Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στο χέρι των εργαζομένων να αποτρέψουν νέες απολύσεις

Κρίσιμο ζήτημα ο προσανατολισμός του αγώνα, καθώς από χτες ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με αφορμή την αλλαγή ιδιώτη στο τμήμα κατασκευής τρένων

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στις εργολαβίες του Ναυπηγείου
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στις εργολαβίες του Ναυπηγείου
Την αδιέξοδη, αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων καλούνται να «πληρώσουν» οι εργαζόμενοι και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οι οποίοι εδώ και 6 χρόνια - από τότε, δηλαδή, που το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση παρέδωσε το ναυπηγείο στους ιδιώτες με την πλήρη στήριξη και των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ - το μόνο που βλέπουν είναι η σταδιακή διάλυση του ναυπηγείου, απολύσεις και σφοδρό χτύπημα των εργασιακών κατακτήσεων, με πρώτες τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Μετά τους 11 απολυμένους, τώρα στον αέρα βρίσκονται άλλοι 200 εργαζόμενοι, αυτοί του τμήματος κατασκευής τρένων, το οποίο από την 1η Οκτώβρη θα βρίσκεται σε άλλα ιδιωτικά χέρια. Από χτες, οι περίπου 1.500 εργαζόμενοι του ναυπηγείου ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις με καθημερινές στάσεις εργασίας, ενώ αύριο Τετάρτη προχωρούν σε 24ωρη απεργία.

Παρά την εκφρασμένη αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων ενάντια στα διαλυτικά σχέδια της γερμανικής ιδιοκτήτριας εταιρείας «Thyssen Kroup», αλλά και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συντάσσονται με την αγωνιστική παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ) απαιτώντας καμία απόλυση, ενιαίο ναυπηγείο κάτω από κρατικό έλεγχο, η πλειοψηφία της διοίκησης ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» εξακολουθεί και σήμερα να στηρίζει τις αντεργατικές επιλογές, ακολουθώντας εκφυλιστικές διαδικασίες, σπέρνοντας απογοήτευση. Χτες, πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων, δεν έγινε ούτε συγκέντρωση, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν «σεβασμό της συμφωνίας της ιδιωτικοποίησης» του ναυπηγείου!

Στην όχθη των αγώνων

Από την άλλη μεριά, το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά συνεχίζει για τέταρτο μήνα να δίνει την απεργιακή μάχη με τη γερμανική διοίκηση του ναυπηγείου και τους εργολάβους, απαιτώντας την επαναπρόσληψη 9 συνδικαλιστών της επιτροπής του Συνδικάτου στο ναυπηγείο, που απολύθηκαν επειδή απαίτησαν την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Χτες, οι εργαζόμενοι των συνεργείων των εργολάβων, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο Μετάλλου, έκαναν συγκέντρωση έξω από το ναυπηγείο και ανταποκρινόμενοι στα όσα τους είπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, αποφάσισαν να συνεχίσουν. Ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της διοίκησης της «ΤΡΙΑΙΝΑΣ» και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, ο Νίκος Ξουράφης επίσης από το ΠΑΜΕ, αλλά και η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ, που μίλησαν στη διάρκεια της συγκέντρωσης, τους κάλεσαν να γίνουν οι μπροστάρηδες στον αγώνα των εργαζομένων του ναυπηγείου. Να είναι αυτοί που θα πείσουν τους συναδέλφους τους του ναυπηγείου, «να γυρίσουν την πλάτη - όπως είπε ο Ν. Ξουράφης - στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν, και συντονισμένοι να έρθουν μαζί σας, να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις για αγώνα με θετικά αποτελέσματα και προοπτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ