ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ
Η απάντηση της εργατιάς

Να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, να βρεθούν στο προσκήνιο οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

Καμιά αναμονή! Ολοι στη μάχη!
Καμιά αναμονή! Ολοι στη μάχη!
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, δίνει μια πρώτη, άμεση απάντηση στις αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με τη διοργάνωση συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα, την Τετάρτη 7 Νοέμβρη. Πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, όχι μόνο για να αναπτυχθεί μια αποτελεσματική άμυνα απέναντι στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Αλλά και για να κάνει η εργατική τάξη ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της αντεπίθεσης. Με αιτήματα και στόχους πάλης που απαντάνε στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας, όπως αυτές διαμορφώνονται από το σημερινό επίπεδο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Μόνο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει πλαίσιο και γραμμή στρατηγικής αντιπαράθεσης και ρήξης με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Γι' αυτό και είναι η μόνη δύναμη που μπορεί με αποτελεσματικότητα να αντιπαλέψει την πολιτική τους. Να δώσει στο εργατικό κίνημα τα χαρακτηριστικά εκείνα που είναι αναγκαία για να αντιστοιχηθούν τα αιτήματα, η δράση και η μαχητικότητά του με το μέγεθος της επίθεσης που δέχονται σήμερα στο σύνολό τους τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να προωθήσει την κοινή πάλη με τη φτωχή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους, που μπορεί να πολλαπλασιάσει τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα της πάλης.

Μαζικοί ταξικοί αγώνες

Σ' αυτή την κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα θα δώσουν το επόμενο διάστημα όλες τους τις δυνάμεις για την ανάπτυξη μαζικών αγώνων, καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν για:

1. Να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Κάθε κυβερνητική θητεία, ανεξάρτητα αν είναι του ενός ή του άλλου κόμματος, είναι χειρότερη, πιο επιθετική από την προηγούμενη. Προσθέτει νέα βάρη στην εργατική λαϊκή οικογένεια, επιδεινώνει τους όρους ζωής και εργασίας. Την ίδια ακριβώς στόχευση έχουν και τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα: Να κάνουν ακόμα χειρότερους τους όρους με τους οποίους η εργατική τάξη - και κύρια οι νέοι εργατοϋπάλληλοι - πουλάει τη δύναμή της. Επιδιώκουν το κεφάλαιο να αυξήσει τα περιθώρια της κερδοφορίας του, από την ταυτόχρονη μείωση αυτού που ονομάζει «μισθολογικό» και μη «μισθολογικό κόστος». Προωθούν τον αποχαρακτηρισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών, το πετσόκομμα των αναπηρικών και των λεγόμενων πρόωρων συντάξεων (η καθιέρωση των οποίων αποτελεί κατάκτηση του εργατικού κινήματος και αντανακλά συγκεκριμένες και πραγματικές ανάγκες) για να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να μειώσουν τις συντάξεις. Για τον ίδιο λόγο θέλουν την ενοποίηση των Ταμείων. Καθιερώνουν τη λεγόμενη εθνική σύνταξη για να διευκολύνουν τα σχέδια δημιουργίας ενός συστήματος τριών πυλώνων, όπου τον κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής σύνταξης θα παίζουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τα ανταποδοτικά ασφαλιστικά ταμεία. Κανένα από αυτά τα σχέδια δεν πρέπει να περάσει. Κανένα νέο βάρος δεν πρέπει να φορτωθεί στις πλάτες των εργαζόμενων, που είναι οι μόνοι που δε χρωστάνε τίποτα για την Κοινωνική Ασφάλιση.

2. Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κανένας αγώνας δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός αν δε βάζει ολοκληρωμένα το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αν δεν αποκαλύπτει τους πραγματικούς υπεύθυνους, αν δε στοχοποιεί και δεν αντιπαλεύει τις πολιτικές τους. Και στο ζήτημα του Ασφαλιστικού, η σημερινή δεινή για τους εργαζόμενους πραγματικότητα προέκυψε κύρια από την αντιασφαλιστική νομοθεσία της τελευταίας 15ετίας. Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όσο βρίσκεται σε ισχύ ο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, που αντικειμενικά επιδείνωσε τους όρους ασφάλισης και συνταξιοδότησης για το σύνολο των ασφαλισμένων και σήμερα αποτελεί τη βάση της νέας επίθεσης. Ακόμα και η απόκρουση των νέων μέτρων που σχεδιάζει η ΝΔ, βάζει επιτακτικά την ανάγκη κατάργησης στην πράξη του νόμου Ρέππα. Αφού στην πλειοψηφία τους οι προωθούμενες αλλαγές περιγράφονται σ' αυτόν ακριβώς το νόμο του ΠΑΣΟΚ. Καμιά ουσιαστική διεκδίκηση για βελτίωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει, όσο διατηρούνται οι νόμοι Σιούφα και Σουφλιά, που αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, διαίρεσαν τους εργαζόμενους, μείωσαν τις συντάξεις.

3. Να βρεθούν στο επίκεντρο της πάλης οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Στο σημερινό επίπεδο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης παραφωνία και οπισθοδρόμηση είναι να προπαγανδίζει κανείς την ανάγκη επιδείνωσης των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Τα επιτεύγματα στους τομείς της Υγείας και της επιστήμης, η εξέλιξη των μέσων παραγωγής, ο ασύλληπτος παραγόμενος πλούτος, καθιστούν εφικτή την επέκταση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών εργασίας για κάθε λαϊκή οικογένεια. Κριτήριο διαμόρφωσης των εργατικών αιτημάτων δεν μπορεί να είναι οι «αντοχές της οικονομίας» και η «ανταγωνιστικότητα». Σήμερα, υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις οι εργαζόμενοι να αμείβονται με 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό. Να δουλεύουν 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Να βγαίνουν στη σύνταξη στα 60 και στα 55 άνδρες και γυναίκες. Να παίρνουν κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Στη βάση αυτών και άλλων αιτημάτων που περιέχονται στο πλαίσιό του, το ΠΑΜΕ δίνει τη μάχη για τη συσπείρωση δυνάμεων. Για την ανάπτυξη αγώνων που μπορούν σήμερα να οδηγήσουν στην απόσπαση ουσιαστικών κατακτήσεων και κάτω από προϋποθέσεις να ανοίξουν το δρόμο για βαθύτερες αλλαγές που θα φτάνουν μέχρι και στο επίπεδο της εξουσίας.


Ο καθένας κρίνεται από τη στρατηγική του

Η ΝΔ, συνεπής στις δεσμεύσεις της απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, σπεύδει να υλοποιήσει όσα είχε προεκλογικά αναγγείλει σε σχέση με την Κοινωνική Ασφάλιση. Εφαρμόζει μέχρι κεραίας τη νομοθεσία που της κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ, πηγαίνοντας την επίθεση ένα βήμα πιο πέρα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να βρει σημεία ουσιαστικής διαφωνίας και αντιπαράθεσης με τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Η στρατηγική του, το πρόγραμμα, ακόμα και οι επιμέρους προτάσεις του, ταυτίζονται με αυτές της ΝΔ. Υπηρετούν τον ίδιο αφέντη, το κεφάλαιο και την κερδοφορία του. Σπεύδει μάλιστα να κάτσει στην καρέκλα του «κοινωνικού διαλόγου», ξέροντας καλά ότι περισσότερο από καθετί άλλο είναι αναγκαίο να διασωθεί η «κοινωνική συναίνεση» σαν το βασικό εργαλείο ενσωμάτωσης των λαϊκών αντιδράσεων.

Ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γραμμή στρατηγικής αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο και την πολιτική του. Η δράση σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο δρα πυροσβεστικά. Βάζει φραγμούς στην αναγκαία ριζοσπαστικοποίηση, εγκλωβίζοντας συνειδήσεις στη λογική του «ρεαλιστικό είναι ό,τι είναι εφικτό για το κεφάλαιο». Σ' αυτή τη βάση διαμορφώνει τα αιτήματά του και χαράσσει την τακτική του. Γι' αυτό σε κάθε ευκαιρία αθωώνει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και στηρίζει τη συνδικαλιστική πλειοψηφία σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καλλιεργώντας την αυταπάτη μιας καλύτερης διαχείρισης της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο λαϊκισμός του ΛΑ.Ο.Σ είναι διπλά επικίνδυνος. Στόχο έχει να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, να διευκολύνει το έργο της κυβέρνησης. Παρά τις όποιες δημαγωγικές αποχρώσεις, τα όσα προτείνει για το Ασφαλιστικό δεν ξεστρατίζουν ούτε στο ελάχιστο από τις βασικές κατευθύνσεις που χαράσσει η ΕΕ και υλοποιεί η ΝΔ σαν κυβέρνηση. Αυτό επιβεβαιώνει και η συμμετοχή του στον προσχηματικό «διάλογο» που στήνει η κυβέρνηση.

Αντίστοιχη είναι η στάση των εκπροσώπων όλων των παραπάνω στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλοβλέπουν το «διάλογο» για την Κοινωνική Ασφάλιση. Πολύ περισσότερο αναγνωρίζουν την «αναγκαιότητα» αυτού καθ' αυτού του «κοινωνικού διαλόγου» σαν εργαλείο ενσωμάτωσης των λαϊκών αντιδράσεων. Δεν αμφισβητούν το περιεχόμενο των αλλαγών, ούτε βέβαια την πολιτική που τις καθιστά επιβεβλημένες από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου. Χαιρέτισαν και συνέβαλαν στη διαμόρφωση του νόμου Ρέππα. Ολο το προηγούμενο διάστημα, δεν έκαναν το παραμικρό για να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους μπροστά στη νέα επίθεση.

Ακόμα και τώρα, που τα χαρτιά όλων είναι ανοιχτά, προσπαθούν να καλλιεργήσουν συγχύσεις για το χαρακτήρα και το μέγεθος των ανατροπών. Αναδεικνύουν μονόπλευρα το ζήτημα της χρηματοδότησης των Ταμείων, αφήνοντας στο απυρόβλητο προωθούμενες αλλαγές που προβλέπονται από τον 3029/02, όπως το πετσόκομμα των ΒΑΕ και των αναπηρικών συντάξεων, την αντιδραστική ενοποίηση των Ταμείων, τη δήθεν «εθελοντική» παράταση του εργάσιμου βίου.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Την Τετάρτη η σύσκεψη στην Αθήνα

Για την καλύτερη προετοιμασία των συλλαλητηρίων στις 7 Νοέμβρη, το ΠΑΜΕ διοργανώνει πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη την Τετάρτη 10 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Αντίστοιχες συσκέψεις διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη, αύριο Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, και στον Πειραιά, την Πέμπτη 11 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ