Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΙΑ
«Ανασυγκρότηση» - ξεκλήρισμα των αγροτών

Τις πυρόπληκτες περιοχές επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, αλλά - καθόλου τυχαία - απέφυγε κάθε δέσμευση για ελαιοπαραγωγούς, κτηνοτρόφους και αυτοαπασχολούμενους

Επικοινωνιακού τύπου επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας έκανε το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Επισκέφθηκε συγκεκριμένα τις περιοχές της Ζαχάρως, του Καϊάφα και της Αρχαίας Ολυμπίας και από τις δηλώσεις που έκανε στο δημαρχείο της Ζαχάρως απουσίαζαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την προστασία των ελαιοπαραγωγών και των κτηνοτρόφων, παρά το γεγονός ότι - όπως είπε ο ίδιος - «είναι εθνική ανάγκη - και ως τέτοια την αντιμετωπίζω - να μείνουν οι άνθρωποι της περιφέρειας στον τόπο τους, να συνεχίσουν να εργάζονται στη γεωργία και την κτηνοτροφία».

Χαρακτηριστικό των κυβερνητικών δεσμεύσεων είναι ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα ούτε το ύψος των αποζημιώσεων, ούτε τα χρόνια στα οποία θα δίνεται η αναπλήρωση του εισοδήματος μέχρι να ξαναποδώσουν οι νέες καλλιέργειες και, κυρίως, ούτε το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την υλοποίηση του πολυδιαφημισμένου προγράμματος ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, στο οποίο βέβαια τον πρωτεύοντα ρόλο θα έχουν οι «επενδύσεις» των επιχειρηματιών. Αυτό, όμως, όχι μόνο δεν προστατεύει την υπάρχουσα αγροτική παραγωγή, αλλά προωθεί την πλήρη αναδιάρθρωσή της. «Προχωρούμε τώρα σταδιακά στην εφαρμογή του σχεδίου ανασυγκρότησης, ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για αναγέννηση, για δυναμική ανάπτυξη όλων των περιοχών που επλήγησαν. Σ' αυτήν την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη δυνατότητα, κάθε διαθέσιμο εθνικό και κοινοτικό πόρο που έχουμε εξασφαλίσει», είπε ο Κ. Καραμανλής.

Τέλος, ο πρωθυπουργός «διαβεβαίωσε» για άλλη μια φορά ότι θα γίνουν αναδασώσεις. «Ισχύει απολύτως η αυτονόητη δέσμευσή μας ότι όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος, όσα χρόνια κι αν χρειαστούν», είπε.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις - δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας:

«Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί και να δεσμευτεί για την προστασία των ελαιοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων, των αυτοαπασχολούμενων των πυρόπληκτων περιοχών. Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης για τις πυρόπληκτες περιοχές, όπου δεσμεύτηκε για την υλοποίησή του, όχι μόνο δεν προστατεύει την υπάρχουσα αγροτική παραγωγή, αλλά προωθεί την πλήρη αναδιάρθρωσή της. Αυτό σημαίνει και ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και επιδείνωση της κατάστασης για τους εργαζόμενους και τα μικρομεσαία στρώματα των περιοχών αυτών και ριζική αλλαγή στο περιβάλλον εφόσον οι ελιές και οι άλλες καλλιέργειες και δραστηριότητες θα αντικατασταθούν από το λεγόμενο αγροτουρισμό και από την κερδοσκοπική δράση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες των πυρόπληκτων περιοχών πρέπει να αγωνιστούν για να μην υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια που τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα. Να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης της μέχρι τώρα αγροτικής παραγωγής, με την πλήρη αποζημίωση του κατεστραμμένου κεφαλαίου, των υποδομών και της παραγωγής για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται. Το ΚΚΕ θα είναι σταθερά δίπλα τους.

Τέλος, η επαναλαμβανόμενη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το "καμένο δάσος θα ξαναγίνει δάσος" δεν έχει καμία ισχύ. Οσο ισχύει το δασοκτόνο νομικό πλαίσιο, που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο τα δάση δεν είναι αποκλειστικά δημόσια περιουσία και όσο αντιμετωπίζονται ως μέσο αξιοποίησης και κερδοφορίας του κεφαλαίου, οι αναδασώσεις θα είναι ελλιπείς και η προστασία των δασών αδύνατη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ