ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στο χέρι των εργαζομένων να αποτρέψουν νέες απολύσεις

Κρίσιμο ζήτημα ο προσανατολισμός του αγώνα, καθώς από χτες ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με αφορμή την αλλαγή ιδιώτη στο τμήμα κατασκευής τρένων

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στις εργολαβίες του Ναυπηγείου
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στις εργολαβίες του Ναυπηγείου
Την αδιέξοδη, αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων καλούνται να «πληρώσουν» οι εργαζόμενοι και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οι οποίοι εδώ και 6 χρόνια - από τότε, δηλαδή, που το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση παρέδωσε το ναυπηγείο στους ιδιώτες με την πλήρη στήριξη και των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ - το μόνο που βλέπουν είναι η σταδιακή διάλυση του ναυπηγείου, απολύσεις και σφοδρό χτύπημα των εργασιακών κατακτήσεων, με πρώτες τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Μετά τους 11 απολυμένους, τώρα στον αέρα βρίσκονται άλλοι 200 εργαζόμενοι, αυτοί του τμήματος κατασκευής τρένων, το οποίο από την 1η Οκτώβρη θα βρίσκεται σε άλλα ιδιωτικά χέρια. Από χτες, οι περίπου 1.500 εργαζόμενοι του ναυπηγείου ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις με καθημερινές στάσεις εργασίας, ενώ αύριο Τετάρτη προχωρούν σε 24ωρη απεργία.

Παρά την εκφρασμένη αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων ενάντια στα διαλυτικά σχέδια της γερμανικής ιδιοκτήτριας εταιρείας «Thyssen Kroup», αλλά και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συντάσσονται με την αγωνιστική παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ) απαιτώντας καμία απόλυση, ενιαίο ναυπηγείο κάτω από κρατικό έλεγχο, η πλειοψηφία της διοίκησης ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» εξακολουθεί και σήμερα να στηρίζει τις αντεργατικές επιλογές, ακολουθώντας εκφυλιστικές διαδικασίες, σπέρνοντας απογοήτευση. Χτες, πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων, δεν έγινε ούτε συγκέντρωση, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν «σεβασμό της συμφωνίας της ιδιωτικοποίησης» του ναυπηγείου!

Στην όχθη των αγώνων

Από την άλλη μεριά, το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά συνεχίζει για τέταρτο μήνα να δίνει την απεργιακή μάχη με τη γερμανική διοίκηση του ναυπηγείου και τους εργολάβους, απαιτώντας την επαναπρόσληψη 9 συνδικαλιστών της επιτροπής του Συνδικάτου στο ναυπηγείο, που απολύθηκαν επειδή απαίτησαν την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Χτες, οι εργαζόμενοι των συνεργείων των εργολάβων, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο Μετάλλου, έκαναν συγκέντρωση έξω από το ναυπηγείο και ανταποκρινόμενοι στα όσα τους είπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, αποφάσισαν να συνεχίσουν. Ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της διοίκησης της «ΤΡΙΑΙΝΑΣ» και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, ο Νίκος Ξουράφης επίσης από το ΠΑΜΕ, αλλά και η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ, που μίλησαν στη διάρκεια της συγκέντρωσης, τους κάλεσαν να γίνουν οι μπροστάρηδες στον αγώνα των εργαζομένων του ναυπηγείου. Να είναι αυτοί που θα πείσουν τους συναδέλφους τους του ναυπηγείου, «να γυρίσουν την πλάτη - όπως είπε ο Ν. Ξουράφης - στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν, και συντονισμένοι να έρθουν μαζί σας, να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις για αγώνα με θετικά αποτελέσματα και προοπτική».


ΔΗΜΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
«Επί ξύλου κρεμάμενοι» 64 υπάλληλοι

Θύματα της πολιτικής που θέλει τους δήμους «μάνατζερ» επιχειρήσεων οι συμβασιούχοι της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Ανάπτυξης, που παραμένουν χωρίς μεροκάματο μέχρι και εννιά μήνες

Ενα από τα καταστήματα - φιλέτα της Δημοτικής Επιχείρησης Λιβαδειάς στην Κρύα
Ενα από τα καταστήματα - φιλέτα της Δημοτικής Επιχείρησης Λιβαδειάς στην Κρύα
«Επί ξύλου κρεμάμενοι» παραμένουν εδώ και τρία χρόνια οι 64 εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Λιβαδειάς (ΔΕΠΑΛ), ζώντας από πρώτο χέρι - όπως και χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα - τις συνέπειες από τη μετατροπή των δήμων σε «μάνατζερ» επιχειρήσεων, όπως υπαγορεύει η πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τις πλάτες του ΣΥΝ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η εκλεγμένη με το ΠΑΣΟΚ δημοτική αρχή τούς οφείλει μισθούς 6 έως 9 μηνών. Ο μόνος τρόπος να τα «φέρουν βόλτα» είναι τα δανεικά και τα δεδουλευμένα που περιοδικά τους καταβάλλονται ύστερα από ασφαλιστικά μέτρα. Στο πλαίσιο της εκκαθάρισης της Δημοτικής Επιχείρησης, που προωθεί ο δήμος, οι θέσεις εργασίας βρίσκονται στον αέρα.

Η ΔΕΠΑΛ ιδρύθηκε το 1991. Μέχρι σήμερα έχει ενσωματώσει τρεις καφετέριες στις Πηγές Κρύας (Ξενία, Νερόμυλος, Νεροτριβή), ένα συνεδριακό κέντρο, ένα βρεφονηπιακό σταθμό, το Δημοτικό Ωδείο, το δημοτικό ραδιόφωνο, το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και το «Παλιό Σχολείο» - Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Ολες οι παραπάνω υπηρεσίες λειτουργούν με συμβασιούχους διμηνίτες και ωρομίσθιους, ενώ μόλις οι μισοί από τους εργαζόμενους είναι αορίστου χρόνου, με προϋπηρεσία πάνω από 15 χρόνια.

Προδιαγεγραμμένη εξέλιξη

Η διαχρονική απαξίωση των υπηρεσιών που προσφέρει ο τουριστικός τομέας της δημοτικής επιχείρησης, η λειτουργία του με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η υπερχρέωση των δήμων και η μετακύληση των χρεών στις πλάτες των δημοτών, σε συνδυασμό με την αντεργατική νομοθεσία που από κοινού στήριξαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στην ΚΕΔΚΕ, έχουν ως συνέπεια σήμερα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στον αέρα. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η δημοτική αρχή προωθεί το «σπάσιμο» της ΔΕΠΑΛ στα δύο. Μια νέα επιχείρηση με τα χαρακτηριστικά Ανώνυμης Εταιρείας θα ενσωματώσει τις καφετέριες και τις άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ μια δεύτερη, «κοινωφελούς» χαρακτήρα, θα συμπεριλάβει τις υπόλοιπες υπηρεσίες.

Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, η δημοτική αρχή κάνει λόγο για απορρόφηση σε άλλες υπηρεσίες του δήμου των αορίστου χρόνου που θα «περισσέψουν» από την εκκαθάριση, χωρίς καμιά εγγύηση για το σύνολο των εργαζομένων. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι, η δημοτική αρχή έκλεισε τη Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Εργων, αφήνοντας μερίδα των εργαζομένων (10 στο σύνολό τους) ξεκρέμαστους.

Η προωθούμενη λειτουργία δυο εταιρειών αυξάνει τις ανησυχίες για σταδιακή ιδιωτικοποίηση του τουριστικού τομέα και για ενίσχυση του ανταποδοτικού χαρακτήρα του λεγόμενου «κοινωφελούς» τομέα (Ωδείο, βρεφονηπιακός σταθμός κ.ά.).

Καμιά θέση εργασίας χαμένη

Τις πραγματικές προθέσεις της δημοτικής αρχής φανερώνει και το γεγονός ότι εκβιάζει τους εργαζόμενους να διακόψουν τα ασφαλιστικά μέτρα, αφήνοντας χωρίς τροφοδοσία (και άρα χωρίς δουλιά) τα καταστήματα της Δημοτικής Επιχείρησης. Χτες, μετά από καταγγελίες προμηθευτών του δήμου, δικαστικός επιμελητής προχώρησε στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από το λογιστήριο.

Στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε η πρόταση για «σπάσιμο» της Δημοτικής Επιχείρησης στα δυο. Ο εκπρόσωπος της αγωνιστικής παράταξης «Λιβαδειά Δράση και Προοπτική» Νόντας Κοτσικώνας επανέλαβε για μια ακόμη φορά την πάγια θέση για διάλυση όλων των δημοτικών επιχειρήσεων και την πρόσληψη των εργαζόμενων στο δήμο. Υστερα από τις αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης, η δημοτική αρχή, προκειμένου να κερδίσει χρόνο, δέχτηκε να προηγηθεί οικονομοτεχνική μελέτη και στη βάση αυτή να καταθέσει νέα πρόταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ