Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Σινιάλο για ένταση της εμπορευματοποίησης

Αιχμή θα είναι το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα προωθηθεί τον Οκτώβρη, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος

Το σινιάλο για την ένταση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας με αιχμή την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δόθηκε χτες απ' τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ηδη, όμως, η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ με το τελευταίο της Προεδρικό Διάταγμα αφαίρεσε κάθε εμπόδιο δράσης των μεγάλων κλινικών στο χώρο της ΠΦΥ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση - μετείχαν και οι υφυπουργοί Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου και Γιώργος Κωνσταντόπουλος - ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε για την «επανίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», που θα «είναι προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα», ενώ τόνισε: «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση του νομοθετικού μας έργου, με αιχμή του δόρατος την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Κατατίθεται, μέσα στον Οκτώβριο, το σχετικό νομοσχέδιο».

Ομως δυο μέρες πριν τις εκλογές δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 198/2007 (ΦΕΚ Α΄ 225) που επιτρέπει (άρθρο 9) την «ένταξη και λειτουργία σε ιδιωτικές κλινικές μίας ή και περισσότερων υγειονομικών υπηρεσιών, διαγνωστικού ή θεραπευτικού χαρακτήρα». Με το παραπάνω ΠΔ 198/2007 τροποποιήθηκε το ΠΔ 235/2000 που προώθησε η - τότε - κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και απαγόρευσε την παραπάνω ρύθμιση αλλά έδωσε παράταση για δυο χρόνια σε κλινικές που λειτουργούσαν, παράτυπα, μονάδες ΠΦΥ. Στη συνέχεια δόθηκαν συνεχείς παρατάσεις και ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ να προσαρμοστεί στα «δεδομένα της αγοράς». Πρόκειται για μια ρύθμιση που θα οδηγήσει σε περαιτέρω συγκέντρωση του κεφαλαίου στο χώρο της ΠΦΥ, απορροφώντας τα εργαστήρια των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών καθώς και μια κατηγορία διαγνωστικών κέντρων. Ηδη οι επιχειρηματίες του χώρου της Υγείας με συνεντεύξεις τους σε εφημερίδες το περασμένο Σαββατοκύριακο δήλωναν απερίφραστα: «Μπαίνουμε δυναμικά σε πολυιατρεία και διαγνωστικά κέντρα».

Διεκδικούν τη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων

Με όχημα τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που εξασφάλισε στο κεφάλαιο την κατασκευή - και την εκμετάλλευση για 27 χρόνια - τριών νοσοκομείων και μιας μονάδας αποκατάστασης, οι επιχειρηματίες της Υγείας διεκδικούν πλέον και το μάνατζμεντ των δημόσιων νοσοκομείων.

Ηδη πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για τη «σωστή διοίκηση» και την «ανάπτυξη του σύγχρονου κλάδου της Διοίκησης των νοσοκομείων» ώστε οι επιχειρηματίες να αναλάβουν, εν πρώτοις, το μάνατζμεντ των δημόσιων νοσοκομείων που αποτελούν και το φιλέτο στην παροχή των υπηρεσιών Υγείας. Αποκαλυπτική για τις επιδιώξεις των επιχειρηματιών είναι και η χτεσινή ανακοίνωση του «Πραξιτέλειου Θεραπευτηρίου Σύγχρονης Ιατρικής Ανώνυμης Εταιρείας», η οποία - εκτός απ' την εξαγορά της κλινικής «Γαληνός» - γνωστοποίησε ότι τροποποιεί το καταστατικό της και συμπεριλαμβάνει στους σκοπούς της την «διαχείριση, οργάνωση και διοίκηση κλινικών και εταιρειών του κλάδου Υγείας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό».

Και για να θολώσει τα νερά της άκρατης εμπορευματοποίησης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υποσχέθηκε χτες την «ανάπτυξη ενός νέου, υπερσύγχρονου δικτύου νέων σχηματισμών σε ολόκληρη τη χώρα», που παραπέμπει στις προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους, σαν κι αυτή που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας με το δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές, για την παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ απ' την Τοπική Αυτοδιοίκηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ