ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΙΑ
«Ανασυγκρότηση» - ξεκλήρισμα των αγροτών

Τις πυρόπληκτες περιοχές επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, αλλά - καθόλου τυχαία - απέφυγε κάθε δέσμευση για ελαιοπαραγωγούς, κτηνοτρόφους και αυτοαπασχολούμενους

Επικοινωνιακού τύπου επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας έκανε το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Επισκέφθηκε συγκεκριμένα τις περιοχές της Ζαχάρως, του Καϊάφα και της Αρχαίας Ολυμπίας και από τις δηλώσεις που έκανε στο δημαρχείο της Ζαχάρως απουσίαζαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την προστασία των ελαιοπαραγωγών και των κτηνοτρόφων, παρά το γεγονός ότι - όπως είπε ο ίδιος - «είναι εθνική ανάγκη - και ως τέτοια την αντιμετωπίζω - να μείνουν οι άνθρωποι της περιφέρειας στον τόπο τους, να συνεχίσουν να εργάζονται στη γεωργία και την κτηνοτροφία».

Χαρακτηριστικό των κυβερνητικών δεσμεύσεων είναι ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα ούτε το ύψος των αποζημιώσεων, ούτε τα χρόνια στα οποία θα δίνεται η αναπλήρωση του εισοδήματος μέχρι να ξαναποδώσουν οι νέες καλλιέργειες και, κυρίως, ούτε το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την υλοποίηση του πολυδιαφημισμένου προγράμματος ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, στο οποίο βέβαια τον πρωτεύοντα ρόλο θα έχουν οι «επενδύσεις» των επιχειρηματιών. Αυτό, όμως, όχι μόνο δεν προστατεύει την υπάρχουσα αγροτική παραγωγή, αλλά προωθεί την πλήρη αναδιάρθρωσή της. «Προχωρούμε τώρα σταδιακά στην εφαρμογή του σχεδίου ανασυγκρότησης, ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για αναγέννηση, για δυναμική ανάπτυξη όλων των περιοχών που επλήγησαν. Σ' αυτήν την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη δυνατότητα, κάθε διαθέσιμο εθνικό και κοινοτικό πόρο που έχουμε εξασφαλίσει», είπε ο Κ. Καραμανλής.

Τέλος, ο πρωθυπουργός «διαβεβαίωσε» για άλλη μια φορά ότι θα γίνουν αναδασώσεις. «Ισχύει απολύτως η αυτονόητη δέσμευσή μας ότι όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος, όσα χρόνια κι αν χρειαστούν», είπε.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις - δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας:

«Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί και να δεσμευτεί για την προστασία των ελαιοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων, των αυτοαπασχολούμενων των πυρόπληκτων περιοχών. Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης για τις πυρόπληκτες περιοχές, όπου δεσμεύτηκε για την υλοποίησή του, όχι μόνο δεν προστατεύει την υπάρχουσα αγροτική παραγωγή, αλλά προωθεί την πλήρη αναδιάρθρωσή της. Αυτό σημαίνει και ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και επιδείνωση της κατάστασης για τους εργαζόμενους και τα μικρομεσαία στρώματα των περιοχών αυτών και ριζική αλλαγή στο περιβάλλον εφόσον οι ελιές και οι άλλες καλλιέργειες και δραστηριότητες θα αντικατασταθούν από το λεγόμενο αγροτουρισμό και από την κερδοσκοπική δράση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες των πυρόπληκτων περιοχών πρέπει να αγωνιστούν για να μην υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια που τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα. Να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης της μέχρι τώρα αγροτικής παραγωγής, με την πλήρη αποζημίωση του κατεστραμμένου κεφαλαίου, των υποδομών και της παραγωγής για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται. Το ΚΚΕ θα είναι σταθερά δίπλα τους.

Τέλος, η επαναλαμβανόμενη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το "καμένο δάσος θα ξαναγίνει δάσος" δεν έχει καμία ισχύ. Οσο ισχύει το δασοκτόνο νομικό πλαίσιο, που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο τα δάση δεν είναι αποκλειστικά δημόσια περιουσία και όσο αντιμετωπίζονται ως μέσο αξιοποίησης και κερδοφορίας του κεφαλαίου, οι αναδασώσεις θα είναι ελλιπείς και η προστασία των δασών αδύνατη».

ΝΕ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Μπίζνες» στα καμένα κάνει ο δήμαρχος Ζαχάρως

Αντί για αντιπλημμυρικά έργα, οι μπουλντόζεςτου δήμου ανοίγουν δρόμους ...«ανάπτυξης»
Αντί για αντιπλημμυρικά έργα, οι μπουλντόζεςτου δήμου ανοίγουν δρόμους ...«ανάπτυξης»
Για την απόφασή του να διανοίξει δρόμο σε παραθαλάσσια έκταση στο Μπισκινόρεμα, όπου έχει δρομολογηθεί η ανάπτυξη δέκα μαγαζιών, τα οποία θα νοικιάσει ο Δήμος Ζαχάρως σε ιδιώτες, μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, καταγγέλλει τον δήμαρχο Πανταζή Χρονόπουλο η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου το στέλεχος του Κόμματος, Αλέκος Αρβανιτίδης, «ο δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ Πανταζής Χρονόπουλος λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Καραμανλή και με τις ευλογίες της κυβέρνησης αντί να στέλνει τις μπουλντόζες για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων, κάνει μπίζνες πάνω στα καμένα. Είναι έγκλημα και πρέπει να το πληρώσει! Και αυτός και το σύστημα που τον στηρίζει. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ) και ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ δήμαρχος Ζαχάρως υπέγραψαν το ξεπούλημα της Ζαχάρως στα μεγάλα επιχειρηματικά - τουριστικά συμφέροντα, αποχαρακτηρίζοντας ή παραχωρώντας 2.593 στρέμματα και 780 αυθαίρετα οικόπεδα από τη Ζαχάρω μέχρι το Γιαννιτσοχώρι. Ακριβώς σε αυτή την περιοχή, από το Μπισκινόρεμα μέχρι και το Κακόβατο, παράλληλα από τη θάλασσα και σε απόσταση 15 μέτρων από το κύμα, οι μπουλντόζες του δημάρχου άρχισαν να ανοίγουν δρόμους καταστρέφοντας τις αμμοθίνες μιας προστατευμένης περιοχής».

Καταλήγοντας, τόνισε: «Την ίδια στιγμή και ο δήμαρχος Σκιλλούντος Σ. Μπαλιούκος (ΠΑΣΟΚ) μπαίνει στη μάχη της ..."ανάπτυξης" και με αίτημα στην ΚΕΔ διεκδικεί με τη σειρά του το "φιλέτο" του Καϊάφα που ανήκει στο δήμο του στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης».

Κηδεύτηκε ο άτυχος αντιδήμαρχος

Τη μάχη με το θάνατο έχασε το περασμένο Σάββατο ο 49χρονος Αντώνης Κρέσπης, πατέρας δύο παιδιών και αντιδήμαρχος Ζαχάρως, στη μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου «Γιώργος Γεννηματάς» όπου νοσηλευόταν με σοβαρότατα εγκαύματα από τις 24 Αυγούστου. Η κηδεία του έγινε προχτές Κυριακή στο χωριό Σχίνοι.

Ο άτυχος αντιδήμαρχος, την ημέρα που ξέσπασαν οι πυρκαγιές στην περιοχή της Ζαχάρως, πήγε μαζί με άλλους στα χωριά Αρτέμιδα και Μάκιστος, που εκείνη τη στιγμή φλέγονταν (έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι). Η φωτιά τους περικύκλωσε και ο Αντ. Κρέσπης μαζί με τον 28χρονο Σπύρο Κιόσα, εργάτη αλβανικής καταγωγής, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν έσκαψαν στο έδαφος όσο μπορούσαν και χώθηκαν μέσα ρίχνοντας χώμα πάνω τους για να προφυλαχτούν. Ωστόσο, ο Αντ. Κρέσπης τελικά δεν κατάφερε να προστατευτεί αποτελεσματικά, καθώς η φωτιά τού προξένησε μεγάλης έκτασης και σοβαρά εγκαύματα. Αντίθετα, ο Σπ. Κιόσα στάθηκε πιο τυχερός. Παρότι νοσηλεύεται με εγκαύματα, βρίσκεται εκτός κινδύνου και σύντομα αναμένεται να πάρει εξιτήριο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ταχύτερα οι αναδιαρθρώσεις

Η ταχύτερη υλοποίηση των αντιαγροτικών αναδιαρθρώσεων της νέας ΚΑΠ είναι ο κύριος στόχος που θέτει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, Αλ. Κοντού, αμέσως μετά τη συνεργασία που πραγματοποίησε χτες με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η ατζέντα των 100 πρώτων ημερών θέτει ως προτεραιότητα την επιτάχυνση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία», δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι κυριότερο στόχο στο πλαίσιο αυτό αποτελεί η σύνταξη και έναρξη υλοποίησης του σχεδίου για την αναγέννηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Οπως φαίνεται, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις νέες δυνατότητες που παρουσιάστηκαν εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, ώστε ταχύτερα να προωθήσει την αναδιάρθρωση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, στο πλαίσιο πάντα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου, το οποίο επιτάσσουν οι εντολές της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ