Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Πόρισμα - κόλαφος για όρια ηλικίας και συντάξεις

Με χτεσινές δηλώσεις του ο Ν. Αναλυτής αποκάλυψε το αντιδραστικό περιεχόμενο των προωθούμενων κυβερνητικών σχεδίων. Την άλλη εβδομάδα η κατάθεση του πορίσματος για την έναρξη του «διαλόγου» της απάτης

Στο προσκήνιο της μεθοδευόμενης αντιασφαλιστικής επίθεσης βγήκε χτες ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό Ν. Αναλυτής, σιγοντάροντας και επιβεβαιώνοντας τα κυβερνητικά σχέδια που μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή με την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου». Με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο Ν. Αναλυτής προτάσσει την αύξηση του πραγματικού εργάσιμου χρόνου, που σημαίνει ότι στο στόχαστρο θα μπουν τα δικαιώματα στην «πρόωρη» συνταξιοδότηση, τα ΒΑΕ και οι αναπηρικές συντάξεις. Μετά από αυτά, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, έχει σειρά η αύξηση του ορίου ηλικίας πέραν του 65ου έτους.

Ταυτόχρονα, ο διορισμένος τεχνοκράτης επιβεβαιώνει ότι τα κυβερνητικά επιτελεία έχουν εντοπίσει και την ηλικιακή ομάδα που θα χτυπήσουν: Τους νέους μέχρι 37 ετών, όπως δηλώνει ο Ν. Αναλυτής. Απόψεις που προδίδουν την πρόθεση της κυβέρνησης να «σαλαμοποιήσει» τους ασφαλισμένους προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις.

Η ενοποίηση Ταμείων και μέσω αυτής η αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων παραμένει επίσης ένας από τους βασικούς στόχους της λεγόμενης μεταρρύθμισης. Αλλωστε, η «ενοποίηση» αποτελεί σοβαρή παρακαταθήκη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που με το νόμο 3029/2002, γνωστό και ως νόμος Ρέππα, έβαζε τον θεμέλιο λίθο αυτής της διαδικασίας.

Ομολογεί μείωση των συντάξεων

Νέο στοιχείο των δηλώσεων Αναλυτή είναι η θέση που διατύπωσε στο ραδιόφωνο του «Αντέννα» για αντιστοιχία «εισφοράς -παροχής», πράγμα που σημαίνει ότι το ύψος των συντάξεων θα εξαρτάται από το σύνολο των εισφορών του ασφαλισμένου. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν παραπέρα οι συντάξεις. Ταυτόχρονα, θα υπονομευτεί και ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος, που θα αποκτήσει κεφαλοποιητικά χαρακτηριστικά, με θύματα αυτούς που βρίσκονται στη μέση και κατώτερη μισθολογική κλίμακα.

Σημειώνεται ότι ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει από την κυβέρνηση της ΝΔ στην προηγούμενη θητεία της, όταν σχετική εισήγηση είχαν ετοιμάσει οι υπηρεσίες του ΙΚΑ. Οι προσπάθειες αυτές σκόνταψαν στην άμεση αντίδραση των ταξικών δυνάμεων και η σχετική εισήγηση προσωρινά καταχωνιάστηκε.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής δηλώνει έτοιμος την επόμενη εβδομάδα να παραδώσει στην κυβέρνηση το «πόρισμά» της, με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει τον προσχηματικό «κοινωνικό διάλογο». Ενας «διάλογος» όμως που έτσι και αλλιώς θα οδηγήσει στην ανατροπή και στην αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας θέλουν το «διάλογο» να ολοκληρώνεται μέχρι το Μάρτη του 2008, ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέο νόμο.

Δημαγωγεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όψιμα ανακαλύπτει «ασφαλιστικές ανατροπές». Μόνο που η πλειοψηφία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προτίθεται να κάνει όσα μέχρι σήμερα η ίδια πλειοψηφία θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν. Ενίσταται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τις «ενοποιήσεις Ταμείων», όταν είναι η ίδια που υπερθεματίζει για το νόμο Ρέππα, που προβλέπει ακριβώς τέτοιες ενοποιήσεις. Διαμαρτύρεται για «την εθελούσια παραμονή στην εργασία» και την προώθηση του «κεφαλαιοποιητικού» συστήματος, όταν ο ίδιος νόμος, που μέχρι και σήμερα στηρίζει με χέρια και πόδια η πλειοψηφία, προβλέπει ακριβώς τα ίδια. Εκεί άλλωστε θα στηριχτεί η κυβέρνηση να προωθήσει τις νέες ανατροπές. Στον περίφημο νόμο 3029/2002 που η πλειοψηφία έχει κάνει σημαία πέντε χρόνια τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ