ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΚΡΟΣ 21ΧΡΟΝΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Αδίστακτοι ΦΟΝΙΑΔΕΣ στο όνομα του κέρδους

Τους 84 φτάνουν οι νεκροί εργάτες απ' την αρχή της χρονιάς

Το άψυχο σώμα του 21χρονου παλικαριού μπροστά στην οικοδομή στη Νέα Σμύρνη
Το άψυχο σώμα του 21χρονου παλικαριού μπροστά στην οικοδομή στη Νέα Σμύρνη
Στο θάνατο ενός νεαρού εργάτη οδήγησαν, χτες το πρωί, η εργοδοτική ασυδοσία και η εγκληματική έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους τόπους δουλιάς. Ο τόπος όπου η τεχνική εταιρεία «ΣΤΕΦΑΤΟΣ» χτίζει οικοδομή, στη Νέα Σμύρνη, βάφτηκε με το αίμα του Σαχμπάς Σαφάν, από το Ιράκ, που βρήκε ακαριαίο θάνατο πέφτοντας στο κενό από τον 5ο όροφο. Στα χαρτιά που βρήκαν πάνω του μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, τα οποία έσπευσαν στο σημείο, αναγραφόταν η ημερομηνία γέννησής του: 10.3.1986. Ηταν μόλις 21 ετών...

Το νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Αμισού και Πατριάρχου Γρηγορίου. Οι συνδικαλιστές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν καν κουπαστές, για τη στοιχειώδη προστασία των εργατών. Οι υπεύθυνοι είχαν εξαφανιστεί, όπως ανάλογα είχαν φροντίσει να εξαφανίσουν και τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Πρόκειται για τον 84ο εργάτη που βρίσκει το θάνατο μέσα στο 2007 εξαιτίας της πολιτικής που έχει καταντήσει τους τόπους δουλιάς κρεματόρια, όπου η εργατική τάξη πληρώνει βαρύ φόρο αίματος για τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά:

  • Το 2006 οι νεκροί εργάτες έφτασαν τους 128, σύμφωνα μόνο με τα επίσημα στοιχεία
  • Μέσα στην πενταετία 2000-2005 τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» υπολογίζονται σε 850
  • Επιστήμονες αναφέρουν ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάθε τριάμισι λεπτά πεθαίνει ένας εργαζόμενος από αιτίες σχετιζόμενες με την εργασία. Αυτό σημαίνει πως ετησίως καταγράφονται 150.000 θάνατοι
  • Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτη, μόνο το ΙΚΑ καταγράφει κάθε χρόνο 17.000 εργατικά «ατυχήματα» στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 105 είναι θανατηφόρα, κυρίως στον κλάδο των κατασκευών. Μάλιστα, το 16% των βαριά τραυματισμένων που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μένουν μόνιμα ανάπηροι...


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΩΗΝ «ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ ΝΑΟΥΣΗΣ»
Συντονισμένη κινητοποίηση για την καταβολή των μισθών

Στάσεις εργασίας με προοπτική κλιμάκωσης στα εργοστάσια του ομίλου σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Νάουσα

Με συντονισμένο αγώνα απαντούν τα σωματεία και οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι του ομίλου «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» -πρώην «Κλωστήρια Ναούσης» - στην απαίτηση της εργοδοσίας να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται. Από την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στα τρία κλωστήρια του ομίλου στην Κομοτηνή πραγματοποιούν 4ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια. Από σήμερα ξεκινούν κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα εργοστάσια του ομίλου σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Νάουσα.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα του Αυγούστου ενώ σε λίγες μέρες βγαίνει και ο Σεπτέμβρης. Η εργοδοσία δε δεσμεύεται για ομαλοποίηση των πληρωμών. Χτες οι εκπρόσωποί της δήλωναν ότι θα καταβαλλόταν προκαταβολή έναντι εξόφλησης, όμως οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά έμειναν με την... υπόσχεση.

Οι εργαζόμενοι στα Κλωστήρια της Ροδόπης αποφάσισαν να συνεχίσουν τις 4ωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια μέχρι την μέρα που θα πληρωθούν. Σε 4ωρες στάσεις εργασίας προχωρούν από σήμερα και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Ομίλου στην Αλεξανδρούπολη. Στο άλλο εργοστάσιο του ομίλου στην Κομοτηνή -πρώην ΦΑΝΚΟ - αλλά και στα Κλωστήρια της Νάουσας σήμερα πραγματοποιούν δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας και το μεσημέρι, μέσα από Γενική Συνέλευση θα αποφασίσουν κλιμάκωση του αγώνα με στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες.

Η συμφωνία εργοδοσίας και εργαζομένων προέβλεπε αρχικά η μισθοδοσία να καταβάλλεται μέχρι τις 10 του επόμενου μήνα. Με πρόσχημα τις δυσκολίες της επιχείρησης και με τις πλάτες των ελεγκτικών μηχανισμών, παρά τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων, η ημερομηνία πληρωμής μετατέθηκε για τις 20 του επόμενου μήνα. Τώρα και αυτό βρίσκεται υπό την αίρεση του «πότε θα έχει χρήματα» η επιχείρηση. Βέβαια την ώρα που η εργοδοσία επικαλείται έλλειψη χρημάτων και παραγγελίες κλείνει και με εντατικούς ρυθμούς τις υλοποιεί.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργατών βρίσκεται η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τον συντονισμένο αγώνα των εργαζομένων στον Ομιλο για την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης στα δικαιώματά τους. Και καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για τα χειρότερα που έρχονται από την κυβέρνηση της ΝΔ, στο ασφαλιστικό και στα βαρέα - ανθυγιεινά.


ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Καραμπινάτη παραβίαση της Κυριακής αργίας

Το ΣΕΠΕ επιβεβαίωσε καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, δήλωσε όμως αναρμόδιο να επιβάλει το νόμο!

Στην παράνομη λειτουργία του καταστήματος «Top Accessory ΑΕΒΕ» («Τοπ Αξέσορι ΑΕΒΕ» - πουλάει τσάντες, μαντίλια κλπ.) και τις Κυριακές, προχωρά ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους σε δουλιά με διάφορα εκβιαστικά διλήμματα. Το συγκεκριμένο κατάστημα στεγάζεται στο εμπορικό κέντρο «Escape» («Εσκέιπ»), στην περιοχή των Αγ. Αναργύρων, ενώ όπως προκύπτει από καταγγελίες και άλλα καταστήματα που στεγάζονται στον συγκεκριμένο χώρο ανοίγουν τις Κυριακές.

Με παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στελέχη του οποίου εντόπισαν το κατάστημα, κλήθηκε και πραγματοποίησε έλεγχο την περασμένη Κυριακή κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Παρούσα στον έλεγχο ήταν και η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Μ. Τσαγκατάκη. Οι Επιθεωρητές βρήκαν το κατάστημα ανοιχτό, ωστόσο όπως δήλωσαν δεν μπορούν να το κλείσουν γιατί δεν έχουν τέτοιες αρμοδιότητες. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν μη θεωρημένες καταστάσεις προσωπικού και ένα χειρόγραφο καθηκοντολόγιο, όπως δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Μ. Τσαγκατάκη, με το οποίο οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να καθαρίζουν τα πάντα μέσα στο κατάστημα.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου επικοινώνησε τηλεφωνικά με την πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Μ. Τσαγκατάκη και το κλιμάκιο των Επιθεωρητών κάποιος με το επώνυμο Δήμας (όνομα άσχετο με τον πραγματικό ιδιοκτήτη), ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι έρχονται από μόνοι τους για δουλιά! Ο Σύλλογος δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του και θα επιβάλλει το κλείσιμο στον συγκεκριμένο και σε όποιον άλλον επιχειρηματία προσπαθήσει να ανοίξει το κατάστημά του την Κυριακή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ