Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μοχλός πίεσης η υπόθεση των Σκοπίων

Να σταματήσουν τα ελληνορωσικά ενεργειακά «παιχνίδια» ζητούν οι Αμερικανοί

Την κλιμάκωση της αμερικανικής πίεσης για συνεπέστερη προσαρμογή στη βαλκανική πολιτική της Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση. Η αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τον Καναδά ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αμέσως μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη, αξιολογείται από παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας ως έκφραση της δυσαρέσκειας των ΗΠΑ για το ενεργειακό παιχνίδι της Αθήνας με τη Μόσχα.

Οπως σημειώνουν παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ, η κίνηση του Καναδά ήταν αναμενόμενη από την κυβέρνηση, καθώς η χώρα αυτή, μαζί με τη Βρετανία, αποτελεί βασικό τροχό του άρματος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η πίεση στην υπόθεση των Σκοπίων κλιμακώνεται όχι για να εξευρεθεί «συμβιβαστική λύση», αλλά για να επανεξετάσει η ελληνική κυβέρνηση τη θέση της αναφορικά με την ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαμεσολαβητής μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, προφανώς για να εμπεδωθεί η πίεση, εμφανίζεται να ακολουθεί αργούς ρυθμούς. Μετά τη συνάντηση που είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο με την Ντόρα Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς είπε ότι δεν κρίνει «χρήσιμη» την κατάθεση νέας πρότασης, ούτε και είναι στα σχέδιά του για το μέλλον.

«Δεν έχω νέα πρόταση, ούτε είναι στα άμεσα σχέδιά μου να υποβάλω νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας», φέρεται να δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την Ντ. Μπακογιάννη, στο περιθώριο των εργασιών της 62ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η στάση αυτή του ειδικού διαμεσολαβητή, βάσει των όσων κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ, μαζί με την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ, εξυπηρετεί τη μεγιστοποίηση της αμερικανικής πίεσης.

Η συνάντηση Μπακογιάννη - Νίμιτς, η οποία έγινε στην έδρα της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, κράτησε 45 λεπτά. Στη διάρκειά της «έγινε εκτενής επισκόπηση και συζητήθηκαν οι προοπτικές και τα επόμενα βήματα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος. Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε στο συνομιλητή της την «ιδιαίτερη σημασία να υπάρξει εποικοδομητική στάση από την πλευρά των Σκοπίων» και επανέλαβε ότι «η παράταση της εκκρεμότητας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο, ενώ αντίθετα η επίλυσή της θα έχει θετικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, την περιφερειακή συνεργασία και τις ευρωατλαντικές επιδιώξεις της γειτονικής χώρας». Ο Μάθιου Νίμιτς τόνισε ότι μέχρι την επίλυση της διαφοράς συνεχίζουμε με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ενδιάμεση συμφωνία, θέση που ταυτίζεται με αυτή της ελληνικής πλευράς.

Η υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη και με τον Καναδό ομόλογό της, Μ. Μπερνιέ, με τον οποίο συζήτησαν κυρίως την πρόσφατη απόφαση του Καναδά να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία σε διμερές επίπεδο.

Στο πλαίσιο των επαφών της στη Νέα Υόρκη η Ντ. Μπακογιάννη εξέθεσε τις θέσεις της υπέρ της επίλυσης του ζητήματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ενδιάμεσης συμφωνίας και επισήμανε ότι η διαιώνιση του ζητήματος καθίσταται επικίνδυνη. Επανέλαβε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα κρατάει ανοιχτές όλες τις δυνατότητες που έχει ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ