπάθεια των πρωτεργατών του Φεστιβάλ, του Αλέξη Δερμεντζόγλου, του Θωμά Γεωργόπουλου και της τότε Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας. Ενα αφιέρωμα στις βραβευμένες ταινίες θα υπενθυμίζει τα 30χρονά του.

Βέβαια, το Φεστιβάλ γίνεται στον απόηχο των εκλογών, χωρίς, όμως, να έχουν επηρεαστεί οι διεργασίες του. Η πολιτική, όμως, έδωσε το δικό της τόνο, στην τελετή έναρξης. Αναφέρθηκε το κλείσιμο του κινηματογράφου «Αστέρια», διαπιστώθηκε η έλλειψη χώρων για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ και σημειώθηκε από τον δήμαρχο και πρόεδρο του Φεστιβάλ, ότι πρέπει να επισπευστούν οι εργασίες για τη διαμόρφωση της καπναποθήκης Περδίκα, να δοθεί ένα γενναίο ποσό, πράγμα που σημαίνει ότι ούτε το 2008 θα έχουμε αυτή την αίθουσα!

Παρουσιάστηκαν οι κριτικές επιτροπές του Διεθνούς και του Εθνικού Τμήματος, όπως και του «digi2007», του νέου, από φέτος, ψηφιακού τμήματος, προβλήθηκαν μερικές βραβευμένες ταινίες σε παλιότερες διοργανώσεις, τιμήθηκαν οι γενικοί διευθυντές του ΥΠΠΟ, οι οποίοι βοήθησαν το Φεστιβάλ. Σήμερα, λοιπόν, ξεκινούν οι προβολές και οι παράλληλες εκδηλώσεις, τις οποίες θα παρουσιάσουμε συνοπτικά στη διάρκεια αυτής της βδομάδας και αναλυτικότερα μετά τη λήξη του Φεστιβάλ, σε κυριακάτικο φύλλο.

Αφιέρωμα στον Ισπανικό Κινηματογράφο

Από το ντοκιμαντέρ «Αόρατοι»
Από το ντοκιμαντέρ «Αόρατοι»
Μεγάλο αφιέρωμα στο σύγχρονο Ισπανικό Κινηματογράφο διοργανώνει το 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, από 16 - 25/11.

Θα προβληθούν 18 ταινίες μυθοπλασίας και 1 ντοκιμαντέρ, παραγωγής από το 2003 έως το 2007. Οι Ισπανοί δημιουργοί που θα παραβρεθούν στο Φεστιβάλ, θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους, θα συνομιλήσουν με το κοινό, θα δώσουν σεμινάρια και θα συμμετάσχουν σε ανοιχτές συζητήσεις με θέμα τον Ισπανικό Κινηματογράφο.

Μεταξύ άλλων, έχει προσκληθεί και ο πολυβραβευμένος ηθοποιός Χαβιέ Μπαρντέμ, ο οποίος έχει αναλάβει την παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Invisibles» («Αόρατοι»), που θα προβληθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος. Το ντοκιμαντέρ συγκεντρώνει τις υπογραφές πέντε αναγνωρισμένων σκηνοθετών: Μαριάνο Μπαρόζο, Ιζαμπέλ Κοϊξέ, Βιμ Βέντερς, Χαβιέρ Κορκουέρα, Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα, οι οποίοι επέλεξαν να αφηγηθούν τις ιστορίες «άμοιρων» ανθρώπων, οι οποίοι περνούν όλη τη ζωή τους στη «σκιά του κόσμου».

Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν είναι και η ταινία του Αλμπέρ Σέρα «Honor de Cavalleria», ελεύθερη διασκευή του «Δον Κιχώτη», με επιρροές από το κινηματογραφικό σύμπαν του Μπρεσόν και του Οζου. Ο δημιουργός εμπνέεται από το σινεμά κορυφαίων κινηματογραφιστών και διεισδύει στην ουσία του αριστουργήματος του Θερβάντες, ακολουθώντας τα ίχνη των δυο κεντρικών ηρώων, του Δον Κιχώτη και του πιστού συντρόφου του, Σάντσο Πάντσα.

Δύο νέοι δημιουργοί συμμετέχουν στο αφιέρωμα με τις πρώτες μεγάλου μήκους ταινίες τους: Ο Ράφα Κορτές παρουσιάζει την ταινία «Yo» (βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ) και ο Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα την ταινία «El orfanato», την παραγωγή της οποίας έχει αναλάβει ο πολυβραβευμένος παραγωγός και σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο.

Το αφιέρωμα, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο «Θερβάντες», την πρεσβεία της Ισπανίας και το ισπανικό υπουργείο Πολιτισμού, θα συνοδεύεται από ειδική έκδοση, σε επιμέλεια του «Cahiers du Cinema Espana» (περιοδικό «Καγιέ ντε Σινεμά»).

Φθινόπωρο με εκθέσεις

«Κληρονομιές», έργο της Μαριλένας Ζαμπούρα
«Κληρονομιές», έργο της Μαριλένας Ζαμπούρα
«Διαστάσεις ιδιωτικού χώρου και Αισώπου μύθοι» τιτλοφορείται η έκθεση της Μαριλένας Ζαμπούρα, από τις 27/9 (8 μ.μ.) στην γκαλερί «Thanasis Frissiras» (Κριεζώτου 7).

«Ιχνη» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας του Βασίλη Γόνη, (έως 6/10) στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλατεία Βικτορίας). Παρουσιάζονται φωτογραφίες ασπρόμαυρες με αστικά τοπία και έγχρωμες από τη φύση, μερικές με διακριτική ανθρώπινη παρουσία.

Ατομική έκθεση ζωγραφικής παρουσιάζει (25/9 - 13/10) ο Παναγιώτης Τούντας στο «Ατριον» (Θεσσαλονίκη, Τσιμισκή 94). Μέσα σε μπλε και χρυσαφί φόντα, παρουσιάζονται παραθαλάσσια τοπία. Η έκθεση εντάσσεται στην 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), παρουσιάζεται (18/9 - 5/10) έκθεση ζωγραφικής σε μετάξι της Maria Evgenia Rivera με τίτλο: «Το χρώμα του μεταξιού».

Επιλογή έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από τη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε ενότητες, περιλαμβάνει η έκθεση, που παρουσιάζεται από 26/9 σε τέσσερις αθηναϊκούς χώρους (Μουσείο Μπενάκη, Ζάππειο Μέγαρο, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Μουσείο Αλεξ Μυλωνά). Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη εκτίθενται φωτογραφίες και χαρακτικά της μόνιμης συλλογής του ΜΜΣΤ. Το Φλεβάρη 2008 η έκθεση θα μεταφερθεί στο χώρο του μουσείου, στη Θεσσαλονίκη.

«Ηλέκτρα» σε Κορέα - ΗΠΑ

Η διεθνής σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ταξιδεύει σχεδόν κάθε χρόνο, προβάλλοντας το αρχαίο δράμα, εκτός Ελλάδας. Φέτος μετά από 18 παραστάσεις στην Ελλάδα, θα παρουσιάσει (21-22/9) στο Εθνικό Θέατρο Κορέας (Σεούλ) τη φετινή πολυσυζητημένη παράστασή του με τη σοφόκλεια «Ηλέκτρα», σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν. Η παράσταση θα φιλοξενηθεί και στο «City Center Theatre» της Νέας Υόρκης (10-14/10). Σημειώνουμε, όμως, ότι η «Ηλέκτρα» θα παιχτεί για δύο ακόμη βράδια στη χώρα μας. Συγκεκριμένα στις 28 Σεπτέμβρη στην Κέρκυρα (εγκαινιάζοντας το θέατρο «Νίκος Κούρκουλος») και στις 3 Οκτώβρη, στο θέατρο «Πέτρα», στην Πετρούπολη. Τα έσοδα αυτής της παράστασης θα διατεθούν στους πληγέντες από τις πυρκαγιές.

Αναβλήθηκε το ξεπούλημα

Αναβλήθηκε για τις 4/10 το ξεπούλημα από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου του χώρου όπου στεγάζεται το θέατρο «Βαφείο», που είχε οριστεί για χτες.

Παρότι το θέατρο είναι μόλις 140 τ.μ. έχει σημαντική αξία, γιατί αποτελεί τμήμα του βαφείου - φινιριστηρίου της οικογένειας Σικ, ιδρυμένο το 1885, άρα, εκτός από την έξωση ενός θιάσου, η δημοπρασία ανοίγει και το δρόμο της κατεδάφισης ή της εμπορευματοποίησης ενός κτιρίου, που, καθώς εμπίπτει στην αρχαιολογική νομοθεσία, έπρεπε να έχει προστατευτεί από το κράτος.

Ο κίνδυνος, λοιπόν, παραμένει, επόμενα και η επαγρύπνηση των δημιουργών του θεάτρου και όσων συμπαραστάθηκαν για τη σωτηρία του. Δεδομένου ότι η αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΠΟ από μια κυβέρνηση που, όπως και η προηγούμενη, έχει δηλωμένο στόχο την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, καθιστά μονόδρομο τον αγώνα και στην περίπτωση του «Βαφείου».

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Μνήμη και Μικρασιατική καταστροφή

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας, σε συνεργασία με τους προσφυγικούς συλλόγους της πόλης για τα 85 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, σήμερα (8.30μμ) στο δημαρχείο (Π. Τσαλδάρη 10) θα δοθεί διάλεξη της φιλολόγου, υποψήφιας δρ. Ιστορίας, Δώρας Μόσχου, με θέμα «Η Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή. Ενας ελληνικός δρόμος για την πρωταρχική συσσώρευση», θέμα πολύ επίκαιρο και όσον αφορά τις διάφορες απόψεις περί του βιβλίου της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού.

Αύριο (7.30μμ) θα γίνει λαμπαδηδρομία, από την πλατεία Δημοκρατίας μέχρι την πλατεία Αγ. Νικολάου.

Την Παρασκευή (21/9, 8.30μμ) στο Δημοτικό Κηποθέατρο (Κύπρου και Προύσσης) θα παρουσιαστεί το βιβλίο των Νέαρχου Γεωργιάδη - Τάνιας Ραχματούλινα «Κώστας Παπαδόπουλος: Ο Παγκανίνι του μπουζουκιού» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»). Θα μιλήσει ο Στέλιος Ελληνιάδης. Θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κύπρου, Γιώργος Γεωργής. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Κώστα Παπαδόπουλο και την ορχήστρα του. Είσοδος ελεύθερη.

Δε θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες παραστάσεις (20-23/9) των Ρώσικων Μπαλέτων στο «Παλλάς». Την προσωρινή αναστολή τους αποφάσισε η διοργανώτρια εταιρεία, για λόγους ανωτέρας βίας (3 από τους 12 κορυφαίους σολίστ δεν μπορούσαν να συμμετέχουν). Η εξαργύρωση των εισιτηρίων θα γίνεται από 24/9 μέχρι 5/10, από 12 μ.- 8 μ.μ. στο θέατρο «Παλλάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ