ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ

με το MEGA αρχηγό

Το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει

Τα κόμματα δεν υπάρχουν αφ' εαυτού τους. Ειδικά τα κόμματα εξουσίας. Υπάρχουν, λειτουργούν και δρουν για να προωθούν και να εκπροσωπούν ιδέες, προγράμματα και συμφέροντα. Ταξικά συμφέροντα.

*

Με τα κόμματα, ισχύει ακριβώς η ίδια σκέψη που διατύπωνε ο Μαρξ για τους ανθρώπους: Αλίμονο, δηλαδή, αν δεχόμασταν για τον κάθε άνθρωπο την άποψη που ο ίδιος έχει για τον εαυτό του.

*

Τα κόμματα κρίνονται αντικειμενικά, πέρα από τον υποκειμενισμό των μελών τους, πέρα από τον «μαυρογιαλουρισμό» των στελεχών τους και πέρα από την προπαγανδιστική φλυαρία των μηχανισμών τους.

Το ΠΑΣΟΚ, όπως και κάθε κόμμα, κρίνεται αντικειμενικά, από τις θέσεις του και από τις πράξεις του. Από τα προγραμματικά, τα κυβερνητικά και τα αντιπολιτευτικά του πεπραγμένα.

*

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα βαθύτατα ενσωματωμένο στο πολιτικό σύστημα του καπιταλισμού, αποτελεί πυλώνα του ιμπεριαλιστικού κατεστημένου, είναι κόμμα της άρχουσας τάξης.

Η πορεία του και η απόσταση που χωρίζει την ιστορική του αφετηρία από την κατοπινή του μετάλλαξη, δεν είναι κάτι το πρωτοφανές ούτε κάτι το απροσδόκητο. Αντανακλά και συνάδει με τη γενικότερη πορεία της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας.

***

Η εν εξελίξει κρίση στο ΠΑΣΟΚ δεν αφορά σε τίποτα τον ταξικό προσανατολισμό του.

Το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου και του Β. Βενιζέλου, όπως πριν του Σημίτη, όπως πιο πριν του Αντρέα Παπανδρέου, είναι το κόμμα του «πάμε χέρι - χέρι με τον Κλίντον», του «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» και του «έχουμε κοινούς στόχους με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

*

Είναι το κόμμα του Μάαστριχτ, του ευρωσυντάγματος, της «ευελφάλειας» κατά τις υποδείξεις της συνόδου στη Λισαβόνα και της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας κατά τις εντολές της συνόδου στην Μπολόνια.

*

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα του «σχεδίου Ανάν», της υπόθεσης Οτσαλάν, της συμφωνίας της Μαδρίτης, της νέας δομής του ΝΑΤΟ και της «νέας τάξης», με ενεργητική συμμετοχή και συνενοχή σε εγκλήματα που ξεκινούν από Κόσσοβο και Βοσνία, και φτάνουν μέχρι Ιράκ και Αφγανιστάν.

*

Είτε μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου, είτε του Βενιζέλου, είτε κάποιου «τρίτου πόλου», πρόκειται για το κόμμα που έταζε «καλύτερες μέρες» και έφερε τη διά νόμου (!) απαγόρευση στις αυξήσεις των μισθών.

Που υποσχόταν απαλλαγή από το χωροφύλακα και έφερε τις τρομοκάμερες, τους τρομονόμους, τη Σέγκεν, τη Σκότλαντ Γιαρντ, το «φραγγέλιο» και τον «κοινωνικό αυτοματισμό».

Που η φρασεολογία του περί «μη προνομιούχων» έσκασε σαν τη φούσκα της Σοφοκλέους, προς όφελος των «νέων τζακιών», των «αλογομούρηδων - επενδυτών», των εθνικών εργολάβων και των εθνικών προμηθευτών.

Που ο απύλωτος πρώιμος λαϊκισμός του κατρακύλησε σε μια έξαλλη υποκρισία και κατέληξε σε μια ευθεία αντιλαϊκή επιθετικότητα, με γκεμπελίστικες μεθόδους κατά των εργαζομένων - «ρετιρέ», με σαμποτάζ κατά των αγροτών, με ιδιώνυμα κατά των μαθητών, με επιστρατεύσεις κατά των ναυτικών, με ξυλοδαρμούς κατά των συνταξιούχων.

***

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν αναζητά πολιτική. Αυτή είναι δεδομένη. Εκείνο που ψάχνει είναι την ηγεσία που θα εκπροσωπήσει τη ρητορική του καιροσκοπισμού και της δημαγωγίας, στη νέα εποχή που ανοίγεται για το ΠΑΣΟΚ.

*

Τόσο ο Παπανδρέου, όσο και ο Βενιζέλος δεν κρύβουν ότι η επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα σάλτο από τη θεωρία του «κέντρου» σε μια αριστερόστροφη παραμυθία, με την ΠΑΣΟΚική νομενκλατούρα να αναζητά την επανακατάληψη της «κουτάλας» μέσω της διακίνησης της κεντροαριστερής απάτης.

*

Ποιος είναι ο καταλληλότερος να εκφράσει από πλευράς του ΠΑΣΟΚ τον έτερο πόλο του δικομματισμού - διπολισμού της μετεκλογικής περιόδου; Ο Παπανδρέου, ο Βενιζέλος, ο «τρίτος»; Το ερώτημα είναι υπαρκτό. Αλλά δεν αφορά την πραγματική Αριστερά της αμφισβήτησης, της ρήξης, της ανατροπής.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου (από τον «Ελεύθερο Τύπο»)

1792 Πρώτη μέρα του νέου ημερολογίου της Γαλλικής Δημοκρατίας (1η Βεντεμιέρ του 1ου χρόνου). Ο χρόνος χωριζόταν σε 12 μήνες. Κάθε μήνας σε τρία δεκαήμερα, με εξαίρεση το τελευταίο τμήμα του 12ου μήνα, που είχε 12 ή 16 (τα δίσεκτα χρόνια) μέρες.

1862 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, ανακοινώνει ότι από την 1η Γενάρη του 1863 θα απελευθερωθούν όλοι οι σκλάβοι στις επαναστατημένες πολιτείες.

1862 Γίνεται πρωθυπουργός της Πρωσίας ο Οτο φον Βίσμαρκ.

1964 Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι προτίθεται να ενοποιήσει το ΙΚΑ με διάφορα άλλα ασφαλιστικά ταμεία εργατοϋπαλλήλων. Αντιδρούν οι τραπεζοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι σε άλλους δημόσιους οργανισμούς.

1968 Με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, όπως μεταδίδεται από το ραδιοσταθμό «Η Φωνή της Αλήθειας», το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της αποχής από το δημοψήφισμα - παρωδία που ετοιμάζει η χούντα.

1970 Παύει το εμπάργκο βαρέων όπλων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967. Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται πως η επανάληψη της χορήγησης βαρέων όπλων στην Ελλάδα συνδέεται με τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και με την ανάγκη ενίσχυσης του ΝΑΤΟ.

1980 Τα ιρακινά στρατεύματα εισβάλλουν στο ιρανικό έδαφος. Αρχίζει ο πόλεμος Ιράν - Ιράκ.

«Θεσμοί»

Ακούς εκεί να υπάρχουν παρεμβάσεις εκτός «θεσμικών» πλαισίων στο ΠΑΣΟΚ! Ποιος να το πίστευε... Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα κόμμα όπου η λειτουργία των «θεσμών» του έχει υπάρξει ...παροιμιώδης. Τι να θυμηθείς και τι να αφήσεις... Τη «διά βοής» εκλογή του Αντρέα; Το «δείπνο των 4» επί Σημίτη; `Η μήπως τη μεταβίβαση του «δαχτυλιδιού» στον Γιώργο;...

Μετά τον Π. Φούρλα από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, χτες είχαμε και την παραίτηση του βαλλόμενου για την υπόθεση των ομολόγων γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Κουρή. Αν τώρα - όπως φημολογείται - δούμε τις επόμενες μέρες να «αναχωρεί» και ο Γ. Ζορμπάς από την «Ανεξάρτητη Αρχή», μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να υποψιαζόμαστε ότι το πράγμα πάει για ...«επανίδρυση».

Εξι ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες έπαιξαν αυτήν τη βδομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όλες κέρδισαν, εκτός από μια, τον ημέτερο Ολυμπιακό. Αυτό θα πει ...συνέπεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ