ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
«Ευχολόγιο» για το κλίμα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--«Η αδράνεια θα αποβεί μακροπρόθεσμα δαπανηρότερη από οιαδήποτε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών», σημείωσε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, κατά την έναρξη διάσκεψης στην έδρα του Οργανισμού στη Ν. Υόρκη για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου, που, όπως ανέφερε, «θα καθορίσει την εποχή μας και το μέλλον που θα παραδώσουμε στα εγγόνια μας».

Υποστήριξε ότι «έχει παρέλθει ο καιρός των αμφιβολιών» για τη σχέση ανάμεσα στην ανθρώπινη δραστηριότητα και τις κλιματικές αλλαγές, θυμίζοντας την πρόσφατη έκθεση της διακυβερνητικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ (IPCC), που διαπίστωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη συνδέεται άμεσα με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Επέμεινε, έτσι, ότι «δεν είναι αντίθετες έννοιες» η οικονομική ανάπτυξη και οι καθαρές τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος, καλώντας τις πλούσιες βιομηχανικές χώρες να ηγηθούν μίας εκστρατείας για την ανάσχεση των κλιματικών αλλαγών.

Η χτεσινή διάσκεψη έγινε ενόψει της συνόδου που έχει προγραμματίσει ο ΟΗΕ τον ερχόμενο Δεκέμβρη στο Μπαλί της Ινδονησίας, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για μία νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, του οποίου η ισχύς εκπνέει το 2012.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αρνούνται οι ΗΠΑ την έκδοση των πρακτόρων της CIA

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.--

Αρνούνται οι αμερικανικές αρχές να εκδώσουν στη Γερμανία 13 πράκτορες τις CIA και να απαντήσουν θετικά στο αίτημα των δικαστικών αρχών του Μονάχου που ζήτησαν τη σύλληψη των 13 για τη συμμετοχή τους στη φυλάκιση και στο βασανισμό του Γερμανού υπήκοου Χαλέντ ελ Μάσρι.

Πρόκειται για Γερμανό πολίτη με καταγωγή από το Λίβανο, ο οποίος απήχθη στα σύνορα Σερβίας και ΠΓΔΜ το 2003 και κρατήθηκε σε μυστικό κέντρο κράτησης της CIA στο Αφγανιστάν. Αργότερα, αποδείχτηκε ότι ο Μάσρι ήταν αθώος και ότι κρατήθηκε κατά λάθος. Για τη μεταφορά του Μάσρι χρησιμοποιήθηκαν οι μυστικές πτήσεις της CIA που λειτουργούσαν και με τη συνεργία πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-- Η πλέον κρίσιμη βδομάδα για το λαϊκό κίνημα της Κόστα Ρίκα και τις οργανώσεις που έχουν ταχθεί κατά της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ-TLC ξεκινάει. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν στις 30 Σεπτέμβρη, ενώ το δημοψήφισμα έγκρισης της συμφωνίας είναι προγραμματισμένο για την επόμενη Κυριακή.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τρεις Σομαλοί στρατιώτες και δύο πολίτες σκοτώθηκαν σε χτεσινό μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν ισλαμιστές σε βάση της φιλοκατοχικής κυβέρνησης στη νότια Σομαλία.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Η ανάφλεξη των συγκρούσεων ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα της ΛΔ Κονγκό και ένοπλους υποστηριχτές του πολέμαρχου Λοράν Νκούντα στο ανατολικό τμήμα της χώρας αύξησε σε 300.000 τον αριθμό των Κογκολέζων χωρικών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Στους 300 ανέβηκε χτες ο αριθμός των νεκρών από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τις τελευταίες βδομάδες 17 χώρες της Αφρικής.

ΓΕΝΕΥΗ - Ν. ΥΟΡΚΗ.-- Συνεχίζονται οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν, διαπιστώνει νέα έκθεση εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη. Παράλληλα, Γάλλοι διπλωμάτες προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού στη Ν. Υόρκη σχέδιο ψηφίσματος για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων από χώρες της ΕΕ στην κοινή μεθόριο Τσαντ, Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

ΡΑΝΓΚΟΥΝ.-- Χιλιάδες διαδήλωσαν χθες στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, με επικεφαλής βουδιστές μοναχούς. Το καθεστώς από την πλευρά του διέταξε την απέλαση όλων των επισκεπτών μοναχών, που φιλοξενούνται στους ναούς της Γιανκόν, για τη βουδιστική σαρακοστή. «Ανησυχία» για την κατάσταση εξέφρασαν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι Γαλλία και Γερμανία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πρόωρες εκλογές τον Οκτώβρη;

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετη επικράτηση των Εργατικών και οι φήμες για ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στην κάλπη οργιάζουν. «Σφίγγα» όμως ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, αρνήθηκε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στις εργασίες του ετήσιου Συνεδρίου των Εργατικών, στην παραθαλάσσια πόλη Μπουρνεμάουθ, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις «εικασίες για εκλογές την 25 Οκτώβρη»...

Εντούτοις, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Αλεξάντερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Guardian», δήλωσε ότι το κόμμα έχει τις πολιτικές, τα κεφάλαια και την οργανωτική δυνατότητα να προσφύγει στις κάλπες οποτεδήποτε ώστε ο νέος πρωθυπουργός να έχει ανανεωμένη λαϊκή εντολή.

Στο μεταξύ, στην πρώτη του ομιλία ως ηγέτης των Εργατικών ο Γκόρντον Μπράουν υποσχέθηκε μια «νέα πολιτική κατεύθυνση που θα συναντά τις απαιτήσεις των Βρετανών». Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο θέμα των πρόωρων εκλογών, αλλά ανακοίνωσε «νέες πολιτικές για διεθνή και εσωτερικά ζητήματα, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ