Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗΣ - ΜΑΥΡΟΔΕΝΔΡΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Ξεσηκωμός για το μαύρο σύννεφο

Αμεση αγωνιστική απάντηση στην εγκληματική τακτική της ΔΕΗ ΑΕ που χτες απελευθέρωσε τεράστιες ποσότητες αιθάλης από τα φουγάρα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

Τα φουγάρα της ΔΕΗ «καπνίζουν» θάνατο, καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής

Motion Team

Τα φουγάρα της ΔΕΗ «καπνίζουν» θάνατο, καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής
Με συντονισμένο αγώνα απαντούν κάτοικοι και εργαζόμενοι στην ασύδοτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης της κερδοφορίας, καταστρέφει τη ζωή των κατοίκων, το περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι κάτοικοι των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροδενδρίου του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη, απέκλεισαν συμβολικά χτες από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, δίνοντας άμεση αγωνιστική απάντηση στη νέα εγκληματική δράση της ΔΕΗ που είχε ως αποτέλεσμα να πνίξει την περιοχή τους ένα μαύρο σύννεφο αιθάλης.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία των κομμουνιστών που ξεχύθηκαν στο δρόμο και ξεσήκωσαν τον κόσμο. Σε ένδειξη συμπαράστασης κλειστές παρέμειναν οι υπηρεσίες του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη. Ανάλογη κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα και στον ΑΗΣ Καρδιάς.

«Σηκωθήκαμε το πρωί και δε βλέπαμε στα 100 μέτρα. Μας πουλάνε θάνατο. Εμείς δεν πρόκειται να το δεχτούμε αυτό», δήλωσε στο «Ρ» ο Κώστας Ζαχόπουλος, μέλος της επιτροπής αγώνα από την Ποντοκώμη. Χρόνια τώρα οι κάτοικοι της Κοζάνης, που βρίσκονται περικυκλωμένοι ή γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις (ορυχεία, ΑΗΣ κλπ.) του ενεργειακού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ ΑΕ, διεκδικούν τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό της ρύπανσης.

Το σύννεφο μαύρου καπνού που έπνιξε χτες την περιοχή, προήλθε από την επανεκκίνηση των δύο μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που είχαν βγει εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης. Η επανεκκίνηση γίνεται με καύση πετρελαίου, οπότε απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες αιθάλης. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο λόγω της κακής συντήρησης των καυστήρων που συνδέεται και με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και με τη μείωση του κόστους. Και το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται συχνότερο αφού κάθε τρεις και λίγο μονάδες των ΑΗΣ βγαίνουν εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών.

Χτες το βράδυ, είχε προγραμματιστεί να γίνει σύσκεψη των κατοίκων Ποντοκώμης, Μαυροδενδρίου, Προαστίου, Αγίου Δημητρίου, Ακρινής, και άλλων οικισμών, προκειμένου συντονισμένα να οργανώσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους. Ενός αγώνα που θα διεκδικεί και μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, και θέσεις σταθερής και μόνιμης δουλιάς προκειμένου να απορροφηθούν οι άνεργοι που γεννά η ΔΕΗ με τις απαλλοτριώσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων, και μετεγκατάσταση των οικισμών που πλήττονται από τη λειτουργία των ορυχείων.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων βρέθηκε ο Γιάννης Μητσιάκος, νομαρχιακός σύμβουλος Κοζάνης της ΝΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ.

Πρόστιμα για τα μάτια του κόσμου...

Και ενώ οι κάτοικοι της περιοχής βγήκαν στο δρόμο, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χτες την... προειδοποιητική επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για ανεξέλεγκτη ατμοσφαιρική ρύπανση που εξέπεμπαν οι ατμοηλεκτρικοί της σταθμοί Καρδιάς, Πτολεμαΐδας και Αγίου Δημητρίου Κοζάνης και Μεγαλόπολης. Παράλληλα, δόθηκε εντολή στους επιθεωρητές περιβάλλοντος να συνεχίσουν τους ενδελεχείς ελέγχους σε όλες τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, ενώ οι σχετικοί φάκελοι διαβιβάζονται άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Η ΔΕΗ με χτεσινή της ανακοίνωση προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αποκαλύπτοντας ότι - με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - λειτουργεί πλέον και στο πλαίσιο της απελευθέρωσης αγοράς της ενέργειας, απόλυτα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθυστερώντας να πάρει τα αναγκαία μέτρα και γράφοντας στα παλιά της υποδήματα το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Ειδικότερα η ΔΕΗ απαντά ότι τα αντιρρυπαντικά μέτρα (φίλτρα, συγκροτήματα αποθείωσης κλπ.) έχουν ορίζοντα υλοποίησης το 2008! Επίσης ότι η ποιότητα του τοπικού λιγνίτη δεν είναι καλή, κάτι που δεν ήταν δυνατόν να... προβλεφτεί! Τέλος ότι υπήρξε αδυναμία περιορισμού της λειτουργίας ή και πλήρους απόσυρσης μονάδων παλιάς τεχνολογίας, «λόγω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης, παράλληλης απαγόρευσης αύξησης του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ ΑΕ και καθυστέρησης θέσης σε λειτουργία μονάδων ανεξάρτητων παραγωγών που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από το έτος 2001»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ