ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Καλωσόρισμα - πρόσκληση στη συνέχιση του αγώνα
  • Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται στις 28 Σεπτέμβρη οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ
  • Να γίνουν από την πρώτη στιγμή πρωταγωνιστές στις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, καλεί τους νέους φοιτητές και σπουδαστές η ΠΚΣ

Κάλεσμα στους πρωτοετείς φοιτητές να γίνουν πρωταγωνιστές στη διεκδίκηση των αναγκών και των δικαιωμάτων τους απευθύνει η ΠΚΣ
Κάλεσμα στους πρωτοετείς φοιτητές να γίνουν πρωταγωνιστές στη διεκδίκηση των αναγκών και των δικαιωμάτων τους απευθύνει η ΠΚΣ
«Καλωσόρισες στη σχολή! Μετά τον αφάνταστο Γολγοθά των εξετάσεων και του τρεξίματος ανοίγεις ένα νέο κεφάλαιο. Σε καλούμε τα χρόνια που έρχονται να τα αξιοποιήσεις όσο πιο καλά μπορείς γι' αυτά που θέλεις. Μπορείς και πρέπει να παλέψεις για να κατακτήσεις την επιστημονική γνώση, να γνωρίσεις την επιστήμη σου. Να παλέψεις για να αποκτήσεις ένα πτυχίο που θα σε βοηθήσει αύριο - μεθαύριο να διεκδικήσεις δουλιά με δικαιώματα στο αντικείμενό σου».

Το παραπάνω κάλεσμα απευθύνει στους πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές, που από χτες και μέχρι και τις 28 Σεπτέμβρη εγγράφονται στις σχολές που πέτυχαν, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ).

Σε ανακοίνωσή της προς τους νέους φοιτητές και σπουδαστές, η ΠΚΣ αναφέρεται στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των περασμένων χρόνων, σημειώνοντας ότι «αυτός ο αγώνας που κράτησε για μήνες ήταν και είναι δικός σου αγώνας! Γιατί η κατάργηση του άρθρου 16 που σταματήσαμε θα σημάνει την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, θα ιδιωτικοποιήσει τα δημόσια πανεπιστήμια. Γιατί ο νόμος πλαίσιο όχι τυχαία έμεινε στα μυαλά όλων ως νόμος έκτρωμα που φέρνει ταξικούς φραγμούς και μορφωτική υποβάθμιση στις σπουδές. Για μήνες απαιτήσαμε πολύμορφα και μαζικά δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία και όχι πιστοποιητικά. Απαιτήσαμε κάθε φοιτητής να μπορεί να σπουδάζει απρόσκοπτα και να αποχτάει ολόπλευρη επιστημονική γνώση».

«Αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και με τη δική σου συμμετοχή. Γίνε λοιπόν από την πρώτη στιγμή πρωταγωνιστής, στις ανάγκες και τα δικαιώματά σου. Ερχόμενος στη σχολή σου γίνεσαι κομμάτι του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος», επισημαίνει η ΠΚΣ.

«Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας είναι εδώ και αποτελείται από φοιτητές και σπουδαστές, όπως και εσύ, που δε στριμώχνονται στα μέτρα που τους στριμώχνουν τη ζωή», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Γι' αυτό και παλεύουμε για ένα φοιτητικό κίνημα που θα είναι ισχυρό και μαζικό. Διεκδικητικό και ασυμβίβαστο στις ανάγκες μας. Εχουμε σταθερό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στην πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που επιτίθεται στο δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη δουλιά, που κάνει τη ζωή μας λάστιχο. Αντιστεκόμαστε στην υποκουλτούρα και τα διάφορα σκουπίδια που μας σερβίρουν και φτιάχνουμε πολιτιστικές και αθλητικές ομάδες, ενισχύοντας την ερασιτεχνική δημιουργία. Διακηρύσσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και παλεύουμε μαζί με τους νέους και τους λαούς που αντιστέκονται σε όλο τον κόσμο, ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό», τονίζει η ΠΚΣ.

Και καλεί τους πρωτοετείς να γυρίσουν την πλάτη στη ΔΑΠ, την ΠΑΣΠ και τους συνοδοιπόρους τους και από την πρώτη στιγμή να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους: «Για δωρεάν σπουδές. Ούτε ευρώ από την τσέπη μας για το δικαίωμά μας στη μόρφωση. Δωρεάν συγγράμματα, σίτιση, στέγαση, αναλώσιμα για όλους. Για να αποτρέψουμε την εφαρμογή του νόμου πλαίσιο, της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης των σπουδών».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Καθησυχάζει για το νερό - δηλητήριο!

Το υπουργείο σε εγκύκλιο αναφέρει ότι όλα τα δείγματα από τη Θήβα θεωρούνται «κατάλληλα προς πόση», αν και έχουν βρεθεί τοξικές ουσίες...

Εγκύκλιο - πρόκληση για την υγεία των κατοίκων εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο Υγείας σχετικά με το εξασθενές χρώμιο που ανιχνεύτηκε στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής της Θήβας. Εγκύκλιος που επιχειρεί να «καθησυχάσει» τους κατοίκους, παρά τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν, όπως προκύπτει από επιστημονικές μελέτες. Ετσι, η δημοτική αρχή Θήβας, με δελτίο Τύπου, αναφέρει ότι όλα τα δείγματα «θεωρούνται κατάλληλα προς πόση».

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του Σεπτέμβρη ανιχνεύτηκε στον υδροφόρο ορίζοντα της Θήβας ολικό χρώμιο μεταξύ 14 και 30 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο, δηλαδή χαμηλότερα από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο. Ωστόσο, οι τιμές του εξασθενούς χρωμίου - ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο - κυμαίνονται μεταξύ 12 και 14 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο. Παρ' όλα αυτά, το νερό χαρακτηρίζεται «κατάλληλο προς πόση»! Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας «δεν προτείνει σχετική τιμή αποκλειστικά για το εξασθενές χρώμιο, αλλά προτείνει το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο για το συνολικό χρώμιο».

«Στην ΕΕ το εξασθενές χρώμιο είναι αναγνωρισμένο και καταχωρημένο σαν καρκινογενετικό - μεταλλαξιογόνο - στοιχείο που επιδρά στην αναπαραγωγή. Και αυτό δεν το αμφισβητεί καμιά σχετική μελέτη και καμιά Οδηγία της ΕΕ», είπε στον «Ρ» ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός, χημικός μηχανικός.

Εξαιρετικά επικίνδυνο το εξασθενές χρώμιο

Ο Μπάμπης Ζιώγας, υγιεινολόγος μηχανικός, είπε στον «Ρ» ότι, σύμφωνα με την ΚΥΑ 114218/97 για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, το εξασθενές χρώμιο αντιμετωπίζεται ως πολύ πιο επικίνδυνο στοιχείο από το σύνηθες χρώμιο (τρισθενές). «Πιο συγκεκριμένα, στον πίνακα με τίτλο Οριακές Τιμές Συγκέντρωσης Βαρέων Μετάλλων, για το κόμποστ ("λίπασμα") που παράγεται από το οργανικό μέρος των οικιακών απορριμμάτων, ορίζει για το τρισθενές χρώμιο οριακή τιμή συγκέντρωσης τα 500 μιλιγκράμ ανά χιλιόγραμμο ξηράς ουσίας, ενώ για το εξασθενές χρώμιο προβλέπει οριακή τιμή 10 μιλιγκράμ ανά χιλιόγραμμο, δηλαδή 50 φορές μικρότερη».

Συνεπώς, αν για μια ουσία που δεν εισέρχεται απευθείας στον οργανισμό του ανθρώπου, αλλά μέσω της τροφικής αλυσίδας, το εξασθενές χρώμιο αντιμετωπίζεται ως 50 φορές πιο επικίνδυνο, τότε εύλογο είναι ότι στο πόσιμο νερό, το οποίο εισέρχεται απευθείας στον ανθρώπινο οργανισμό, η επικινδυνότητα να πολλαπλασιάζεται. «Πρακτικά, επομένως, η περιεκτικότητα του εξασθενούς χρωμίου πρέπει να είναι μηδενική», κατέληξε.

Οινόφυτα: Να διακοπεί η παροχή νερού

Την ίδια εγκύκλιο έστειλε το υπουργείο Υγείας (12/9/2007) - μεταξύ άλλων - και στο Δήμο Οινοφύτων, με την επισήμανση ότι «οποιαδήποτε υπέρβαση της τιμής του συνολικού χρωμίου πρέπει να ανακοινώνεται από τους υπευθύνους ύδρευσης (ΟΤΑ, ΔΕΥΑ κλπ.) στο κοινό, να διακόπτεται (υπό προϋποθέσεις) η παροχή νερού και να αναλαμβάνονται αμέσως επανορθωτικές ενέργειες αποκατάστασης του προβλήματος».

Ο Θ. Παντελόγλου, αναδεικνύοντας τις πολιτικές ευθύνες, τόνισε: «Το ολικό χρώμιο έχει μετρηθεί από το 2004 στο πόσιμο νερό των Οινοφύτων (αναλύσεις ΓΧΚ Νοέμβρης 2004) και το γνωρίζει από το 2004 το υπουργείο Υγείας μέσω της σχετικής αλληλογραφίας. Τότε, γιατί δεν κινητοποιήθηκε από τότε και δεν έλαβε τα μέτρα προστασίας όπως επιβάλλεται, όπως ζητούσε γραπτά το Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος από τότε για τη δημόσια υγεία;».

Και συνεχίζει: «Στην ΕΕ εφαρμόζοντας την Αρχή της Πρόληψης για να προλάβουν την κατεστραμμένη από χρόνια τοξίνωση υγεία ανθρώπων έπρεπε να έχουν κινητοποιηθεί για το μολυσμένο νερό, το τοξινωμένο περιβάλλον, τον τοξινωμένο χώρο εργασίας ανθρώπων, του τόπου όπου ζουν και δουλεύουν άνθρωποι, και όχι να συμπληρώνουν χαρτιά από την πολυθρόνα τους».

Νέα υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιά

H Ντίνα Μπέη εκλέχτηκε νέα υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιά, σε ψηφοφορία που διεξήχθη ανάμεσα στα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης του ΠΑΣΟΚ, το περασμένο Σάββατο. Θυμίζουμε ότι υπερνομάρχης ήταν η Φ. Γεννηματά, η οποία παραιτήθηκε από το αξίωμά της για να μετέχει στις βουλευτικές εκλογές, υποψηφιότητα που τελικά απερρίφθη, λόγω κωλύματος.

ΠΕΡΤΟΥΛΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Φωτιά στο ελατόδασος

Το ελατόδασος στο Περτούλι Τρικάλων, ένα από τα πιο όμορφα στη χώρα μας, κινδύνεψε χτες από πυρκαγιά, που ευτυχώς γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο. Το κακό, αποφεύχθηκε, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και στην καθοριστική συμβολή των κατοίκων της περιοχής. Η φωτιά, στον Κόζιακα εκδηλώθηκε, στη 1.30 το μεσημέρι, ανάμεσα στο Περτούλι και την Τύρνα, κοντά στο δάσος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Πολλοί κάτοικοι κατήγγειλαν ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς η φωτιά ξέσπασε, ταυτόχρονα, σε δυο με τρία διαφορετικά σημεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια πολλοί είναι οι «αετονύχηδες» του μεγάλου κεφαλαίου που ορέγονται τον ορεινό Κόζιακα για να τον εκμεταλλευτούν και να πλουτίσουν και, μάλιστα, έχουν κάνει κατά καιρούς και διάφορες «κρούσεις» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στα κερδοσκοπικά σχέδια σε βάρος του φυσικού πλούτου του Κόζιακα αναφέρθηκε και ο Δ. Αρμάγος, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Τρικάλων του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της οποίας βρέθηκε κοντά στο σημείο όπου μαινόταν η πυρκαγιά. Κάλεσε, δε, το λαό των Τρικάλων να είναι σε συνεχή επιφυλακή και επαγρύπνηση για να τα αποτρέψουν.

Νεκρά πουλιά στη λίμνη Κορώνεια

Περισσότερα από 200 πουλιά βρέθηκαν νεκρά τις τελευταίες μέρες στη λίμνη Κορώνεια. Πρόκειται κυρίως για φοινικόπτερα, αβοκέτες, πάπιες και γλάρους. Επιστήμονες και οικολογικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους ότι πρόκειται μόνο για την αρχή και ότι θα υπάρξει επανάληψη της οικολογικής καταστροφής του 2004, καθώς κανένα ουσιαστικό μέτρο για προστασία του βιότοπου δεν παίρνεται από πλευράς Πολιτείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ