Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Οραματίζονται τη «μεγάλη αριστερά» της διαχείρισης

Ανοιγμα στις «σοσιαλιστικές δυνάμεις» του ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, τις οποίες καλεί να εμπνευστούν από το παράδειγμα του Λαφοντέν στη Γερμανία - μια σοσιαλδημοκρατική εκδοχή διαχείρισης και αναχώματος στη ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων - όπου «συνενώθηκαν ριζοσπαστικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας με εκείνες των πρώην κομμουνιστών του Δημοκρατικού Κόμματος και δημιούργησαν το κόμμα της Αριστεράς», όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής. Στόχος, «μια μεγάλη αριστερά», αλλά «εντός και επί τα αυτά» στο σύστημα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερμηνεία που δίνει ο Αλ. Αλαβάνος στην εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ, την οποία αποδίδει στο ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρότεινε καμία εναλλακτική λύση». Επικαλείται δε το παράδειγμα της στάσης του απέναντι στο άρθρο 16 λέγοντας: «Δεν υπερασπίστηκε το δημόσιο πανεπιστήμιο, ωσάν να μην βλέπει ότι επιχειρείται η μετατροπή του από χώρο επιστημονικό και ιδεών σε χώρο οικονομικό και κερδοσκοπίας». Σαν να μην πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ την ίδια πολιτική με αυτή της ΝΔ, έχοντας προ πολλού συναντηθεί μαζί της στην ίδια γραμμή πλεύσης. Για τον Αλ. Αλαβάνο το πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ αφορά στην περίοδο διακυβέρνησης υπό τον Κ. Σημίτη, καθώς, όπως αναφέρει, αυτή την περίοδο «πλήρωσε και πληρώνει το ΠΑΣΟΚ επειδή το κατέταξε στον κύκλο του κατεστημένου»!

Αντίθετα, η «μεγάλη αριστερά» που οραματίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα συγκροτείται από τις «δυνάμεις που πιστεύουν στην εναλλακτική λύση», ενώ και το κόμμα του στο προσεχές διάστημα θα επιμείνει «στην προβολή εναλλακτικών λύσεων», χωρίς βεβαίως να αποσαφηνίζεται πουθενά τι ακριβώς εννοείται ως εναλλακτική πρόταση και λύση και εντός ποιου πλαισίου αυτή τοποθετείται. Η εκτίμηση ότι ο ΣΥΝ δεν πρεσβεύει τίποτα περισσότερο από μια ουτοπική πρόταση φιλολαϊκότερης διαχείρισης του συστήματος επιβεβαιώνεται από τον Αλ. Αλαβάνο στη συγκεκριμένη συνέντευξη, όπου καταθέτει ορισμένες προτάσεις, όπως, π.χ., φορολόγηση των μερισμάτων (στη Γαλλία - λέει - φορολογούνται με 48%, χωρίς αυτό όμως να έχει απαλλάξει το λαό της Γαλλίας από κανένα πρόβλημα), προτεραιότητα στην εργασία και στο κοινωνικό κράτος, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης...

Σχετικά με τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ ο Αλ. Αλαβάνος δηλώνει με νόημα: «Οταν μένεις στην ίδια γειτονιά δεν μπορείς να αδιαφορείς για το τι συμβαίνει στη διπλανή πολυκατοικία, ακόμη κι αν μένεις σε μονώροφο σπίτι».

Ανοίγματα ωστόσο προς το ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν το Σαββατοκύριακο και άλλα στελέχη του ΣΥΝ. Η νεοεκλεγείσα βουλευτής Αννα Φιλίνη δηλώνει σε συνέντευξή της στην «Ελευθεροτυπία»: «Κατά καιρούς ακούμε διάφορα για προσέγγιση της αριστεράς (σ.σ. από το ΠΑΣΟΚ) αλλά αυτό θα πρέπει να το δούμε στις προγραμματικές θέσεις». Ενώ και ο Γ. Μπαλάφας σε άρθρο στην κυριακάτικη «Αυγή» σημειώνει πως «για πιο προωθημένες πολιτικές προσεγγίσεις ο χρόνος και οι εξελίξεις θα δείξουν»...

Κατά τα λοιπά, σήμερα συνεδριάζει η ΠΓ του ΣΥΝ, αύριο από κοινού η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Σαββατοκύριακο συνέρχεται η ΚΠΕ του ΣΥΝ. Ανάμεσα στα ζητήματα που απασχολούν είναι η εξεύρεση προσώπων που θα αναλάβουν τη διεύθυνση της ΚΟ, αλλά και τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ