Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολομέτωπη επίθεση διαρκείας
  • Το πλαίσιο και τους άξονες των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων θα παρουσιάσει στις προγραμματικές δηλώσεις ο Κ. Καραμανλής την Παρασκευή στη Βουλή
  • Αιχμή του δόρατος οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό με βάση το «νόμο Ρέππα»

Διαρκής και ολομέτωπη θα είναι η επίθεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση κατά των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων και ξεκινάει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το πλαίσιο και οι άξονες της αντιλαϊκής επίθεσης θα προσδιοριστούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα παρουσιαστούν από τον Κ. Καραμανλή την ερχόμενη Παρασκευή. Θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός, εκτός από την επίδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προχωρήσει «πιο γρήγορα», θα αναφερθεί σε συγκεκριμένους στόχους και πιθανόν να αναφέρει και χρονοδιαγράμματα στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας ο Κ. Καραμανλής ολοκλήρωσε χτες τις συνεργασίες με τις ηγεσίες όλων των υπουργείων, προσδιορίζοντας τις άμεσες προτεραιότητες ανά τομέα και συντονίζοντας την κυβερνητική «μηχανή».

Αιχμή του δόρατος της αντιλαϊκής επέλασης η κυβέρνηση αναδεικνύει το Ασφαλιστικό, τόσο για λόγους τακτικής απέναντι στο λαϊκό κίνημα όσο και για να καλλιεργήσει το έδαφος. Επιδιώκοντας να εξουδετερώσει ένα ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων και των συνταξιούχων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε «σταδιακή» ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αποφεύγοντας να ανακοινώσει μέτρα καθολικού χαρακτήρα. Θεωρεί ότι σε πρώτη φάση η εφαρμογή του νόμου Ρέππα, που αυξάνει τα όρια ηλικίας στα 67 έτη και μειώνει σταδιακά τις συντάξεις στο 70% του μισθού, αρκεί ως γενικό πλαίσιο. Τις επιμέρους προτεραιότητες τις προσδιόρισε ο Γ. Αλογοσκούφης σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής»: «Ενοποίηση ταμείων, εξορθολογισμός των αναπηρικών συντάξεων, επανακαθορισμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και παραμονή στην εργασία για όσους το επιθυμούν και πέραν των ορίων συνταξιοδότησης».

Τη σκυτάλη πήρε χτες ο επικεφαλής της «επιτροπής σοφών» Ν. Αναλυτής, επαναφέροντας τις προτάσεις του για κατάργηση της 35ετίας και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για μείωση των εργοδοτικών εισφορών. «Γιατί πρέπει κάποιος με 35 χρόνια να φεύγει στα 58 χρόνια;», αναρωτήθηκε δήθεν αφελώς (στον «Αλφα 9,89»), δείχνοντας και προς την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «η γενιά των 35άρηδων» θα σηκώσει το βάρος των ανατροπών.

Ο χρόνος έναρξης του «διαλόγου» τοποθετείται στις αρχές του επόμενου μήνα. «Ο διάλογος θα ξεκινήσει μόλις η επιτροπή (σ.σ. υπό τον Ν. Αναλυτή) είναι έτοιμη να υποβάλει έστω και ένα προσχέδιο της έκθεσής της», είπε με νόημα ο Γ. Αλογοσκούφης σε χτεσινή συνέντευξή του στην «Απογευματινή».

Η κυβέρνηση επιχειρεί, αξιοποιώντας την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, να καλλιεργήσει κλίμα πολιτικής κυριαρχίας και παντοδυναμίας, προκειμένου να σπείρει ηττοπάθεια και μοιρολατρία σε ευρύτερα τμήματα των εργαζομένων. Είναι βέβαιο όμως ότι πίσω από την επίδειξη ισχύος κρύβεται ο φόβος για το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο πάλης που θα σταθεί απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδιά της. Από την άποψη αυτή είναι μάλλον ειλικρινής η ευχή που εξέφρασαν χτες πολλά κυβερνητικά στελέχη (Αλογοσκούφης, Αβραμόπουλος, Σπηλιωτόπουλος κ.ά.), προς το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει σύντομα την κρίση του προς όφελος της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι όποια και αν είναι η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα βάλει πλάτες τόσο στο «διάλογο» όσο και επί της ουσίας των προωθούμενων ρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ