ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
Σχέδια και γλυπτική

Συνεχίζεται στην γκαλερί «Αστρολάβος artlife» (Ηροδότου 11), η έκθεση έργων της Ασπασίας Παπαδοπεράκη. Μικρογλυπτά, σχέδια και δύο προτομές της Μαρίας Κάλλας συνθέτουν την ενδιαφέρουσα έκθεση.

Οπως λέει η δημιουργός: «... με τη γλυπτική αυτή υλοποίηση των προτομών για τη μορφή της Μαρίας Κάλλας, προσπαθώ να δημιουργήσω ένα διάλογο μεταξύ της γλυπτικής και της καθημερινής ζωής, ώστε να μεταφερθεί στο σήμερα, συμβολικά, αλλά και ως αίσθηση, η κορυφαία αυτή προσωπικότητα, όσο γίνεται αντικειμενικότερα... Προσπάθειά μου είναι να μεταφέρω - με άσκηση, σύμβολα και αίσθηση - στο καθημερινό περιβάλλον μας, την προσφορά της στην όπερα, δημιουργώντας μνήμη για το ανεπανάληπτο πέρασμά της από την τέχνη».

Συνολικά, το έργο της Α. Παπαδοπεράκη διαπνέεται από Ελλάδα και χαρακτηρίζεται από τάξη και μέτρο, δύο κατ' εξοχήν στοιχεία της αρχαϊκής γλυπτικής. Υιοθετώντας μία κυβιστική αφαίρεση στη δουλιά της, δημιουργεί μία θεωρία αναλογιών, που στην προκειμένη περίπτωση των δύο αναπαραστάσεων της Μαρίας Κάλλας (κεφάλι και ολόσωμη μορφή σε φυσικό μέγεθος), καταφέρνει να συγκεράσει και να αποδώσει το δυναμικό χαρακτήρα και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της μεγάλης αοιδού. Η Μ. Κάλλας προβάλλει ως μια σύγχρονη δωρική μορφή, με ρεαλιστικά χαρακτηριστικά, αναγνωρίσιμη και διαχρονική.

Φθινοπωρινές προσκλήσεις
  • Κλείνει η αυλαία στο Θέατρο Αττικού Αλσους, με τον Διονύση Σαββόπουλο και τα Μουσικά Σύνολα Δήμου Αθηναίων. Η Συμφωνική Ορχήστρα (διεύθυνση Ελευθέριου Καλκάνη), η Μεικτή Χορωδία και η Big Band θα παρουσιάσουν αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη. Τραγουδούν: Παναγιώτης Μουζουράκης, Βασιλική Καρακώστα, Γιώργος Μυλωνάς. Συμμετέχουν οι «Χορο-Ροές».
  • Το Κλασικό Σύνολο «Μίκης Θεοδωράκης» συμπράττει με τη Δημοτική Χορωδία Λειβαδιάς, με διεύθυνση του Todor Kabakchiev, στη συναυλία που διοργανώνει ο Δήμος Λειβαδιάς, σήμερα 8.30μμ, στο θέατρο «Κριάς». Το σύνολο απαρτίζουν οι μουσικοί: Τατιάνα Παπαγεωργίου, Θανάσης Βασιλάς, Γιάννης Ματσούκας, Ξενοφών Συμβουλίδης, Αρτέμης Σαμαράς, Μαριλίζα Παπαδούρη, Λευτέρης Γρίβας, Στέφανος Θεοδωράκης - Παπαγγελίδης.
  • Ο πιανίστας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ούβε Μάτσκε, μαζί με την κόρη του - πολυβραβευμένη βιολονίστα - Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε δίνουν ρεσιτάλ βιολιού - πιάνου, σήμερα (8.30μμ), στο Ιστορικό Μουσείο Υδρας, με δημοφιλή έργα των Μότσαρτ, Μπετόβεν, Υσαΐ και Μπραμς.
  • Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», με τους Πέτρο Γαϊτάνο, Υακίνθη Λάγιου και Μαρία Ζώη, παρουσιάζει κινηματογραφικά και θεατρικά τραγούδια του συνθέτη αύριο (8μμ), στο Δήμο Αχαρνών. Θα προβληθεί οπτικό υλικό από την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και τους αγώνες των λαών του κόσμου, καθώς και σκηνές από ταινίες.
  • Στην Κερατέα, στο πλαίσιο της Γιορτής του Μελιού, σήμερα (8μμ), στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο, πραγματοποιείται συναυλία του Μανώλη Ρασούλη. Αύριο στον ίδιο χώρο οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Σταρόβας, Αντώνης Μιτζέλος και Ελεονόρα Ζουγανέλη ξεδιπλώνουν διαλεχτά τραγούδια, απρόσμενες συμπράξεις και αυτοσχεδιασμό. Είσοδος ελεύθερη.
  • Παράσταση χορού του «Κέντρου Ισιδώρας και Ραϊμόνδου Ντάνκαν», σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, σήμερα στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα. Είσοδος ελεύθερη.
  • Αύριο, στο Θέατρο Βράχων δίνουν συναυλία οι «Χειμερινοί Κολυμβητές», ενώ τη Δευτέρα η Δήμητρα Γαλάνη, με τραγούδια από το νέο της άλμπουμ «Ντάμα Κούπα» και παλιότερα. Μαζί της, ο νεαρός τραγουδιστής Γιώργος Καραδήμος και η Ελένη Τσαλιγοπούλου.
  • Η Θεατρική Σκηνή Ηλιούπολης δίνει την πρώτη παράσταση του έργου «Ο επιθεωρητής έρχεται» του Τζον Πρίσλεϊ, τη Δευτέρα (9μμ), στο Δημοτικό Θέατρο Αλσους Ηλιούπολης «Δ. Κιντής». Σκηνοθεσία Αργύρη Ντούσια, μετάφραση Ζωής Ρηγοπούλου.
  • Τη Δευτέρα, στο θέατρο «Πέτρας» (Πετρούπολη) ο θίασος «Θεώρημα» θα παρουσιάσει τη «Βαβυλωνία» του Δημ. Βυζάντιου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου. Παίζουν: Γ. Μόρτζος, Γ. Χριστοδούλου, Ν. Ιωαννίδου, Μ. Γιαννάτος, Π. Ξεκούκης, Τ. Μανωλόπουλος κ.ά. Συμμετέχει το μουσικό σύνολο «Χοές».
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου 1946-1960»- Νίκος Μιχιώτης
  • «Η Κομμουνιστική Διεθνής - Β΄ Συνέδριο»- Συλλογικό
  • «Συνοπτική κριτική προσέγγιση σύγχρονων αστικών ιδεολογημάτων και γενικότερων θεωρητικών ζητημάτων»- Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Ζωή δίχως συμβιβασμούς»- Κωστής Σωτηρόπουλος
μια ΕΚΘΕΣΗ

Εργο της Μάγδας Βαμβατήρα
Εργο της Μάγδας Βαμβατήρα
Εργα ζωγραφικής παρουσιάζουν (έως 13/10) οι Μάγδα Βαμβατήρα και Αννα Γρηγόρα στην γκαλερί «Metamorfosis» (Χρ. Σμύρνης 12, Θεσσαλονίκη). Με συγγενή «ματιά» φιλοτεχνούν φθινοπωρινά τοπία και αντικείμενα. Η Μ. Βαμβατήρα γεννήθηκε στο Βόλο. Ζωγραφική διδάχθηκε από τον Π. Τέτση ('87 - '92), χαρακτική από τους: Θ. Εξαρχόπουλο, Γ. Παπαδάκη ('92 - '97) και γλυπτική από τον Θ. Παπαγιάννη ('98 - '03). Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει έργα της σε πολλές εκθέσεις κυρίως στο εξωτερικό. Καταγόμενη από την Ανδρο, η Αννα Γρηγόρα γεννήθηκε στην Αθήνα (1959). Σπούδασε στην ΑΣΚΤ κοντά στους: Π. Τέτση, Γ. Βαλαβανίδη και Κ. Ξυνόπουλο. Χαρακτηριστικό θέμα της ζωγραφικής της είναι η τοπιογραφία, επηρεασμένη από το φοβισμό.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο θίασος «Οχι παίζουμε» παρουσιάζει (Καλλιδρομίου 68, Εξάρχεια, 9μμ, εκτός Δευτέρας και Τρίτης, κράτηση θέσεων στα τηλ. 210-8068552 και 6978014815) το έργο του Ακη Δήμου «Το αίμα που μαράθηκε», έργο που γράφτηκε για την ομάδα, βασισμένο στο μυθιστόρημα «Κερένια Κούκλα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου. Στο έργο, άνθρωποι και φαντάσματα συγκατοικούν κρυμμένοι σ' ένα δροσερό λευκό κτίριο. Κρυμμένοι φτιάχνουν κήπους και γάμους. Τις νύχτες το παιχνιδιάρικο φεγγάρι τρυπώνει στο σπίτι και τους θυμίζει πως κάποτε δε ζήσανε κρυμμένοι. Σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη, κίνηση Ειρήνης Αλεξίου, σκηνικά-κοστούμια Γιάννη Σκουρλέτη, μουσική Κώστα Δαλακούρα, φωτισμοί Χριστίνας Θανάσουλα. Παίζουν: Τζίνα Θλιβέρη, Αγγελική Λεμονή, Γεωργία Τσαγκαράκη και Γιωργής Τσαμπουράκης.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Η ποιήτρια της ροκ Πάτι Σμιθ ανηφορίζει απόψε στο θέατρο Λυκαβηττού, με ένα πρόγραμμα βασισμένο στο τελευταίο άλμπουμ της, με τίτλο «Twelve». Με πρόθεση να ξαναζωντανέψει τη μουσική που της λέει κάτι σήμερα, καταθέτει δώδεκα διασκευές αγαπημένων της ροκ κομματιών. Ανάμεσά τους τα «Are you experienced...», «Smells like teen spirit», «Gimme Shelter», «White rubbit», «Land», «Because the night», «People have the power» - ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια κοινωνικοπολιτικής διαμαρτυρίας - κ.ά. Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 7.30 μ.μ. Εναρξη 9.30 μ.μ. Αύριο, η Π. Σμιθ εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη (Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης»).

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • «Σεργιάνι στην Παράδοση», αύριο (8.30 μ.μ.), στο Κηποθέατρο Παπάγου, με παραδοσιακούς χορούς, μουσική και τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Συμμετέχουν οι «Φίλοι Λυκείου Ελληνίδων», το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού και το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών (Τμήμα Παπάγου). Συνοδεύει η παραδοσιακή κομπανία του Γιώργου Κωτσίνη. Είσοδος ελεύθερη.
  • Τη Δευτέρα (9 μ.μ.), στο Κηποθέατρο Παπάγου, το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία «Τα σκουπίδια» του Γιάννη Ξανθούλη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρόπουλου, σκηνικά Αντώνη Στεφανόπουλου, κοστούμια Ιωάννας Στεφανοπούλου, μουσική Γιάννη Ζουγανέλη, χορογραφία Ζωής Κολλάτου. Παίζουν: Ειρήνη Κουμαριανού, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Γιώργος Λέφας, Ελενα Κρίτα, Ζώγια Σεβαστιανού, Γιάννης Στόλλας, Παύλος Ευαγγελόπουλος, Σταύρος Καραγιάννης, Γιάννα Ζιάννη, Μομώ Βλάχου, κ.ά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ